Atlétika DiákolimpiaVersenykiírás változások

A Magyar Diáksport Szövetség Atlétika Albizottságának javaslatára a Diákolimpia Bizottság a 2016/2017. tanévi atlétika pályaversenyek versenykiírásában az alábbi változásokat hagyta jóvá:
Atlétika országos döntők időpontok, helyszínek
II. korcsoport többpróba: 2017. május 24. (szerda), Székesfehérvár
III. korcsoport egyéni: 2017. június 23. (péntek), Debrecen
III. korcsoport többpróba:2017. június 24. (szombat), Debrecen
IV. korcsoport egyéni: 2017. május 25. (csütörtök), Székesfehérvár
IV. korcsoport többpróba: 2017. május 26. (péntek), Székesfehérvár
V., VI. korcsoport egyéni: 2017. május 27-28. (szombat, vasárnap), Székesfehérvár

Az V. és VI. korcsoport pályabajnokságán a 4x100m-es és 4x400m-es váltófutó-számok a DiákolimpiaR versenykiírásban foglaltaktól eltérően, az előző évek gyakorlatának megfelelően összevontan kerülnek lebonyolításra, így V-VI. korcsoportban közös váltószámokat rendezünk.
Az V-VI. korcsoportos váltóban azok a csapatok szereznek indulási jogot az országos döntőre, amelyek a megyei versenyeken teljesítették az alábbi szintidőket.

versenyszám

szintidők

fiú

leány

4x100m váltófutás

47.0

54.0

4x400m váltófutás

3:45.0

4:35.0

 

 

VI.Boros Dezső Tehetségkutató Gyermekverseny

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és az Atlétikai Club Bonyhád 6 alkalommal hirdeti meg gyermekversenyét. A rendezők tisztelettel várják az U-11, U-13-as korosztály nevezéseit. A verseny ideje: 2017. március 11. (szombat).Helye: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Atlétikai Csarnoka.A részletes versenykiírás a mellékletben található.

Pedagógus továbbképzés

Tisztelt Pedagógus Kolléga! 2017 februárjától a Dél-Dunántúli Régióban a Magyar Diáksport Szövetség 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzési programokat indít tanítók és testnevelő tanárok számára. A pedagógus módszertani továbbképzések a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, és a Magyar Kézilabda Szövetséggel együttműködve készültek el három témában.

 

XXXIII. Dr. Pataki
József Emléktúra


A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Szekszárd Kórház Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya idén is megrendezi a Dr. Pataki József Emléktúrát. Ideje: 2017. február 18. / szombat / Helye: Óbánya  / csillagtúra az Óbányai- völgyben található Dr. Pataki József kulcsosház érintésével. / A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók.

Kötélugró diákolimpia

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola - Juhész Dénes tanár úr szervezésében- Tolna és Fejér megyei iskolák részére kötélugró diákolimpiát rendez. A verseny ideje: 2017. március 10. (péntek) 13.30 óra. Helye: Würtz Ádám Általános Iskola Tamási, Szabadság u. 38-40. A részletes versenykiírás a mellékletben található.

IX. Kanizsai Dorottya Úszóverseny

A Bátaszéki Sportegyesület - Nagy Ákos tanár úr koordinálásával-  kilencedik alkalommal rendezi meg az évről évre népszerűbb Kanizsai Dorottya Úszóversenyt, mely verseny remek megmérettetési lehetőség a nem versenyszerűen úszó diákok részére. A verseny helye: Bátaszéki Tanuszoda Ideje: 2017. március 10. (péntek)/ 12.00  óra.
Meghívó, részletes versenykiírás és a nevezési lap itt találhatók.

Diákolimpiai versenyek dokumentálása

A Magyar Diáksport Szövetség és a Tolna Megyei Diáksport Tanács megállapodást kötött a 2016-2017-évi diákolimpia alapszintű és megyei versenyeinek lebonyolítása tárgyában. A Magyar Diáksport Szövetség sportáganként szabott támogatást nyújt a megyei szervezetek számára. Ennek feltétele a versenyek megfelelő szintű dokumentálása, amely jelenti a rendezvényről beszámoló lap kitöltését, jegyzőkönyveket, valamint az eseményen készült 3 fotó elektronikus úton való megküldését. Ebben a munkában segítségünkre van az MDSZ- Dél-Dunántúli Regionális Irodája, ezért kérjük,hogy a beszámolót, a jegyzőkönyveket és a fotókat elektronikus úton közvetlenül számukra ablonczy.orsolya@mdsz.hu küldjék a kollégák. A fotók esetében lényeges a verseny helyszínének és idejének megadása.Fontos: minden versenyről rendelkeznünk kell a felsoroltakkal, hiszen ez feltétel az anyagi támogatás vonatkozásában. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy segítsék a diáksport-bizottságok elnökeinek ez irányú munkáját!

Diáksport Eredményességi Díjátadó

A Magyar Diáksport Szövetség január 16-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartotta előző tanévet záró ünnepségét, melynek számos Tolna megyei vonatkozása is volt. A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége felterjesztése alapján a megye legeredményesebb testnevelője címet Poór József tanár úr, a paksi Deák Ferenc Általános Iskola testnevelő tanára kapta. A kis iskolák sorában  3. helyen díjazta a Magyar Diáksport Szövetség a teveli általános iskolát. Simon József tanár úr fiai a Gyulán rendezett fiú labdarúgás diákolimpia országos bajnokai voltak az elmúlt tanévben. Az "egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód" díj kategóriában a Szekszárdi Szakképzési Centrum Perczel Mór Szakképző Iskolája a középiskolák országos sorában szintén 3. helyen került díjazásra. Ez utóbbi díjat azon iskolák kaphatják, amelyek az intézmény létszámához képest a legmagasabb arányban vesznek részt a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett diákolimpiai rendezvényeken. Köszönjük a testnevelő kollégáknak és az intézmények vezetőinek, hogy munkájukkal hozzájárultak Tolna megye diáksportjának további elismeréséhez!

Bodor Árpád Emléktúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség a 2014-ben elhunyt tiszteletbeli emlékére emlékezik a Gemenci-erdőben rendezendő túrájával.Időpont: 2017. január 28. / szombat / A túra részletei a mellékletben találhatók. 

Országos döntőben
az I. Béla Gimnázium

Január 10-én Szekszárdon rendeztük az V-VI. korcsoport leány kosárlabda diákolimpia egyik országos elődöntőjét, ahol az I. Béla Gimnázium először a budapesti Baár Madas Református Gimnázium csapatát győzte le 68: 59-re, majd a második mérkőzésen a Szegedi SZC. Gábor Dénes Szakgimnázium csapatát 68 : 62-re. Az I. Béla Gimnázium ezzel az eredményével a Nyíregyházán február 3-4-5-én megrendezésre kerülő országos döntő résztvevője lett. / Budapest Baár Madas- Szeged  88 : 80 /


Január 11-én Paks volt házigazdája az V-VI. korcsoportos leány röplabda diákolimpia egyik országos elődöntőjének, ahol az ESZI-lányai ezüstérmet szereztek. Az országos döntőbe a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium jutott, a bronzérmet a Pécsi Tudományegyetem Gimnázium csapata szerezte meg, 4. helyen a Tatabányai SZC. Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola végzett.


Úszás diákolimpia
I., II. korcsoport és III. IV. korcsoport "B"

Az általános iskolai korosztály úszás diákolimpia megyei döntőjére január 12-én Bonyhádon kerül sor. Felhívjuk a testnevelő kollégák figyelmét, hogy nevezni január 6-áig a versenykiírás mellett található nevezési lap Gulyás Péter tanár úrhoz történő megküldésével szükséges! Amennyiben az adott város-városkörnyék versenye a jövő hét elején kerül megrendezésre, úgy kérjük, hogy a verseny után a kollégák azonnal tegyék meg a nevezést a rendező felé. Természetesen az elektronikus nevezést is eszközölni kell a megyei döntő napjáig.

Évet zárt a Tolna Megyei Diáksport Tanács

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 14-én Pakson rendezte évet záró ünnepi elnökségi ülését. Míg az előző napon a diáksportolók teljesítménye került elismerésre, itt pedig a testnevelő kollégák munkáját köszönte meg az elnökség. Azokét, akik a diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításának aktív közreműködői voltak. A 32 közreműködő kolléga számára a jutalmakat Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerület igazgatója adta át. Sok idő nincs az elmélkedésre, hiszen január 7-én futsal megyei döntőre kerül sor, majd az év második hetében kettő országos elődöntőt rendezünk: január 10-én kosárlabda leány elődöntőt a szekszárdi I. Béla Gimnázium, míg január 11-én röplabda elődöntőt a paksi Energetikai Szakgimnázium részvételével. 2017-ben egyébként országos döntőt is rendez Tolna megye: május 13-14-én Szekszárd ad otthont a középiskolai korosztály leány labdarúgás diákolimpia országos döntőjének.

Diáksportolók díjátadó ünnepsége Tolnában

A képre kattintva megnézhetők az átadón készített képek!

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 13-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében tartotta díjátadó ünnepségét, - 1992- óta ez volt a 25. alkalom- ahol azon diáksportolók teljesítménye került elismerésre, akik a 2015-2016-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. Ez 17 sportág 220 sportolóját jelentette, akiket a megyei közgyűlés nevében Ribányi József úr, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött.  A díjátadók között volt Daragó Lászlóné,  a Magyar Diáksport Szövetség  Területi - Szolgáltatási osztályának vezetője, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli regionális irodájának vezetője,  Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerületének  igazgatója,  Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán bizottságának elnöke, Asztalos Adrienn, a megyeszékhely ifjúsági és sportreferense.
30 díjazottal jó évet zárt az atlétika, de magas volt a díjazottak száma cselgáncs, karate és floorball sportágakban is. A diáksportolók döntő többsége városi iskolák tanulója, de számos kistelepülés diáksportolói is értek el kiemelkedő eredményeket:  Őcsény, Kaposszekcső, Iregszemcse-Felsőnyék, Várdomb-Alsónána, Kocsola, Tevel, Gerjen.
A 2015-2016-os év kiemelendő sikerei közé sorolható a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapatának ezüstérme, illetve az, hogy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos országos döntőjében kettő Tolna megyei csapat állt a dobogón: diákolimpiai bajnok Őcsény, ezüstérmes a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium.

 

Elnökségi ülés

A Tolna Megyei Diáksport  Tanács november 30-ai elnökségi ülésén kettő rendezvényről történt döntés: a 2015-2016-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést elért diáksportolók díjátadó ünnepségére december 13-án 14.órai kezdéssel a Garay János Gimnázium dísztermében kerül sor. Másnap, a paksi TEKÉZŐBEN pedig azon testnevelő kollégák munkáját köszöni meg az elnökség, akik a diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításában voltak aktív segítőink.

Teremlabdarúgás
- futsal - V-VI. korcsoport

A tegnapi, paksi selejtezővel befejeződött a 37 mérkőzésből álló sorozat, mely után kialakult a megyei döntő mezőnye. Ők a következők: Garay János Gimnázium Szekszárd, Szekszárdi SZC. Perczel Mór Tagintézménye Bonyhád, Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár, Energetikai Szakgimnázium Paks. A csapatok november 28-án, a Csapó Dániel Szakképző Sportcsarnokában körmérkőzéssel döntik el a január végén Miskolcon rendezendő országos döntőn való részvétel jogát.

MEGHÍVÓ
"A 2016-os Olimpia belülről, illetve a  2024-es
Olimpia előkészületei"

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium dísztermében sportolóknak és testnevelő kollégáknak tart előadást november 24-én, csütörtökön 15.30 órakor Nagy Zsigmond úr, a Magyar Olimpiai Bizottság külkapcsolatokért felelős helyettes főtitkára.  Házigazda: Scheidler Géza tanár úr. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel vár az intézmény testnevelési munkaközössége!

 

Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Tanösvény Természetjárásért Egyesület idén is megrendezi hagyományos Mikulás túráját. Időpont: 2016. december 3. (szombat) Helye: Magyaregregy, Kadarka kulcsosház.
Részletes információk a mellékletben találhatók.

Atlétikai versenybírói képzés

A Magyar Atlétikai Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Igazgatósága II.osztályú versenybírói képzést indít. A képzésen részt vehet minden 16.életévét betöltött magyar állampolgár, aki szeretne versenybíróként közreműködni atlétikai versenyeken. A képzésre Szekszárdon kerül sor. Jelentkezési határidő: 2016. november 25. További részletes információk és jelentkezési lap a mellékletben találhatók.

Út a csúcsra-
tehetségkutató atlétikai verseny Bonyhádon

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium testnevelési munkaközössége a diákolimpiai III. és IV. korcsoport számára tehetségkutató atlétikai versenyt szervez.
A verseny helye: Bonyhád, Atlétikai Csarnok
Ideje: 2016. november 16. / szerda / 14.00
A munkaközösség a versenyen túl- a kiválasztást, a tehetséggondozást, a belső motiváció fenntartását célozva - további felelősségteljes együttműködést kínál a kollégáknak. Ennek részletei, illetve a versenykiírás itt találhatók.

Elismerés Tolna megyei
kollégáknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség Telkiben tartotta tanévindító fesztiválját az intézményi Bozsik-program kapcsán. A rendezvényen díjak átadására is sor került. A Bozsik-programban hosszú éveken keresztül nyújtott lelkiismeretes munkájáért elismerésben részesült Galambos János tanár úr, a szekszárdi Garay János Általános Iskola testnevelője, valamint Kurcz György tanár úr, a hőgyészi általános iskola tanára. Mindkét kollégának tisztelettel gratulálunk, reméljük, hogy a labdarúgó diákolimpiákon is még sokáig együtt tudunk dolgozni!

Iskolai sítúravezető
(táborszervező)  tanfolyam

Az Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete 60 órás akkreditált továbbképzést szervez. A jelentkezéssel kapcsolatos információk az egyesület honlapján szerezhetők be: www.ise.hu

Európai
Diáksport Nap 2016. 09.30.

27 Tolna megyei iskola kapcsolódott a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett "nemzetközi " diáksport naphoz. Nekünk a csatlakozott 7 szekszárdi iskola programjaiba nyílt lehetőségünk bepillantást nyerni. Köszönjük a Tolna megyei kollégáknak, hogy munkájukkal ismét élményekhez
juttatták a gyerekeket, hozzájárulva ezzel a diáksport nap országos sikeréhez!


Európai Diáksport Napja-Magyarország 2016. szeptember 30.

A Magyar Diáksport Szövetség tíz évvel ezelőtt indította útjára kezdeményezését, melynek célja iskolai közösségi élményeken, újabb mozgásformák kipróbálásán keresztül a közös játék, testmozgás, egészséges életmód ösztönzése. A mostanra már "nemzetközivé" vált rendezvényre- mely 120 perces fizikai aktivitást, és 2016 méter megtételét igényli a résztvevőktől- a meghirdetők még várják iskolák jelentkezését!

Elnökségi ülés

Szeptember 21-én tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács, ahol a 2016-2017-évi diákolimpiai versenynaptár került elfogadásra. A korábbi évekhez képest változás, hogy a kispályás floorball bekerült a megyei döntők sorába. A középiskolák nevezései beérkeztek, ezek alapján a labdajátékokban beosztásuk megtörtént. Kérjük az általános iskoláktól, hogy indulási szándékukat mielőbb pontosítsák a diáksport-bizottságok vezetőivel, segítve ezzel tervezési munkájukat. A megyei döntők-illetve az ezeket megelőző selejtezők - kiírásai folyamatosan kerülnek fel a megyei versenynaptár adott soraihoz.

Megyenapi Ünnepi Közgyűlés

Szeptember 1-jén tartotta hagyományos Megyenapi Ünnepi Közgyűlését a Tolna Megyei Önkormányzat, melyen a megyei kitüntető címek is átadásra kerültek. Örülünk és büszkék lehetünk arra, hogy a kitüntetettek között kettő testnevelő-edző kollégát is köszönthetünk: Nagy Ákos tanár úr, a bátaszéki Cikádor Általános Iskola tanára a Sipos Márton díjat kapta, míg Fazekas Gáspár tanár úr, az Apáczai Oktatási Központ Kaposszekcsői Általános Iskolai Tagintézmény igazgatója a Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja címet érdemelte ki. A kollégáknak Tolna megye testnevelői nevében tisztelettel gratulálunk!

Pontrangsor 2015-2016

 

Testnevelő tanárok
tanév-előkészítő tanácskozása

Örömmel nyugtázhattuk, hogy 57 iskola 81 testnevelő tanára tette tiszteletét azon a tanácskozáson, ahol a hallgatóság információkat kapott a Magyar Diáksport Szövetség tevékenységéről, a testnevelés tanításának aktuális kérdéseiről. Egyedi megközelítésben Rioról, illetve a 2024-es budapesti olimpia kandidálásának folyamatáról kaptak érdekes információkat a résztvevők. A programot a 2016-2017-diákolimpiai versenyrendszer változásainak ismertetése zárta. A jelenlevők megkapták az új tanév diákolimpiai versenykiírását.

Tolna megyei vitézkedések Gyulán

A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer végállomását a Gyulán megrendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntője jelentette, ahol nem várt Tolna megyei sikerek születtek.  A Simon József tanár úr által felkészített, Általános Művelődési Központ Tevel fiú labdarúgó csapata- a gerjeniek 2002-ben elért sikerét ismételve- a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Hasonlóan kiemelkedő eredmény a kocsolai leány kézilabda csapat- felkészítő Schmidtné Pintér Valéria tanárnő- országos döntőben nyújtott ezüstérme. Az atlétikában ugyan nem születtek a labdajátékokhoz hasonló érmes helyezések, ugyanakkor a népes Tolna megyei résztvevői körből- Mórágy, Kölesd, Őcsény, Báta, Tengelic, Kocsola, Comenius Szekszárd- többen is a Tolna megyei döntőn elért eredményükön javítani tudtak a vélemények alapján remekül megszervezett gyulai országos döntőn. A kézilabda jegyzőkönyv itt olvasható! A sikerekhez minden résztvevőnek gratulálunk!


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer értékeléséből kiderült, hogy a mintegy 160 alapszintű verseny után 46 megyei döntőt, illetve 11 országos elődöntőt rendeztünk Tolna megyében a DSB-elnökök és a testnevelő kollégák segítségével. Az új tanévvel kapcsolatos javaslatainkat- úgymint az ügyességi csapatbajnokságok visszaállítása,a 20 csapatos országos döntők ( labdarúgás, amatőr labdajátékok) esetében az elődöntői rendszer beiktatása... - eljuttatjuk a Magyar Diáksport Szövetség Országos Központjába. A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége nevében igazi pihenést és feltöltődést nyújtó nyári szünetet kívánunk a kollégáknak! Terveink szerint augusztus végén ismét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tartjuk majd a tanév-előkészítő megbeszélésünket, melynek részleteiről a honlapon keresztül tájékoztatjuk a kedves kollégákat.

Babits bravúr Debrecenben


A Babits Mihály Általános Iskola kosaras lányai

A III. korcsoport összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének Debrecen volt a házigazdája ezen a hétvégén, ahol négy Tolna megyei csapat volt érdekelt. A Babits Mihály általános iskola kosaras lányai a szekszárdi országos elődöntőn nyújtott teljesítményüket még tudták fokozni, amely a dobogó második fokára repítette a csapatot. A dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont fiai a szakemberek szerint szép, nagyon technikás kosárlabdát produkáltak, de a nagyon magas mezőnyben ez most a hetedik helyre volt elég. Közel volt a komoly sikerhez Tamási leány kézilabda csapata. Lanczki Andrea tanárnő tanítványai a harmadik helyért vívott mérkőzésen hétméteresekkel veszítettek attól az Ózdtól, mely csapatot a csoportmérkőzések során 5 góllal legyőztek. A labdarúgók húszas mezőnyében A Bonyhádi Általános Iskola a 17. helyen végzett. Köszönjük a kollégáknak és a diáksportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a III. korcsoportos diákolimpiák fináléjában!

5. és 9. hely
Miskolcról

Miskolc volt a házigazdája a IV. korcsoportos összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének. A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola kosaras leányai Miskolc és Sopron mögött csoportjukban 3. helyen végeztek. Az országos döntő 5. helyét Kaposvár legyőzése jelentette a Tolna megyei iskolának. A döntő legtöbb 3-pontos találatát Liszkai Rebeka / Dienes Szekszárd / szerezte. Labdarúgás sportágban volt még képviselőnk: a Zombai Általános Iskola fiai a 20 csapatos mezőny 9. helyén tudtak végezn (részletes beszámoló itt!)i, mely eredmény labdarúgás vonatkozásában az eddigi legjobb az  iskola történetében. A diáksportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

 

A Dienes iskola kosaras lányai

Liszkai Rebeka

Kuglóffesztivál- Túrahétvége, Váralja
2016.június 24-25.

A Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület minden természetet kedvelő túratársat szeretettel vár túráira. A túrák leírásai a mellékletben találhatók

Tolna megyei sikerek az atlétikai diákolimpiák országos
döntőiben

Székesfehérvár öt napig az atlétikai diákolimpiák fellegvára volt, hiszen valamennyi korosztály országos döntője a Bregyó Közi Atlétika Centrumban került megrendezésre. A Tolna megyei sportolók letették névjegyüket, hiszen 10 érmet szerezve- elsősorban a középiskolai korosztályban jeleskedve- nagyon eredményes évet zártak. Az eredményekről részletesebb tájékoztatást Gaál László tanár úr mellékletben szerepelő beszámolójából kaphatunk. A tengelici iskola bravuros szerepléséről Szabadi Tamás tanár úr írt számunkra tájékoztatót, köszönjük!

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntők:
100%-os Tolna megyei siker

Ami a múlt héten a Dienes IV. korcsoportos leányainak már sikerült, azt ezen a héten a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont III. korcsoportos fiú, illetve a Babits Mihály Általános Iskola Szekszárd III. korcsoportos leány csapatai ismételni tudták: a dombóváriak hatalmas küzdelemben múlták felül előbb zalaegerszegi, majd kaposvári ellenfelüket. Hasonlóan nehéz dolguk volt a babitsosoknak, akik a jó játékerőt képviselő nagykanizsai és pécsi iskolákat legyőzve nyerték a szekszárdi országos elődöntőt. Gratulálunk csapatainknak, sok sikert kívánunk a IV. korcsoportos miskolci, illetve  III. korcsoportos debreceni országos döntőkhöz!Diákolimpia országos elődöntők
Tolna megyében

A lebonyolított 46 megyei döntő után 6 országos elődöntő zárja a diákolimpiai versenyprogramunkat Tolna megyében. A Pakson rendezett IV. korcsoportos fiú röplabda elődöntőn a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 4. helyen végzett. A Tamásiban bonyolított IV. korcsoportos fiú kézilabda elődöntőn a nagyon kemény mezőnyben Hőgyésznek sikerült a 3. helyet elcsípni. Komoly bravúrt hajtott végre a szekszárdi Dienes, hiszen pécsi és székesfehérvári riválisait is legyőzve jutott a miskolci országos döntőbe a IV. korcsoportos leány kosárlabda csapattal. A Deák Ferenc Általános Iskola III. korcsoportos fiú röplabda csapata ezüstéremmel zárta a május 27-ei elődöntőt. Június 1-jén a Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár III. korcsoportos fiú kosárlabda, míg másnap a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapata hazai környezetben igyekeznek majd kiharcolni a debreceni országos döntőbe jutás jogát.


Küldöttgyűlés a Magyar Diáksport Szövetségnél

Május 25-én Budapesten tartotta küldöttgyűlését a Magyar Diáksport Szövetség.A küldöttek egyhangú szavazással fogadták el az elnöki beszámolót, az MDSZ-2015-évi egyszerűsített beszámolóját, illetve a felügyelő bizottság jelentését. Átadásra kerültek a "Diáksportért" országos elismerések is, melyet a Tolna Megyei Diáksport Tanács felterjesztése alapján megyénkből Stierné Jankovics Mária, a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola testnevelője kapott. Gratulálunk a tanárnőnek, munkájához további sikereket kívánunk!

Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes avatása

Május 19-én a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban egy nagyszerű eseménynek lehettünk résztvevői. A Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyházak közreműködésével megépült Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes átadására került sor. Az intézmény megint egy komolyat lépett előre a sportlétesítmények vonatkozásában. E korszerű gyakorlóhely reményeink szerint sokáig fogja szolgálni a bonyhádi és a Tolna megyei fiatalok mozgáskultúrájának fejlesztését.

 

IX. Suli-Kupa Horgászverseny

Mintha most kezdtük volna, pedig a szombati, Szálkán rendezett horgászverseny már a kilencedik sorszámot viselte. Gyönyörű időben, egyedi környezetben érezte jól magát tanuló, pedagógus és szülő egyaránt. A 10 csapat egy kifejezetten jól szervezett versenyen vehetett részt, - köszönhetően Fotyék János tanár úr precíz közreműködésének - melyen a pálmát a dunaszentgyörgyi egységek vitték el. A bogyiszlói főszakács bogyiszlói paprikával készített halászleve azt mondatta a résztvevőkkel: jövőre ismét találkozunk! A verseny jegyzőkönv itt letölthető!

Atlétika
diákolimpiai döntők Szekszárdon

Április 25-26-án Szekszárdon kerül megrendezésre a középiskolai korosztály atlétika diákolimpia megyei döntője, mellyel kapcsolatban a következő kiegészítő információt adjuk: a sporttelepre gépjárművel behajtani nem lehet, parkolási lehetőség a sportcsarnok melletti parkolóban. Az atlétikai pálya csak gyalogosan közelíthető meg a labdarúgó stadionhoz vezető főbejáraton keresztül, a hátsó kapu elektronikusan zárt. Az atlétikai pályához közel, kettő öltöző áll rendelkezésünkre az új épületben, azon öltözők, melyeket a szekszárdi atléták az év során használnak. Kérünk mindenkit, hogy a tisztaságra és a rendre fokozott mértékben figyeljenek! A sporttelepen folyamatosan építési-felújítási munkálatok zajlanak, ezért a balesetveszély miatt különösen indokolt a körültekintő közlekedés. Ugyanez lesz indokolt a májusi, általános iskolai korosztály megyei atlétikai döntőin is.

A sport legyen a Tied!

A tavaly elindult programsorozat- melynek fő célja, hogy a gyermekek minél több sportágat megismerjenek és kipróbáljanak- idén is folytatódik. A szekszárdi rendezvényen 13 sportág mutatkozott be elsősorban Tolna megyei egyesületek és sportszakemberek közreműködésével. A bemutatóra valamennyi tankerületből érkeztek tanulók. 2016-ban a kiemelt 20 megyei eseményt mintegy 230 iskolai rendezvény fog követni országos szinten. A kezdeményezés sikeréhez hozzájárul az is, hogy az országos sportági szakszövetségek térítésmentesen helyeznek ki sportág-specifikus eszközöket a programban résztvevő nevelési-oktatási intézmények (iskolák) számára, egyben elősegítve ezzel a mindennapos testnevelés céljainak megvalósulását is.

Leány labdarúgás V-VI. korcsoport és kispályás labdarúgás
V-VI. korcsoport fiú

Ezen a héten Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon 6 megyei selejtezőn 37 mérkőzésre került sor, melyek nyomán kialakult a jövő heti megyei diákolimpiai döntők mezőnye: a leányoknál az Illyés Gyula Gimnázium, a Garay János Gimnázium és a Sztárai Mihály Gimnázium, míg a fiúknál a Csapó Dániel Szakképző Iskola, a Szekszárdi SZC. Perczel Mór Tagintézmény Bonyhád, valamint a Szekszárdi SZC. Vályi Péter Szakképző Tamási csapatai a résztvevők.

Ragyogó Tolna megyei szereplés Gödöllőn

A Magyar Diáksport Szövetség április 5-én a szokott helyszínen Gödöllőn, a reptéren rendezte a mezei futó diákolimpia országos döntőjét, ahol a hat korcsoportban mintegy 2500 versenyző állt rajthoz. A dombóváriak reggel a "ki mint vet, úgy arat" , vagy a" befektetett munka biztosan megtérül" gondolatokkal keltek útra, és számításaik fényesen realizálódtak. Kettő arany, 3 ezüst és egy bronz érem megszerzésével ismét felhívták magukra a figyelmet. Az országos döntő "jobb"Tolna megyei eredményeit tartalmazó beszámoló - melyet Gaál László tanár úr készített- a mellékletben olvasható.

 


Bonyhádi és Bátaszéki érmek Miskolcról

A Magyar Diáksport Szövetség a hét végén Miskolcon rendezte az úszás diákolimpia országos döntőjét, ahol a nem igazoltak kategóriájában 9 Tolna megyei érem született. A bonyhádi sportolók közül Gergely Fruzsina kettő arany, Bíró Barnabás arany és ezüst, Guzser Róbert bronzérmet könyvelhettek el.  Czárth Zsófia (Petőfi Bonyhád ) és Mattenheim Dávid ( Cikádor Bátaszék ) a dobogó harmadik fokára állhattak. Kettő váltónak is sikerült érmet szerezni: a középiskolai korosztályban a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 4X50-es leány gyorsváltója  (Magyar Boglárka, Joós Réka, Veszprémi Pálma, Lőrincz Dóra ) harmadik, míg a Cikádor Bátaszék III. korcsoportos fiú gyorsváltója (Bozsolik Ákos, Farkas András, Fekete András, Mattenheim Dávid ) második helyen végzett. Gulyás Péter tanár úr sportolói évek óta az éremszerzők között vannak, a bátaszékieknek - köszönhetően Nagy Ákos tanár úr és kollégái következetes munkájának - most először sikerült  országos döntőben érmeket szerezni. Részletes eredmények a Magyar Diáksport Szövetség   (diákolimpia, eredmények ) honlapján találhatók.

Őcsény országos diákolimpiai bajnok, a dombóvári
Illyés Gyula Gimnázium ezüstérmes

Március 12-én Tatán került megrendezésre a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntője a III-IV. korcsoport számára, ahol kiemelkedő Tolna megyei sikerek születtek. Deák István tanár úr tanítványai a dobogó legmagasabb fokára állhattak. Fokozta örömünket, hogy az ezüstérem is Tolna megyei iskola birtokába került: a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata- Dr Szenyéri Zoltán igazgató úr felkészítésével- az ország második legjobb csapata lett. Köszönjük a kollégáknak és a diákoknak, hogy fantasztikus eredményükkel ismét elismerést szereztek településüknek és Tolna megyének egyaránt!

 

Tolna megyei
asztalitenisz sikerek Budapesten

A fővárosban az Elektromos Sportcsarnokban került megrendezésre az asztalitenisz diákolimpia országos döntője, mely megmérettetés a versenyengedéllyel nem rendelkező diákportolók  számára nyújt indulási lehetőséget. A kettő aranyérmet a  Stankovics István által felkészített, Várdomb-Alsónána Általános Iskola színeiben induló Puskás Petra és Faddi Korina szállították, akik megnyerték az I-IV. korcsoport leány csapatversenyt, Illetve Petra az egyéniben is győzni tudott a III-IV. korcsoportban. Az I-II. korcsoportos fiúknál a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanulója, Horváth Levente bronzérmet szerzett. Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott az V-VI. korcsoport megerősödött mezőnyében Kajtár Eszter, a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium tanulója. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!


 

vissza a lap tetejére