Felhívás

Kedves Mesterek!
Törökországból érkezett az alábbi felhívás, melyre 2 fő magyar kézműves mestert várnak. 
Részvételi tudnivalók:
időpont:          2019. június 22-30.
helyszín:         Isztambul-Pendik
örzés:              biztosított, de a pavilonban saját felelősségre lehet az árut otthagyni
nyitva tartás: 11-22 óráig
árusítás:          lehet árusítani
 Amit biztosítanak: repülőjegy, szállás, étkezés, stand, az alábbi méretben 3 x 3 =9 m2 / 2 fő
 Amit kérnek: olyan mesterek delegálása, akik Magyarország népművészetének jeles képviselői, mesterség bemutató kötelező! 
Ha valaki szeretne részt venni ezen a törökországi fesztiválon kérjük, a NESZ honlapján található jelentkezési lapot kitöltve, 5 db fotóval (egyenként minimum 1 MB) a neszfolk@nesz.hu e-mail címre legkésőbb 2018. december 18 – ig visszaküldeni szíveskedjen. A beérkezett jelentkezések közül a NESZ Elnöksége választja ki a résztvevőket. Üdvözlettel: Igyártó Gabriella ügyvezető igazgató

 

XVII. Textiles Konferencia

Kedves Alkotók! A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Textiles Konferencia és pályázatai. A sokatok számára távolinak tűnhet még az időpont, de ahhoz, hogy minél több és színvonalasabb alkotás szülessen, időben el kell kezdeni a tervezést, valamint az alkotást. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapoz. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Aki jelentkezni szeretne, kérem, küldje vissza a mellékelt jelentkezési lapot, illetve ha van a környezetetekben olyan személy, aki szívesen részt venne a pályázaton és a konferencián, kérlek, segítsetek neki, hogy eljusson hozzá a hír, s töltsünk el közösen 3 napot a korábbi hagyományainak szellemében. A találkozás reményében, üdvözlettel: Pálné Anci

 

 

Pályázat

XIII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT
Közzétéve: 2018 . november 20.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A meghirdetők az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolai diákok a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásait várják. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. Nevezési díj nincs.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA
Regionális kiállításoknál korosztályonként:

Gyermek kategória I.: 6-10 év közötti korosztály
Gyermek kategória II.: 11-14 év közötti korosztály
Ifjúsági kategória 15-25 év közötti korosztály
Országos kiállításon szakmánként

.A Debrecenben megrendezendő “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállításán” a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III. és különdíjat adományoz.
A pályázattal kapcsolatos tudnivalók
A pályázaton való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2019. február 20-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak. A pályamunkákon szerepeltetni kell: Iskola, intézmény és az egyén vagy csoport nevét, címét, az alkotó (alkotók) életkorát, az alkotás becsült értékét, a felkészítő tanár vagy mester nevét és címét.
A legjobb alkotások jutnak tovább a “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállítására”, 2019. november 15.-december 16., melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ (Debrecen, Piac u. 22.).

Az országos pályázat koordinátorai:
Szőnyi Sándorné e-mail: szonyi.sandorne@debrecenimuvkozpont.hu;
Mátrai- Nagy Andrea e-mail:matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Szilágyi Katalin e-mail: szilagyi.katalin@debrecenimuvkozpont.hu

A regionális kiállítások rendezői, helyszínei és a legfontosabb időpontok:

Dél-Dunántúl – Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, Szekszárd
(Baranya, Somogy, Tolna megye)
Alkotások benyújtásának időpontja: 2019. szeptember 23.
Zsűrizés időpontja: 2019. október 01.
Kiállítás megnyitó: 2019. október 04.
Kiállítás helyszíne: Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd, Szent István tér 10.
Kiállítás nyitva tartása: 2019. október 04-25-ig
Kapcsolattartó: Komjáthi Tamásné; 20/946-5617 agnes.komjathi@gmail.com

 

Zsűri 2018

 

2018 november 13-án (kedden) Népi Iparművésze zsűri volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

ÜNNEPVÁRÓ

Az I. kerületi Corvin téren és a Hagyományok Házában 2018. december 7-16. ( péntektől – vasárnapig ) A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, melynek kézműves programjának bonyolítására a NESZ-t kérte fel. A tájékoztató és a jelentkezési lap itt olvasható!

Fontos tudnivalók a népi iparművészeti tevékenységgel kapcsolatosan

- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások besorolásairól
- Tájékoztató a népi iparművésszé nyilvánítás feltételeiről
- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások minősítéseiről

 

Konferencia Békéscsabán

2018. november 11- én (vasárnap) kerekasztal konferenciát szervezünk a „Népi kézműves alkotások megújulása, innovációja” címmel Békéscsabán, a Kornélia étteremben, Baross u. 9-21. A konferencia regisztrációs díja, amely az ebéd költségét is tartalmazza 1.000 Ft. A tervezet rendezvényről bővebb információk a NESZ honlapján találhatók, a jelentkezési lapot itt lehet letölteni!

Himző hétvége

Mezőkövesden október 20-23 között himzőtanfolyamot hírdetnek. A részletes programot ill. a jelentkezési lapot itt láthatjátok.

Gratulálunk!

Nagyon sok szeretettel gratulálunk Decsi Kiss Marcsinak, aki a mai napon (2018. augusztus 18.) megkapta a népművészet mestere kitüntető címet! További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Felhívás

A Düsseldorfi Magyar Konzulátus felkérésére továbbítjuk az alábbi felhívást! A Magyar Napokon nívós kulturális műsorok kíséretében nyílik lehetőség a hazai termékek, fogyasztási cikkek, minőségi élelmiszerek, kézműves iparcikkek illetve hungarikumok árusítására egy fogyasztói vásár keretében.  A jelzések alapján a helyi közönség érdeklődve várja, hogy a Magyar Napok megrendezésével idén is egy kis Magyarországot teremtsünk Düsseldorf szívében, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi fővárosának központi terén. Az esemény a nagy szakmai kiállításokon kívüli időszakban teszi lehetővé a helyi igényes közönség számára a találkozást a hazai minőségi termékekkel és reményeink szerint hozzájárul ahhoz is, hogy ezek közül mind több tartósan elérhető legyenek a Rajnavidéken. Az érzékek összekapcsolásával, hagyományos és kortárs kulturális programmal, gasztronómiai bemutatóval tervezzük felkelteni az érdeklődést a hazai termékek és a pálinka- és  borrégiók iránt is. Tervezzük kiskereskedelmi láncok; utazási irodák és légitársaságok bevonását is. A rendezvényhez időzítve sor kerülhet a szakmai közönségnek szóló bemutatóra is a kiskereskedelem, a szaksajtó, a helyi üzleti elit képviselőinek részvételével. A kulturális program összeállítása folyamatban van, a tervezett fellépők között szerepelnek Harcsa Veronika, a Romano Glaszo, a Budapest Ragtime Band is. A 2018-as Magyar Napok fővédnökének a város főpolgármesterét Thomas Geiselt kérjük fel, aki 2015-ben már az első Magyar Napok rendezvényt is megnyitotta. A 2016-os rendezvényről itt talál további információt
Örömmel várjuk jelzését a felvázolt lehetőségek kapcsán. Meghosszabított jelentkezési határidő: 2018. augusztus 10. 

Buzsáki Búcsú

2018-ban, immáron 49. alkalommal kerül megrendezésre a Buzsáki Búcsú. Az elmúlt évektől eltérően az idei évtől a kézművesekre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, így a rendezvény alkalmával kitelepült vásáron is leginkább kézműves árusok termékeit szeretnénk a látogatók számára elérhetővé tenni. Amennyiben az egyesületnek van olyan tagja, aki 2018. augusztus 11-12-én még szabad, szívesen látjuk a Buzsáki Búcsún. A helyet kézműveseknek térítésmentesen biztosítjuk.További információért keressenek bizalommal az alább feltüntetett elérhetőségek bármelyikén. Üdvözlettel: Vaszilkó Nóra Faluház vezető - Buzsák faluhaz@buzsak.hu Telefon: 30/218-86-74

Tisztelt Népművészeti Egyesületek!

Tisztelt Népművészeti Egyesületek! Szeretném felhívni a figyelmüket a XVIII. GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválunkra. Szeretettel várjuk a népművészeti egyesületek tagjait, akik a nemzetközi fesztiválunk színvonalát emelnék. Kérem, hogy az egyesületük tagjainak küldjék ki a mellékletben csatolt tájékoztatót és jelentkezési lapot. Az egyesületek részére igen kedvező árat tudunk felajánlani. Az egyesületek részére igen kedvező árat tudunk felajánlani. Üdvözlettel: Zsédőné Lukács Anita művelődésszervező Tel.: 70/866-9572 zseluanita.mmk@gmail.com


Szeretnél ingyen táborozni? Érdekel a kézművesség?

Támogatott projektünk keretében - elsősorban hátrányos helyzetűek (pl. munkanélküli, gyermekét egyedül nevelő, GYED-en, GYES-en lévő, alacsony végzettségű stb.) számára - KOSÁRFONÓ és HÍMZŐ csoportokat indítunk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBORA keretében 2018. július 16-21 között. információk a jelentkezés módjáról a NESZ honlapján található!

Családi nap 2018.

Tisztelt Egyesületi Tagok! Sajnálattal értesítelek benneteket, hogy a 2018. március 10-i közgyűlésünk határozata értelmében június 9-én Sióagárdon rendeztük volna meg a hagyományos családi napunkat, mely a kellő számú érdeklődés hiányában ELMARAD!
Decsi-Kiss Mária ügyvezető

 

Népi Kézműves Alkotóházak V. Országos hétvégéje Simontornyán

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjét 2018. április 6 és 8 között rendezték. A simontornyai Könyv Családi Alkotóház és Műhelygaléria a kezdetektől csatlakozott az egész országot átszövő rendezvénysorozathoz. 2018. április 6-án pénteken, -Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész-  szakmai bemutatójával, három turnusban, 10-10 simontornyai, általános iskolás gyermekkel ismerte meg a kézműves hagyományokat.

Nemzeti szalon

A Nemzeti Szalon – Népművészeti országos kiállítás megnyitójára 2018. április 21-én autóbuszos utazást szervezett az egyesület tagjainak és családtagjainak. A jól sikerült kirándulás maradandó emlékekkel gazdagította a résztvevőket. A kiállított tárgyak sokszínűsége és gazdagsága, a kiállítás rendezőinek igényessége páratlan élményt nyújtott. A szalon augusztus 20.-ig látogatható, javasoljuk terjesszétek ismerőseitek-barátaik körében, hogy érdemes mindenkinek megnéznie!


A képre kattintva a kirándulás fotói láthatók

Gyászhír

 

 

Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás

Nagypallon a Szabadság u. 5 alatt található Kézműves házban a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület és a helyi Önkormányzat összefogásával elkészült és a mai napon ünnepélyesen átadásra került a "Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás". A kiállítást Dr. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutató professzor és Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója nyitotta meg.

Népművészeti táborok Békéscsabán

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal, Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolával a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft.-vel, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen
FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROKAT szervez Békéscsabán, az Iskolacentrumban.
XVII. DÉL-ALFÖLDI GYERMEK NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR
VI. DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR
XXII. NEMZETKÖZI HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA
XXV. ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ MESTERKURZUS
XXV. NEMZETKÖZI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓ
XXIX. DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS NÉPMŰVÉSZETI TÁBOR

A részletes felhívás valamint a jelentkezési lap itt megnézhető ill. letölthető!

 

 

 

Figyelem!

 

Működésünk szempontjából FONTOS változás, hogy Decsi Kiss Marcsi
e-mail elérhetőségei megváltoztak! Kérjük, hogy mostantól a következő két cím valamelyikét használjátok:

decsikissmarcsi@gmail.com

tmne1996@gmail.com

A 2018. március 2-i közgyűlés határozata értelmében az idei családi napot 2018. június 9-én tartjuk meg kellő számú (minimum 15 fő) jelentkező esetén Sióagárdon, a tájház udvarában. Esőhelyszín a sióagárdi Margit-pince. Jelentkezni június 5-ig lehet Csúcs Endrénél a csucsendre@gmail.com címen, vagy a 30/3912651 telefonszámon.

2017. március 17.

 

Meghívók Kínába

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézet jóvoltából Shenyang városába meghívást kapott az alábbi eseményre, melyre magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel:  
Rendezvény: MAGYAR KULTURÁLIS HÉT
Időpont: 2018. május elején (pontos dátum még egyeztetés alatt)
Helyszín: Shenyang - Kína 
Meghívott mesterek létszáma: 5 fő
 Feladat: mesterségbemutató és gyermekfoglalkozás tartása
 Árusítás: lehetséges 
 Amit biztosítanak: szállás, ellátás, asztalt az árusításhoz és mesterségbemutató tartásához, a repülőjegyhez 150.000 forint támogatást. Saját költség: a repülőjegy árából fennmaradó különbözet; vízumköltség; egyéb saját költések: pl. költőpénz, biztosítás, stb. Nyelvtudás: tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent . Jelentkezés: a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2018. március 15. az alábbi angol nyelvű adatok megadásával:

  • mester neve, elérhetősége (telefon, email – és honlap cím)
  • mestersége
  • szakmai önéletrajz
  • programja rövid bemutatása fotókkal illusztrálva (gyerekfoglalkozásra és mesterségbemutatóra)
  • árusítani kívánt termékekről max.:4-5 db fotó        

 A jelentkezésekből a NESZ Elnöksége javaslatára a meghívó fél választja ki a résztvevő mestereket.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézet jóvoltából egy újabb meghívást kapott a Colorful World – ICCIE 2018. nemzetközi fesztiválra, melyre magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel:
 
Rendezvény: COLORFUL WORLD – ICCIE 2018. (Színes Világ 2018.; 13. Nemzetközi Kulturális és Kreatív Ipari Expo)
Időpont: 2018. október 25 – 28. (tervezett)
Helyszín: Peking – Kína, Pekingi Nemzetközi Kiállítási Központ
Meghívott mesterek létszáma: 2 fő
Feladat: mesterségbemutató és gyermekfoglalkozás tartása
Árusítás: Lehetséges 
Amit biztosítanak: szállás, 3x3 méteres stand, repülőjegyhez 50.000 Ft támogatás
Saját költség: a repülőjegy árából fennmaradó különbözet; vízumköltség; egyéb saját költések: pl. költőpénz, biztosítás, stb.
Nyelvtudás: tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent
Jelentkezés: a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2018. március 31-ig az alábbi angol nyelvű adatok megadásával:

  • mester neve, elérhetősége ( telefon, email – és honlap cím)
  • mestersége
  • szakmai önéletrajz
  • programja rövid bemutatása fotókkal illusztrálva ( gyerekfoglalkozásra és mesterségbemutatóra)
  • árusítani kívánt termékekről max.:4-5 db fotó
A jelentkezésekből a NESZ Elnöksége javaslatára a meghívó fél választja ki a résztvevő mestereket.

 

Tavaszi vásár a Citadellán

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. partnereket keres - Budapest legszebb panorámájú, egyedülálló helyszínére - a Citadellára, faházból történő ajándéktárgy árusításra és vendéglátó kitelepülésre. Tervezett időszak: 2018. március 26. – 2018. június 23. (90 nap) A standok kínálatának tekintetében alapvető elvárás a minőség: az autentikus, hagyományos népi, valamint a kortárs magyar design elemeit felhasználó képzőművészeti alkotások és egyedi ajándéktárgyak árusítására van lehetőség. Az egységes megjelenés érdekében a faházakat biztosítjuk. A házak mérete 2*4, azaz 8 m2, bérelhető fél, illetve egész faház is. Gasztronómia: 1 db maximum 9*3 méteres, saját egységből történő melegkonyhai kitelepülés; a magyar konyha hagyományos és jellegzetes ételeit felsorakoztatva, szem előtt tartva a fenntartható forrásból származó, organikus, helyi és térségi alapanyagok felhasználását. A feltételekkel kapcsolatban és ajánlati csomagért érdeklődni lehet: Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.Telefonszám: +36 1-225-0310/288 mellék E-mail: foglalas@vargondnoksag.hu
Jelentkezni írásbeli regisztráció után lehetséges, határidő: 2018. március 16. Ajánlatok elbírálása, személyes egyeztetés: 2018. március 21-ig

Felhívás

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége negyedik szakmai tanulmányútját szervezi tagjai számára 2018-ban, ez alkalommal Szlovákiába és Dél-Lengyelországba. A korábbi tanulmányutak pozitív jelzéseit figyelembe véve egy újabb néprajzi területet vettünk célba, hogy az ott szerzett ismeretekkel, tapasztalatokkal gyarapítsuk tudásunkat, további szakmai és baráti kapcsolatokat alakítsunk ki. Ennek reményében invitáljuk tagjainkat Szlovákia és Dél-Lengyelország néprajzi és történelmi értékeit felfedező tanulmányutunkra.
Jelentkezési határidő: 2018. március 12. A részvételi információk itt letölthetők!

Jelentkezési lapok 2018

Tájékoztatunk Benneteket, hogy a 2018-as év Mesterségek ünnepe ill. szekszárdi Szüreti Napok jelentkezési lapjait itt tudjátok letölteni! Kérjük a jelentkezőket a határidők betartására!

Húsvétvárás a Várkert Bazárban

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. közös együttműködéssel az elmúlt év nagy sikere után 2018-ban már második alkalommal rendezi meg Húsvétváró eseményét a Várkert Bazár előtti Lánchíd utcában, valamint az Ybl Miklós téren. Egy olyan összművészeti fesztivál kerül megvalósításra a húsvéti időszakban, mely hiánypótlónak számít a mai fővárosi rendezvénypalettán. A rendezvény időpontja: 2018. március 31 – április 2. ( szombat-vasárnap – hétfő) A FELHÍVÁS itt ilvasható!

Hévíz város felhívása 2018-as rendezvényeken való megjelenésre

A Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény pályázatot hirdet kézművesek és népi iparművészek részére az alábbiak szerint: Szezonális leszerződés kézművesekkel és népi iparművészekkel, ipar- és képzőművészekkel, őstermelőkkel, régiségkereskedőkkel, (illetve olyan szolgáltatókkal, akiknek a szolgáltatásai az adott rendezvény tematikájával harmonizálnak) a kiíró szervezésében megvalósuló többnapos rendezvényekre. A pályázat két rendezvénycsomagra, valamint kiemelt rendezvényünkre, a Hévízi Borünnepre vonatkozik. A vállalt csomagok minden egyes rendezvényére ki kell települni.
További részletek itt olvashatók!

 

XIV. Alföldi Fazekas Triennálé

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Mezőtúr Város Önkormányzata, a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Túri Fazekas Múzeum meghirdeti a XIV. Alföldi Fazekas Triennálét

FELHÍVÁS   ADATLAP   ZSŰRI ADATLAP

 

Országos Táncháztalálkozó és Kirakódó Vásár

Kedves Partnerünk, kedves Alkotó !  Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy 2018 – ban április 14-15. között Budapesten a Papp László Sportarénában 37. alkalommal kerül megrendezésre az ORSZÁGOS TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ ÉS IRAKODÓVÁSÁR. A rendezvényhez kapcsolódó anyagok itt letölthetők!

 

Mesterségek pályázata 2018

Tisztelt Alkotók! A Hagyományok Háza meghirdeti a XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot. A pályázathoz a Hagyományok Háza kitöltött zsűri adatlapját és pályázati adatlapját, valamint a csekk igazolószelvényét kell elküldeni a Hagyományok Háza címére (Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, Pf. 23) vagy elektronikus formában a csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre.  Ennek határideje: 2018. április 4. A pályázati tárgyakat postán vagy személyesen lehet eljuttatni a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályára. Személyes tárgyleadás: 2018. április 10-én, 11-én és 12-én, 9–16 óra között (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) Postacím: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, Pf.: 23 A postai beküldés határideje: 2018. április 10. A postán feladott tárgyakért felelősséget nem vállalunk! Zsűrizés időpontja: 2018. április 18. A pályázat meghirdetője és rendezője: Hagyományok Háza A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás: Csákányi Zoltán e-mail: csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu    tel.:  (+36 1) 201 8734 ; (+36 1) 225 6012 A pályázati segédletek itt letölthetők!

Pályázati felhívás   Adatlap   Kérelem

 

 

Felhívás!

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018-ban, az ősz folyamán ismét szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára, ez alkalommal Felvidékre és Dél-Lengyelországba, melyet 4 naposra tervezünk. A részletes programról és a részvételi költségekről csak később tudunk tájékoztatást adni.  Jelen levelünkkel a jelentkezők lehetséges létszámát szeretnénk felmérni.  A mellékelt szándéknyilatkozatot kitöltve kérjük a neszfolk@nesz.hu e-mail címre elküldeni, legkésőbb január 31-ig, szerdáig. 

Meghívó Kóreába fazekas vagy keramikus szakembereknek!

Meghívás érkezett Kóreába a 32. Icheon Ceramic Festival-ra, amely 2018. április 27-től május 5-ig kerül megrendezésre. Magyarországról egy fő fazekas vagy keramikus szakembert lehet delegálni, akitől azt várják, hogy a fesztivál idején bemutatót és előadást tartson szakmájáról és lehetőséget biztosítanak termékei értékesítésére. A FELHÍVÁS teljes egészéban itt olvasható, a jelentkezési határidő 2017. január 20.

Kézműves tanfolyamok

Egyesületünk a következő tájékoztatót kapta induló kézműves képzésekről.

Páva védjegy

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.
A védjegy hozzájutásának lehetőségéről itt tájékozódhatsz!

 

Sorozatot indítottunk!

 

1
2017.02.13.
Nepp Dénes szíjgyártó, a népművészet mestere A múlt a jövőben
2
2017.02.27.
Rács Róbert fazekas, népi iparművész Sárköz fazekassága
3
2017.03.13.
Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész Vásárra viszem a bőröm” néhány gondolat a bőrfajtákról - bőrmintákkal
4
2017.03.27.
Fenyvesi István cipész Suszter maradjon a kaptafánál” –  egy  mesterség 55 éve
5
2017.04.10.
Szabó István fajáték készítő

„…játszani is engedd…”
  …játszani is enged…
Fajátékok mai szemmel

6
2017.04.24.
Say Kati csuhéfonó
népi iparművész
Sodrásban
7
2017.05.08. Csúcs Endre fazekas
népi iparművész
Fehéren feketén a fekete kerámiáról
8 2017.10.02. Petrits Szilveszter mézeskalácsos-cukorkás, gyertyaöntő

A mézeskalács szívtől a billencses Ifáig
Hat generáció !

9 2017.10.16. Vargáné Kovács Veronika himző A sióagárdi himzett virágok üzenete

 

Meglepő érdeklődés tapasztalható a februárban indított előadássorozatra. A fenti szakmai bemutatókra Szekszárdon, a Bajcsy Zsilinszky utca 7 szám alatt kerül sor, a meghírdetett napokon 17 órai kezdettel. Továbbra is szeretettel váunk minden érdeklődőt, és reményeink szerint minél több előadót.

Alapanyag kosárfonóknak

Településünkön régi hagyománya van a kosárfonásnak ezért sárga, zöld és amerikai kosárfűz ültetvényt telepítettünk az alapanyag előállítása miatt. A piackutatás, a megrendelések azt mutatják, hogy nagy kereslet van erre a termékre, országszerte alig találni feldolgozható kosárvesszőt. A 2017-es évben folytatjuk a közel 3,5 ha-os területen a tevékenységünket: vesszőtermesztés, eladásra előkészítés, hántolás, hasítás, stb. Kézi műveléssel tartjuk rendben az ültetvényeket, az aratás is kézzel történik. Termékeinket árusítjuk helyi és környékbeli kézműves vásárokon, a környező és távolabbi kézműves csoportoknak intézményeknek. A fentiekben röviden bemutatott munkánk eredményeként eladásra kínáljuk az általunk termelt vesszőt, méretre válogatva, nyers és főzött állapotban, igény szerint hasítva. Az értékesítést a 2016-ban alakult Sárkeresztúri Hangyák termelő és Értékesítő Szociális Szövetkezet végzi. Kapcsolat: Csutiné Turi Ibolya    polgármester Sárkeresztúr Község Önkormányzata 8125 Sárkeresztúr, Fő út 34. Tel./Fax: 06-25/ 523-623 Mobil:06-70/387-1898 E-mail: csutiibi@gmail.com

Nemzeti Parki Termék védjegy

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új, Nemzeti Parki Termék védjegyes pályázatára, amely Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjait is érintheti. A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható kézműves termékeknek, melyek többnyire természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik. A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten. Részletes pályázati kiírás, letölthető dokumentumok: http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_2526 Üdvözlettel: Morber-Simon Beatrix Ökoturisztikai munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel.: 30/509-7053 E-mail: simonb@ddnp.kvvm.hu

Pályázati felhívás alkotók részére
 

FELHÍVÁS VP6-6.4.1-16_Nagydiverz_Felhivas_1227
1. számú melléklet-Fogalomjegyzék-1
2. számú melléklet - Annex I. lista
3. számú melléklet - Településlista 10.000 fő alatti települések
4. számú melléklet - Kizárólag külterülettel jogosult, tanyás térségek
5. számú melléklet- Üzleti terv kitöltési útmutató_12.16
6. számú melléklet - Jogszabályjegyzék
7. számú melléklet-Segédlet az üzleti terv részét képező pénzügyi terv kitöltéséhez
8. számú szakmai melléklet - A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel kiszámítása - módosított
9. számú melléklet - Jogkövetkezmények
10. számú melléklet - A projekthez kapcs. bemutatótereket érintő tám. tev.listája
11. számú melléklet - Településlista
12._szamu_melleklet-A_Felhivas_3.1.1.1._b)pontjahoz_kapcsolodo_tevekenysegek_listaja_20161227
13. számú melléklet- Aprófalvas települések listája
14. számú melléklet- 10 000 fő alatti tanyás települések listája
SZF_1227 Tamogatoi_okirat__6.4._nagydiverz_2.0._modositas_2016.12.27
VP_-_AUF_3.0VP

 

Felhívás a védjegyről!

Csak a NESZ tagságnak! A felhívás szövegéhez kérlek kattints ide!

Mesterségek ünnepe működési szabályzatának változásáról!

Alább olvasható a NESZ Elnöksége és a NESZ Szakmai Bizottságai által közösen megfogalmazott Mesterségek Ünnepe Működési Szabályzatát, melyet Skrabut Éva alelnök állított össze.

Regisztrált termékek értékesítési lehetősége Pesten

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének egy újabb lehetősége nyílik arra, hogy tagsága részére értékesítési lehetőséget biztosítson Budapest egyik frekventált helyszínén a Budavári Palota közvetlen környezetében a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár üzemeltetője felkérte a NESZ-t, hogy közreműködjön a február 15-én nyíló ajándéküzlet árukészletének kialakításában, melyek kizárólag zsűrizett termékek lehetnek. A felkérés továbbá a regisztrációs adatlap itt érhető el!

 


Sárköz népművészete:
szövés, hímzés, gyöngyfűzés viselet
a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

 

Változások a zsűrizéssel kapcsolatosan

Az alábbi linken minden szükséges információ imegtalálható! Új kategóriák keletkeztek, új szempontrendszer került megfogalmazásra. Aki elkészült munkáit értékeltetni kívánja, adatlapot is itt találhat magának.

Új kategóriák a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése során

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:
„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás, amely sokszorosításra alkalmas, viszonylag kevés munkával előállítható, ugyanakkor technikájában, stílusában és gondolkodásmódjában egyértelműen a népművészet hagyományait viszi tovább.”
Az ajándéktárgy nem népi iparművész címre jogosító kategória, azonban 10 db ajándéktárgy zsűriszám kivált 1 db „MB” kategóriás zsűriszámot.”

 

NIT zsűri változásról

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot. Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Hungarothéka

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát. A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása. A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

 

a lap tetejére


Tagjaink

Alap dokumentumok