Hévíz város felhívása 2018-as rendezvényeken való megjelenésre

A Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény pályázatot hirdet kézművesek és népi iparművészek részére az alábbiak szerint: Szezonális leszerződés kézművesekkel és népi iparművészekkel, ipar- és képzőművészekkel, őstermelőkkel, régiségkereskedőkkel, (illetve olyan szolgáltatókkal, akiknek a szolgáltatásai az adott rendezvény tematikájával harmonizálnak) a kiíró szervezésében megvalósuló többnapos rendezvényekre. A pályázat két rendezvénycsomagra, valamint kiemelt rendezvényünkre, a Hévízi Borünnepre vonatkozik. A vállalt csomagok minden egyes rendezvényére ki kell települni.
További részletek itt olvashatók!

 

XIV. Alföldi Fazekas Triennálé

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Mezőtúr Város Önkormányzata, a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Túri Fazekas Múzeum meghirdeti a XIV. Alföldi Fazekas Triennálét

FELHÍVÁS   ADATLAP   ZSŰRI ADATLAP

 

Országos Táncháztalálkozó és Kirakódó Vásár

Kedves Partnerünk, kedves Alkotó !  Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy 2018 – ban április 14-15. között Budapesten a Papp László Sportarénában 37. alkalommal kerül megrendezésre az ORSZÁGOS TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ ÉS IRAKODÓVÁSÁR. A rendezvényhez kapcsolódó anyagok itt letölthetők!

 

Mesterségek pályázata 2018

Tisztelt Alkotók! A Hagyományok Háza meghirdeti a XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot. A pályázathoz a Hagyományok Háza kitöltött zsűri adatlapját és pályázati adatlapját, valamint a csekk igazolószelvényét kell elküldeni a Hagyományok Háza címére (Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, Pf. 23) vagy elektronikus formában a csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre.  Ennek határideje: 2018. április 4. A pályázati tárgyakat postán vagy személyesen lehet eljuttatni a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályára. Személyes tárgyleadás: 2018. április 10-én, 11-én és 12-én, 9–16 óra között (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) Postacím: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, Pf.: 23 A postai beküldés határideje: 2018. április 10. A postán feladott tárgyakért felelősséget nem vállalunk! Zsűrizés időpontja: 2018. április 18. A pályázat meghirdetője és rendezője: Hagyományok Háza A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás: Csákányi Zoltán e-mail: csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu    tel.:  (+36 1) 201 8734 ; (+36 1) 225 6012 A pályázati segédletek itt letölthetők!

Pályázati felhívás   Adatlap   Kérelem

 

 

Felhívás!

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018-ban, az ősz folyamán ismét szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára, ez alkalommal Felvidékre és Dél-Lengyelországba, melyet 4 naposra tervezünk. A részletes programról és a részvételi költségekről csak később tudunk tájékoztatást adni.  Jelen levelünkkel a jelentkezők lehetséges létszámát szeretnénk felmérni.  A mellékelt szándéknyilatkozatot kitöltve kérjük a neszfolk@nesz.hu e-mail címre elküldeni, legkésőbb január 31-ig, szerdáig. 

Meghívó Kóreába fazekas vagy keramikus szakembereknek!

Meghívás érkezett Kóreába a 32. Icheon Ceramic Festival-ra, amely 2018. április 27-től május 5-ig kerül megrendezésre. Magyarországról egy fő fazekas vagy keramikus szakembert lehet delegálni, akitől azt várják, hogy a fesztivál idején bemutatót és előadást tartson szakmájáról és lehetőséget biztosítanak termékei értékesítésére. A FELHÍVÁS teljes egészéban itt olvasható, a jelentkezési határidő 2017. január 20.

 

 

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület meghívja Önt Berekei Éva Országos Népi Ékszerkiállításra. A rendezvény helyszíne: Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ . Ideje: 2017. november 17. A meghívó és a részletes program itt olvasható!

Katalógus

 

 


2017 november 14-én volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban az idei népművészeti zsűri. Az eseményen készült fotók itt nézhetők meg!

 

A katolikus rádió műsorából

Egyesületünk tevékenységéről készült riportot sugárzott a rádió október hónapban. az elhangzott riportot itt hallgathatjátok!

Karácsony Pekingben

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől újabb meghívást kapott az alábbi eseményre, melyre magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel: 
Rendezvény: Magyar Hónap gasztro-kulturális programsorozat
Időpont: 2017. november 20 – december 16. 
Helyszín: Peking, Minzu Szálloda
Meghívott mesterek létszáma:
2017. november 20 – 27.: 2 fő 
2017. november 27. – december 4.: 2 fő
2017. december 11 – 18.: 2 fő
Feladat: karácsonyhoz kapcsolódó mesterségbemutató és gyermekfoglalkozás tartása
Mesterek: olyan mestereket várnak, akik a karácsonyhoz kapcsolódó bemutatót illetve foglalkozást tudnak tartani; kérésük, hogy minden hétvégén 1 fő mézeskalácskészítő legyen. 
Árusítás: Lehetséges  
Amit biztosítanak: asztalt az árusításhoz és mesterségbemutató tartásához, szállás, ellátás
Saját költség: útiköltség ( lakhely és Peking között ); önálló intézés (vízum), költőpénz, biztosítás, stb.
Utazás: önállóan, egyéni szervezésben
Nyelvtudás: tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent
Jelentkezés: a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2017. október 30-ig az alábbi adatok megadásával:
-    mester neve, elérhetősége ( telefon, email – és honlap cím) 
-    mestersége
-    rövid szakmai önéletrajz
-    programja rövid bemutatása ( gyerekfoglalkozásra és mesterségbemutatóra)    
Jelentkezéseket a neszfolk@nesz.hu e-mail címre kérik!

Felhívás

Kedves kézműves alkotók! 2017. november 4-én a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban első alkalommal kerül megrendezésre a Viharsarki Táncháztalálkozó. Az egész napos program során az Országos Táncháztalálkozó mintájára a Hagyományok Háza és a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége  egy Békés megyei táncháztalálkozó megvalósítását tűzte ki célul megyei együttesek, zenekarok, kézművesek és meghívott vendégelőadók részvételével. Célunk, hogy a megyei kis – és nagyegyüttesek e rendezvényen belül találkozhassanak és megmutatkozhassanak, hasonló hangulatot teremtve az Országos Táncháztalálkozóhoz. Szeretnénk az emberekhez közelebb vinni, elérhetővé tenni és népszerűsítve is egyben népi kultúránk különböző ágait. A népzenei- és néptáncos programok mellett nagy hangsúlyt fektetnénk a kézművességre is:  a kirakodóvásárra kézművesek mesterek és alkotók jelentkezését várjuk! Az árusoknak a rendezvényen ingyenes árusítási lehetőséget biztosítunk! További információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13058/ Hegedűsné Farkas Lilla Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége farkaslilla76@gmail.com +36 20 447 94 14

 

XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A Tolna Megyei Népművészeti Egyület szeretettel meghívja Önt a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Dél-Dunántúli anyagából rendezett regionális kiállításának megnyitójára 2017. szeptember 16.-án 13.00 órára a Babits Mihály Kulturális Központ Baka termébe. A kiállítás részletes meghívója itt tekinthető meg!

 

Kézműves tanfolyamok

Egyesületünk a következő tájékoztatót kapta induló kézműves képzésekről.

A NESZ felhívása

Felhívás a FAO támogatásával létrehozott üzbég project részvételére A FAO és a NESZ közös pályázatot hirdet a közép – ázsiai munkanélküli, főleg vidéken élő nők megsegítésére, a mesterségbeli tudás átadásával, és bizonyos már elfelejtett mesterségek esetében ( mint pl. a gyapjú feldolgozása, a nyers gyapjútól a végtermékig ) a mesterség visszatanításával. A pályázat célja többrétű- a munkahely teremtés mellett, a közösség építés és nem utolsó sorban a mezőgazdasági „hulladék” ésszerű felhasználásának módjainak megismertetése.  A pályázat első körben a kosárfonás, a gyékény, szalma, csuhé valamint a gyapjú felhasználására koncentrál. 10 – 12 napos műhelymunka keretén belül négy a NESZ által delegált mester adja át szakmai tudását a helyi oktatóknak, akik az így megszerzett tudást saját közösségeiken belül kamatoztatják.
A további részletek itt olvashatók!

 

Közép-kelet Európai Kulturális és Művészeti Kiállítás Kínában

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől újabb meghívást kapott az alábbi eseményekre, ahová magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel:
I.  Esemény:                         Kína – KKE Kulturális és Művészeti Kiállítás
Időpont:                                 2017. szeptember 21 – 25.
Helyszín:                              Hangzhou
Mesterek létszáma:             3 fő
Feladata:                              kiállítás biztosítása, mesterségbemutató tartása
Értékesítés:                          lehetséges
Amit biztosítanak:                szállás, ellátás
Saját költség:                       nemzetközi repülőjegy, biztosítás, költőpénz, stb.
II. Esemény:                         Kína – KKE Művészeti Karnevál
Időpont:                                 2017. szeptember 30 – október 7.
Helyszín:                              Peking
Mesterek létszáma:             3 fő
Feladata:                              kiállítás biztosítása, mesterségbemutató tartása
Értékesítés:                          lehetséges
Amit biztosítanak:                szállás, ellátás
Saját költség:                       nemzetközi repülőjegy, biztosítás, költőpénz, stb.
 Jelentkezés: a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2017. július 14-én péntek 13 óráig az alábbi adatok megadásával:

 • mester neve, elérhetősége ( telefon, email, honlap )
 • mestersége
 • rövid szakmai önéletrajz
 • megjelölni melyik eseményre jelentkezik

A résztvevők személyéről a beérkezett jelentkezések alapján a NESZ Elnöksége dönt.

 

 

 

A szentendrei Skanzen HAGYOMÁNYŐRÖKET keres

Keressük azokat a leendő hagyományőröket, akik elhivatottságot éreznek a népi kultúra iránt, szeretnék jó levegőn, szép környezetben végezni munkájukat. A fent említett tevékenységnek megfelelő képzést és tréninget biztosítunk. A részletekről itt olvashattok!

 

Kőrös-völgyi Sokadalom

Ez évben tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat, a vár előtt, erre az alkalomra kialakított sokadalmi téren. A néptánc és népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoznak a háromnapos forgatag alatt. A Körös-völgyi Sokadalom több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg. A festői környezetben, Európa egyetlen éppen maradt gótikus téglavárának tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. A Körös-völgyi Sokadalom és kísérőrendezvényei - Határ Menti Összművészeti Fesztivál, Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála, Körös-völgyi főző- és a pogácsasütő verseny, Dél-alföldi fafaragó- és  fazekas verseny - az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban, legyen az egy táncgála vagy egy hamisítatlan gasztronómiai csemege. A XVIII. Körös-völgyi Sokadalom fő témája megemlékezés a reformáció 500. évfordulójára. Ennek kapcsán a rendezvény ideje alatt megtekinthető a „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című kiállítás, valamint korabeli könyvkötészeti, nyomdai, hímző és rézműves műhelyek várják az érdeklődőket. A gyermekek mindhárom nap alatt reformáció korabeli gyermekfoglalkozásokon, régimódi játszótéren, ügyességi és népi játékokkal múlathatják idejüket. Népi kézművesek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak. A rendezvény szervezői nevében várunk minden kedves, a népművészet iránt fogékony vendéget 2017. június 30 – július 2. között Gyulán, a XVIII. Körös-völgyi Sokadalmon!

 

Páva védjegy

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.
A védjegy hozzájutásának lehetőségéről itt tájékozódhatsz!

 

Sorozatot indítottunk!

 

1
2017.02.13.
Nepp Dénes szíjgyártó, a népművészet mestere A múlt a jövőben
2
2017.02.27.
Rács Róbert fazekas, népi iparművész Sárköz fazekassága
3
2017.03.13.
Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész Vásárra viszem a bőröm” néhány gondolat a bőrfajtákról - bőrmintákkal
4
2017.03.27.
Fenyvesi István cipész Suszter maradjon a kaptafánál” –  egy  mesterség 55 éve
5
2017.04.10.
Szabó István fajáték készítő

„…játszani is engedd…”
  …játszani is enged…
Fajátékok mai szemmel

6
2017.04.24.
Say Kati csuhéfonó
népi iparművész
Sodrásban
7
2017.05.08. Csúcs Endre fazekas
népi iparművész
Fehéren feketén a fekete kerámiáról
8 2017.10.02. Petrits Szilveszter mézeskalácsos-cukorkás, gyertyaöntő

A mézeskalács szívtől a billencses Ifáig
Hat generáció !

9 2017.10.16. Vargáné Kovács Veronika himző A sióagárdi himzett virágok üzenete

 

Meglepő érdeklődés tapasztalható a februárban indított előadássorozatra. A fenti szakmai bemutatókra Szekszárdon, a Bajcsy Zsilinszky utca 7 szám alatt kerül sor, a meghírdetett napokon 17 órai kezdettel. Továbbra is szeretettel váunk minden érdeklődőt, és reményeink szerint minél több előadót.

Felnőtt és ifjúsági népművészeti táborok

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal, Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolával az IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft-vel és a agyományok Házával közösen FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROKAT szervez Békéscsabán, az Iskolacentrumban.
XVI. DÉL-ALFÖLDI GYERMEK NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR
V. DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR
XXI. NEMZETKÖZI HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA 
XXIV. ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ MESTERKURZUS
XXIV. NEMZETKÖZI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓ
XXVII. DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS  NÉPMŰVÉSZETI TÁBOR
A népművészeti táborok célja a népi tárgyformálás, a népi kismesterségek területén dolgozó egyéni alkotók és alkotóközösségek vezetőinek képzése. A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat  bővíthetik. Szeretettel várjuk és látjuk Önt, érdeklődő munkatársait, barátait táborainkban.

Árusítás, bemutató lehetőség a Sziget Fesztiválon

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának a felkérésére lehetőség van a Sziget Fesztiválon való részvételre árusítással vagy mesterségbemutatókkal.
Akit érdekel a lehetőség, csütörtökön estig a mellékelt jelentkezési lapot küldje vissza neszfolk@nesz.hu e-mail címre! Mind erről részletesen itt tájékozódhattok!

FONTOS! Jelentkezési határidő 2017. május 4.

XXI. Országos Szőttespályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.
Több info, mellékletek:

1

 

2

 

3

 

4

 

Magyar kavalkád

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet közös együttműködésében kerül megrendezésre. A programsorozat célja, hogy az Évad megrendezésével erősítsük a magyar-lengyel barátság történelmi hagyományát, egyszerre mutassuk be a magyar kultúra tradicionális értékeit és a magyarság legújabb eredményeit. Több info....

A játék örök

Kedves kézműves kollégák ! A Kaptár Egyesület országos konferenciát szervez!
Címe: " A JÁTÉK ÖRÖK" Játékkészítők szakmai konferenciája és kiállítása
Időpont: 2017.május 13.
Helyszín: A Pécs melletti Kozármisleny Művelődési Háza 7761 Kozármisleny, Pécsi u. 1. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A résztvevő kollégákat arra kérjük, hogyha lehetősége engedi hozzon saját készítésű játékokat a kiállításra. A jelentkezési lapon ezt kérjük feltüntetni! A rendezvény végén természetesen visszakapja a tárgyat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Turós János  elnök  Kaptár Egyesület

Meghívás Kínába

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől meghívást kapott a Kína-KKE Befektetési és Kereskedelmi Expo-ra, ahová magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel: 
Időpont:                                            2017. június 3-11.
Helyszín:                                          Ningbo
Meghívott ország:                             Magyarország
Meghívott mesterek létszáma:          6 fő
Program:                                           Termék - és mesterségbemutató
Elvárás:                                             Mesterségbemutató tartása
Árusítás:                                            Lehetséges 
Amit biztosítanak: asztalt az árusításhoz és mesterségbemutató tartásához, szállás, étkezés, helyi közlekedés
Saját költség:                                    Biztosítás, útiköltség (lakhely és Ningbo között) költőpénz
Nyelvtudás:                                       tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent
 Jelentkezés: a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2017. április 11-ig az alábbi adatok megadásával:

 • mester neve, elérhetősége (telefon, email – és honlap cím)
 • mestersége
 • rövid szakmai önéletrajz

 

Népi Kézműves Alkotóházak
és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje​

Könyv Pistitől kaptuk a következő tájékoztatást, melyet ezúton közreadunk:

A családi nyitott műhely és műterem rendezvényhez csatlakozva, mi is megrendeztük az alkotó hétvégét. Az eseményről csatoltan küldök fotókat. Jól sikerült, érdeklődő, a kézművesség azon belűl a bőrművesség iránt. Fiatalok is és idősebbek is érkeztek. Sok kérdés hangzott el a kézművesség lehetőségeiről, az élő népművészetről, az utódlás lehetőségéről. Szakmai előadást tartott Éva a -pásztorkészség alapján- bemutatva a munkáiról, a börfűzésekről mind alkalmazásokról. A szironyozásról a gyakorlatban. Én a népmesei jelképek szerepéről a társművészetekben és a grafikai munkámon keresztül. Kiegészítve a fentieket, Könyv Kata festőművész lányunk képeivel. Csatoltan küldök pár fotót. Üdvözlettel:  Könyv-Családi Alkotóház és Műhelygaléria Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész, Könyv Kata festőművész Könyv István grafikusművész

 

Felhívás kézműves táborra

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal, Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolával az IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft-vel és a Hagyományok Házával közösen FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROKAT szervez Békéscsabán, az Iskolacentrumban XVI. DÉL-ALFÖLDI GYERMEK NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR V. DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR XXI. NEMZETKÖZI HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA XXIV. ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ MESTERKURZUS XXIV. NEMZETKÖZI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓ XXVII. DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS NÉPMŰVÉSZETI TÁBOR A népművészeti táborok célja a népi tárgyformálás, a népi kismesterségek területén dolgozó egyéni alkotók és alkotóközösségek vezetőinek képzése. A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik.További részletek!

 

A NESZ és a Hagyományok Házának felhívása

Minden, a népi kézműves mesterségek - mesterek utánpótlásáért aggódó szakember közös feladata hogy gyermekeinkkel, a fiatalokkal idejében megismertessük, megszerettessük a népművészet szépségeit annak érdekében, hogy legyen több elkötelezett fiatal, akik folytatják elődeink és saját magunk hivatását, hogy ne haljon ki az a hagyományos kézműves tudás, amit őseinktől örököltünk.
A teljes felhívás itt olvasható!

 

Magyar kézműves mesterek bemutatkozása Kínában 

2017. május 15 – 22. 
Chongqingban és Guizhouban
  A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől meghívást kapott két rendezvényre, ahová az alábbi mesterségek képviselőit várják:
1 fő kékfestő
1 fő fafaragó
1 fő hímző 
Időpont:         2017. május 15 – 22.
Helyszín:       Chongqing és Guizhou
  Részvételi tudnivalók
  Chongqing
Feladat: minden mesternek a magyar standon mesterségbemutatót kell tartani, illetve mini kiállítást rendezni
  Guizhou
Feladat: minden mesternek a magyar standon mesterségbemutatót kell tartani, illetve mini kiállítást rendezni; valamint a szakmai tapasztalatcsere céljából megrendezésre kerülő konferencián minden mesternek a saját mesterségéről néhány percben ( kb. 5-10 perc ) angol nyelven vetítettképes előadást kell tartani
A meghívó fél biztosítja a 3 fő részére

 • utazási költség
 • szállás
 • ellátás
 • csekély összegű napidíj
 •  Jelentkezés:neszfolk@nesz.hu email címen rövid szakmai önéletrajzzal
  Jelentkezési határidő:         2017. március 24., péntek reggel 8 óra
  A beérkezett jelentkezések alapján a NESZ Elnöksége dönt a résztvevők személyéről.

 

Konferencia a viselet kiegészítőkről

Csatoltan megküldjük a szolnoki „Mában élő tegnap és holnap IV., avagy a viselet kiegészítők megújításának lehetőségei” c. konferencia felhívását  és jelentkezési lapját. Szeretettel hívünk és várunk minden érdeklődőt a konferenciára. Kérjük, hogy a jelentkezési lapot 2017. április 15-ig szíveskedjenek megküldeni az egyesület levelezési címére vagy a közölt e-mail címre. Baráti üdvözlettel: Kenyeres Sándorné

Felhívás hímzőknek

A Hagyományok Háza támogatásával 2017. május 12-13-án szervezzük meg az Országos Hímző Találkozót és Továbbképzést. Ennek keretében nyílik meg Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész, Népművészet Mestere 70. születésnapja tiszteletére rendezett életmű kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tervezett rendezvény részletei itt olvashatók!

XXI. Országos Szőttespályázat

Tájékoztatjuk Önöket, hogy idén is megrendezésre kerül a XXI. Országos Szőttespályázat Hevesen, amelyre várjuk az alkotók pályamunkáit! A mellékletben a felhívást olvashatják kétféle formátumban, illetve mellékeltük az adatlapokat is. Mind a pályázati adatlapot, mind a zsűriadatlapot ki kell tölteni a részvételhez. Amennyiben lehetőségük van rá, kérjük széles körben terjesszék a felhívást! Köszönjük! A részletekről itt is tájékozódhatnak:http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12688/ Felmerülő kérdéseikkel nyugodtan keressen meg a következő elérhetőségen:illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu vagy 06/1/ 201-87-34

Kozák Éva kiállítása a Kerámiaparkban

Kozák Éva fazekas, a Népművészet Mestere állította ki alkotásait a Kerámiaparkban. A kiállításmegnyitón a művészt Gy. Kamarás Kata fazekas, a Népművészet Mestere méltatta, klarinéton közreműködött: Tamás Áron. Az eseményről a Promontor televízió tudósíttott, melyet itt megtekinthettek!

Viselet Konferencia

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége és az Egri Kulturális és Művészeti Központ közös rendezésében megrendezik a „VISELETEK RÉGEN  ÉS  MA” IX. Országos Népviseleti Konferenciát. A cél:, tanácskozási és találkozási lehetőséget teremteni az országban tevékenykedő műhelyek, szakkörök, szakemberek számára. A rendezők szeretnék, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik. A konferencia időpontja:  2017. április 7-8. A felhívás és a jelentkezési lap a rendezvényre itt található!

 

Alapanyag kosárfonóknak

Településünkön régi hagyománya van a kosárfonásnak ezért sárga, zöld és amerikai kosárfűz ültetvényt telepítettünk az alapanyag előállítása miatt. A piackutatás, a megrendelések azt mutatják, hogy nagy kereslet van erre a termékre, országszerte alig találni feldolgozható kosárvesszőt. A 2017-es évben folytatjuk a közel 3,5 ha-os területen a tevékenységünket: vesszőtermesztés, eladásra előkészítés, hántolás, hasítás, stb. Kézi műveléssel tartjuk rendben az ültetvényeket, az aratás is kézzel történik. Termékeinket árusítjuk helyi és környékbeli kézműves vásárokon, a környező és távolabbi kézműves csoportoknak intézményeknek. A fentiekben röviden bemutatott munkánk eredményeként eladásra kínáljuk az általunk termelt vesszőt, méretre válogatva, nyers és főzött állapotban, igény szerint hasítva. Az értékesítést a 2016-ban alakult Sárkeresztúri Hangyák termelő és Értékesítő Szociális Szövetkezet végzi. Kapcsolat: Csutiné Turi Ibolya    polgármester Sárkeresztúr Község Önkormányzata 8125 Sárkeresztúr, Fő út 34. Tel./Fax: 06-25/ 523-623 Mobil:06-70/387-1898 E-mail: csutiibi@gmail.com

XX. Országos Fazekaspályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár meghirdeti a XX. Országos Fazekaspályázatot. A pályázat témája: folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények. Minden fazekast várnak a pályázatra, kezdőt és gyakorlót egyaránt! A pályázati kiírás itt megtekinthető!

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy 2017 – ben április 22-23. között Budapesten a Papp László Sportarénában 36. alkalommal kerül megrendezésre az ORSZÁGOS TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ ÉS KIRAKODÓVÁSÁR A Táncház Egyesület felkérésére a kirakodóvásár szervezője idén is a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.A felhívás és a jelentkezési lap letölthető.

Felhívás

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz csatlakozva 2017-ben is megrendezésre kerül a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje. Az alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek feladata, hogy e hétvége folyamán olyan egyedi programokkal jelentkezzenek, amelyekben a helyi, területi kézművesség hagyományai és értékei jelenjenek meg. A rendezvény 2017. március 31- április 2. kerül megrendezésre, annak részleteiről itt olvashattok!

VI. Berekai Éva Országos Népi Ékszer pályázat

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége meghirdeti VI. Berekai Éva Országos Népi Ékszer pályázatát. A részletes kirás és a jelentkezési lap itt megtekinthető ill. letölthető!

 

Nemzeti Parki Termék védjegy

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új, Nemzeti Parki Termék védjegyes pályázatára, amely Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjait is érintheti. A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható kézműves termékeknek, melyek többnyire természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik. A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten. Részletes pályázati kiírás, letölthető dokumentumok: http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_2526 Üdvözlettel: Morber-Simon Beatrix Ökoturisztikai munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel.: 30/509-7053 E-mail: simonb@ddnp.kvvm.hu

 

Felhívás

Kedves kézműves társak és fazekasság iránt érdeklődők! Engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket egy 2017. februárjában a Dr. Kresz Mária Alapítvány és Fazekasközpont által szervezett és meghirdetett programra! Véninger Péter vezetésével hat almaskurzust indítunk, ahol a jelentkezők megismerkedhetnek a fazekas mesterség fortélyaival gyakorlattal összekötött elméleti előadások során. A részletes program és részvételi feltételek itt olvashatók!

XVI. Országos Textiles Konferencia és Pályázat

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány meghirdeti a XVI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIÁT ÉS PÁLYÁZATAIT Békéscsabán 2018. március 9-11. között. A felhívás és a jelentkezési lap itt letölthető!
A jelentkezési határidőt 2017. december 10.-ig meghosszabították!

Húsvétvárás a Várkert Bazárban

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. közös együttműködéssel hagyományteremtő céllal 2017-ben első alkalommal rendezi meg Húsvétváró eseményét a Várkert Bazár előtti Lánchíd utcában, valamint az Ybl Miklós téren. A rendezvény időpontja:2017. április 15-16-17. A részletes felhívás és a részvételi szándék nyilatkozat itt letölthető!

Pályázati felhívás alkotók részére
 

FELHÍVÁS VP6-6.4.1-16_Nagydiverz_Felhivas_1227
1. számú melléklet-Fogalomjegyzék-1
2. számú melléklet - Annex I. lista
3. számú melléklet - Településlista 10.000 fő alatti települések
4. számú melléklet - Kizárólag külterülettel jogosult, tanyás térségek
5. számú melléklet- Üzleti terv kitöltési útmutató_12.16
6. számú melléklet - Jogszabályjegyzék
7. számú melléklet-Segédlet az üzleti terv részét képező pénzügyi terv kitöltéséhez
8. számú szakmai melléklet - A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel kiszámítása - módosított
9. számú melléklet - Jogkövetkezmények
10. számú melléklet - A projekthez kapcs. bemutatótereket érintő tám. tev.listája
11. számú melléklet - Településlista
12._szamu_melleklet-A_Felhivas_3.1.1.1._b)pontjahoz_kapcsolodo_tevekenysegek_listaja_20161227
13. számú melléklet- Aprófalvas települések listája
14. számú melléklet- 10 000 fő alatti tanyás települések listája
SZF_1227 Tamogatoi_okirat__6.4._nagydiverz_2.0._modositas_2016.12.27
VP_-_AUF_3.0VP

Határidő módosítás

 Két pályázatot hirdettünk, amelyeknek a jelentkezési határidejét 2017. január 31-ig meghosszabbítjuk.  A Reformáció 500 című pályázatot ill. a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. A határidő módosításhoz mellékelt tájékoztatót itt olvashatjátok!

Zsűri eredmények!

Egyesületi tagoknak és mindazoknak, akik zsűriztetni akartak 2016 november 15-én megrendeztük a Népi Iparművészeti Tanács zsűri-jét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. Összesen 105 darab alkotás elbírálására volt igény, melyből mindössze 17 darab lett elutasítva.

Hagyományos "A" minősítést  
35
  alkotás kapott
Modern "A" kategóriába  
12
  alkotást soroltak
Hagyományos "B" minősítést  
20
  munka
Modern "B" besorolást  
7
  tárgy kapott
Ajándéktárgy viselésére  
14
  termék jogosult

 

Pályázati felhívás

A Matyó Népművészeti Egyesület valamint a Hagyományok Háza, a Népművészeti egyesületek Szövetsége és a Közkincstár Nonprofit Kft meghirdeti a VI. SZÁZRÓZSÁS HÍMZŐPÁLYÁZATOT. A pályázati felhívás és részvételi feltételek itt olvashatók!

Reformáció 500

A Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a Reformáció 500 éves magyarországi és a határainkon túli egyházkerületek jubileumi ünnepségeihez kapcsolódva pályázatot hirdet a Kárpátmedencében élô, a népmûvészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek részére. A pályázati felhívás itt olvasható!

 

Felhívás a védjegyről!

Csak a NESZ tagságnak! A felhívás szövegéhez kérlek kattints ide!

Mesterségek ünnepe működési szabályzatának változásáról!

Alább olvasható a NESZ Elnöksége és a NESZ Szakmai Bizottságai által közösen megfogalmazott Mesterségek Ünnepe Működési Szabályzatát, melyet Skrabut Éva alelnök állított össze.

Regisztrált termékek értékesítési lehetősége Pesten

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének egy újabb lehetősége nyílik arra, hogy tagsága részére értékesítési lehetőséget biztosítson Budapest egyik frekventált helyszínén a Budavári Palota közvetlen környezetében a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár üzemeltetője felkérte a NESZ-t, hogy közreműködjön a február 15-én nyíló ajándéküzlet árukészletének kialakításában, melyek kizárólag zsűrizett termékek lehetnek. A felkérés továbbá a regisztrációs adatlap itt érhető el!

 


Sárköz népművészete:
szövés, hímzés, gyöngyfűzés viselet
a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

 

Változások a zsűrizéssel kapcsolatosan

Az alábbi linken minden szükséges információ imegtalálható! Új kategóriák keletkeztek, új szempontrendszer került megfogalmazásra. Aki elkészült munkáit értékeltetni kívánja, adatlapot is itt találhat magának.

Új kategóriák a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése során

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:
„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás, amely sokszorosításra alkalmas, viszonylag kevés munkával előállítható, ugyanakkor technikájában, stílusában és gondolkodásmódjában egyértelműen a népművészet hagyományait viszi tovább.”
Az ajándéktárgy nem népi iparművész címre jogosító kategória, azonban 10 db ajándéktárgy zsűriszám kivált 1 db „MB” kategóriás zsűriszámot.”

 

NIT zsűri változásról

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot. Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Hungarothéka

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát. A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása. A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

 

Vissza a lap tetejére