Szövők figyelem!

Megkeresés érkezett a mi egyesületünkhöz is: Kérem segítsenek találni olyan klubot, ahol szőnek. Nagyon szép vastag, gyapjú szövőfonalam van, fehér, és színes, és nagyon örülnék, ha valaki hasznosítani tudná. Kb 50 kg-ról van szó. Dunaújvárosban lakom. Tisztelettel Gyürüs Istvánné Tel: 30-664-3125

Magyar Gasztrokulturális Fesztivál 2019. - Peking, Kína

Kedves Alkotók! A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől újabb meghívást kapott az alábbi eseményre, melyre magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel:
 Rendezvény: Magyar Gasztro-kulturális fesztivál
Időpont: 2019. november 21 – 29.
Helyszín: Peking, Minzu Szálloda 
Meghívott mesterek létszáma: 2 fő 
Feladat: karácsonyhoz kapcsolódó mesterségbemutató és gyermekfoglalkozás tartása
 Mesterek: első sorban olyan mestereket várnak, akik népdalokat is tudnának énekelni (azonban ez nem zárja ki a jelentkezés lehetőségét), illetve karácsonyhoz kapcsolódó bemutatót és foglalkozást tudnak tartani
 Árusítás: Lehetséges 
 Amit biztosítanak: szállás, ellátás, repülőjegy, asztalt az árusításhoz és mesterségbemutató tartásához,
Saját költség: költőpénz, biztosítás, stb.
Nyelvtudás: tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent
 Jelentkezni lehet a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2019. november 5.-én17 óráig .

Zsűri 2019

Október 24.-én a Babits Művelődési Központban lezajlott az ez évi zsűri, melynek eredményéről készült jegyzőkönyvet itt olvashatjátok!

Gratulálunk!

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) 2019. október 19–én a Hagyományok Házában tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A közgyűlés határozata alapján a következő három évre újra alelnöknek választotta Komjáthi Tamásnét egyesületünk elnökét. Gratulálunk Ági az eddigi munkádhoz és sok sikert kívánunk az elkövetkező időszakra!

Tájékoztató

A november 9.-re tervezett debreceni kirándulás úgy tűnik nem lesz megszervezve. Ennek oka, hogy az ide vonatkozó pályázat eredményét még nem hírdették meg. Nem szeretnénk lefújni a programot, a hivatalos döntés után az új időpontról tájékoztatunk Benneteket!

Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Kiállítás

A XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat alkotásaibó nyílt kiállítás 2019. szeptember 28.-án Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta termében. A kiállítást Egyesületünk rendezte, a megnyitót Lőrincz Etel Iparművész tartotta. A megnyitón a Pántlika zenekar közreműködött. Az alkotások megtekinthetők október 25-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óráig. A megnyitón készült képek itt megnézhetők!

Kedves Alkotók!

A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Országos Textiles Konferencia és pályázatai. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rohamosan közeledik a pályázat és a konferencia jelentkezési határideje. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy-együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapozva. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. A pályázatra az alábbi linkre kattintva lehet a jelentkezési lapot kitölteni:Jelentkezési lap a XVII. Országos Textiles Konferencia Pályázataira A konferenciára az alábbi linkre kattintva lehet a jelentkezési lapot kitölteni:Jelentkezési lap a XVII. Országos Textiles KonferenciáraNagyban megkönnyítené a szervezők munkáját, ha az elektronikus űrlapok kitöltésével történne a jelentkezés. Továbbra is kérjük a segítségeteket, hogy minél több alkotóhoz eljusson a felhívás, és a korábbi évek hagyományainak szellemében több száz textillel foglalkozó szakember találkozhasson Békéscsabán 2020. március 6-8. között.
A találkozás reményében, üdvözlettel:Pálné Anci

A Csoóri pályázatunk

Egyesületünk elkészítette a Csoóri pályázat elszámolását, melynek összefoglalója itt tekinthető meg!

Szabadka

2019. június 29-30.-án Szabadkán járt az egyesületünk néhány tagja a szabadkai Magyar Folklór Központnál tartottunk kézműves foglalkozást. Hímzés, szövés, gyöngyfűzés, csuhézás, agyagozás, bőrözés és táncos ismeretek szerepeltek a választható tevékenységek listáján. Köszönet a vendéglátóknak, hogy ilyen ragyogóan megszervezték a programot. Az alábbi kép tanusítja, hogy mekkora létszám verődött össze a foglalkozásra. Nagyszerú élmények birtokában tértünk haza, igen jól éreztük magunkat. KÖSZÖNJÜK!

Június 11.

A Babits Mihály Kulturális Központban a mai nap két előadást halhattunk. Pete Jánosné csuhéfonó népi iparművész " Csuhéból font álmok" címmel mesélt életéről és kedvenc tevékenységéről, Minorits Jánosné népi iparművész a sárközi viseletről, a felhasznált anyagokról és a viseletek jelentéseiről mondott érdekes dolgokat. Mindketten saját készítésű tárgyakkal is szemléltették az előadottakat. Köszönjük!


 

Kiállítás Kölesden

 

Június 7.-én a Vajdasági Magyar Folklórközpont Munkáiból nyílt hímzés kiállítás Kölesden a "kismegyeháza" galériájában. A megnyitón megjelentek Raj Rozália és Nagy István a Folklórközpont vezetői és vendégként üdvözölhettük a szervezet néhány tagját. A megnyitót Burján István a Pécsi Néprajzi Múzeum főmuzeológusa tartotta.Köszönjük a Zönge Népdalkörnek hogy énekével ünnepélyes hangulatot teremtett. A tárlat 2019. június17.-ig tekinthető meg, munkanapokon a "kismegyeháza" nyitvatartási idejében. A kiállított tárgyak a képre kattintva nézhetők meg.

 

Május 27.

A Babits Mihály Kulturális Központban Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő Népi iparművész "A Duna-menti svábok viselete" címmel, és Sáfrány Mária hímző, Népi iparművész " Újítási törekvések a hímzésben" címmel tartottak előadást

 

Május 14.

2019. május 14.-én a Babits Mihály Kulturális Központban Trautmann Konrádné hímző népi iparművész "A vetéstől a hímzésig" és  Pálné Osvald Éva gyöngyfűző, népi iparművész   "Gyöngyfűző szakkör és tábor szervezése, vezetése" címmel tartottak előadást.

Előadás

Egyesületi előadás sorozatunk április 30.-i előadói és programjuka a következő volt:
Komjáthi Tamásné: A gyűszű története
Decsi-Kiss Mária: Te gyöngyös élet
Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy május hónapban még két napon tervezzük négy előadást. A pontos időpontot és az előadók személyét később tudatjuk!

 

Kirándulás Lakitelekre

Egyesületünk autóbuszos kirándulást szervezett az országos Komatál és komakendő kiállításra 2019. április 27-én. A kiállított alkotásokat április 18-28 között lehetett megtekinteni a Lakitelki Népfőiskola Kölcsey Házában. A gazdag anyagból a rendezők díjazták a legjobb alkotásokat. Egyesületünkből Komjáthi Tamásné Rozmaring mintás terítője, és Kozák Éva ételhordója kapott díjat. GRATULÁLUNK!!! A kiállítás megtekintése után megnéztük a lakitelki Népfőiskola komplexumot, majd az ebéd után ellátogattunk a szarvasi Arbarétumba. Az időjárás egész nap "esőközeli" volt, ám szerencsére amikor esett mindíg volt a fejünk felett valami tető. A jó hangulatú program lebonyolításáért köszönet a szervezőknek!

 

Fontos felhívás!

Tisztelt Tagság!
Ingyenes autóbuszos kirándulást szervezünk 2019. november 9-én Debrecenbe, a Déri Múzeumba. Jelentkezni a tmne1996@gmail.com vagy a decsikissmarcsi@gmail.com e-mail címen lehet 2019. április 20-ig.
Decsi-Kiss Mária ügyvezető

Egyesületi előadás

Folytatódott az egyesületi előadás sorozat. 2019. április 15.-én  Herbszt Helga fazekas és Tatai Ernő hangszerkészítő tartott jó hangulatú előadást a Babitsban. Köszönjük az előadóknak!

Egyesületi előadás

Április 5-én a Babits Művelődési házban Lőrinc Etel és Milleiné Kelemen Csilla tartottak előadást az egyesületi tagoknak Hagyomány a családban és Székely csipkék címmel. Az előadásokra az egyesület éves beszámoló taggyűlése után került sor.

 

Egyesületi előadás sorozat folytatása

2019. március 18. (hétfő) 17,00 óra
Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ Remete terme
Az est témája a lábbeli:
Cipész – táncos – civil szervezet vezetője
Előadó: Illés Tibor
Sváb tutyik
Előadó: Wilhelm Konrádné népi iparművész


 

 

Folytatódtak az Egyesületi szakmai előadások

Kozák Éva fazekas, a Népművészet Mestere Mezőtúr fazekasságáról, Bagi Klára Julianna, hímző a keresztszemes hímzésekről tartott előadást március 4.-én a Babits Művelődési központban. Az előadások továbbra is nyitottak, mindenki számára. Ezután is szeretettel várjuk a tárgyalkotó népművészet iránt érdeklődőket. Kovetkező rendezvényüink időpontja március 18. Az előadókról és a témákról rövidesen tájékoztatunk!

Sorozatot indítottunk!

 

1
2017.02.13.
Nepp Dénes szíjgyártó, a népművészet mestere A múlt a jövőben
2
2017.02.27.
Rács Róbert fazekas, népi iparművész Sárköz fazekassága
3
2017.03.13.
Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész Vásárra viszem a bőröm” néhány gondolat a bőrfajtákról - bőrmintákkal
4
2017.03.27.
Fenyvesi István cipész Suszter maradjon a kaptafánál” –  egy  mesterség 55 éve
5
2017.04.10.
Szabó István fajáték készítő

„…játszani is engedd…”
  …játszani is enged…
Fajátékok mai szemmel

6
2017.04.24.
Say Kati csuhéfonó
népi iparművész
Sodrásban
7
2017.05.08. Csúcs Endre fazekas
népi iparművész
Fehéren feketén a fekete kerámiáról
8 2017.10.02. Petrits Szilveszter mézeskalácsos-cukorkás, gyertyaöntő

A mézeskalács szívtől a billencses Ifáig
Hat generáció !

9 2017.10.16. Vargáné Kovács Veronika himző A sióagárdi himzett virágok üzenete
10 2019.03.04.

Kozák Éva fazekas

Bagi Klára Julianna himző

Mezőtúr fazekassága

Keresztszemes hímzések

11 2019.03.18.


Illés Tibor

 

Wilhelm Konrádné
népi iparművész

Cipész, táncos,
civil szervezet vezetője

 

Sváb tutyik

12 2019.04.05.

Lőrincz Etel
textiltervező iparművész

Milleiné Kelemen Csilla a népművészet ifjú mestere

Hagyomány a családban

Székely csipke

13 2019.04.15.

Herbszt Helga fazekas

 

Tatai Ernő hangszerkészítő népi iparművész

Fazekas vállalkozóként

 

Tamburáim

14 2019.04.30.

Komjáthi Tamásné
Népi iparművész , Király Zsiga díjas


Decsi-Kiss Mária
Népi iparművész, Király Zsiga díjas, Népművészet mestere

A gyűszű története

 

 

Te gyöngyös élet

15 2019.05.14.

Trautmann Konrádné
hímző népi iparművészPálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész

A vetéstől a hímzésig  

Gyöngyfűző szakkör és tábor szervezése, vezetése

16 2019.05.27.

Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő Népi iparművész

Sáfrány Mária hímző, Népi iparművész

A Duna-menti svábok viselete

Újítási törekvések a hímzésben

 

Meglepő érdeklődés tapasztalható a 2017. év februárjábanban indított előadássorozatra. A fenti szakmai bemutatókra Szekszárdon, a Bajcsy Zsilinszky utca 7 szám alatt kerül sor, a meghírdetett napokon 17 órai kezdettel. Továbbra is szeretettel váunk minden érdeklődőt, és reményeink szerint minél több előadót.

Hímzőknek!

A műhely felszámolása miatt eladó 250 darab osztott fonal bontatlan motringban, minden féle színben , és sok arany többféle fonal hímezni való az urihimzést  művelőinek. Köszönettel Erdész Judit Mária (20 414-2845)

 

Komatál pályázati felhívás!

Kedves Alkotók! Decemberben több csatornán eljutattuk hozzátok a "Komatál - komakendő" pályázati felhívást, de tudjuk, hogy a december a családról, a karácsonyi vásárokról szól, meg egyébként is január vége a jelentkezési határidő, ezért vélhetően még nemigen foglalkoztatok a pályázattal.
Azt szeretném kérni tőletek, hogy olvassátok el a mellékelt felhívást, gondoljátok végig, és minél többen pályázzatok, hiszen ez a felhívás vonatkozik a fazekasokra -  ők készítik a komaszilkét, komatálat, vagy ennek az újrafogalmazását. Vonatkozik a textillel foglalkozókra, akik a szőttes, a hímzett, a nemezelt, vagy éppen csipkével díszített komakendővel tudnak pályázni. De van a felhívásnak egy III. pontja, amely az egyéb alkotásokra vonatkozik, például kosárra, hímes tojásra, stb.
Pályázhattok egyénileg, de össze is foghattok alkotótársakkal, vagy éppen egy alkotóközösség is nyújthat be pályázatot.
A NESZ honlapján található jelentkezési lapot január 30-ig kell a NESZ-be (1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 6. neszfolk@nesz.hu) beküldeni. Arra kérlek benneteket, hogy a területetekhez legközelebb lévő népművészeti egyesülethez is küldjétek el a jelentkezési lapotokat, hogy ők is tudják, hogy kitől várhatnak majd március 18 és 21-e között alkotásokat.
Nagyon biztatlak benneteket, hogy pályázzatok, mert több oldalról is jó ügyet szolgálunk! Maga a pályázat célja tiszteletreméltó és nemes. Amikor végigolvassátok a felhívást, abban látjátok, hogy a pályázat csak az első állomás, hiszen megrendelések születhetnek a munkákból, amely erkölcsi és anyagi haszonnal jár felétek.
Bízom benne, hogy sok pályázati jelentkezési lap, és majd alkotás érkezik. Megmutathatjuk a pályázat kiíróinak és a „nagyvilágnak”, hogy milyen sok kreatív népi kézműves él Magyarországon, és milyen csodálatos alkotásokat tudtok ebben a témában létrehozni. Üdvözlettel: Pál Miklósné

Sárköz népművészete kiállítás Cegléden

A Sárköz népművészetét bemutató kiállítás nyílt január 11-én a Ceglédi Galériában. Szőttesek, gyöngyfűzés, hímzések, mázas cserépedények, teljes viseletek vannak a kiállított tárgyak  között. A megnyitót  Szabó Zoltán  (néprajzkutató – a Hagyományok Háza osztályvezetője) tartotta, aki  egy régi hangszeren (hosszi furuglán) is játszott a közönségnek. A megjelentek gyönyörködhettek Szebeni Szilvia énekében. A kiállítás február 2-ig látható.

Az interneten találtuk

2016-ban a harmincadik Mesterségek Ünnepén készült a mellékelt film Vargáné - Kovács Veronikáról a Budavári Palotában. Jó szívvel javasoljuk megtekintését mindenkinek!

 

XVII. Textiles Konferencia

Kedves Alkotók! A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Textiles Konferencia és pályázatai. A sokatok számára távolinak tűnhet még az időpont, de ahhoz, hogy minél több és színvonalasabb alkotás szülessen, időben el kell kezdeni a tervezést, valamint az alkotást. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapoz. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Aki jelentkezni szeretne, kérem, küldje vissza a mellékelt jelentkezési lapot, illetve ha van a környezetetekben olyan személy, aki szívesen részt venne a pályázaton és a konferencián, kérlek, segítsetek neki, hogy eljusson hozzá a hír, s töltsünk el közösen 3 napot a korábbi hagyományainak szellemében. A találkozás reményében, üdvözlettel: Pálné Anci

 

 

Pályázat

XIII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT
Közzétéve: 2018 . november 20.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A meghirdetők az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolai diákok a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásait várják. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. Nevezési díj nincs.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA
Regionális kiállításoknál korosztályonként:

Gyermek kategória I.: 6-10 év közötti korosztály
Gyermek kategória II.: 11-14 év közötti korosztály
Ifjúsági kategória 15-25 év közötti korosztály
Országos kiállításon szakmánként

.A Debrecenben megrendezendő “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállításán” a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III. és különdíjat adományoz.
A pályázattal kapcsolatos tudnivalók
A pályázaton való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2019. február 20-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak. A pályamunkákon szerepeltetni kell: Iskola, intézmény és az egyén vagy csoport nevét, címét, az alkotó (alkotók) életkorát, az alkotás becsült értékét, a felkészítő tanár vagy mester nevét és címét.
A legjobb alkotások jutnak tovább a “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállítására”, 2019. november 15.-december 16., melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ (Debrecen, Piac u. 22.).

Az országos pályázat koordinátorai:
Szőnyi Sándorné e-mail: szonyi.sandorne@debrecenimuvkozpont.hu;
Mátrai- Nagy Andrea e-mail:matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Szilágyi Katalin e-mail: szilagyi.katalin@debrecenimuvkozpont.hu

A regionális kiállítások rendezői, helyszínei és a legfontosabb időpontok:

Dél-Dunántúl – Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, Szekszárd
(Baranya, Somogy, Tolna megye)
Alkotások benyújtásának időpontja: 2019. szeptember 23.
Zsűrizés időpontja: 2019. október 01.
Kiállítás megnyitó: 2019. október 04.
Kiállítás helyszíne: Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd, Szent István tér 10.
Kiállítás nyitva tartása: 2019. október 04-25-ig
Kapcsolattartó: Komjáthi Tamásné; 20/946-5617 agnes.komjathi@gmail.com

 

Zsűri 2018

 

2018 november 13-án (kedden) Népi Iparművésze zsűri volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

Fontos tudnivalók a népi iparművészeti tevékenységgel kapcsolatosan

- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások besorolásairól
- Tájékoztató a népi iparművésszé nyilvánítás feltételeiről
- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások minősítéseiről

 

Gratulálunk!

Sok szeretettel gratulálunk Decsi Kiss Marcsinak, aki a mai napon (2018. augusztus 18.) megkapta a népművészet mestere kitüntető címet! További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Népi Kézműves Alkotóházak V. Országos hétvégéje Simontornyán

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjét 2018. április 6 és 8 között rendezték. A simontornyai Könyv Családi Alkotóház és Műhelygaléria a kezdetektől csatlakozott az egész országot átszövő rendezvénysorozathoz. 2018. április 6-án pénteken, -Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész-  szakmai bemutatójával, három turnusban, 10-10 simontornyai, általános iskolás gyermekkel ismerte meg a kézműves hagyományokat.

Nemzeti szalon

A Nemzeti Szalon – Népművészeti országos kiállítás megnyitójára 2018. április 21-én autóbuszos utazást szervezett az egyesület tagjainak és családtagjainak. A jól sikerült kirándulás maradandó emlékekkel gazdagította a résztvevőket. A kiállított tárgyak sokszínűsége és gazdagsága, a kiállítás rendezőinek igényessége páratlan élményt nyújtott. A szalon augusztus 20.-ig látogatható, javasoljuk terjesszétek ismerőseitek-barátaik körében, hogy érdemes mindenkinek megnéznie!


A képre kattintva a kirándulás fotói láthatók

 

Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás

Nagypallon a Szabadság u. 5 alatt található Kézműves házban a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület és a helyi Önkormányzat összefogásával elkészült és a mai napon ünnepélyesen átadásra került a "Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás". A kiállítást Dr. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutató professzor és Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója nyitotta meg.

 

 

Figyelem!

 

Működésünk szempontjából FONTOS változás, hogy

Decsi Kiss Marcsi
e-mail elérhetőségei megváltoztak!

Kérjük, hogy mostantól a következő két cím valamelyikét használjátok:

decsikissmarcsi@gmail.com

tmne1996@gmail.com

 

 

Páva védjegy

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.
A védjegy hozzájutásának lehetőségéről itt tájékozódhatsz!

 

 

Nemzeti Parki Termék védjegy

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új, Nemzeti Parki Termék védjegyes pályázatára, amely Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjait is érintheti. A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható kézműves termékeknek, melyek többnyire természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik. A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten. Részletes pályázati kiírás, letölthető dokumentumok: http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_2526 Üdvözlettel: Morber-Simon Beatrix Ökoturisztikai munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel.: 30/509-7053 E-mail: simonb@ddnp.kvvm.hu

Pályázati felhívás alkotók részére
 

FELHÍVÁS VP6-6.4.1-16_Nagydiverz_Felhivas_1227
1. számú melléklet-Fogalomjegyzék-1
2. számú melléklet - Annex I. lista
3. számú melléklet - Településlista 10.000 fő alatti települések
4. számú melléklet - Kizárólag külterülettel jogosult, tanyás térségek
5. számú melléklet- Üzleti terv kitöltési útmutató_12.16
6. számú melléklet - Jogszabályjegyzék
7. számú melléklet-Segédlet az üzleti terv részét képező pénzügyi terv kitöltéséhez
8. számú szakmai melléklet - A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel kiszámítása - módosított
9. számú melléklet - Jogkövetkezmények
10. számú melléklet - A projekthez kapcs. bemutatótereket érintő tám. tev.listája
11. számú melléklet - Településlista
12._szamu_melleklet-A_Felhivas_3.1.1.1._b)pontjahoz_kapcsolodo_tevekenysegek_listaja_20161227
13. számú melléklet- Aprófalvas települések listája
14. számú melléklet- 10 000 fő alatti tanyás települések listája
SZF_1227 Tamogatoi_okirat__6.4._nagydiverz_2.0._modositas_2016.12.27
VP_-_AUF_3.0VP

 

Felhívás a védjegyről!

Csak a NESZ tagságnak! A felhívás szövegéhez kérlek kattints ide!

Mesterségek ünnepe működési szabályzatának változásáról!

Alább olvasható a NESZ Elnöksége és a NESZ Szakmai Bizottságai által közösen megfogalmazott Mesterségek Ünnepe Működési Szabályzatát, melyet Skrabut Éva alelnök állított össze.

Regisztrált termékek értékesítési lehetősége Pesten

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének egy újabb lehetősége nyílik arra, hogy tagsága részére értékesítési lehetőséget biztosítson Budapest egyik frekventált helyszínén a Budavári Palota közvetlen környezetében a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár üzemeltetője felkérte a NESZ-t, hogy közreműködjön a február 15-én nyíló ajándéküzlet árukészletének kialakításában, melyek kizárólag zsűrizett termékek lehetnek. A felkérés továbbá a regisztrációs adatlap itt érhető el!

 


Sárköz népművészete:
szövés, hímzés, gyöngyfűzés viselet
a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

 

Új kategóriák a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése során

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:
„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás, amely sokszorosításra alkalmas, viszonylag kevés munkával előállítható, ugyanakkor technikájában, stílusában és gondolkodásmódjában egyértelműen a népművészet hagyományait viszi tovább.”
Az ajándéktárgy nem népi iparművész címre jogosító kategória, azonban 10 db ajándéktárgy zsűriszám kivált 1 db „MB” kategóriás zsűriszámot.”

 

NIT zsűri változásról

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot. Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Hungarothéka

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát. A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása. A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

 

a lap tetejére


Tagjaink

Alap dokumentumok