Önnek 1% - Nekünk lehetőség!


Önnek 1% - Nekünk lehetőség!
A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a régió kézműves hagyományainak megmentésére, ápolására és átörökítésére tett vállalást. Egyesületünk hiánypótló szakmai munkáját ez évben is segítheti adója 1%-val.
Támogatását köszönjük!
Adószámunk: 18854433-1-17

XIV. Vándorlegény pályázat

Tisztelt Tagság! Mellékelten küldjük a XIV. Vándorlegény - Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Dél-dunántúli régiós felhívását. A Pályázatot a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület koordinálja. Tisztelettel:
Komjáthi Tamás Antalné
+36 20/946-5617
Mellékletek:
Kiírás
Jelentkezési lap


Tisztelt Tagság

Mellékelten küldjük a Magyar Turisztikai Szövetség által végzett kutatásról szóló felhívást!
Aki szeretne részt venni benne, a gogle űrlapra kattintva töltheti ki a kérdőívet.
Üdvözlettel:  Eredics Júlia

Tisztelt Címzett! A CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által 2019-ben alapított CheckINN ernyőmárka és innovációs klub alappillére. A minden évben megrendezésre kerülő, kifejezetten turisztikai ötletekre, újításokra összpontosító verseny célja az ágazat népszerűsítése, valamint az újszerű gondolkodásmód és vállalkozási szellem ösztönzése a felsőoktatásban tanulók körében.
A tavalyi évben megrendezésre került verseny egyik nyertes csapata, a Már Minálunk tagjai a kézműves műhelyek online platformon való népszerűsítésére hoztak egy projektötletet. Ennek keretében egy olyan platformot szeretnének létrehozni, amely innovatív módon igyekszik összekötni helyi, főleg kézműves és autentikus programok szervezőit és résztvevőit. A projektet a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány igyekszik támogatni a megvalósítás útján, melynek érdekében nagyszabású kutatást végez. A keresleti oldal feltérképezéséhez egy kérdőívet állítottunk össze a kézművesség iránt érdeklődők számára. A kérdőív kitöltése nagyjából 10 percet vesz igénybe itt:
https://forms.gle/GpgUvtyGh1S2r1fm6
Kérjük, szíveskedjék munkánkat segíteni a kérdőív kitöltésével és azzal, hogy jelen levelünket továbbítja vagy a kérdőív linkjét elküldi munkatársainak/partnereinek/tagszervezeteinek/tagjainak. Amennyiben érdekli a kérdőív eredménye, szívesen elküldjük az összefoglalót. Kérjük, jelezze igényét az ilyes.noemi@check-inn.hu  e-mail címen. Szíves közreműködését és segítségét ezúton is köszönjük!
Ilyés Noémi innovációs programigazgató (+36 20 266 37 29)
ilyes.noemi@check-inn.hu www.check-inn.hu
CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft.
H-1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.Az Élõ Népmûvészet kiállítás díjazottjai

Megszülettek az Élő Népművészet - Országos Népművészeti Kiállítás 2021. díjazottjai! Az alkotók sorában egyesületünk két tagja is Gránátalma díjban részesült, három tagunk arany-oklevelet, kettő tagunk pedig ezüst-oklevelet kapott:

Gránátalma-díjat kapott:
PETE JÁNOSNÉ- népi iparművész - Tengelic
Karosszék
TATAI ERNŐ - népi iparművész - Tevel
Tamburák
Arany-oklevelet kapott:
Bakó Ernő népi iparművész - Szekszárd
Komjáthi Tamásné népi iparművész - Szekszárd
Sáfrány Mária Népi Iparművész - Paks
Ezüst-oklevelet kapott:
Lieszkovszky Tiborné népi iparművész - Mórágy
Kuti Jana viseletkészítő - Madocsa

A díjazott alkotónak és a kiállítás résztvevőinek ezúton gratulálunk az elért sikerekhez!


Nyári népmûvészeti tábor 2021.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány különböző partnerszervezetekkel közösen 1989 óta szervez nyári népművészeti táborokat, amelyet az idén 32. alkalommal szerettünk volna a szokott, hagyományos formában megrendezni. Sajnos koronavírus járvány és talán a mi óvatosságunk ezt ismét megakadályozta.
Hasonlóan az elmúlt évhez, a foglalkozások helyszínét áttettük az egyesületünk alkotóházába – Békéscsaba, Orosházi u. 32. Úgy gondoltuk, hogy kisebb csoportokba szerveződve jobban be tudjuk tartani a vírus elleni óvintézkedéseket is.
Terveink szerint júliusban négy héten keresztül táborozunk, vagyis július 05-tól folyamatosan hirdetünk gyermekek részére népi kézműves foglalkozásokat, a felnőtteknek felnőtt kézműves képzéseket, műhelyfoglalkozásokat.
Mind a gyermekek, mind a felnőttek együttlétének célja a tárgyformálás, a népi kismesterségek tudásátadása. A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve a meg lévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik.

Felhívás
Jelentkezési lap
Adatkezelési tájékoztató

MMA Pályázat!

Megjelent az MMA pályázat, melynek részletei az alábbi linken elérhető! A támogatási igény az MMA pályázati rendszerén keresztül (http://tamogatas.mma.hu/Login) 2021. január 25. és 2021. február 23. között nyújtható be.

Kedves Alkotók!

Egyesületünk és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is, a tavaszi és kora nyári hónapokban különböző típusú népi kézműves képzéseket és műhelyfoglalkozásokat szervez. Mellékeljük a felhívást és a jelentkezési lapot. Hisszük azt, hogy a vírus hamarosan engedi, hogy visszatérjen az életünk és ismét találkozzunk egymással, hogy közösen újabb népi kézműves ismeretekre és gyakorlati jártasságra tegyünk szert. Mi arra készülünk, hogy mindez már februártól megvalósulhat, abban az esetben, ha tévednénk, a februárra tervezett összejöveteleknek közösen keresünk újabb időpontokat. Mindenkit arra bíztatunk, hogy jelentkezzen az általa választott képzésekre, műhelyfoglalkozásokra, távoktatásokra úgy, mintha nem lenne járvány, mert tudjuk, hogy azokkal találkozni – amikor mód nyílik erre –, akikkel hasonló az érdeklődésünk egyben lelki feltöltődést is jelent, amire most nagy szükségünk van. Várjuk a jelentkezéseket és még inkább a személyes találkozásokat. Üdvözlettel: Pál Miklósné, Anci
Felhívás
Jelentkezési lap
Adatkezelési tájékoztató
 

FELHÍVÁS

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány meghirdeti a
XVIII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL KONFERENCIÁJÁT és PÁLYÁZATÁT  
Célja: pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, népi textíliákkal foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára.
„ÜNNEPRE KÉSZÜLVE” - ÜNNEPI ALKALMAK NÉPI TEXTÍLIÁI - PÁLYÁZAT  
Hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várjuk, amelyek családi (ballagás, konfirmálás, diplomaosztó, esküvő stb.) és társadalmi ünnepeken viselt komplett öltözetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó, textilből készült kiegészítők, díszítő elemek – ékszerek, gombok, övek, kitűzők, karkötők, fejfedők stb. –, továbbá lakástextilek, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt. Olyan textileket várunk, amelyek az ünnepeken kiválóan használhatók és viselhetők, alapanyaguk alapvetően pamut, len vagy gyapjú. Örömmel fogadjuk a különböző textiles területek együttműködését! A pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét tekinthetik kiinduló forrásanyagnak alkotásuk elkészítéshez. Örömmel fogadjuk, ha az alkotók eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert hagyománykört felfedezve hoznak létre a mai kor igényeinek megfelelő alkotásokat, megjelenítve a XXI. század emberének tárgyi környezetét.
Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot szíveskedjen 2021. szeptember 15-ig visszaküldeni címünkre (Békés Megyei Népművészeti Egyesület, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz., e-mail: info@bmne.hu).
Online kitöltési lehetőség:
Jelentkezési lap a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválra
A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani.
A konferencia időpontja: 2022. március 4-5-6. A pályázattal kapcsolatos tudnivalók:
Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák Békéscsaba kiállítótermeiben kerülnek kiállításra, a kiemelt alkotások díjazásban részesülnek. Egyéni alkotók maximum 10, alkotóközösségek maximum 20 darab pályamunkát adhatnak be. A pályázati anyagokat 2022. január 24-30. között kérjük címünkre beküldeni vagy személyesen eljuttatni.
A pályázati kiállítások időpontja: 2022. március 4 - március 29. A beküldött pályamunkákat – függetlenül attól, hogy a kiállításon szerepelt vagy sem – 2022. április 2-8. között lehet hazaszállítani.  
KONFERENCIA
A háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvéssel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amely az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával – lakástextil és viselet – foglalkoznak. A konferencia részvételi díja tervezetten kb. 25.000 Ft (az összeg a regisztráción túl a kollégiumi szállás és étkezési költségeket is tartalmazza). Kérjük, hogy felhívó levelünket juttassa el az Ön által ismert népművészeknek is. Szívességét és közreműködését előre is köszönjük.

Békéscsaba, 2021. január 6.

Tisztelettel: Pál Miklósné elnök
Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Megvan a közönségdíjas alkotó

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett VII. Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázat közönség szavazása 2020. december 14-én, 20:00 lezárult. A szavazáson 45 fő adta le a voksát kedvenc alkotójára. Az eredmények alapján 12 szavazattal Pálné Osvald Éva nyerte el közönségdíjat: egy páros belépőt a 2021-es Mesterségek Ünnepére, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület felajánlásával. A nyereményhez gratulálunk!

Kedves Résztvevők!

Mellékelten küldjük a tegnapi kiállítás megnyitóról készült felvételt és a kiállítás javított anyagát! A könnyebb kezelés érdekében a Youtube csatornánk lejátszási listájában visszanézhető Burján István megnyitó szövege és a kiállítás anyagáról készült film is. 
A kiállítás és konferencia anyagának felvételét a jövő héten tesszük közzé az egyesület Youtube csatornáján. Ide kattintva nézhetik vissza az eseményt:
Kiállítás anyaga: https://youtu.be/879llvt9_kc
Megnyitó: https://youtu.be/pJgTRv_nEOQ
A szavazatokat hétfő 20:00-ig várjuk!
KÖZÖNSÉG DÍJ VII. BEREKAI ÉVA ORSZÁGOS NÉPI ÉKSZER PÁLYÁZAT 2020Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk! Üdvözlettel:
Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
7171 Sióagárd, Zrínyi utca 31.
Tel: 0630/996-6591

Kedves Résztvevő!

Keressük a VII. BEREKAI ÉVA ORSZÁGOS NÉPI ÉKSZER PÁLYÁZAT anyagából készült kiállítás közönség díjas alkotóját. Szavazatával a díjazottak mellett megnevezheti kedvenc ékszerkészítőjét és elmondhatja véleményét az online kiállításról és konferenciáról. A közönségdíjas alkotó 1db páros belépőjegyet kap a 2021-es Mesterségek Ünnepe eseményre, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület felajánlásával. Kérjük, hogy elégedettségi felmérésünkkel segítse munkánkat. 
KÖZÖNSÉG DÍJ - VII. BEREKAI ÉVA ORSZÁGOS NÉPI ÉKSZER PÁLYÁZAT 2020/ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS
Köszönettel:
Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
7171 Sióagárd, Zrínyi utca 31.
Tel: 0630/996-6591

Kedves Résztvevő!

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület meghívja Önt, hogy csatlakozzon a VII. Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázat - ONLINE kiállítás megnyitó és konferenciához.Csatlakozási link:
MENJÜNK A FORRÁSHOZ - VII. BEREKAI ÉVA ORSZÁGOS NÉPI ÉKSZER KIÁLLÍTÁS ÉS KONFERENCIA
Bejelentkezés 2020. december 12-én, 9:45-től.
A Zoom használatához mellékelten küldjük a letöltési útmutatót.
Meeting ID: 860 7067 5513
Passcode: 912331
Meeting ID: 860 7067 5513
Passcode: 912331
Find your local number: https://us02web.zoom.us/u/keDptk3Vzv
Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
7171 Sióagárd, Zrínyi utca 31.
Tel: 0630/996-6591

Tisztelt Érdeklődők!

A VII. Berekai Éva Országos Népi Ékszer kiállítás megnyitó és konferenciát új időpontban: 2020. december 12-én, 10 órakor ONLINE valósítjuk meg. Az eseményre várunk mindenkit sok szeretettel Zoom-os felületünkön, melyhez később részletes tájékoztatást küldünk! Az esemény meghívója itt olvasható!

Felhívás

Kedves Népművészek, Népművészetet Kedvelők!  
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a partnerszervezeteivel közösen – Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület, Békés Megye Népművészetéért Alapítvány - 2020. november 7-én egy konferenciát szervez, amely bemutatja a Dél-alföld értékeit, elsősorban a népművészeti értékeket.
Mellékelten megküldjük a programtervezetet, a jelentkezési lapot és az adatkezelési tájékoztatót.
Bízunk benne, hogy a tanácskozás programja felkeltette az érdeklődését/érdeklődésedet, és részt vesz/veszel az összejövetelen. Ez esetben kérjük a mellékelt, vagy az online jelentkezési lapot visszaküldeni részünkre.

Meghívó

Az Emberi Eroforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népmuvészeti Egyesületek Szövetsége és a Tolna Megyei Népmuvészeti Egyesület tisztelettel meghívja Önt és partnerét a 2020. szeptember 18-án, 14.00 órakor kezdodo „Élo Népmuvészet” XVII. Országos Népmuvészeti Kiállítás a Dél-dunántúli régióban megrendezésre kerülo kiállítás megnyitójára. Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ 7100 Szekszárd, Szent István tér 10. Márvány terem. Az esemény ingyenes, melyre várunk mindenkit sok szeretettel!

Fotó tanfolyam

Szeptember 5.-én 9-13 óráig ismeretterjesztõ elõadás lesz a Babits Mûvelõdési Központ Remete termében a tárgyfotózásról. A rendezvény ingyenes, annak meghívója itt letölthetõ. Elméleti és gyakorlati kérdésekre kapható válasz a fényképezéssel kapcsolatban. Kérjük részvételei szándékaitokat szeptember 1-ig jelezzétek a meghívóban feltüntetett címre!

Folk akadémia

Folk Akadémia - 60 órás szakmai műhelyfoglalkozás sorozat
A 2020 tavaszára meghirdetett FolkAkadémia a COVID 19 járvány miatt elmaradt, így újra meghirdetjük azt a NESZ tagszervezetei számára. Kérjük a korábbi jelentkezőket, hogy új jelentkezési lap kitöltésével erősítsék meg részvételi szándékukat, illetve – korlátozott létszámban – új jelentkezőket is fogadunk.
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) legfontosabb célja – a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatása – mellett kiemelten fontosnak tekinti a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását, segítését.
A tagszervezetek jelenlegi és várományos elnökei, alelnökei, vezetőségi tagjai számára –különös tekintettel az utánpótlásra, azokra a fiatal (50 év alatti) alkotókra, segítőkre gondolva, akik a szervezet működtetésében, szakmai feladatok szervezésében feladatokat vállalnak – FolkAkadémia címmel 60 órás szakmai műhelyfoglalkozás-sorozatot hirdetünk a mellékelt tematika szerint.
A foglalkozássorozat gyakorlatcentrikus módon segítséget nyújt a szervezetek mindennapi teendőihez, a működtetés jogi hátterétől kezdve a forrásteremtés, rendezvényszervezés, gazdálkodás, marketing stb. kérdéskörökön keresztül, bemutatva azok alkalmazható jó gyakorlatait, de teret adva az új módszerek, ötletek felvetésére is. A program elősegíti a résztvevők körében a közösségfejlesztést, a társadalmi felelősségvállalást, identitástudatuk megerősítését, bővítheti a kulturális, emberi és baráti kapcsolataikat, alkalmat biztosít a tapasztalatcserére, tudásbővítésre.
Szervezetenként 1-2 fő jelentkezőt várunk, akik vállalják, hogy a teljes műhelyfoglalkozás-sorozaton részt vesznek.
A foglalkozássorozatra, a jelentkezések sorrendjében, maximum 20-25 főt tudunk fogadni.
Előadók:
A foglalkozások vezetői felkészült elméleti és gyakorlati szakemberek, az egyes témakörök elismert szaktekintélyei.
A műhelyfoglalkozások helyszíne: Hotel Benczúr (1068 Budapest, Benczúr utca 35.)
Foglalkozási napok: 2020. szeptember 19-20.; október 10-11.; november 21-22.; november 28-29. szombat (10.00-18.00 óra), vasárnap (9.00-16.00 óra).
Amennyiben a vírushelyzet indokolja, a foglalkozások online módon kerülnek megtartásra, erről a regisztrált résztvevők előzetesen értesítést kapnak.
A foglalkozási napokon a főétkezéseket (szombaton ebédet és – igény esetén – vacsorát, vasárnap ebédet) és a bekészítést (kávé, ásványvíz) biztosítjuk a résztvevők számára.
A szállásról a résztvevő maga gondoskodik.
A műhelyfoglalkozások helyszínén önköltségesen szállás igényelhető.
(Szeptember - október:
- 1 ágyas: 18.000 Ft/fő/éj
- 2 ágyas: 21.000 Ft/szoba/éj
November
- 1 ágyas: 15.000 Ft/fő/éj
- 2 ágyas: 17.000 Ft/szoba/éj)
A szobaárak a reggelit és az adókat is tartalmazzák.
Az igényt a jelentkezési lapon kérjük jelölni, ennek megfelelően a szállást előzetesen lefoglaljuk, s a helyszínen minden résztvevő maga rendezi a számlát.)
A FolkAkadémia 60 órás szakmai műhelyfoglalkozás-sorozatának részvételi díja 90.000 Ft/fő, amelyből a Csoóri Sándor Alap pályázatának köszönhetően 85.000 Ft/fő támogatást biztosítunk.
A foglalkozássorozat regisztrációs díja 5.000 Ft/fő, melyről a jelentkezés visszaigazolását követően a költségviselő részére számlát állítunk ki.
A jelentkezés az online jelentkezési lap kitöltésével történik.
A jelentkezés határideje: 2020. augusztus 25.
Előnyben részesülnek azok az érdeklődők, akik a korábbi alkalommal is regisztráltak!

Fontos Felhívás

A Magyar Művészeti Akadémia a Magyarország Kormányának a koronavírus világjárvány kulturális, művészeti szférát érintő hatásának enyhítéséről szóló 1290/2020. (VI. 5.) Korm. határozatával összhangban lehetőséget biztosít a hazai művészeti szervezeteknek, hogy a tagjaiktól alkotásokat vásároljanak. A művészeti szervezetek közé a Népművészeti Egyesületek Szövetsége is bekerült, így várhatóan a NESZ tagjaitól összesen kb. 50 millió forint értékben van lehetőség reprezentatív alkotás megvásárlására. A vásárlással kapcsolatos adminisztrációt a NESZ fogja végezni.
Az egyszeri, tárgyvásárlás formájában biztosított támogatás részvételi feltételei az alábbiak:
- az alkotónak NESZ tagnak kell lenni
- az alkotásnak készen kell lenni (vásárlás után rögtön át kell adni)
- az alkotás reprezentatív tárgy
- csak zsűrizett alkotás lehet
- számlaképesnek kell lenni
- a vásárlásra javasolt alkotás eladási ára reálisan lett meghatározva-
- 1 alkotó több alkotást is benyújthat
- az alkotás értéke max. 300.000 Ft lehet
Előnyt élveznek, azok az alkotók, akik:
- alkotásai „A” kategóriás zsűrivel van ellátva
- a Kéz-Mű-Remek kiállítói között voltak
- legalább népi iparművész címmel rendelkeznek
Nem támogathatóak az alábbi jogviszonnyal rendelkező személyek:
- az MMA rendes és levelező tagja
- az MMA életjáradékosa
- a Nemzet Művésze
- az MMA ösztöndíj programjaiban résztvevő személyek
- az a Népművészet Mestere, aki életjáradékot kap

Jelentkezés kizárólag az alábbi linken lehetséges, legkésőbb 2020. augusztus 4., kedd 23.59–ig. JELENTKEZÉS
Bízunk benne, hogy sok alkotónak felkelti érdeklődését ez a lehetőség és sokan fogtok regisztrálni, hogy egy állandó reprezentatív gyűjtemény részese lehessen.

Pályázat a járvány következményeinek enyhítésére

Kedves Alkotó, Ezúton szeretnénk értesíteni Benneteket, hogy a Magyar Művészeti Akadémia az alábbi pályázati felhívást tette közzé: 850 milliós pályázati forrás kulturális-művészeti területen a koronavírus járvány következményeinek enyhítésére. Nyílt pályázat a kultúra, vagy az MMA Alapszabályában nevesített művészeti területen fő tevékenységet végző egyéni vállalkozó és adószámos magánszemélyek valamint civil és egyéb (gazdálkodó) szervezetek részére. Részletes tudnivalók az MMA honlapján vagy az alábbi linken, de jelen levelünkhöz is mellékeljük:
850 milliós pályázati forrás kulturális-művészeti területen a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére
Felhívás civil és egyéb szervezetek részére
Felhívás egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély részére
Kérjük, lehetőség szerint mindannyian pályázzatok!

Értékesítési felhívás

Kedves Alkotó! A Nessencia webáruház felhívás kapcsán több megkeresés is érkezett hozzánk, hogy a szellemi szabadfoglalkozású számlaadó miért nem kerülhet be a Nessencia webáruház körébe? A webáruházat üzemeltetővel egyeztetve abban maradtunk, hogy tegyük lehetővé ezen alkotók számára is a jelentkezést és a webáruházban való jelenlétet. Abban az esetben, ha konkrét vásárlásra kerül a sor, a vonatkozó szabályok szerint történik a számlaadás-befogadás. A szellemi szabadfoglalkozású alkotók számára a jelentkezés határidejét az ingyenesen feltölthető 350 db tárgy regisztrálásáig / és vagy augusztus 9-ig meghosszabbítjuk. Emlékeztetőül mellékeljük a felhívást, melyben a regisztrációs link elérhető. Felhívás Ezzel együtt felhívjuk az alkotók figyelmét, hogy "Az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló törvény az egyéni vállalkozást – az egyéni vállalkozói tevékenységet – a magánszemély üzletszerű gazdasági tevékenységeként határozza meg. Üzletszerű a rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott tevékenység. (2009. évi CXV. 2.§) Szigorúan nézve ez alapján bármilyen gazdasági tevékenység – beleértve a szellemi tevékenységet is – amelyet üzletszerűen, tehát nyereség és vagyonszerzés céljából, rendszeresen (ismétlődően) önálló tevékenység keretében (nem munkaviszonyban) végeznek – csak egyéni vállalkozóként végezhető."

Meghívó

TAMBURA-TANULMÁNYOK
Könyvbemutató és hangszerkiállítás A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület ismeretterjesztő előadássorozata első állomásaként mutatja be a 2020-ban, a Kalász Művészeti, Nevelési Alapítvány gondozásában megjelent Tambura-tanulmányok című könyvet. A kiadványt Eredics Gábor, a Kossuth- és Príma díjas Vujicsics Együttes vezetője, Akadémikus, a Zeneakadémia tanára ismerteti, melyben a magyarországi tambura muzsika múltjáról, jelenéről és a hangszerben rejlő lehetőségekről mesél, bemutatva a Dél-dunántúli tamburamuzsika sajátosságait. A könyvbemutatót Tatai Ernő hangszerkészítő tamburáiból rendezett hangszerbemutató és kiállítás teszi kézzelfoghatóvá.
P R O G R A M
Köszöntőt mond: Komjáthi Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke

A könyvet bemutatja:
Eredics Gábor, a Kalász Művészeti, Nevelési Alapítvány elnöke és a kötet egyik szerkesztője

A bemutatót hangszerkiállítás és kötetlen beszélgetés követ
2020. augusztus 7. (péntek), 17 óra
Helyszín: Alsónyéki Művelődési Ház, 7148 Alsónyék, Fő utca 1.
Az esemény ingyenes, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!
A könyv a helyszínen megvásárolható!
Szervező: Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és az Akácliget Alkotóműhely Egyesület
Az esemény a Hagyományok Háza támogatásával valósul meg.

Az esemény hivatalos meghívója itt letölthetõ!

Tisztújító

 

Online számla

Kedves Tagság!
Páran kérték, hogy segítségül küldjük át a NAV által 2020. július 1-jétől kötelező online számlázáshoz kapcsolódó linket. Ehhez ügyfélkapu, majd a NAV online számlázó és adatszolgáltató rendszerébe kell regisztrálni, ahol a kiállított számlákat fel kell vinni a rendszerbe: NAV online számlázó program: https://onlineszamla.nav.gov.hu/home
Aki már most online számlát állítana ki, számos számlázó rendszer közül választhat, de a NAV saját számlázó rendszerével biztosan nem lehet tévedni, és az adatok egyenesen a NAV-nál landolnak, így nem kell minden számlát külön felvinni. Fontos, hogy ez a regisztráció kötelező minden vállalkozónak és civil szervezetnek is 2020. júli 1-ig. Aki még nem csinálta meg, ne várjon!!! Ha kérdés merülne fel, keressetek meg egy könyvelőt, aki pontosabb és hiteles eligazítást tud adni a feladatokkal kapcsolatban.
Reméljük, hogy segítettünk! Üdvözlettel: Eredics Júlia

Ékszerkészítõ tanfolyam

Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók és kevésbé jók is. Most is egy ilyen váratlan fordulat kapcsán írok nektek és ajánlok egy lehetőséget. Vetró Misi keresett meg, azzal, hogy van egy barátja, aki Nyugat- Európából jövet, a koronavírus karanténok miatt itt rekedt Magyarországon és kedveskedni szeretne azzal, hogy oktatást szervez neki. Az egyesületünknek van kéthetes rendhagyó tábora, az egyik július 13-tól a másik része 20-tól kezdődik. Ez utóbbinál még van lehetőségünk arra, hogy meg hirdessünk egy ékszerkészítő, réz- és ezüstműves csoportot. Mit lehet tudni az oktatóról? Serzhan Bashirov a Kazahsztánból érkezett háromszoros UNESCO-díjas ezüstműves a kazah történelmi hagyományokból gyökerező ezüst ékszerek készítésével foglalkozik. Serzhan jelenleg az Almaty Állami Egyetem iparművészeti professzora. Munkáival már az egész világon bemutatkozott. Gyönyörű ékszereiről az alábbi linkeken található ízelítő: https://www.instagram.com/serzhan_jewelry_designer/ https://www.pinterest.de/serzhanjewelrydesigner/ Angolul és oroszul beszél.
Mit kell tudni a táborról?
Időpont: 2020. július 20-25. hétfőtől péntekig naponta 9.00-tól 18.00 óráig.
Helyszín: „TÉGLA” Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér, 5600 Békéscsaba, Orosházi u. 32.
Részvételi díj: A Hagyományok Háza támogatásának köszönhetően 16.000 Ft, továbbá a felhasznált anyagköltség, az igénybevett étkezés és szállásköltség.
Szállás: a szállásról mindenki maga gondoskodik, mellékeljük az általunk összegyűjtött békéscsabai panziók ajánlatait. A kollégiumok nem nagyon fogadnak vendégeket.
Étkezés: Az alkotóháztól kb. 5 percre lévő BARNEVÁL étteremben tudunk ebédet rendelni 1000 Ft-os áron.
Kedves Alkotók! Amennyiben szeretnétek megismerkedni a kaszahsztáni fémművességgel, ékszerkészítéssel, amennyiben szeretnétek mesterfogásokat elsajátítani Serzhan Bashirov alkotótól jelentkezzetek a táborba. Mivel nagyon a rövid az idő, 2020. július 12-ig írjátok meg, hogy részt vesztek-e, illetve azt, hogy kértek-e ebédet. A határidő lejártával értesítelek benneteket, hogy összejött-e a 8 fő, mert ennyi fővel tudjuk elindítani a csoportot. Várjuk a jelentkezéseteket! Üdvözlettel: Pálné Anci

Kedves Alkotók!

A NESZ régóta keresi a megfelelő formákat, hogy a kézművességből élő, vagy azt kiegészítő tevékenységként folytató alkotóinak értékesítési lehetőséget biztosítson. Új értékesítési lehetõségre kívánjuk felhívni a figyelmeteket, kérjük olvassátok el a mellékelt felhívást!

Kedves Alkotók!

Lassan életre kelnek a kulturális intézmények. Hogy ne torlódjanak fel a feladatok, szertenénk előkészíteni a Csoóri Sándor Program pályázati dokumentációt.
Az alábbi linkben küljük a közreműködői adatlapunkat, melyet legyetek szívesek kitölteni, hogy a pályázat keretében szervezett foglalkozásokhoz el tudjuk készíteni a szerződéseiteket. KÖZREMŰKÖDŐI ADATLAP Együttműködéseteket köszönjük!
Üdv: Eredics Júlia Tel: 0630/996-6591

Segítségkérés adatszolgáltatáshoz


Tisztelt Tagság, kedves Kollégák! Alább továbbítjuk a Népművészeti Egyesületek Szövetségének levelét, melyben az érdekvédelmünkhöz kérnek tőlünk adatokat. A levél alapján szeretnénk megkérni a Tagságot, hogy e-mail fordultával küldje el nekünk, hogy FŐ vagy MELLÉKÁLLÁSBAN  végzi-e kézműves tevékenységét, a vállalkozáshoz tartozó TEAOR számmal. A válaszokat a tolna.nepmuveszet@gmail.com email címre legyetek szívesek elküldeni. Az adatokat majd mi egyesítjük és megküldjük a NESZ-nek május 10-ig. Segítségeteket nagyon köszönöm!
Eredics Júlia

Önnek 1% - Nekünk lehetőség!
A Tolna Megyei Népművészti Egyesület a régió kézműves hagyományainak megmentésére, ápolására és átörökítésére tett vállalást. Egyesületünk hiánypótló szakmai munkáját ez évben is segítheti adója 1%-val.
Támogatását köszönjük!
Adószámunk: 18854433-1-17

Változott a jelentkezési határidõ!

Tisztelt Tagság! Tisztelt Érdeklődők!
A járványhelyzet okozta programcsúszások miatt, az Országos Népművészeti Kiállítás Dél-dunántúli pályázati kiírásának nevezési határidejét 2020. június 30-ig meghosszabbítjuk. A jelentkezési lapokat agnes.komjathi@gmail.com címre kérjük elküldeni vagy postai úton a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, 7100 Szekszárd, Pf.: 385. címre.A régiós zsűrizés és a kiállítás előre láthatólag az alábbi dátumok szerint valósulnak majd meg:
Zsűrizés: 2020. 09. 10., Parászta terem
Megnyitó: 2020. 09. 18. délután 14.00 órakor. Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd. Mindenkinek jó felkészülést és jó egészséget kívánunk!
A jelentkezéshez szükséges dokumentumok itt elérhetõk:

FELHÍVÁS   JELENTKEZÉSI LAP   CSOMAGOLÁS   ÁTVÉTELI LAP

 

Pályázati felhívás

előadók, oktatók részére a népművészeti mozgalom online módszertani tartalmainak fejlesztésére. A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a hazai vagy szomszédos országbeli magyarlakta területeken élő, a népművészet területén tevékenykedő néptánc, népzenei előadók és tanárok, valamint a kézművesség területén tevékenykedő oktatók és alkotók számára. A pályázat célja: a kormány által a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt elmaradt programok online felületekre való adaptálása, valamint online is forgalmazható szakmai segédanyagok broadcast minőségű létrehozása az alábbi tevékenységekre, elősegítendő a folyamatos szakmai jelenlétet, valamint a későbbi normalitáshoz való visszatérést és kibontakozást. A pályázati kiírás, néptánc, népzene ill. kézmûves pályázati adatlapok itt letölthetõk!

Tisztelt Tagság!

Sajnálattal értesítjük a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagságát, hogy a 2020. március 20-ra tervezett  éves közgyűlésünket, a kormány döntése alapján el kell halasztanunk. A jelenlegi állás szerint a közgyűlés pótlásának tervezett dátuma: 2020. április 18., 13 óra, melyet a 10 órakor kezdődő Országos Népművészeti Kiállítás megyei megnyitója előz meg.
Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ,
7100 Szekszárd, Szent István tér 10. A közgyűlés dátumának véglegesítéséről és egyéb változásokról további értesítést küldünk.
Üdvözlettel: Komjáthi Tamás Antalné

 

 

Figyelem V Á L T O Z Á S !!!

 

MEGHÍVÓ

 

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
2020. március 20-án délután 14.00 órakor
tartja
TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉSÉT
Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban

Napirend:      
1. Beszámoló az Egyesület 2019 évi munkájáról (Komjáthi Tamásné)
2. Beszámoló a 2019 évi pályázati és gazdasági tevékenységéről (Decsi-Kiss Mária)
3. A Felügyelő Bizottság beszámolója az elvégzett ellenőrzésről (Kártyás József)
4. Szavazatszámláló Bizottság választása
5. Tisztségviselőknek  jelölések ismertetése (a jelölésre e-mailben és telefonon lehet javaslatot tenniRészletes tájékoztató a meghívó mellékletében.
6. Választás 

SZÜNET

7. A választás eredményének ismertetése, az új tisztségviselők bemutatása (Szava-zatszámláló Bizottság)
8. Az egyesület 2020 évi munkatervének és költségvetésének ismertetése (elnök)
9. Aktuális bejelentések, egyebek.

SZÜNET
A téma fontosságára való tekintettel minden egyesületi tagot arra kérek, szíveskedjen a közgyűlésen megjelenni, szavazatával, véleményével az egyesület munkáját támogatni.

Sióagárd, 2020. február 10.
Komjáthi Tamás Antalné
elnök

A közgyűlést követően ismét megszervezzük a már hagyományos tombolás, batyus programunkat. A program sikeres megvalósításához kérünk minden résztvevőt, hogy legalább egy saját maga által készített tárgyat ajánljon fel a sorsolásra. A tombolajegyeket a helyszínen lehet megvásárolni 200,- Ft/db áron. A jó hangulat érdekében ételt és italt mindenki hozzon magával!

 

Meghívás Üzbegisztánba

Kedves Alkotók, Mesterek!  
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége részére az alábbi külföldi meghívás érkezett, melyre a szervezők várják tagjaink jelentkezését.   
XIX. Traditional Silk and Spice Festival – XIX. Selyem- és Fűszer Fesztivál  
Időpont: 2020. május 29 – 31.
Helyszín: Üzbegisztán, Bukhara
Program: kézműves vásár
Árusítás: lehetséges
Elvárás: hagyományos magyar népművészet bemutatása és árusítás
Amit biztosítanak: díjmentes árusító stand (nyitott)
Saját költség: utazás, biztosítás, szállítás, ellátás, szállás (a résztvevőknek a város szállodái kedvezményt biztosítanak)  
Programok:„Csodaország Karavánja” - felvonulásFűszer Bazáraz „Üzbég Selyemvilág” - divatbemutatókoncert és konferenciakerekasztal beszélgetések a turizmus és a kézművesség fejlesztéséről  
További információk: +99865 223 22 48 - Buharai Regionális Közigazgatás+99865 221 09 74, +99891 406 84 00,  - „Hunarmand” Kézművesek Egyesülete+99865 221 52 08, 221 55 50, +99891 649 11 77, +99893 474 77 74  - Buharai Régió Turizmusfejlesztési Osztálya,+99890 224 37 65, +99890 710 60 03, +99890 718 33 63 - buharai régióban a Kézművesség Fejlesztéséért Központ.  
Amennyiben érdekli Önt ez a lehetőség, kérjük, mihamarabb vegye fel a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken, és küldje meg március 13-ig az útlevele adatait a vízumengedély ügyintézése miatt!
Fax: +99865 224 42 59, +99865 224 37 65;
email: turizmkotibiyati@mail.ru, hunarmand_2013@inbox.ru, suxrob@list.ru, matluba_bazarova@mail.ru.
Üdvözlettel: IGYÁRTÓ Gabriella ügyvezető igazgató

A NESZ felhívása kirándulásra

Kedves Alkotók, Mesterek!
 Szokásos évi szakmai tanulmányutunkra ebben az évben 2020. szeptember 17-20. között (4 nap, csütörtök-vasárnap) kerül sor. 
Idei tanulmányutunk fő tematikája: a cipőkészítés, a bőr, valamint a gyöngy, mint ékszerkészítési alapanyag. 
Célország: Csehország. 
Felkeresendő városok: Zlin (Gottwaldow) a Bata cipő óriáscég gyűjteményes kiállítása, monumentális épületkomplexumainak, műhelyeinek megtekintése,
Jablonec (szállás) a gyöngy fellegvára, múzeum, bemutatóterem és vásárlási lehetőség. Prágában (szállás) városnézés helyi vezetéssel, kirándulás Karlovy Vary-ba a világhírű fürdővárosba, Pilzenben  (csak szállás), Ceské Budejovce-ben a város főterén szabadidős séta. 
Érkezés: késő este Budapestre, 21 - 22 óra körül. 
Közlekedési eszköz: autóbusz
Szállás: 3-4*-os szállodákban
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Napközbeni ellátás: saját ellátásban 
Jelen levelünkkel a jelentkezők lehetséges létszámát szeretnénk felmérni, mert ennek függvényében tudjuk a részvételi költséget kalkulálni.  
Amennyiben felkeltette érdeklődésüket ez a lehetőség, kérjük, az alábbi linken található űrlap kitöltésével jelezze részvételi szándékát, 2020. március 15-ig (vasárnap). 
https://forms.gle/2zpkqGwF4uYR2Ek98 
A tanulmányútra szóló felhívás első sorban a tagjaink részére szól, amennyiben nem telik be a létszám, akkor tudjuk a tagságon kívüli személyek jelentkezését is elfogadni.  
Az előleg befizetésének mértékét és határidejét később közöljük. Üdvözlettel: Igyártó Gabriella ügyvezető igazgató

 

XI. Országos Fazekasmester találkozó Naszályon

Naszály Község Önkormányzata és a Tata és Térsége Kézműves Egyesület Tisztelettel meghívja Önt a XI. Országos Fazekasmester Találkozó és Konferenciára 2020. április 3-4-5-én a Naszályi Művelődési házba és környékére. A rendezvényre kiállítóként (Népművészet Ifjú Mestere, Népművészet Mestere, Népi Iparművész minősítésű) fazekasmesterek jelentkezését várjuk. A rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalók itt olvashatók!

Hímezd körbe a Szent Koronát!

Hímzőknek szól a következő felhívás! A pályamunkák beadásának végső határideje 2020. pünkösd (2020. május 30.)

XXII. Országos Szőttespályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXII. Országos Szőttespályázatot. Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak. A pályázatra a mai életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, esetleg kollekció elkészítésével lehet jelentkezni.
Pályázat
További tudnivalók
Pályázati adatlap
Kérelem zsűrizésre
Jelentkezési határidő: 2020. június 8. A pályázat mellett – 2020. július 17-19. között – rendezzük meg a X. Nemzetközi Szőttes Konferenciát, amelyre valamennyi pályázót és érdeklődőt ezúton is meghívunk.

VII. Berekai Éva Országos Népi Ékszer pályázat

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Csoóri Sándor Alap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Szakmai Kollégiuma támogatásának köszönhetően meghirdeti a VII. Berekai Éva Országos Népi Ékszer pályázatát. A hirdetményt és a jelentkezési lapot itt lehet letölteni!

Termékfejlesztés a népi kézművességben

A Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai felügyeletével MesterPorta bolt üzemeltetését tervezi, melyhez az árukészlet kialakításához az alábbi felhívást teszi közé.
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége „Termékfejlesztés a népi kézművességben” címmel egy új projektet indít, amely elsődleges célja a tájegységekre jellemző népi kézműves tárgyak megújítása, olyan újszerű, innovatív alkotások létrehozása és piacra segítése, amelyek őrzik az adott tájra jellemző népművészeti stílusjegyeket. Az újragondolt tárgyak funkcióval bírnak és alkalmazkodnak a mai hazai és külföldi vásárlók igényeihez.
A teljes felhívás és a határidők itt olvashatók!

Folk akadémia

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) legfontosabb célja – a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatása – mellett kiemelten fontosnak tekinti a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását, segítését.
A tagszervezetek jelenlegi és várományos elnökei, alelnökei, vezetőségi tagjai számára –különös tekintettel az utánpótlásra, azokra a fiatal (50 év alatti) alkotókra, segítőkre gondolva, akik a szervezet működtetésében, szakmai feladatok szervezésében feladatokat vállalnak – az Emberi Erőforrás Minisztériuma Csoóri Sándor Alapprogram támogatásával FolkAkadémia címmel 60 órás szakmai műhelyfoglalkozás-sorozatot hirdetünk a mellékelt tematika szerint. Jelentkezési határidő: 2020. február 29.

Felhívás

Tisztelt Alkotó!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:
történeti és paraszthímzés, csipke, népi ékszer, szőttes, nemez, mézeskalács, hímes tojás, gyermekjáték, kékfestő, történeti és paraszthímzések, viselet, lábbeli, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség.
Külön pályázati kategóriaként lehet pályázni egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekcióval, amely emblematikusan kifejezi és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.
 Olyan alkotásokat várnak, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás-, viselet- és ajándéktárgy kultúránkba. A kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.
 Különös tekintettel várják azokat a pályázatokat, melyek funkcionálisan összetartozó tárgyegyüttesek, (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek stb.) akár több mester együtt gondolkodásával, együttműködésével jöttek létre.
A nagyméretű alkotások (épületdíszek, településbútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációi kerülnek majd kiállításra.
Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is.
A KÉZ-MŰ-REMEK kiállításon szerepelt alkotásokkal nem lehet pályázni!
A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétlépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat.(E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a kivételt.) Régiónként előzsűri válogatja ki azokat a tárgyakat, amelyek a régiós kiállításokon, illetve budapesti országos tárlaton részt vesznek.
Előzetes egyeztetések alapján a 2020-ban megrendezendő XVII. Országos Népművészeti Kiállítás regionális koordinátora Baranya-, Somogy-, Tolna megyében a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület.
A pályázattal kapcsolatos tudnivalók:
Amennyiben Ön a pályázaton részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot szíveskedjen 2020. február 25-ig visszaküldeni a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület címére: 7100 Szekszárd, Pf.: 385. vagy Komjáthi Tamásné E-mail címére: agnes.komjathi@gmail.com  A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani.
A jelentkezési lap mellékletéhez csatolt átvételi lapot kitöltve tudjuk átvenni a tárgyakat.
A Dél-dunántúli régióból beküldött tárgyak zsűrizésére 2020. április elején kerül sor.
A régiós kiállításon nem szereplő tárgyak visszaadására a régiós kiállításmegnyitó végén vagy külön egyeztetett időpontban kerül sor.
Baranya- és Tolna megyei alkotók részére információ:
A pályázati anyagokat postai úton az egyesület címére: 7100 Szekszárd, Pf.: 385. vagy személyesen 2020. március 30-ig kell eljuttatni. A leadás pontos helyéről a későbbiekben küldünk tájékoztatást a jelentkezési lapot visszaküldők részére. További információ kérhető a 20/9465617-es telefonszámon.
Somogy megyei alkotók részére információ:
A pályázati anyagokat személyesen Somogy megyében a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületnél lehet leadni 2020. március 27-én a következő címen: Somogy Megyei Népművészeti Egyesület 7400 Kaposvár, Fő u. 10. (A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum udvarában található műhelyeknél.)
Érdeklődni lehet a leadás pontos idejéről: Gosztonyi Zoltán 30/3851181-as telefonszámán.
Szekszárd, 2020. január 06.

Tisztelettel: Komjáthi Tamásné
Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke

Letölthető fontos dokumentumok: Jelentkezési lap, Átvételi bizonylat, Felhívás az alkotókhoz

Felhívás

Lengyelországból érkezett az alábbi felhívás, melyre magyar kézműves mestereket is várnak. A Jagiellonian Fair egy olyan fesztivál, ami egyesíti a tradicionális és a modernkori vásárok hangulatát, a kulturális és gazdasági kapcsolatokat Kelet – és Nyugat Európa között. A rendezvényen egyszerre jelenik meg a hagyományos és a modern kultúra. A fesztivál Lengyelország egyik leglátogatottabb fesztiválja, melynek látogatottsága több, mint 150.000 fő.
A rendezvényről a felhívás és a jelentkezéshez szükséges regisztrációs lap innen letölthető!

Továbbképzések 2020-22

Kedves Címzettek!

Aki már visszaküldte a jelentkezést, tekintse tárgytalannak a levelemet!


Kedves Népművészek!

A BMNE által meghirdetett akkreditált, alap- és továbbképzések jelentkezési határideje dec. 15-e. Eddig több, mint 200 jelentkezőnk van, de még egyszer küldünk mindenkihez információt, hogy még véletlenül se maradjon ki az, aki szeretne valamelyik kurzusunkon részt venni.
Köszönettel vesszük, ha ismerősei körében megosztja ezt az információt.
Nagyban megkönnyítené a szervezők munkáját, ha a jelentkezési lapot online töltené ki, a következő linken: online jelentkezési lap  
Felhívás
Jelentkezési lap
Adatkezelési szabályzat
  
Üdvözlettel:
Pálné Anci

Díjátadó

A XIII. Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Ifjú Kézművesek Országos Kiállításának megnyitója és díjátadója volt Debrecenben A pályázatra mintegy 1540 db pályamunka érkezett be. Az alkotásokat a nívós zsűri szakáganként és korcsoportonként is értékelte. Mellékelten megtekinthetõk a dél-dunántúli régió díjazottjai. Az országos kiállítás 2019. december 20-ig látogatható.

Szövők figyelem!

Megkeresés érkezett a mi egyesületünkhöz is: Kérem segítsenek találni olyan klubot, ahol szőnek. Nagyon szép vastag, gyapjú szövőfonalam van, fehér, és színes, és nagyon örülnék, ha valaki hasznosítani tudná. Kb 50 kg-ról van szó. Dunaújvárosban lakom. Tisztelettel Gyürüs Istvánné Tel: 30-664-3125

Magyar Gasztrokulturális Fesztivál 2019. - Peking, Kína

Kedves Alkotók! A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Pekingi – Magyar Kulturális Intézettől újabb meghívást kapott az alábbi eseményre, melyre magyar kézműves mestereket várnak az alábbi feltételekkel:
 Rendezvény: Magyar Gasztro-kulturális fesztivál
Időpont: 2019. november 21 – 29.
Helyszín: Peking, Minzu Szálloda 
Meghívott mesterek létszáma: 2 fő 
Feladat: karácsonyhoz kapcsolódó mesterségbemutató és gyermekfoglalkozás tartása
 Mesterek: első sorban olyan mestereket várnak, akik népdalokat is tudnának énekelni (azonban ez nem zárja ki a jelentkezés lehetőségét), illetve karácsonyhoz kapcsolódó bemutatót és foglalkozást tudnak tartani
 Árusítás: Lehetséges 
 Amit biztosítanak: szállás, ellátás, repülőjegy, asztalt az árusításhoz és mesterségbemutató tartásához,
Saját költség: költőpénz, biztosítás, stb.
Nyelvtudás: tolmácsot nem biztosítanak, angol nyelvtudás előnyt jelent
 Jelentkezni lehet a neszfolk@nesz.hu email címen legkésőbb 2019. november 5.-én17 óráig .

Zsűri 2019

Október 24.-én a Babits Művelődési Központban lezajlott az ez évi zsűri, melynek eredményéről készült jegyzőkönyvet itt olvashatjátok!

Gratulálunk!

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) 2019. október 19–én a Hagyományok Házában tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A közgyűlés határozata alapján a következő három évre újra alelnöknek választotta Komjáthi Tamásnét egyesületünk elnökét. Gratulálunk Ági az eddigi munkádhoz és sok sikert kívánunk az elkövetkező időszakra!

Tájékoztató

A november 9.-re tervezett debreceni kirándulás úgy tűnik nem lesz megszervezve. Ennek oka, hogy az ide vonatkozó pályázat eredményét még nem hírdették meg. Nem szeretnénk lefújni a programot, a hivatalos döntés után az új időpontról tájékoztatunk Benneteket!

Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Kiállítás

A XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat alkotásaibó nyílt kiállítás 2019. szeptember 28.-án Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta termében. A kiállítást Egyesületünk rendezte, a megnyitót Lőrincz Etel Iparművész tartotta. A megnyitón a Pántlika zenekar közreműködött. Az alkotások megtekinthetők október 25-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óráig. A megnyitón készült képek itt megnézhetők!

Kedves Alkotók!

A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Országos Textiles Konferencia és pályázatai. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rohamosan közeledik a pályázat és a konferencia jelentkezési határideje. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy-együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapozva. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. A pályázatra az alábbi linkre kattintva lehet a jelentkezési lapot kitölteni:Jelentkezési lap a XVII. Országos Textiles Konferencia Pályázataira A konferenciára az alábbi linkre kattintva lehet a jelentkezési lapot kitölteni:Jelentkezési lap a XVII. Országos Textiles KonferenciáraNagyban megkönnyítené a szervezők munkáját, ha az elektronikus űrlapok kitöltésével történne a jelentkezés. Továbbra is kérjük a segítségeteket, hogy minél több alkotóhoz eljusson a felhívás, és a korábbi évek hagyományainak szellemében több száz textillel foglalkozó szakember találkozhasson Békéscsabán 2020. március 6-8. között.
A találkozás reményében, üdvözlettel:Pálné Anci

A Csoóri pályázatunk

Egyesületünk elkészítette a Csoóri pályázat elszámolását, melynek összefoglalója itt tekinthető meg!

Szabadka

2019. június 29-30.-án Szabadkán járt az egyesületünk néhány tagja a szabadkai Magyar Folklór Központnál tartottunk kézműves foglalkozást. Hímzés, szövés, gyöngyfűzés, csuhézás, agyagozás, bőrözés és táncos ismeretek szerepeltek a választható tevékenységek listáján. Köszönet a vendéglátóknak, hogy ilyen ragyogóan megszervezték a programot. Az alábbi kép tanusítja, hogy mekkora létszám verődött össze a foglalkozásra. Nagyszerú élmények birtokában tértünk haza, igen jól éreztük magunkat. KÖSZÖNJÜK!

Június 11.

A Babits Mihály Kulturális Központban a mai nap két előadást halhattunk. Pete Jánosné csuhéfonó népi iparművész " Csuhéból font álmok" címmel mesélt életéről és kedvenc tevékenységéről, Minorits Jánosné népi iparművész a sárközi viseletről, a felhasznált anyagokról és a viseletek jelentéseiről mondott érdekes dolgokat. Mindketten saját készítésű tárgyakkal is szemléltették az előadottakat. Köszönjük!


 

Kiállítás Kölesden

 

Június 7.-én a Vajdasági Magyar Folklórközpont Munkáiból nyílt hímzés kiállítás Kölesden a "kismegyeháza" galériájában. A megnyitón megjelentek Raj Rozália és Nagy István a Folklórközpont vezetői és vendégként üdvözölhettük a szervezet néhány tagját. A megnyitót Burján István a Pécsi Néprajzi Múzeum főmuzeológusa tartotta.Köszönjük a Zönge Népdalkörnek hogy énekével ünnepélyes hangulatot teremtett. A tárlat 2019. június17.-ig tekinthető meg, munkanapokon a "kismegyeháza" nyitvatartási idejében. A kiállított tárgyak a képre kattintva nézhetők meg.

 

Május 27.

A Babits Mihály Kulturális Központban Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő Népi iparművész "A Duna-menti svábok viselete" címmel, és Sáfrány Mária hímző, Népi iparművész " Újítási törekvések a hímzésben" címmel tartottak előadást

 

Május 14.

2019. május 14.-én a Babits Mihály Kulturális Központban Trautmann Konrádné hímző népi iparművész "A vetéstől a hímzésig" és  Pálné Osvald Éva gyöngyfűző, népi iparművész   "Gyöngyfűző szakkör és tábor szervezése, vezetése" címmel tartottak előadást.

Előadás

Egyesületi előadás sorozatunk április 30.-i előadói és programjuka a következő volt:
Komjáthi Tamásné: A gyűszű története
Decsi-Kiss Mária: Te gyöngyös élet
Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy május hónapban még két napon tervezzük négy előadást. A pontos időpontot és az előadók személyét később tudatjuk!

 

Kirándulás Lakitelekre

Egyesületünk autóbuszos kirándulást szervezett az országos Komatál és komakendő kiállításra 2019. április 27-én. A kiállított alkotásokat április 18-28 között lehetett megtekinteni a Lakitelki Népfőiskola Kölcsey Házában. A gazdag anyagból a rendezők díjazták a legjobb alkotásokat. Egyesületünkből Komjáthi Tamásné Rozmaring mintás terítője, és Kozák Éva ételhordója kapott díjat. GRATULÁLUNK!!! A kiállítás megtekintése után megnéztük a lakitelki Népfőiskola komplexumot, majd az ebéd után ellátogattunk a szarvasi Arbarétumba. Az időjárás egész nap "esőközeli" volt, ám szerencsére amikor esett mindíg volt a fejünk felett valami tető. A jó hangulatú program lebonyolításáért köszönet a szervezőknek!

Egyesületi előadás

Folytatódott az egyesületi előadás sorozat. 2019. április 15.-én  Herbszt Helga fazekas és Tatai Ernő hangszerkészítő tartott jó hangulatú előadást a Babitsban. Köszönjük az előadóknak!

Egyesületi előadás

Április 5-én a Babits Művelődési házban Lőrinc Etel és Milleiné Kelemen Csilla tartottak előadást az egyesületi tagoknak Hagyomány a családban és Székely csipkék címmel. Az előadásokra az egyesület éves beszámoló taggyűlése után került sor.

 

Egyesületi előadás sorozat folytatása

2019. március 18. (hétfő) 17,00 óra
Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ Remete terme
Az est témája a lábbeli:
Cipész – táncos – civil szervezet vezetője
Előadó: Illés Tibor
Sváb tutyik
Előadó: Wilhelm Konrádné népi iparművész


Folytatódtak az Egyesületi szakmai előadások

Kozák Éva fazekas, a Népművészet Mestere Mezőtúr fazekasságáról, Bagi Klára Julianna, hímző a keresztszemes hímzésekről tartott előadást március 4.-én a Babits Művelődési központban. Az előadások továbbra is nyitottak, mindenki számára. Ezután is szeretettel várjuk a tárgyalkotó népművészet iránt érdeklődőket. Kovetkező rendezvényüink időpontja március 18. Az előadókról és a témákról rövidesen tájékoztatunk!

Sorozatot indítottunk!

 

1
2017.02.13.
Nepp Dénes szíjgyártó, a népművészet mestere A múlt a jövőben
2
2017.02.27.
Rács Róbert fazekas, népi iparművész Sárköz fazekassága
3
2017.03.13.
Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész Vásárra viszem a bőröm” néhány gondolat a bőrfajtákról - bőrmintákkal
4
2017.03.27.
Fenyvesi István cipész Suszter maradjon a kaptafánál” –  egy  mesterség 55 éve
5
2017.04.10.
Szabó István fajáték készítő

„…játszani is engedd…”
  …játszani is enged…
Fajátékok mai szemmel

6
2017.04.24.
Say Kati csuhéfonó
népi iparművész
Sodrásban
7
2017.05.08. Csúcs Endre fazekas
népi iparművész
Fehéren feketén a fekete kerámiáról
8 2017.10.02. Petrits Szilveszter mézeskalácsos-cukorkás, gyertyaöntő

A mézeskalács szívtől a billencses Ifáig
Hat generáció !

9 2017.10.16. Vargáné Kovács Veronika himző A sióagárdi himzett virágok üzenete
10 2019.03.04.

Kozák Éva fazekas

Bagi Klára Julianna himző

Mezőtúr fazekassága

Keresztszemes hímzések

11 2019.03.18.


Illés Tibor

 

Wilhelm Konrádné
népi iparművész

Cipész, táncos,
civil szervezet vezetője

 

Sváb tutyik

12 2019.04.05.

Lőrincz Etel
textiltervező iparművész

Milleiné Kelemen Csilla a népművészet ifjú mestere

Hagyomány a családban

Székely csipke

13 2019.04.15.

Herbszt Helga fazekas

 

Tatai Ernő hangszerkészítő népi iparművész

Fazekas vállalkozóként

 

Tamburáim

14 2019.04.30.

Komjáthi Tamásné
Népi iparművész , Király Zsiga díjas


Decsi-Kiss Mária
Népi iparművész, Király Zsiga díjas, Népművészet mestere

A gyűszű története

 

 

Te gyöngyös élet

15 2019.05.14.

Trautmann Konrádné
hímző népi iparművészPálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész

A vetéstől a hímzésig  

Gyöngyfűző szakkör és tábor szervezése, vezetése

16 2019.05.27.

Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő Népi iparművész

Sáfrány Mária hímző, Népi iparművész

A Duna-menti svábok viselete

Újítási törekvések a hímzésben

Meglepő érdeklődés tapasztalható a 2017. év februárjábanban indított előadássorozatra. A fenti szakmai bemutatókra Szekszárdon, a Bajcsy Zsilinszky utca 7 szám alatt kerül sor, a meghírdetett napokon 17 órai kezdettel. Továbbra is szeretettel váunk minden érdeklődőt, és reményeink szerint minél több előadót.

Komatál pályázati felhívás!

Kedves Alkotók! Decemberben több csatornán eljutattuk hozzátok a "Komatál - komakendő" pályázati felhívást, de tudjuk, hogy a december a családról, a karácsonyi vásárokról szól, meg egyébként is január vége a jelentkezési határidő, ezért vélhetően még nemigen foglalkoztatok a pályázattal.
Azt szeretném kérni tőletek, hogy olvassátok el a mellékelt felhívást, gondoljátok végig, és minél többen pályázzatok, hiszen ez a felhívás vonatkozik a fazekasokra -  ők készítik a komaszilkét, komatálat, vagy ennek az újrafogalmazását. Vonatkozik a textillel foglalkozókra, akik a szőttes, a hímzett, a nemezelt, vagy éppen csipkével díszített komakendővel tudnak pályázni. De van a felhívásnak egy III. pontja, amely az egyéb alkotásokra vonatkozik, például kosárra, hímes tojásra, stb.
Pályázhattok egyénileg, de össze is foghattok alkotótársakkal, vagy éppen egy alkotóközösség is nyújthat be pályázatot.
A NESZ honlapján található jelentkezési lapot január 30-ig kell a NESZ-be (1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 6. neszfolk@nesz.hu) beküldeni. Arra kérlek benneteket, hogy a területetekhez legközelebb lévő népművészeti egyesülethez is küldjétek el a jelentkezési lapotokat, hogy ők is tudják, hogy kitől várhatnak majd március 18 és 21-e között alkotásokat.
Nagyon biztatlak benneteket, hogy pályázzatok, mert több oldalról is jó ügyet szolgálunk! Maga a pályázat célja tiszteletreméltó és nemes. Amikor végigolvassátok a felhívást, abban látjátok, hogy a pályázat csak az első állomás, hiszen megrendelések születhetnek a munkákból, amely erkölcsi és anyagi haszonnal jár felétek.
Bízom benne, hogy sok pályázati jelentkezési lap, és majd alkotás érkezik. Megmutathatjuk a pályázat kiíróinak és a „nagyvilágnak”, hogy milyen sok kreatív népi kézműves él Magyarországon, és milyen csodálatos alkotásokat tudtok ebben a témában létrehozni. Üdvözlettel: Pál Miklósné

Sárköz népművészete kiállítás Cegléden

A Sárköz népművészetét bemutató kiállítás nyílt január 11-én a Ceglédi Galériában. Szőttesek, gyöngyfűzés, hímzések, mázas cserépedények, teljes viseletek vannak a kiállított tárgyak  között. A megnyitót  Szabó Zoltán  (néprajzkutató – a Hagyományok Háza osztályvezetője) tartotta, aki  egy régi hangszeren (hosszi furuglán) is játszott a közönségnek. A megjelentek gyönyörködhettek Szebeni Szilvia énekében. A kiállítás február 2-ig látható.

Az interneten találtuk

2016-ban a harmincadik Mesterségek Ünnepén készült a mellékelt film Vargáné - Kovács Veronikáról a Budavári Palotában. Jó szívvel javasoljuk megtekintését mindenkinek!

XVII. Textiles Konferencia

Kedves Alkotók! A sokéves hagyománynak megfelelően 2020-ban is megrendezésre kerül Békéscsabán a XVII. Textiles Konferencia és pályázatai. A sokatok számára távolinak tűnhet még az időpont, de ahhoz, hogy minél több és színvonalasabb alkotás szülessen, időben el kell kezdeni a tervezést, valamint az alkotást. A felhívásból kiderül, hogy 2020-ban a hímzés, szövés, csipke nemez és viselet szakterületen olyan tárgyak és tárgy együttesek elkészítését várjuk, melyeket a hétköznapokban használunk és viselünk a műfaj népi kézműves hagyományaira alapoz. A pályázaton csak olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Aki jelentkezni szeretne, kérem, küldje vissza a mellékelt jelentkezési lapot, illetve ha van a környezetetekben olyan személy, aki szívesen részt venne a pályázaton és a konferencián, kérlek, segítsetek neki, hogy eljusson hozzá a hír, s töltsünk el közösen 3 napot a korábbi hagyományainak szellemében. A találkozás reményében, üdvözlettel: Pálné Anci

 

Pályázat

XIII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT
Közzétéve: 2018 . november 20.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A meghirdetők az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolai diákok a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásait várják. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. Nevezési díj nincs.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA
Regionális kiállításoknál korosztályonként:

Gyermek kategória I.: 6-10 év közötti korosztály
Gyermek kategória II.: 11-14 év közötti korosztály
Ifjúsági kategória 15-25 év közötti korosztály
Országos kiállításon szakmánként

.A Debrecenben megrendezendő “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállításán” a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III. és különdíjat adományoz.
A pályázattal kapcsolatos tudnivalók
A pályázaton való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2019. február 20-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak. A pályamunkákon szerepeltetni kell: Iskola, intézmény és az egyén vagy csoport nevét, címét, az alkotó (alkotók) életkorát, az alkotás becsült értékét, a felkészítő tanár vagy mester nevét és címét.
A legjobb alkotások jutnak tovább a “Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállítására”, 2019. november 15.-december 16., melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ (Debrecen, Piac u. 22.).

Az országos pályázat koordinátorai:
Szőnyi Sándorné e-mail: szonyi.sandorne@debrecenimuvkozpont.hu;
Mátrai- Nagy Andrea e-mail:matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Szilágyi Katalin e-mail: szilagyi.katalin@debrecenimuvkozpont.hu

A regionális kiállítások rendezői, helyszínei és a legfontosabb időpontok:

Dél-Dunántúl – Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, Szekszárd
(Baranya, Somogy, Tolna megye)
Alkotások benyújtásának időpontja: 2019. szeptember 23.
Zsűrizés időpontja: 2019. október 01.
Kiállítás megnyitó: 2019. október 04.
Kiállítás helyszíne: Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd, Szent István tér 10.
Kiállítás nyitva tartása: 2019. október 04-25-ig
Kapcsolattartó: Komjáthi Tamásné; 20/946-5617 agnes.komjathi@gmail.com

 

Zsűri 2018

 

2018 november 13-án (kedden) Népi Iparművésze zsűri volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

Fontos tudnivalók a népi iparművészeti tevékenységgel kapcsolatosan

- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások besorolásairól
- Tájékoztató a népi iparművésszé nyilvánítás feltételeiről
- Tájékoztató a népi iparművészeti alkotások minősítéseiről

 

Gratulálunk!

Sok szeretettel gratulálunk Decsi Kiss Marcsinak, aki a mai napon (2018. augusztus 18.) megkapta a népművészet mestere kitüntető címet! További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Népi Kézműves Alkotóházak V. Országos hétvégéje Simontornyán

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjét 2018. április 6 és 8 között rendezték. A simontornyai Könyv Családi Alkotóház és Műhelygaléria a kezdetektől csatlakozott az egész országot átszövő rendezvénysorozathoz. 2018. április 6-án pénteken, -Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész-  szakmai bemutatójával, három turnusban, 10-10 simontornyai, általános iskolás gyermekkel ismerte meg a kézműves hagyományokat.

Nemzeti szalon

A Nemzeti Szalon – Népművészeti országos kiállítás megnyitójára 2018. április 21-én autóbuszos utazást szervezett az egyesület tagjainak és családtagjainak. A jól sikerült kirándulás maradandó emlékekkel gazdagította a résztvevőket. A kiállított tárgyak sokszínűsége és gazdagsága, a kiállítás rendezőinek igényessége páratlan élményt nyújtott. A szalon augusztus 20.-ig látogatható, javasoljuk terjesszétek ismerőseitek-barátaik körében, hogy érdemes mindenkinek megnéznie!


A képre kattintva a kirándulás fotói láthatók

 

Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás

Nagypallon a Szabadság u. 5 alatt található Kézműves házban a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület és a helyi Önkormányzat összefogásával elkészült és a mai napon ünnepélyesen átadásra került a "Csuhé, gyékény, sás állandó kiállítás". A kiállítást Dr. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutató professzor és Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója nyitotta meg.

 

 

Figyelem!

 

Működésünk szempontjából FONTOS változás, hogy

Decsi Kiss Marcsi
e-mail elérhetőségei megváltoztak!

Kérjük, hogy mostantól a következő két cím valamelyikét használjátok:

decsikissmarcsi@gmail.com

tmne1996@gmail.com

 

 

Páva védjegy

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.
A védjegy hozzájutásának lehetőségéről itt tájékozódhatsz!

 

Nemzeti Parki Termék védjegy

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új, Nemzeti Parki Termék védjegyes pályázatára, amely Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjait is érintheti. A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható kézműves termékeknek, melyek többnyire természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik. A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten. Részletes pályázati kiírás, letölthető dokumentumok: http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_2526 Üdvözlettel: Morber-Simon Beatrix Ökoturisztikai munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel.: 30/509-7053 E-mail: simonb@ddnp.kvvm.hu

Pályázati felhívás alkotók részére
 

FELHÍVÁS VP6-6.4.1-16_Nagydiverz_Felhivas_1227
1. számú melléklet-Fogalomjegyzék-1
2. számú melléklet - Annex I. lista
3. számú melléklet - Településlista 10.000 fő alatti települések
4. számú melléklet - Kizárólag külterülettel jogosult, tanyás térségek
5. számú melléklet- Üzleti terv kitöltési útmutató_12.16
6. számú melléklet - Jogszabályjegyzék
7. számú melléklet-Segédlet az üzleti terv részét képező pénzügyi terv kitöltéséhez
8. számú szakmai melléklet - A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel kiszámítása - módosított
9. számú melléklet - Jogkövetkezmények
10. számú melléklet - A projekthez kapcs. bemutatótereket érintő tám. tev.listája
11. számú melléklet - Településlista
12._szamu_melleklet-A_Felhivas_3.1.1.1._b)pontjahoz_kapcsolodo_tevekenysegek_listaja_20161227
13. számú melléklet- Aprófalvas települések listája
14. számú melléklet- 10 000 fő alatti tanyás települések listája
SZF_1227 Tamogatoi_okirat__6.4._nagydiverz_2.0._modositas_2016.12.27
VP_-_AUF_3.0VP

 

Felhívás a védjegyről!

Csak a NESZ tagságnak! A felhívás szövegéhez kérlek kattints ide!

Mesterségek ünnepe működési szabályzatának változásáról!

Alább olvasható a NESZ Elnöksége és a NESZ Szakmai Bizottságai által közösen megfogalmazott Mesterségek Ünnepe Működési Szabályzatát, melyet Skrabut Éva alelnök állított össze.

Regisztrált termékek értékesítési lehetősége Pesten

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének egy újabb lehetősége nyílik arra, hogy tagsága részére értékesítési lehetőséget biztosítson Budapest egyik frekventált helyszínén a Budavári Palota közvetlen környezetében a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár üzemeltetője felkérte a NESZ-t, hogy közreműködjön a február 15-én nyíló ajándéküzlet árukészletének kialakításában, melyek kizárólag zsűrizett termékek lehetnek. A felkérés továbbá a regisztrációs adatlap itt érhető el!

 


Sárköz népművészete:
szövés, hímzés, gyöngyfűzés viselet
a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

 

Új kategóriák a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése során

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:
„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.
„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.
Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás, amely sokszorosításra alkalmas, viszonylag kevés munkával előállítható, ugyanakkor technikájában, stílusában és gondolkodásmódjában egyértelműen a népművészet hagyományait viszi tovább.”
Az ajándéktárgy nem népi iparművész címre jogosító kategória, azonban 10 db ajándéktárgy zsűriszám kivált 1 db „MB” kategóriás zsűriszámot.”

 

NIT zsűri változásról

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot. Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Hungarothéka

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát. A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása. A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

 

a lap tetejére


Tagjaink

Alap dokumentumok