Bonyhádi sikerek a sportlövő diákolimpián

Derecskén került megrendezésre a 2017-2018-évi sportlövő diákolimpia, ahol a "B" kategóriában- nem igazoltak mezőnye - Beke Zoltán tanár úr tanítványai csapatban kettő érmet produkáltak:
Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövés Leány: 2. helyezett a Bonyhádi Petőfi Evangélikus Gimnázium csapata: Péter Eszter, Németh Lilla Gréta, Andok Zsófia 458 köregységgel
Légpisztoly 20 lövés Fiú   3. helyezett a Bonyhádi Petőfi Evangélikus Gimnázium csapata: Hinek Dominik, Nemes Csaba Boldizsár, Herceg Csaba 416 köregységgel.
A sportág diákolimpiai sikereihez gratulálunk, reméljük, hogy folytatás is következik a jövőben!

 Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség idén is megrendezi hagyományos
eseményét, melynek ideje: 2017. december 2. (szombat) , helye: Magyaregregy. A túra részletei a mellékletben találhatók.

MDSZ-látogatás Tolna megyében

A Magyar Diáksport Szövetség megyei szervezetei működésének helyzetelemzése kapcsán október 24-én látogatást tett szervezetünknél, a Tolna Megyei Diáksport Tanácsnál. Daragó Lászlóné elnöki szaktanácsadó, valamint Farkas Szilárd úr, az MDSZ Dél-Dunántúli Regionális Irodájának vezetője először a szervezet működési feltételeiről tájékozódtak, majd a megyei diákolimpiai versenyrendszer szervezésének gyakorlati kérdései kerültek elemzésre. A tájékozódás délután a diáksport-bizottságaink területét érintette: a DSB-elnökök mutatták be tevékenységük sajátosságait, munkájuk nehézségeit. Kollégáink számos területet érintően komoly kritikát fogalmaztak meg : új nevezési rendszer hibái, továbbképzések kommunikálása, országos döntőkről nagyon későn jövő információk, orvosi-iskolaorvosi igazolás hiányában a felelősség kérdése, MDSZ-honlap arculata... Reméljük, hogy a megyelátogatások után elkészülő összegzés olyan lesz, amely a minőségi feladatellátást segíti valamennyi szinten!  ( iskola, diáksport-bizottság, megyei diáksport szervezet, MDSZ )


Bekezdtünk: 4 Tolna megyei érem Budapestről

A Magyar Diáksport Szövetség a hét végén Budapesten, az Ikarus BSE Atlétikai Centrumban rendezte az atlétikai ügyességi csapatbajnokságok országos döntőit. Szombaton a III-IV. korcsoport versenyein Tolna megyét a Dienes Valéria Általános Iskola Szekszárd képviselte, a  fiú magasugró csapat ezüstérmet szerzett. Ugyanezen iskola fiú távolugró csapata 5. lett. Vasárnap a középiskolai korosztály következett, ahol a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 8 meghívott csapattal is érdekelt volt: a fiú magas csapat 1,7375-ös átlaggal országos diákolimpiai bajnok, a fiú távolugró csapat 6,3225-tel ezüstérmes. Az iskola számára harmadik érmet szintén a fiúk szállították, a svédváltó 2:02,28-as idővel ezüstérmes. A Petőfis lányok diszkoszvető csapattal 4., súlylökő csapattal 5. helyen zártak, a leány svédváltó 11. lett. Ez utóbbi versenyszámban szerepelt még Tolna megyei csapat: az Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár lányai 10. helyen végeztek. Összességében kijelenthető: soha rosszabb évkezdést!

Diákolimpia versenykiírás 2017-2018.


Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy a Diákolimpiai versenykiírás 2017-2018-évi kiadványhoz a Diáksport-bizottságok vezetőinél, - Bonyhád és környéke: Völgyi István, Dombóvár és környéke: Németh József, Paks és környéke: Poór József, Tamási és környéke: Balaskó László, Szekszárd város: Zalakovics Gábor, Szekszárd városkörnyék: Kilián Zsolt - valamint a megyei titkárnál tudtok hozzájutni. Ez a lehetőség természetesen a középiskolák számára is adott.

Európai Diáksport Nap


A Magyar Diáksport Szövetség szeptember 29-ére hirdette meg az Európai Diáksport Napját, melyhez Magyarországon közel ezer iskola csatlakozott. Kifejezetten örülünk annak, hogy a tanévkezdés nem egyszerű szakaszában a Tolna megyei testnevelő kollégáknak volt energiájuk e rendezvényt  tartalommal megtölteni. 28 iskolánk tett így ,- ez a szám a rendezvény 11 éves történetében a legnagyobb - köszönet érte! Fényképeink a Babits Mihály Általános Iskolában készültek, ahol a gyerekek a korábbi évek felszabadultságával, élményként élték meg a rendezvényt.


Elnökségi ülés


A Garay János Gimnáziumban tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A testület elkészítette a 2017-2018-évi megyei diákolimpiai versenynaptárt. Ezt követően Kilián Zsolt tanár úr, valamint Siklér Gábor úr, az MDSZ-regionális irodájának munkatársa mutatták be azt, hogy az új nevezési rendszer milyen feladatokat ró a diáksport-bizottságok vezetőire. A megyei versenynaptár ismeretében szeptemberben elkészülnek a város-városkörnyéki alapszintű versenyek kiírásai, melyre az iskolák kizárólag az új nevezési rendszeren keresztül tudnak nevezni. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy precíz nevezésekkel segítsétek a DSB-elnökök munkáját!

Tollaslabda versenykiírás

A Szent József Katolikus Iskolaközpont tollaslabda versenyt rendez Szekszárdon október 12-én a III. és IV. korcsoport számára. A részletes versenykiírás a mellékletben található.

Folytatódnak az MDSZ ingyenes pedagógus továbbképzései

A Magyar Diáksport Szövetség 2017-őszén még 5 lehetőséget nyújt Tolna megyében grassroots labdarúgás tárgyban.
1-4. évfolyam:
november 10-11-12.  ;   december 8-9-10.
5-12.évfolyam: szeptember 29-30-október 1.;   október 27-28-29. ; november 24-25-26.
Valamennyi képzés Szekszárdon, a Baka István Általános Iskolában kerül megrendezésre. Kérjük a kollégákat,éljetek az MDSZ-által nyújtott lehetőséggel!

 

Testnevelők tanév-előkészítő tanácskozása

74 testnevelő kolléga tette tiszteletét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban rendezett tanévnyitón. . A kollégák elsőként információt kaptak az új tanév diákolimpiai versenyrendszerének változásairól. Kilián Zsolt tanár úr az új nevezési rendszerről szerzett eddigi tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Ezt követően Mocsai Tamás úr, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a szervezet tevékenységéről. Befejezésül Kaufmann Gábor tanár úr tanítványai közreműködésével a torna sportágból kaptunk pergős bemutatót. Köszönjük a kollégáknak az aktív részvételt, a Petőfiseknek pedig azt, hogy ismét igazi házigazdái voltak rendezvényünknek. Reméljük, hogy a 2017-2018-es diákolimpiai versenykiírás napokon belül rendelkezésünkre fog állni, így gondoskodhatunk azok iskolákhoz való kijuttatásáról!

 

Pontrangsor 2016-2017

 

Érmek Miskolcról és Debrecenből

A Miskolcon rendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjén, valamint a debreceni, a Magyar Diáksport Szövetség 30 éves, jubileumi országos döntőjén egyaránt örülhettünk Tolna megyei sikereknek. Az előbbin a Kocsola leány kézilabda csapata a tavalyi eredményét ismételve ezüstérmes lett, - részletes eredmény a mellékletben- ugyanitt Esküdt Luca (Kaposszekcső) 600 méteren szintén a dobogó második fokára állhatott. A debreceni döntő Tolna megyei hőse Péceli Tamás, (Dienes Szekszárd) aki a III. korcsoportban 169 cm-rel nyerte a magasugrást, illetve a távolugrást 563-mal második helyen zárta. Az úszás sportág is hozott érmet: Biró Barnabás (Arany Gimnázium Bonyhád) 100 m háton aranyérmes az V. korcsoport "B" kategóriában. Debrecenben kettő kosárlabda csapatunk volt érintett a IV: korcsoportban, a leányoknál a Dienes Szekszárd az 5., míg a fiúknál a Szent Orsolya Dombóvár a 6. helyen végzett a nyolcas döntőben. Miklós Melinda (Dienes Szekszárd) 163 ponttal az országos döntő legeredményesebb játékosa, Takács Arnold (Dombóvár) pedig a döntő legjobb 3 pontos dobója lett. Ezek az eredmények méltó befejezései a 2016-2017-es diákolimpiai évadnak. Köszönet mindenkinek, akik tettek ezekért a sikerekért!

 

A jegyzőkönyv itt tekinthető meg!

 

Diákatlétika Ünnepe- Székesfehérvár

 

Tolna megyei szempontból tényleg ünnepire sikeredett a székesfehérvári atlétikai diákolimpiák rendezvénysorozata, hiszen nem kevesebb, mint 6 aranyérem megyénk sportolói jóvoltából hozzánk került. Az eredmények élére kívánkozik, hogy Tóth Lili Anna ( Illyés Gimnázium Dombóvár) 1500-on és 3000 m-en is győzni tudott a VI. korcsoportban, s ugyanezt a kiváló eredményt Szemerei Levente (I. Béla Gimnázium Szekszárd) is tudta hozni az V. korcsoportban. Kiváló versenyzéssel Varga Lőrinc (Petőfi Bonyhád) 800 méteren "aranyos" lett. Arra sem nagyon emlékezünk, hogy mikor állt hőgyészi sportoló az országos atlétika diákolimpiai döntő legmagasabb fokán, ez most Kling Rékának, a IV. korcsoport súlylökés versenyszámában sikerült!  Az aranyérmek mellett az országos döntők jegyzőkönyvei "hemzsegnek"a további dobogós Tolna megyei eredményektől: ezüstérmes Martini Gergő (Petőfi Bonyhád) távolugrás, Katona Kitti (Petőfi Bonyhád) magasugrás. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium mindkettő fiú váltója érmes, Balogh Péter (Petőfi Bonyhád) 110 gáton  harmadik, Fazekas Mátyás (Petőfi Bonyhád) távolugrásban harmadik,Hangya Adrienn (Petőfi Bonyhád) 3000 méteren szintén harmadik, Göblyös Csenge (Illyés Dombóvár) az V. korcsoportban 100 méteren bronzérmes, csakúgy Farkas Bence (József Attila Dombóvár) a IV. korcsoportban. És akkor még nem beszéltünk a számos 4-5-6-7-8. helyről, amelyek az előbbiekkel azonos módon megsüvegelendők! Ezek az eredmények várhatóan ismét előkelő helyre sorolják majd Tolna megyét a megyék rangsorában, amelyért köszönettel tartozunk a diáksportolóknak és a sport-szakembereknek egyaránt! Folytatás Debrecenben?

 

Diákolimpiai versenyek dokumentálása

A Magyar Diáksport Szövetség és a Tolna Megyei Diáksport Tanács megállapodást kötött a 2016-2017-évi diákolimpia alapszintű és megyei versenyeinek lebonyolítása tárgyában. A Magyar Diáksport Szövetség sportáganként szabott támogatást nyújt a megyei szervezetek számára. Ennek feltétele a versenyek megfelelő szintű dokumentálása, amely jelenti a rendezvényről beszámoló lap kitöltését, jegyzőkönyveket, valamint az eseményen készült 3 fotó elektronikus úton való megküldését. Ebben a munkában segítségünkre van az MDSZ- Dél-Dunántúli Regionális Irodája, ezért kérjük,hogy a beszámolót, a jegyzőkönyveket és a fotókat elektronikus úton közvetlenül számukra ablonczy.orsolya@mdsz.hu küldjék a kollégák. A fotók esetében lényeges a verseny helyszínének és idejének megadása.Fontos: minden versenyről rendelkeznünk kell a felsoroltakkal, hiszen ez feltétel az anyagi támogatás vonatkozásában. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy segítsék a diáksport-bizottságok elnökeinek ez irányú munkáját!

Diáksportolók díjátadó ünnepsége Tolnában

A képre kattintva megnézhetők az átadón készített képek!

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 13-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében tartotta díjátadó ünnepségét, - 1992- óta ez volt a 25. alkalom- ahol azon diáksportolók teljesítménye került elismerésre, akik a 2015-2016-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. Ez 17 sportág 220 sportolóját jelentette, akiket a megyei közgyűlés nevében Ribányi József úr, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött.  A díjátadók között volt Daragó Lászlóné,  a Magyar Diáksport Szövetség  Területi - Szolgáltatási osztályának vezetője, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli regionális irodájának vezetője,  Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerületének  igazgatója,  Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán bizottságának elnöke, Asztalos Adrienn, a megyeszékhely ifjúsági és sportreferense.
30 díjazottal jó évet zárt az atlétika, de magas volt a díjazottak száma cselgáncs, karate és floorball sportágakban is. A diáksportolók döntő többsége városi iskolák tanulója, de számos kistelepülés diáksportolói is értek el kiemelkedő eredményeket:  Őcsény, Kaposszekcső, Iregszemcse-Felsőnyék, Várdomb-Alsónána, Kocsola, Tevel, Gerjen.
A 2015-2016-os év kiemelendő sikerei közé sorolható a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapatának ezüstérme, illetve az, hogy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos országos döntőjében kettő Tolna megyei csapat állt a dobogón: diákolimpiai bajnok Őcsény, ezüstérmes a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium.

 

 

 

vissza a lap tetejére