Aktualítások

 

 

 

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület meghívja Önt Berekei Éva Országos Népi Ékszerkiállításra. A rendezvény helyszíne: Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ . Ideje: 2017. november 17. A meghívó és a részletes program itt olvasható!

Katalógus

 

Zsűri 2017.


2017 november 14-én volt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban az idei népművészeti zsűri. Az eseményen készült fotók itt nézhetők meg!

A katolikus rádió műsorából

Egyesületünk tevékenységéről készült riportot sugárzott a rádió október hónapban. az elhangzott riportot itt hallgathatjátok!

XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A Tolna Megyei Népművészeti Egyület szeretettel meghívja Önt a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Dél-Dunántúli anyagából rendezett regionális kiállításának megnyitójára 2017. szeptember 16.-án 13.00 órára a Babits Mihály Kulturális Központ Baka termébe. A kiállítás részletes meghívója itt tekinthető meg!

Kozák Éva kiállítása a Kerámiaparkban

Kozák Éva fazekas, a Népművészet Mestere állította ki alkotásait a Kerámiaparkban. A kiállításmegnyitón a művészt Gy. Kamarás Kata fazekas, a Népművészet Mestere méltatta, klarinéton közreműködött: Tamás Áron. Az eseményről a Promontor televízió tudósíttott, melyet itt megtekinthettek!

Zsűri eredmények 2016!

Egyesületi tagoknak és mindazoknak, akik zsűriztetni akartak 2016 november 15-én megrendeztük a Népi Iparművészeti Tanács zsűri-jét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. Összesen 105 darab alkotás elbírálására volt igény, melyből mindössze 17 darab lett elutasítva.

Hagyományos "A" minősítést  
35
  alkotás kapott
Modern "A" kategóriába  
12
  alkotást soroltak
Hagyományos "B" minősítést  
20
  munka
Modern "B" besorolást  
7
  tárgy kapott
Ajándéktárgy viselésére  
14
  termék jogosult

 

Babits díj 2016


Öt évtizedes magas színvonalú népművészi alkotói munkája, a bátaszéki fekete kerámia, valamint a népvándorlás-kori, a Kárpát-medence történelmi mintakincsének a mai kerámiaművészetbe történő átörökítésében, a megye népművészeinek összefogásában és a népművészeti alkotóközösségért végzett elkötelezett, áldozatos munkája elismeréséül a megyei önkormányzat – a modern magyar irodalom Tolna megyéből származó kiemelkedő egyéniségéről elnevezett – BABITS MIHÁLY-DÍJ megyei kitüntetést adományozta Csúcs Endre keramikus népi iparművésznek.

 

 

 

Jubileumi postánk

 

Pete Ildikó kiállítása

A 87. ünnepi könyvhét alkalmából június 10-én a paksi Csengey Dénes Művelődési Központ könyvtár galériájában kiállítás nyílt Ildikó munkáiból. A kiállítást  Pámer Ildikó, a tengelici Petőfi Sándor Faluház művelődésszervezője nyitotta meg, közreműködött a Vetővirág Népzenei Együttes.

Öltözékünk üzenete

A Magyarság Házában 2016. Március 11.-én volt Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és a Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület közös műsora Öltözékünk Üzenete címmel.

Berétiék kiállítása Szekszárdon

2016 február 18-án a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában Beréti Istvánné szötteseiből és Beréti István faragásaiból nyilt kiállítás. A házaspár munkásságát Dr. Balázs Kovács Sándor méltatta és ajánlotta a nagy létszámú érdeklődő figyelmébe.

Közös dolgaink a hagyományőrzésben

2015. október 27-28-án a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 15 tagja és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum 3 munkatársa a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően szakmai kiránduláson és tapasztalatcserén vett részt Szerbiában, ahol az idegenvezetői és háziasszonyi szerepet Raj Rozália a VMF koordinátora vállalta magára.
A belgrádi Néprajzi Múzeum vezetői egy korábbi látogatásunk után felvetették a hármas kapcsolatfelvétel lehetőségét a belgrádi, a szekszárdi múzeum, valamint egyesületünk között. Az ott és akkor lezajlott megbeszélés következtében az év végén stratégiai megállapodás született a két múzeum között a közös vagy párhuzamos motívumkincsek kutatására Szekszárdon és Belgrádban.  Az állandó és időszakos kiállítás anyagában ezeket, a sárközi hímzés motívumokkal való azonosságokat és hasonlóságokat tekintettük meg, rácsodálkozva a hímzések motívum- és színvilágának, szerkesztési módjának hasonlóságaira. Az együttműködés hosszú távú célja egy kiállítás megrendezése a belgrádi Néprajzi Múzeumban szerbiai, Tolna megyei múzeumi anyag és a Tolna megyében ma élő alkotók mai alkotásai közül válogatva.

Zsűri 2015

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület éves népi iparművészeti zsűrizésén 22 alkotó 83 munkáját bírálta el a Szöllősy Gábor, Bárány Mara, Mosonyi Éva, Marx Mária, Nagy Gyöngyi, Lőrincz Etel összeállítású zsűri. A beadott alkotások közül 15 HA (hagyományos A), 5 MA (modern A), 26 HB (hagyományos B), 8 MB (modern B)  és 10 ajándéktárgy    minősítést kapott. 19 alkotást a zsűri elutasított.

Kadarkán innen kövidinkán túl

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és a  VAJDASÁGI MAGYAR FOLKLÓRKÖZPONT alkotóit bemutató kiállítás megnyitására 2015. augusztus 29-én a Babits Mihály Kulturális Központ kiállítótermébe került sor. A kiállítást Doncsev András a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Közreműködött  a Pántlika zenekar.

Népművészet Mestere


NEPP DÉNES szíjgyártó, Népművészet Mestere díjban részesült a magyar szíjgyártó mesterség és lószerszám-készítés hagyományainak megőrzése, továbbvitele és továbbfejlesztése, valamint hazai és nemzetközi elismertetése érdekében négy évtizedig végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Expo 2015 Milánó

Az egyesület a NESZ felkérése alapján delegált két fő kézművest a milánói rendezvényre. Könyv Éva és Say Kati fárasztó de felejthetetlen két hetet töltött Olaszországban. Élményeiket képekbe sűrítve itt nézheted meg!

Akikre büszkék vagyunk!

A Tolna megyei művészetért” elismerő plakettet kapott a magyar kultúra napján egyesületünk két tagja. A díjátadásra szekszárdi városi könyvtárban került sor. A díjat 2000-ben alapította három tolnai gyökerű civil egyesület, a Kézjegy klub, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Bárka szalon. Az elismerést évente öten kapják, különböző kategóriákban (Tolna megyében tevékenykedő, vagy Tolna megyéhez kötődő írók, költők, újságírók, kézművesek, kismesterek, művészetpártolók). Eddig 75-en vehették át a plakettet. Az idei év díjazottjai: Bakó László kőszobrász, Csuhaj Tünde tojásdíszítő, Könyvné Szabó Éva bőrműves, Komjáthi Tamás zenész és a Mözsi Bartók Béla Női Kar. A plaketteket és emléklapokat Wessely Gábor író, újságíró adta át az alkotóknak. Az ünnepségen egy tavalyi díjazott, Orbán György előadóművész működött közre.

Konferencia Szekszárdon

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2015. április 25-én tartotta a „Népi kézműves közösségek a dél-dunántúlon” elnevezésű regionális konferenciáját. A rendezvényen készült fotók itt megtekinthetők.

Emlékezés Oláh Márta munkásságára


A kiállítás megnyitó itt olvasható!

 

Mesterek és Mesterművek

Dr. Kresz  Mária  Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával bemutatta
Mesterek és Mesterművek című  programsorozatát. Az érdeklődők Magyarország különböző tájairól érkező elismert fazekas mesterekkel találkozhattak személyesen a Fazekas Központban!  Megismerhették munkásságukat, láthatták őket alkotás közben, feltehették szakmai kérdéseiket, és irányításukkal kipróbálhatták a bemutatott díszítő technikákat.
Kozák Éva fazekas népi iparművész
Óvónőnek készült, de mégis a Mezőtúri Fazekas Szövetkezetben lett tanuló. Az ország több múzeumi gyűjteményének áttekintésével szerzett tapasztalatokat. Az alföldi fazekasközpontok hagyományait gyűjtötte össze és dolgozta fel, ezért 1979-ben a Népművészet Ifjú Mestere címet kapta. 1980-ban költöztek Gerjenbe, itt alakította ki önálló műhelyét 1983-ban. Az alföldi írókás, metszett, csurgatott, áttört, karcolt technikák után a dunántúli céhkancsók rátétes díszítményei után kezdett el érdeklődni. Majd visszatért a kevésbé díszes, szerény csíkokhoz, pöttyökhöz, hullámvonalakhoz és elkészítette délnyugat-dunántúli sütőedény sorozatát, amellyel a Gerencsér Sebestyén fazekas pályázaton fődíjat nyert 1987-ben. Az 1990-es években érdeklődése a református úrasztali edények felé fordult. Többféle változatot küldött a Pro Renovanda Cultura Hungarian pályázataira 1993-ban és 1995-ben. Ezek is díjazottak lettek. 1979-ben Gránátalma díjat, 1993-ban az Élő népművészet 3. diját, 1998-ban a Kézműves Kamara díját kapta. Sokfelé szerepelt kiállításokon is: Mezőtúr, Budapest, Sopron, Simontornya, Szekszárd, Szombathely, Szentendre, Zalaegerszeg stb. 1983-ban népi iparművész, 1994-ben a Népművészet Mestere lett.
A bemutató előtt Csupor István néprajzkutató tartott a témához kapcsolódóan előadást. Ezt követően került sor Kozák Éva bemutatójára. Téma: sárközi díszítés Időpont: 2014.11.08. (szombat), 9-17-ig. Helyszín: Dr. Kresz Mária Alapítvány – Fazekas Központ.

A 2014 évi zsűrizés hivatalos eredménye

2014 augusztus 20

 

 

 

Gratulálunk

Pete Jánosné csuhé munkáiból kiállítás nyílt Tolnán, a Bezerédj Pál Szabadidőközpont II. emeleti kiállítótermében (Tolna, Bajcsy-Zs. utca 73/a.).
Ehez a hírhez kapcsolódik, hogy Ildikó megszerezte a népi iparművész minősítést, melyhez ezúton is szeretettel gratulálunk!

Régi-új alelnök

2013. november 16-án tartotta tisztújító közgyűlését a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Komjáthi Tamásné Ágit a közgyűlés a következő három évre is alelnökké választotta. Gratulálunk!

Gyöngyös hírek

A TEMI Fővárosi Művelődési Ház és a zágrábi Dubrava Kulturális Központ közös pályázata kapcsán jött létre az a kiállítás, amely a Tempus Közalapítványhoz benyújtott Leonardo da Vinci élethosszig tartó tanulás programsorozat második állomásán 2014. március 25-én nyílt meg a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ Bakta termében. A programban öt ország – Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária, Csehország gyöngyfűzői ismerkednek meg egymás gyöngykultúrájával, tanulják meg a jellegzetes technikákat. A nemzetek saját kiállítási anyaga mellett minden helyszínen újabbakkal bővül, hiszen az újonnan megtanult, megfűzött gyöngygallérok is részét képezik a kiállításnak. A programban a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület személyes részvétellel, közreműködéssel, kiállítás rendezéssel képviselteti magát.

Időutazás Sárközben

Sárköz öt települése (Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta) és a Tolna Megyei népművészeti Egyesület szeretettel meghívja Önt, családját és barátait az „Időutazás Sárközben”   című kiállításra. A kiállítás helye: Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ üvegtermeA kiállítás megnyitójának időpontja: 2013. szeptember 19. 17:00 óra Nyitva: 2013. október 10-ig Köszöntőt mond: Biczó Ernő Decs nagyközség polgármestere A kiállítást megnyitja: Dr. Balázs-Kovács Sándor néprajzkutató Közreműködik: Baller Györgyné (Döme Éva) Balogh Máté Laczó Inez és Béndek Tamás Attila Decsi Hagyományőrző Férfikórus.
SÁRKÖZ NÉPMŰVÉSZETE – SZÖVÉS, HÍMZÉS, GYÖNGYFŰZÉS, VISELET
A SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉN
Sárköz öt települése – Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta – és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület közös rendezésű IDŐUTAZÁS SÁRKÖZBEN című kiállításának darabjait rendelkezésünkre bocsátotta a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Gyűjteménye, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, és a sárközi és környező településeken élő alkotók:
Decsi-Kiss Jánosné gyöngyfűző népi iparművész Decs, Farkasné Pál Bözsi babakészítő, a Népművészet Mestere Decs, Glöcknerné Szűcs Adél hímző, a Népművészet Ifjú Mestere Őcsény, Hammer Andrásné csipkekészítő népi iparművész Őcsény, Hangya Józsefné hímző Őcsény, Komjáthiné Horváth Ágnes szövő népi iparművész Szekszárd, Minoricsné Handli Zsuzsanna hímző Őcsény, Minorits Jánosné szövő, viseletkészítő népi iparművész Őcsény, Nagy Brigitta hímző Decs, Nagy Zoltánné gyöngyfűző népi iparművész Decs, Németh Valérné hímző Báta, Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere Decs, Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő népi iparművész Báta, Rács Róbert fazekas népi iparművész Várdomb, Szabó Anna hímző Őcsény, Szathmáry Tamás fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere Szekszárd, Szűcs Sándorné hímző Őcsény, Teszler Ella fazekas népi iparművész Mórágy.
A kiállítás rendezésén készült fényképek itt megtekinthetők!

Mesterségek Ünnepe 2013 résztvevői a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
képviseletében


A NESZ méltatása a rendezvényről

Zsűri Sióagárdon

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 2013. november 14-én, csütörtökön rendezte meg kihelyezett népi iparművészeti zsűrijét a sióagárdi művelődési házban. A minősítésre 22 alkotó 87 darab munkáját értékelte Bárány Mara (csuhé), Lőrincz Etel (szőttes), Marx Mária (hímzés, viselet), Bérczes Csilla (gyöngy), Molnár Imre (bőr). A leadott alkotások a mellékelt fotókon megnézhetők. Az értékelésen a következő eredmények születtek:

Összes elfogadott alkotás
69 db.
79%
"A" kategória (ebből modern A kategória 3 db.)
36 db.
41%
"B" kategória
23 db.
26%
Ajándéktárgy
10 db.
11%
Elutasítva
18 db.
20,6%

Mesterség és Művészet

2012-ben ünnepeltük a NESZ alapításának 30. évfordulóját. Az őszi rendezvényen minden jelenlevő tagunk kis nosztalgiával, de büszkén gondolt arra, hogy milyen csodálatos, hogy együtt élhettük meg ezt a nem könnyű 30 évet. Megmaradt, és meg is erősödött a hajdan oly elszánt kis csapat, s ma már közel 4000 alkotó ember tartja NESZ tagnak magát. A mi nagy családunk egyik tehetséges és egyre erősödő, mára már nagykorúvá vált gyermeke a kéthavonta megjelenő kiadványunk, a Mesterség és Művészet. Lassan erősödött Ő is, mint a közösségünk. Kezdetben cikkekért rimánkodtunk a küldöttgyűléseken az „írástudóknak”, nehezen állt össze egy-egy szám. A formátum, az illusztrációs képek, a tördelés nem volt kifogástalan minőségű, de a miénk volt… Tudtuk, hogy nekünk, a közösség tagjainak éppen úgy szükségünk van egy saját, rendszeresen megjelenő reprezentatív kiadványra, mint a környezetünkben élő barátainknak és minden, a mi munkánk, tevékenységünk iránt érdeklődőnek. A lap 20 éve a mi lapunk, a mi eredményeinket, tapasztalatainkat, kiváló alkotóink bemutatását, utazásainkat, élményeinket ismerteti és egyben hiteles „lenyomata”, megörökítője is közös életünknek. A nehéz anyagi körülmények most, 2013-ban is válságos helyzetet teremtenek. Hiába az elnyert pályázat, a lapnak dolgozók önfeláldozó vállalása, kevés az előfizetőnk, nem tudjuk így fenntartani magunkat. Kérjük Önöket, alkotótársainkat, legyenek kíváncsiak egymásra, a lapon keresztül is teremtsenek kapcsolatokat, használják a lapot arra, amiért szerkesztjük. Információ, ismeretek, vitatémák, beszámolók népi kézművességről a népi kézműveseknek. A szerkesztő bizottság várja a téma javaslatokat, amelyeket fontosnak vélnek megvitatni és megjelentetni! Éltessük együtt tovább a Mesterség és Művészetet, a NESZ 20 éves periodikáját, hiszen rólunk és nekünk írják! Jó lenne, ha a legközelebbi jubileumon színes, a mainál több oldalon megjelenő, minden tagunk lakására vagy műhelyébe érkezne a Mesterség és Művészet! Ezt segítheti, ha most megrendeli, csupán 3.500 Ft egy évre!  Az előfizetéshez csekket a neszfolk@nesz.hu e-mail címen, vagy a 1/241 35 23-as telefonszámon kérhet! A Mesterség és Művészet szerkesztőbizottsága nevében üdvözlettel: Hubert Erzsébet, szerkesztőbizottsági tag

 

Csúcs Endre keramikus kiállítása

A Kölesdi Közéleti Egyesület rendezésében 2013. május 17-én nylt meg Csúcs Endre kerámikus népi iparművész kiállítása a település Integrált Közösségi és Szolgáltató létesítményének galériájában. Az alkotót és a kiállítást Varga András méltatta. A szépen berendezett, gazdag anyagot június 10-ig lehetett Kölesden megtekinteni.

Népművészet párban

Beréti István fafaragó- és felesége Pete Teréz szövő népi iparművészek munkáiból rendezett színvonalas kiállítást a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ. A rendezvény megnyitóján Csibi Krisztina - a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke méltatta az alkotókat. A kiállítás 2012. október 26-ig látogatható. A megnyitón készült képek itt nézhetők meg.

Tökfesztivál Rácalmáson

Az egyesület, a "Jó bor jó egészség" bor és gasztronómia a népművészetben c. kiállítás anyagát bemutatja Rácalmáson, a 2012. szeptember 28.-án kezdődő Tökfesztivál keretében. A kiállítás berendezésén ill. a helyszínen készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

Szüreti napok Szekszárdon

A 2012-es év szekszárdi szüreti napok egyik nyitó eseményeként az egyesület megrendezte a "Jó bor jó egészség" bor és gasztronómia a népművészetben c. kiállítását a Babics Mihály Művelődési ház és a Művészetek Háza felkérésére. A kiállítás helye a Főiskola "E" épületének első emelete. A megnyitóról készült fotók itt megtekinthetők!

Kézműves tábor (2012. június)

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület egy hetes kézműves tábort szervezett, sióagárdi gyerekek számára, melyben helyi általános iskolások vehettek részt. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósult meg. A táborban 29 kisiskolás ismerkedhetett meg a gyöngyfűzés, kosárfonás, babakészítés, bőrtárgy készítés, szövés, hímzés, agyagozás, a csuhézás alapfogásaival és anyagával, a helyi gyermekmondókák és játékok szabályaival. A tábor mini kiállítással zárult, ahol a szülők is megtekinthették a tábor ideje alatt készült tárgyakat. A tábor célja elsősorban az volt, hogy a gyerekek a szünidőben rejlő hasznos tevékenységekre kapjanak mintát, továbbá, hogy a település Tájházát „élővé” varázsolják. Az egy hét alatt készült fényképek - melyeket a tábort vezető Komjáthi Ági készített -itt megtekinthetők!

Díjazottak

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül   a XV. országos Népművészeti Kiállítás pályázatának díjazottjai:

Szőttes Gránátalma díj Lőrincz Aladárné, Népművészet Mestere Lőrincz Aladárné, Népművészet Mestere
Fémművesség Arany oklevél Bakó Ernő, népi iparművész Kőröshegy
Ékszer Ezüst oklevél Oláh Márta, népi iparművész, Népművészet ifjú Mestere Budapest
Bronz oklevél Kerti Eszter, népi iparművész, Népművészet ifjú Mestere Palotás
Hímzés Bronz oklevél Élő Lajosné, népi iparművész
Dombóvár
Kivitelező: Vincellér Józsefné, Fehér Lászlóné, Élő Lajosné
Dr. Veszely Józsefné, népi iparművész Kaposszekcső
Kivitelező: Wolf Jánosné, Dr. Keszler Gáborné, Dr. Veszely Józsefné
Tiger Károlyné Dombóvár
Fazekasság Bronz oklevél Rács Róbert, népi iparművész Várdomb

 

NIT zsűri Sióagárdon

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület évente megrendezi tagjai és más külsős alkotók számára a népi iparművészeti zsűrizést. 2010 november 3-án Sióagárd Művelődési Háza adott otthont ennek a minősítésnek, amelyre 21 alkotó (fazekas, busó maszk készítő, tojásfestő, mézeskalács készítő, hímző, szövő, viseletkészítő, bőrműves, szíjgyártó, szalma-gyékény-csuhéfonó, gyöngyfűző) hozta el munkáit. A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya részéről Pölös Andrea muzeológus, Csákányi Zoltán szakelőadó és Soltészné Nagy-Győri Mária végezték az adminisztrációs, fotózási és jegyzőkönyv vezetési munkát, a szakmai zsűri tagja pedig Bércziné Szendrő Csilla -a Népművészet Mestere-, dr. Begovácz Rózsa -a pécsi Néprajzi Múzeum főmunkatársa-, és Bárány Mara voltak. A zsűri egyöntetű véleménye szerint erős szakmai színvonalú anyag gyűlt össze erre a megmérettetésre, amelyen az alábbi számszerű eredmények születtek:
Bírálatra beadott darabok száma 136, ebből "A" kategóriás 51,"B" kategóriás 39 darab.
Ajándéktárgy kategóriás 5, elutasított 41 mű.
Az egyesület részéről a szervezést, az anyagok zsűrizésre való előkészítését, valamint a zsűri lebonyolítását végezte és segítette Komjáthi Tamásné, dr. Say Istvánné, Decsi-Kiss Jánosné és Csúcs Endre.

Szabadkán is Sióagárd népművészete

Az eseményről készült fényképek itt megtekinthetők.

Ahogy az a híradásokból is tudomására juthatott mindenkinek, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a Tengertánc I. pályázat eredményeként Szabadkán is bemutathatta új székhelyének, Sióagárdnak egyedülálló népművészetét, annak viseletét, szőttes- és hímzés kultúráját, csuhé használati tárgyait, az ott élő gyűjtők és alkotók jóvoltából.
Finta Mihályné és Vargáné Kovács Veronika magángyűjteménye egyedülálló. Jó, hogy vannak ilyen emberek, akiknek fontos eleik hagyománya, értékelik, gyűjtik, őrzik, gondozzák a ma már felbecsülhetetlen értékű textileket.
A régi hímzések és szőttesek felgyűjtése mellett saját kezük munkája is megjelenik a kiállítási darabok között csakúgy, mint dr. Fisi Istvánné népi iparművész hímző alkotásai és dr. Say Istvánné szalma-, csuhé-, gyékényfonó csuhé használati tárgyai.
A szabadkai kiállítás egy sorozat harmadik állomása. Az őszi szekszárdi, a márciusi révkomáromi kiállítás után Szabadka adott otthont a sióagárdi anyagnak. A három helyszín három rendezési koncepciót kívánt, három hangulatot eredményezett. A szabadkai kiállítás - köszönhetően a házigazda Vajdasági Magyar Folklórközpont, Raj Rozi és Nagy Pista lelkének is - a hatalmas, komoly, őszinte érdeklődés mellett nagyon bensőséges hangulatú.
A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület kiállítói, a közreműködőket elkísérő sióagárdi polgármester, Háry János, a kiállítást megnyitó Szabadi Mihály Csokonai- és Bessenyei-díjas koreográfus, Komjáthi Tamásné, a kiállítás rendezője nevében is őszinte hálával mondunk köszönetet a bemutatkozási lehetőségért, a fogadtatásért, a szervezésben nyújtott segítségért a megnyitón segédkező összes vajdasági alkotónak is.

Decsi-Kiss Jánosné
egyesületi titkár

 

Sióagárd népművészete régen és ma

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Sióagárd népművészete régen és ma címmel rendezett kiállítást a szlovákiai Révkomárom Pro Arte Danubií, Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás Limes Galériájában 2010 március 10-én. Köszöntőt mondott Háry János, Sióagárd polgármestere és Hortai Éva, Komárom város alpolgármestere. A kiállítást megnyitotta Szabadi Mihály Csokonai-díjas koreográfus Közreműködött a Sióagárdi Hagyományőrző Együttes. A kiállítás a Tengertánc pályázati program része, létrejöttét támogatta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, valamint Komárom Város Önkormányzata.

Kapos menti hímzés Budapesten

2009. február 19-én Kapos menti hímzést reprezentáló kiállítás nyílt a Népi Iparművészeti Osztály Szilágyi Dezső téri kiállítótermében Budapesten. A kiállítási anyagot a Dombóvári Helytörténeti Múzeum gyűjtötte egybe, és utazó formában közel tucatnyi település érdeklődő közönsége csodálhatta meg az Élő Lajosné és Dr. Wessely Józsefné népi iparművészek (a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai) által vezetett hímzőműhely alkotóinak munkáival kiegészült értékes gyűjteményt.E budapesti bemutatkozás zárta a 2008 júliusától vándorúton lévő, NKA-támogatással és intézményünk közreműködésével megvalósult kiállítássorozatot, melyet ezúttal Komjáthy Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a NESZ alelnöke ajánlott a megjelentek figyelmébe. A kiállításmegnyitón készült képek:

 

Kitüntetés

Tolna megyében 2000 óta évente díjazzák a megye művészeti és kulturális életében kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotókat és művészetszervezőket.A Magyar Kultúra Napján, 2009. január 22-én öt fő kapta meg a "Tolna megyei művészetért" emlékplakettet. Köztük Komjáthy Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a Tolna Megyei ÁMK főtanácsosa. A díjat a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tolnai csoportja, a "Kézjegy" Tolnai Tollforgatók Klubja és a Bárka Művészeti Szalon adományozták a kiválasztottaknak. Komjáthy Tamásnét nemcsak közösségszervező, egyesületi tevékenysége emelte a díjazottak körébe, hanem népi iparművészi munkájának, szövőtudományának is szólt ez az elismerés. Munkásságát több országos díjjal is honorálták már, így három éve vehette át a Budavári Palotában a Király Zsiga-díjat.

Sárköz népi iparművészete

A Tolna Megyei Népművészet Egyesület rendezésében kiállítás nyilt "SÁRKÖZ NÉPI IPARMŰVÉSZETE" címmel. A kiállítást Dr. Andrásfalvy Bertalan etnográfus, prof. emeritus nyitja meg 2008. szeptember 18-án, a Babits Mihály Művelődési Ház kiállítótermében.

Hímzők elismerése

"Aranykoszorús" hímes kezek Két Dombóvárhoz kötődő hímző népi iparművész, Élő Lajosné és dr. Weszely Józsefné vehették át hazánk népművészeti kitüntetéseinek egyik legrangosabbját: az Aranykoszorú-díjat. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöksége ezúttal megosztva ítélte oda e díjat, melyet évente egy alkotó kaphat meg. Az átadásra a Budavári Palota területén zajló XXII. Mesterségek Ünnepén került sor, augusztus 19-én. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke, Pál Miklósné méltató szavak kíséretében nyújtotta át ezen elismerést a hagyományápoló és közösségszervező tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtó testvérpárnak, akik alapító tagjai a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek. Munkájukkal fontos szerepet vállalnak ma is a Kapos menti hagyományok ismeretterjesztésében és a fiatalabb generációk tanításában. Emberi magatartásukkal, szakmai tudásukkal és fiatalos szorgalmukkal példaképei az ifjabb nemzedéknek.

Az év civil szervezete 2008-ban

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület kapta az "ÉV CIVIL SZERVEZETE" DÍJAT, melyet Dr. Puskás Imre, Tolna Megye Közgyűlésének elnöke adott át Komjáthy Tamásné egyesületi elnöknek 2008. április 23-án, a Vármegyeháza dísztermében. Az egyesület vezetőjét Komjáthi Tamásnét, intézményünk népi iparművész munkatársát kérdeztük az egyesületi munka felelősségéről.
- Miben áll egy civilszervezet életképessége?
Fontos, hogy a társadalom szempontjából alternatív megoldásokat mutasson fel a hatalom számára, és közvetítő szerepet töltsön be az állam és az emberek között. Működés szempontjából pedig, hogy képes legyen erőforrásokat mozgósítani, rugalmasan és gyorsan reagálni a kihívásokra. Hiszen mindezen kritériumok megléte a valóság megismerésére és önmagu(n)k megmutatására ad lehetőséget. A szervezet tagjai hasznosnak érezhetik tevékenységüket, és a közösségi együttlét újfajta emberi kapcsolatba hozza őket. i közös célok megfogalmazására és munkára ösztönzi őket. Így tevékenységük a kívülálló emberek számára követendő példaként jelenik meg.
- Milyen célokat fogalmaz meg e civil szerveződés?
A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület szakmai szervezet, ezért elsősorban a népművészeti tárgyak készítésével, minősítésével az egyesületi tagok képzésével és érdekvédelmével foglalkozik.
- Hogyan működik az egyesület közösségként?
Az egyesület tagjai nagyon különbözőek mind ideológiai, életmódbeli mind pedig gazdasági szempontból. Az egyesületbe való belépésüket a hagyománytisztelet, a múlt értékeinek megőrzése és adása motiválja. Az előbb felsorolt célok miatt az egyesületi tagok morális kötelességüknek tartják, hogy az egyesület munkájában szerepet vállaljanak. és hogy a különbségek ellenére egymás munkáját és az eltérő nézeteket tiszteletbe tartsák.
- A közösségi együttlét alkalmai?
A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület szinte a kezdetek óta fontosnak tartja, hogy ne csak rendezvényeken például: közgyűlésen, kiállítások megnyitóin, kézműves vásárokon, konferenciákon stb. legyenek együtt, ezért minden évben családi napot szervez. Itt nyílik lehetőség arra, hogy kötetlen beszélgetések és a közös főzés során egymás családját, annak örömét, bánatát is megismerjék. A másik ilyen alkalom a "Farsangi bál", amelyen nincs zene, csak jó beszélgetések és tombolasorsolás.
- Vannak kisebb csoportok, műhelyek az egyesületen belül?
Természetesen egy 130 fős egyesületben vannak kisebb csoportosulások, de ezek nem szakmánként szerveződnek, inkább értékek mentén jönnek létre. De ezek a csoportok folyamatosan változnak, alakulnak, ahogy a csoportban lévő emberek is.
- Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy civil szervezet vezetőjének?
Nyitottnak, megértőnek kell lennie, és nem árt, ha ötletgazdag is egyben.

 

Ékszer konferencia

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület "ÉKESSÉGEK RÉGEN ÉS MA" címmel ORSZÁGOS NÉPI ÉKSZER KONFERENCIÁT szervezett Szekszárdon 2008. július 10-én a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A cél: tanácskozási és találkozási lehetőséget biztosítani az országban tevékenykedő népi ékszer készítéssel foglalkozó vagy az iránt érdeklődő szakemberek számára. A konferencia hozzájárult olyan, ma is hordható ékszerek, viselet kiegészítők népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat viselik magukon A konferencia szakmai programja:
Mit rejt a föld? Ódor János régész előadása a Tolna megyei ásatások ékszer leleteiről
Ékességek Viliminé dr. Kápolnás Mária történész-múzeológus ékszertörténeti előadása
A múzeum kincsei Balázs-Kovács Sándor néprajzkutató előadása a múzeum gyöngyös anyagáról
A zsűrizés általános szempontjai, konkrét tapasztalatok a pályázati anyaggal kapcsolatban Kovács Judit a NIO osztályvezetője, valamint a szakmai zsűri tagja
A Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázat anyagából válogatott kiállítás megnyitója
Konzultáció, beszélgetés

 

Vissza a lap tetejére

Alap dokumentumok