X. Viselet konferencia - felhívás

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége  közös rendezésében „VISELETEK  RÉGEN  ÉS  MA” címmel szervezik a X. Országos Népviseleti Konferenciát. Az esemény részletes tájékoztatója és jelentkezési lapja itt letölthető!

X. Országos Népviseleti Konferenciára

 

Folytatódik az Egyesületi előadás sorozat!

Folytatódika Tolna Megyei Népművészeti Egyesület előadás sorozata!!!! Időpont: 2019. március 4. 17,00 óra
Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ
Előadók:
Kozák Éva
fazekas, a Népművészet Mestere:
Mezőtúr fazekassága
Bagi Klára Julianna, hímző:
Keresztszemes hímzések
Az előadások nyitottak, mindenki számára látogathatóak, ingyenesek. Szeretettel várjuk a tárgyalkotó népművészet iránt érdeklődőket.

 

Meghívás külföldre!

Lengyelországból és Koreából érkezett meghívás, a részvételi feltételeket a melléklet tartalmazza. Kérjük, továbbítsátok tagjaitok részére. Stock Johanna NESZ

Korea   Lublin

 

Komatál pályázati felhívás!

Kedves Alkotók! Decemberben több csatornán eljutattuk hozzátok a "Komatál - komakendő" pályázati felhívást, de tudjuk, hogy a december a családról, a karácsonyi vásárokról szól, meg egyébként is január vége a jelentkezési határidő, ezért vélhetően még nemigen foglalkoztatok a pályázattal.
Azt szeretném kérni tőletek, hogy olvassátok el a mellékelt felhívást, gondoljátok végig, és minél többen pályázzatok, hiszen ez a felhívás vonatkozik a fazekasokra -  ők készítik a komaszilkét, komatálat, vagy ennek az újrafogalmazását. Vonatkozik a textillel foglalkozókra, akik a szőttes, a hímzett, a nemezelt, vagy éppen csipkével díszített komakendővel tudnak pályázni. De van a felhívásnak egy III. pontja, amely az egyéb alkotásokra vonatkozik, például kosárra, hímes tojásra, stb.
Pályázhattok egyénileg, de össze is foghattok alkotótársakkal, vagy éppen egy alkotóközösség is nyújthat be pályázatot.
A NESZ honlapján található jelentkezési lapot január 30-ig kell a NESZ-be (1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 6. neszfolk@nesz.hu) beküldeni. Arra kérlek benneteket, hogy a területetekhez legközelebb lévő népművészeti egyesülethez is küldjétek el a jelentkezési lapotokat, hogy ők is tudják, hogy kitől várhatnak majd március 18 és 21-e között alkotásokat.
Nagyon biztatlak benneteket, hogy pályázzatok, mert több oldalról is jó ügyet szolgálunk! Maga a pályázat célja tiszteletreméltó és nemes. Amikor végigolvassátok a felhívást, abban látjátok, hogy a pályázat csak az első állomás, hiszen megrendelések születhetnek a munkákból, amely erkölcsi és anyagi haszonnal jár felétek.
Bízom benne, hogy sok pályázati jelentkezési lap, és majd alkotás érkezik. Megmutathatjuk a pályázat kiíróinak és a „nagyvilágnak”, hogy milyen sok kreatív népi kézműves él Magyarországon, és milyen csodálatos alkotásokat tudtok ebben a témában létrehozni. Üdvözlettel: Pál Miklósné

Sárköz népművészete kiállítás Cegléden

A Sárköz népművészetét bemutató kiállítás nyílt január 11-én a Ceglédi Galériában. Szőttesek, gyöngyfűzés, hímzések, mázas cserépedények, teljes viseletek vannak a kiállított tárgyak  között. A megnyitót  Szabó Zoltán  (néprajzkutató – a Hagyományok Háza osztályvezetője) tartotta, aki  egy régi hangszeren (hosszi furuglán) is játszott a közönségnek. A megjelentek gyönyörködhettek Szebeni Szilvia énekében. A kiállítás február 2-ig látható.

Az interneten találtuk

2016-ban a harmincadik Mesterségek Ünnepén készült a mellékelt film Vargáné - Kovács Veronikáról a Budavári Palotában. Jó szívvel javasoljuk megtekintését mindenkinek!

Felhívás

Kedves Mesterek!
Törökországból érkezett az alábbi felhívás, melyre 2 fő magyar kézműves mestert várnak. 
Részvételi tudnivalók:
időpont:          2019. június 22-30.
helyszín:         Isztambul-Pendik
örzés:              biztosított, de a pavilonban saját felelősségre lehet az árut otthagyni
nyitva tartás: 11-22 óráig
árusítás:          lehet árusítani
 Amit biztosítanak: repülőjegy, szállás, étkezés, stand, az alábbi méretben 3 x 3 =9 m2 / 2 fő
 Amit kérnek: olyan mesterek delegálása, akik Magyarország népművészetének jeles képviselői, mesterség bemutató kötelező! 
Ha valaki szeretne részt venni ezen a törökországi fesztiválon kérjük, a NESZ honlapján található jelentkezési lapot kitöltve, 5 db fotóval (egyenként minimum 1 MB) a neszfolk@nesz.hu e-mail címre legkésőbb 2018. december 18 – ig visszaküldeni szíveskedjen. A beérkezett jelentkezések közül a NESZ Elnöksége választja ki a résztvevőket. Üdvözlettel: Igyártó Gabriella ügyvezető igazgató

 

XVII. Textiles Konferencia

Kedves Alkotók! A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Textiles Konferencia és pályázatai. A sokatok számára távolinak tűnhet még az időpont, de ahhoz, hogy minél több és színvonalasabb alkotás szülessen, időben el kell kezdeni a tervezést, valamint az alkotást. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapoz. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Aki jelentkezni szeretne, kérem, küldje vissza a mellékelt jelentkezési lapot, illetve ha van a környezetetekben olyan személy, aki szívesen részt venne a pályázaton és a konferencián, kérlek, segítsetek neki, hogy eljusson hozzá a hír, s töltsünk el közösen 3 napot a korábbi hagyományainak szellemében. A találkozás reményében, üdvözlettel: Pálné Anci

 

 

Pályázat

XIII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT
Közzétéve: 2018 . november 20.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A meghirdetők az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolai diákok a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásait várják. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. Nevezési díj nincs.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA
Regionális kiállításoknál korosztályonként:

Gyermek kategória I.: 6-10 év közötti korosztály
Gyermek kategória II.: 11-14 év közötti korosztály
Ifjúsági kategória 15-25 év közötti korosztály
Országos kiállításon szakmánként

.A Debrecenben megrendezendő “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállításán” a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III. és különdíjat adományoz.
A pályázattal kapcsolatos tudnivalók
A pályázaton való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2019. február 20-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak. A pályamunkákon szerepeltetni kell: Iskola, intézmény és az egyén vagy csoport nevét, címét, az alkotó (alkotók) életkorát, az alkotás becsült értékét, a felkészítő tanár vagy mester nevét és címét.
A legjobb alkotások jutnak tovább a “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállítására”, 2019. november 15.-december 16., melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ (Debrecen, Piac u. 22.).

Az országos pályázat koordinátorai:
Szőnyi Sándorné e-mail: szonyi.sandorne@debrecenimuvkozpont.hu;
Mátrai- Nagy Andrea e-mail:matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Szilágyi Katalin e-mail: szilagyi.katalin@debrecenimuvkozpont.hu

A regionális kiállítások rendezői, helyszínei és a legfontosabb időpontok:

Dél-Dunántúl – Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, Szekszárd
(Baranya, Somogy, Tolna megye)
Alkotások benyújtásának időpontja: 2019. szeptember 23.
Zsűrizés időpontja: 2019. október 01.
Kiállítás megnyitó: 2019. október 04.
Kiállítás helyszíne: Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd, Szent István tér 10.
Kiállítás nyitva tartása: 2019. október 04-25-ig
Kapcsolattartó: Komjáthi Tamásné; 20/946-5617 agnes.komjathi@gmail.com

 

Zsűri 2018

 

2018 november 13-án (kedden) Népi Iparművésze zsűri volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

Fontos tudnivalók a népi iparművészeti tevékenységgel kapcsolatosan

- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások besorolásairól
- Tájékoztató a népi iparművésszé nyilvánítás feltételeiről
- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások minősítéseiről

 

Gratulálunk!

Sok szeretettel gratulálunk Decsi Kiss Marcsinak, aki a mai napon (2018. augusztus 18.) megkapta a népművészet mestere kitüntető címet! További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Népi Kézműves Alkotóházak V. Országos hétvégéje Simontornyán

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjét 2018. április 6 és 8 között rendezték. A simontornyai Könyv Családi Alkotóház és Műhelygaléria a kezdetektől csatlakozott az egész országot átszövő rendezvénysorozathoz. 2018. április 6-án pénteken, -Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész-  szakmai bemutatójával, három turnusban, 10-10 simontornyai, általános iskolás gyermekkel ismerte meg a kézműves hagyományokat.

Nemzeti szalon

A Nemzeti Szalon – Népművészeti országos kiállítás megnyitójára 2018. április 21-én autóbuszos utazást szervezett az egyesület tagjainak és családtagjainak. A jól sikerült kirándulás maradandó emlékekkel gazdagította a résztvevőket. A kiállított tárgyak sokszínűsége és gazdagsága, a kiállítás rendezőinek igényessége páratlan élményt nyújtott. A szalon augusztus 20.-ig látogatható, javasoljuk terjesszétek ismerőseitek-barátaik körében, hogy érdemes mindenkinek megnéznie!


A képre kattintva a kirándulás fotói láthatók

 

Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás

Nagypallon a Szabadság u. 5 alatt található Kézműves házban a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület és a helyi Önkormányzat összefogásával elkészült és a mai napon ünnepélyesen átadásra került a "Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás". A kiállítást Dr. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutató professzor és Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója nyitotta meg.

 

 

Figyelem!

 

Működésünk szempontjából FONTOS változás, hogy

Decsi Kiss Marcsi
e-mail elérhetőségei megváltoztak!

Kérjük, hogy mostantól a következő két cím valamelyikét használjátok:

decsikissmarcsi@gmail.com

tmne1996@gmail.com

 

 

Páva védjegy

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.
A védjegy hozzájutásának lehetőségéről itt tájékozódhatsz!

 

Sorozatot indítottunk!

 

1
2017.02.13.
Nepp Dénes szíjgyártó, a népművészet mestere A múlt a jövőben
2
2017.02.27.
Rács Róbert fazekas, népi iparművész Sárköz fazekassága
3
2017.03.13.
Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész Vásárra viszem a bőröm” néhány gondolat a bőrfajtákról - bőrmintákkal
4
2017.03.27.
Fenyvesi István cipész Suszter maradjon a kaptafánál” –  egy  mesterség 55 éve
5
2017.04.10.
Szabó István fajáték készítő

„…játszani is engedd…”
  …játszani is enged…
Fajátékok mai szemmel

6
2017.04.24.
Say Kati csuhéfonó
népi iparművész
Sodrásban
7
2017.05.08. Csúcs Endre fazekas
népi iparművész
Fehéren feketén a fekete kerámiáról
8 2017.10.02. Petrits Szilveszter mézeskalácsos-cukorkás, gyertyaöntő

A mézeskalács szívtől a billencses Ifáig
Hat generáció !

9 2017.10.16. Vargáné Kovács Veronika himző A sióagárdi himzett virágok üzenete

 

Meglepő érdeklődés tapasztalható a februárban indított előadássorozatra. A fenti szakmai bemutatókra Szekszárdon, a Bajcsy Zsilinszky utca 7 szám alatt kerül sor, a meghírdetett napokon 17 órai kezdettel. Továbbra is szeretettel váunk minden érdeklődőt, és reményeink szerint minél több előadót.

 

Nemzeti Parki Termék védjegy

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új, Nemzeti Parki Termék védjegyes pályázatára, amely Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjait is érintheti. A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható kézműves termékeknek, melyek többnyire természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik. A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten. Részletes pályázati kiírás, letölthető dokumentumok: http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_2526 Üdvözlettel: Morber-Simon Beatrix Ökoturisztikai munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel.: 30/509-7053 E-mail: simonb@ddnp.kvvm.hu

Pályázati felhívás alkotók részére
 

FELHÍVÁS VP6-6.4.1-16_Nagydiverz_Felhivas_1227
1. számú melléklet-Fogalomjegyzék-1
2. számú melléklet - Annex I. lista
3. számú melléklet - Településlista 10.000 fő alatti települések
4. számú melléklet - Kizárólag külterülettel jogosult, tanyás térségek
5. számú melléklet- Üzleti terv kitöltési útmutató_12.16
6. számú melléklet - Jogszabályjegyzék
7. számú melléklet-Segédlet az üzleti terv részét képező pénzügyi terv kitöltéséhez
8. számú szakmai melléklet - A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel kiszámítása - módosított
9. számú melléklet - Jogkövetkezmények
10. számú melléklet - A projekthez kapcs. bemutatótereket érintő tám. tev.listája
11. számú melléklet - Településlista
12._szamu_melleklet-A_Felhivas_3.1.1.1._b)pontjahoz_kapcsolodo_tevekenysegek_listaja_20161227
13. számú melléklet- Aprófalvas települések listája
14. számú melléklet- 10 000 fő alatti tanyás települések listája
SZF_1227 Tamogatoi_okirat__6.4._nagydiverz_2.0._modositas_2016.12.27
VP_-_AUF_3.0VP

 

Felhívás a védjegyről!

Csak a NESZ tagságnak! A felhívás szövegéhez kérlek kattints ide!

Mesterségek ünnepe működési szabályzatának változásáról!

Alább olvasható a NESZ Elnöksége és a NESZ Szakmai Bizottságai által közösen megfogalmazott Mesterségek Ünnepe Működési Szabályzatát, melyet Skrabut Éva alelnök állított össze.

Regisztrált termékek értékesítési lehetősége Pesten

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének egy újabb lehetősége nyílik arra, hogy tagsága részére értékesítési lehetőséget biztosítson Budapest egyik frekventált helyszínén a Budavári Palota közvetlen környezetében a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár üzemeltetője felkérte a NESZ-t, hogy közreműködjön a február 15-én nyíló ajándéküzlet árukészletének kialakításában, melyek kizárólag zsűrizett termékek lehetnek. A felkérés továbbá a regisztrációs adatlap itt érhető el!

 


Sárköz népművészete:
szövés, hímzés, gyöngyfűzés viselet
a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

 

Új kategóriák a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése során

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:
„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás, amely sokszorosításra alkalmas, viszonylag kevés munkával előállítható, ugyanakkor technikájában, stílusában és gondolkodásmódjában egyértelműen a népművészet hagyományait viszi tovább.”
Az ajándéktárgy nem népi iparművész címre jogosító kategória, azonban 10 db ajándéktárgy zsűriszám kivált 1 db „MB” kategóriás zsűriszámot.”

 

NIT zsűri változásról

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot. Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Hungarothéka

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát. A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása. A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

 

a lap tetejére


Tagjaink

Alap dokumentumok