Kispályás labdarúgás fiú IV. és V-VI. korcsoport nevezések

Felhívjuk a kollégák figyelmét, hogy a kispályás fiú labdarúgás nevezések határideje a IV. korcsoport esetében november 5-e, V-VI. korcsoportnál november 20-a volt! A Tolna Megyei Labdarúgó Sportigazgatóság ellenőrzi, hogy a nevezettek a IV. korcsoportnál 2013. augusztus 1-óta NB-I és NB-II felnőtt és korosztályos (futsal is ) bajnokságokra kiadott verseny-játékengedéllyel nem rendelkeznek, illetve a szövetségek által rendezett versenyeken sem vettek részt. A középiskolai korosztály esetében a tiltás az NB-III-ra is kiterjed! A korábban nevezett iskolákat az ellenőrzés eredményéről már kiértesítettük. Kérjük a kollégáktól, hogy a nevezéseket február 19-éig szíveskedjetek pótolni, hiszen a nagyszámú nevezés áttekintése
időigényes feladat. Fontos: ellenőrizetlen névsorral sem megyei selejtezőn, sem város-városkörnyéki diákolimpiai versenyen nem lehet részt venni! Amennyiben egy ellenőrzött névsoron további módosítást eszközöl az iskola, azt mindenképpen kérjük külön jelezni, hiszen az újként nevezett tanulók miatt ismételt áttekintés szükséges.

Magyarország Jó tanulója- Jó sportolója 2015.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot ír ki a "Magyarország Jó tanulója-Jó sportolója 2015. cím elnyerésére. A pályázat beadási határideje: 2016. február 22.  A pályázati kiírás és adatlap a mellékelt címen található.

XXXII. Dr. Pataki József Emléktúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Szekszárd Kórház Sportkör Természetbarát Szakosztálya immár 32. alkalommal rendezi meg az emléktúrát. A csillagtúra 2016. február 20-án kerül megrendezésre, célja az Óbányai-völgyben található Dr. Pataki József  Kulcsosház érintése. A rendezők minden érdeklődőt és túrázni vágyót szívesen várnak. A túra részletes leírása a mellékletben olvasható.

Ezüst és bronz Kecskemétről

A hét végén Kecskeméten került megrendezésre a kispályás floorball diákolimpia országos döntője, ahol kettős paksi siker született: a Deák Ferenc Általános Iskola IV. korcsoportos fiú csapata Szekszárdi Milán vezérletével ezüst, míg az Energetikai Szakközépiskola VI. korcsoportos leány csapata bronzéremmel zárt. Poór József tanár úr részletes beszámolója a mellékletben olvasható.

Eredményességi díjátadó ünnepséget, majd
rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tartott az MDSz

A Magyar Tudományos Akadémia épülete adott otthont annak a rendezvénynek, ahol államtitkárok és élsportolók jelenlétében a 3-3 legjobb általános és középiskolát díjazta a Magyar Diáksport Szövetség a 2014-2015-évi diákolimpiai eredményesség alapján. Ebben a versenyben kiemelkedőt nyújtott a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont, amely a pontot szerző 516 iskola versenyében 4. helyen végzett, amely Tolna megye eddigi legjobb általános iskolai teljesítménye a diákolimpiák történetében. A középiskolák vonalán a 323 eredményt felmutató intézmény sorában az előkelő 10. helyen végzett a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium. Díjazták a megyék legeredményesebb testnevelőit is, ezt a címet Horváth Zsoltné, a Szent Orsolya Iskolaközpont testnevelője kapta. Szívből gratulálunk a tanárnőnek, köszönjük a testnevelő kollégáknak és az intézmények vezetőinek azt, hogy munkájukkal elérték, hogy az ország legjobbjai között Tolna megyei sportszakembereket köszönthetünk!
A díjátadó ünnepség után rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésre került sor, ahol a küldöttek egyhangú szavazással erősítették meg a Balogh Gábor úr által vezetett eddigi elnökséget. A szavazás Tolna megyei vonatkozása, hogy Kozmann György, sportért felelős államtitkár helyettes, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja lett.


(fotó: Kováts Dániel)

 

Horváth Zsoltné
a Szent Orsolya Iskolaközpont testnevelője

 
Kozmann György

Diákolimpia
országos elődöntők Tolna megyében

Az új év első hetében három országos elődöntő rendezője Tolna megye: 5-én Pakson a Vak Bottyán Gimnázium fiú röplabda csapata, 7-én Tamásiban a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium leány kézilabda csapata, míg szintén 7-én, Szekszárdon az I. Béla Gimnázium leány kosárlabda csapata küzd meg az országos diákolimpiai döntőbe jutás jogának megszerzéséért.

Fenti események jegyzőkönyvei

 
 
 
 

Ünnepi elnökségi ülés

December 16-án Pakson a TEKÉZŐ-ben tartotta évet záró ünnepi elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A rendezvényen 36 kolléga munkáját köszönte meg a szervezet, azokét, akik a 2014-2015-évi diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításában komoly segítséget nyújtottak számunkra. Az elismeréseket Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerületének igazgatója adta át az érintetteknek. Az összejövetel stílszerűen, igazodva a rendezvény helyszínéhez, aktív sporttal zárult.

 

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 15-én Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében tartotta díjátadó ünnepségét, ahol azon diáksportolók teljesítménye került elismerésre, akik a 2014-2015-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. Ez 16 sportág 241 sportolóját jelentette, akiket a megyei közgyűlés nevében Ribányi József úr, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött.  A díjátadók között volt Dr Gábor  Ferenc úr, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője, Molnár László úr, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli regionális irodájának vezetője,  Jóföldi Gabriella, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerület  tanügyigazgatási referense,  Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán bizottságának elnöke, Kozmann György, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke, Kőfalvi Adél, a szekszárdi HORFER-Serleg tulajdonosa.
Jó évet zárt az atlétika, a kajak-kenu, a cselgáncs, kettő  kosárlabda csapatunk is érmes tudott lenni, de magas a díjazottak száma karate, kerékpár és floorball sportágakban is. A díjazottak döntő többsége városi iskolák tanulója, de számos kistelepülés  mutatott fel szép eredményeket: Várdomb-Alsónána, Gerjen, Bogyiszló, Györköny, Bölcske, Fadd.

Floorball
diákolimpia országos elődöntők Pakson

A napokban Pakson Poór József tanár úr koordinálásával zajlottak a kispályás floorball diákolimpia III. és IV. korcsoportos leány országos elődöntői. Mindkét korcsoportból volt Tolna megyei továbbjutó: a III. korcsoportnál a 2. helyen végzett József Attila Dombóvár csapata Pretzné Wadl Ildikó tanárnő irányításával, míg a IV. korcsoportban szintén 2. helyezést elérő házigazda Deák Ferenc Általános Iskola csapata.

Elnökségi ülés

November 26-án tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A napirendi pontok között szerepelt a Magyar Diáksport Szövetség támogatása, amely a diáksport-bizottságok által szervezett versenyeket célozza. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatáshoz való hozzájutás a korábbihoz képest megnövekedett adminisztrációt követel a diáksport-bizottságok elnökeitől. Kettő  rendezvényről is döntés született: a 2014-2015-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést elért diákportolók díjátadó ünnepségére december 15-én /kedden /14 órai kezdéssel kerül sor Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében, míg az előző tanévi diákolimpiai versenyek lebonyolításában közreműködő testnevelő kollégák segítségét december 16-án Pakson köszöni meg az elnökség.

Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Tanösvény Természetjárásért Egyesület december 5-én / szombaton / Mikulás-túrát szervez , melynek központja a Keleti-Mecsek. A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók. A szervezők várják az iskolai csoportok jelentkezését is!

Teremlabdarúgás diákolimpia V-VI. korcsoport fiú

Az őszi szünet utáni héten négy helyszínen,  - Paks, Tolna, Bonyhád, Dombóvár- 36 mérkőzés után alakult ki a teremlabdarúgás diákolimpia középiskolai fiú korosztálya megyei döntőjének mezőnye. Kifejezetten színvonalas és sportszerű mérkőzések után a tolnai, december 1-jei döntő csapatai: Garay János Gimnázium Szekszárd, Csapó Dániel Szakképző Iskola Szekszárd, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Apáczai Csere János Szakközépiskola Dombóvár. A döntőben -a selejtezőkhöz hasonlóan- szintén körmérkőzéssel dől el az országos döntőbe jutás lehetősége.

Kozmann György:
helyettes államtitkár

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára lett Kozmann György, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke. A kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ-és Európa-bajnok sportoló kinevezése október 30-án megjelent miniszterelnöki határozat megjelenésével került közzétételre.

Őszi szünet utáni
"nagyüzem" a diákolimpiákon

Ugyan csak most kezdődött az őszi szünet, de a következő héten már igazi "nagyüzem" lesz a diákolimpiákon. 19 középiskola V-VI. korcsoportos teremlabdarúgó csapata Pakson, Tolnán, Bonyhádon és Dombóváron játszik selejtező mérkőzéseket a megyei döntőbe jutásért, szintén a jövő héten Pakson és Tamásiban kerül megrendezésre a középiskolai korosztály kézilabda diákolimpia megyei döntője. Kérjük a kollégákat, hogy az elektronikus nevezést szíveskedjetek mielőbb megtenni. Az amatőr labdajátékok küzdelmeire 2016-ban kerül sor, ezzel együtt az ezekre történő nevezést most ősszel kell eszközölni azért, hogy a megyei szövetségek időben tudják ellenőrizni az amatőr státuszt. A mezei diákolimpia országos döntőjére a nevezések megtörténtek, kérjük a kollégáktól ellenőrizni, hogy csapataitok és egyéni versenyzőitek az országos versenyre jutottak között szerepelnek-e?

Mezei diákolimpia megyei döntő

A délelőtt még komoly esőzést produkáló időjárás még a rendezőket is elbizonytalanította: megrendezhető-e az általában legnagyobb létszámot felvonultató mezei diákolimpia döntője a mai napon? Aztán a bonyhádi stáb 10. 45-kor igent mondott, és a gyakorlat őket igazolta: 34 iskola 501 diáksportolója állt rajthoz a hat korcsoportban. Örömünkre szolgált, hogy több olyan intézménnyel is találkoztunk, amelyekkel mezei diákolimpián még nem volt módunk. Köszönjük a testnevelő kollégáknak, hogy sportolóikkal igazi tartalommal töltötték meg ezt a borongós délutánt, külön köszönet bonyhádi sportbarátainknak, akik ehhez megfelelő keretet biztosítottak!

Ügyességi csapatbajnokság III-IV. korcsoport

Szeptember 30-án Szekszárdon 16 iskola részvételével rendeztük az általános iskolai korosztály ügyességi csapatbajnokágának megyei döntőjét. Annak ellenére, hogy a verseny nem diákolimpiai megmérettetésnek minősült ebben a tanévben,minden városkörnyék képviseltette magát. Örömünkre szolgált, hogy a városi iskolák mellett több kis iskola csapata is helyet követelt magának a dobogón. Köszönjük a kollégáknak, hogy az utazások megszervezésével segítették a magas részvételi számú megyei verseny létrejöttét!

Eredmények  


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége, melyen elfogadásra került a 2015-2016-os tanév diákolimpiai versenynaptára. A sportágak megyei döntőinek versenykiírásai folyamatosan kerülnek feltöltésre. 20 Tolna megyei középiskola nevezése érkezett be a diáksport tanácshoz, számukra a labdajátékok lebonyolítási rendszere sportági referensek közreműködésével október 10-éig elkészül.

Ügyességi csapatbajnokság
III-IV. kcs, mezei futóbajnokság megyei döntő

Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy az általános iskolák kérésének megfelelően szeptember 30-án megrendezzük a III-IV. korcsoport ügyességi csapatbajnokságát Szekszárdon. A verseny nem diákolimpia, arról továbbjutás nincs. Október 8-án Bonyhádon rendezzük a mezei diákolimpia megyei döntőjét valamennyi- I-VI.- korcsoport számára. Kérjük a kollégák segítségét abban, hogy a versenyekre való nevezést a mellékletben szerepelő feltételeknek megfelelően szíveskedjetek eszközölni. A versenykiírások és a nevezési lapok e hír mellékleteként letölthetők!
- Ügyességi csb. III-IV kcs. kiírás
- Mezei futás I-VI. kcs kiírás
- Nevezési lap I-IV. kcs.
- Nevezési lap V. kcs.
- Nevezési lap VI. kcs.

Pontrangsor 2014-2015

Testnevelő tanárok tanév-előkészítő értekezlet

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban közel nyolcvan testnevelő kolléga részvételével zajlott a megyei tanév-előkészítő értekezlet. Az új tanév változásait Tilinger Balázs úr, a Magyar Diáksport Szövetség diákolimpiai osztályának vezetője mutatta be a résztvevőknek. Az MDSZ- szerteágazó tevékenységét Farkas Szilárd úr, a szervezet Dél-Dunántúli Regionális irodájának vezetője szemléltette. A megyei feladatok megbeszélése után Fazekas Gáspár tanár úr a közelmúlt ifjúsági világversenyeken szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A rendezvényt Csábrák János tanár úr a baseball sportág elmélete és gyakorlata című előadása zárta. A Diákolimpia Versenykiírások 2015-2016. kiadványokat az iskolák átvették,a jelen nem lévők a Tolna Megyei Diáksport Tanácsnál juthatnak hozzá a könyvhöz.

Évzáró értekezlet a Magyar Diáksport Szövetségnél

 Az MDSZ július 13-án Budapesten a Sportok Házában tartotta évzáró értekezletét, ahol a megyei titkárok képviselték a megyei szervezeteket. A beszámoló érintette, hogy az előző tanév diákolimpiai versenyein közel 280.000 tanuló vett részt. Szó volt a megyék finanszírozásáról is: a 2015-évi támogatás meghatározó része várhatóan szeptemberben jut ki az érintettekhez. A diákolimpiai osztályon személyi változás történt, Horváth Ildikó július 1-jétől nem dolgozik az országos központban. A Tolna Megyei Diáksport Tanács nevében ezúton köszönjük meg a kolléganő rendkívüli hozzáértését és agilitását, amellyel hosszú éveken át támogatta iskoláink tevékenységét! Az új tanévben komoly változások várhatók a diákolimpiai versenyrendszert illetően, melyről az MDSZ elnöksége a július 18-ai elnökségi ülésén dönt. A változásokról a Bonyhádra tervezett tanév-előkészítő értekezleten tájékoztatjuk majd a kollégákat.

Balatoni Emlék: Bonyhádi Bronz

Június 25-28: Siófok volt helyszíne a strandlabdarúgás országos döntőinek. A "kicsiknél" a Bonyhádi Általános Iskola és Gimnázium szinte végig menetelt, így jutott az 1-3. helyeket eldöntő hármas körbe, ahol először csak büntetőkkel, majd éles küzdelemben 2:0-ra kikapott a későbbi bajnok Balatonszemestől, így bronzéremmel zárta az országos döntőt, a legjobb kapus különdíját a bonyhádi Győrfi Bálint kapta. A középiskolai korosztályban 24 csapat vett részt a küzdelmekben, a megyénket képviselő Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9.helyen végzett. Az országos döntő gólkirálya- a siófoki Balogh Bencével megosztva- 16 találattal a Petőfiből Genczler Kornél lett. Köszönjük a bonyhádi kollégáknak- Kersák Tamás, Palkovics Árpád, Stumpf József, Csábrák János, Máté Norbert -és sportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a strandlabdarúgás országos döntőiben.Békéscsaba, végállomás

Június 22-25. között Békéscsaba volt házigazdája a kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjének. Sajnos kiemelkedő Tolna megyei sikerekről nem tudunk beszámolni. Csapataink a megyei döntőn elért eredményektől is elmaradtak, így aztán atlétikában a Kakasd leány csapata 15., a Kölesd fiú csapata 11. helyen végzett. Az egyéni  versenyszámokban a legjobb helyezést Dundics Dominika / Kölesd / érte el, ő 6. lett 800 méteren. A leány kézilabda csapatok mezőnyében a kocsolai lányok 7., míg a fiúk labdarúgásánál  Őcsény 14. helyen végzett.Ezzel együtt köszönjük a kollégáknak, - Schmidtné Pintér Valéria, Deák István, János Zoltán, Paszler József, Ányos József- hogy nem kis energiával megszervezték a részvételt, és képviselték Tolna megyét a tanév utolsó, általános iskolai korosztályt érintő országos diákolimpiai döntőjén.

 

Befejeződtek a III. és IV. korcsoport összevont labdajátékok
országos diákolimpiai döntői

A múlt hét végén Debrecen adott otthont a IV. korcsoportos labdajátékok diákolimpiák országos döntőinek, ahol kettő Tolna megyei 5. helyezés született: Tamási Általános Iskola, Gimnázium leány kézilabda, valamint a Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata. Lanczki Andrea, illetve Stierné Jankovics Mária tanítványai a maximumot nyújtva érték el e remek helyezéseket. A Cikádor Általános Iskola Bátaszék kispályás labdarúgó csapata Faidt József irányításával a húszas mezőny 14.helyén végzett. A mostani hét végén Egerben a III. korcsoportosok küzdelmeiben még közelebb álltunk a kiugró sikerekhez, hiszen 3 csapatunk is - Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium labdarúgás, Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár fiú kosárlabda, Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata- a bronzéremért játszhatott. A mérkőzések után három 4. helyezés jutott a Tolna megyei iskoláknak. A mérkőzések  "élességét" jelzi, hogy a Bonyhád 1:0-ra, a Dienes 65:64-re szenvedett vereséget az éremért folyó küzdelemben. Ezzel együtt csak gratulálhatunk csapatainknak, hiszen teljesítményükkel jelezték: az ország legjobbjai között vannak. Köszönjük Palkovics Árpád, Kersák Tamás, Stierné Jankovics Mária, Horváth Zsoltné, Reizinger Attila, Halmai Balázs kollégáknak, hogy munkájukkal komoly elismerést szereztek Tolna megyének!

 

Magyarország Jó-tanulója - Jó sportolója

2015-ben 340 tanuló érdemelte ki a Magyarország Jó tanulója -Jó sportolója címet, köztük nyolc Tolna megyei sportoló, akikre méltán lehetünk büszkék: - Kőszegi Lilla Zsanna ( úszás ), Várteleki Richárd (úszás), Reizinger Dóra (atlétika) mindhárom sportoló Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár, Lacza Eszter ( atlétika) Tamási, Hodován Dávid ( kenu) II. Rákóczi Paks, Koleszár Zoltán ( kenu) ESZI Paks, valamint Polgár Luca( cselgáncs) és Bognár Ferenc (cselgáncs) mindketten a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

Pincehely

Az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú baráti beszélgetésén vettek részt azok a testnevelő kollégák az Ónodi-házaspár pincehelyi " nyári -egész évi? állomáshelyén", akik úgy gondolták, hogy a tanév végi forgatagban szánnak egymásra egy kis időt. Jó volt érzékelni, hogy már "régen" nyugdíjas éveket élvező kollégák mennyi energiával bírnak, és milyen optimizmussal tekintenek a jövőbe. Szerencsés lenne, ha az ő életigenlésük nyomot hagyna a fiatalabb kollégák gondolkodásában, segítve a napjainkban kétségtelenül nem kevés számú akadály leküzdését!

 

Diáksportolók díjátadó ünnepsége


A képre kattintva megnézheted az átadón készült fotókat!

December 16-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében zajlott az az ünnepség, amelyen a Tolna Megyei Diáksport Tanács díjazta azokat a diáksportolókat, akik a 2013-2014-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. A résztvevőket Fehérvári Tamás úr, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, majd 18 sportág 267 diáksportolója vehetett át díjat a szépszámú közönség előtt. A rendezvény támogatói:  MVM. Zrt. Paks, Tolna Megye Közgyűlése, Horfer Serleg  Szekszárd. Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak e remek sikerek születéséhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a lap tetejére