Bravúros Tolna megyei szereplés Karcagon

A hét végén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag volt házigazdája az asztalitenisz diákolimpia országos döntőjének, ahol kiemelkedő Tolna megyei szereplésnek lehettünk tanúi, az érmek szállítói:

Kizakisz Georgiosz Nikolaosz   Baka Szekszárd    I-II. kcs. "A" országos diákolimpiai bajnok
Kiss Lionel   PTE Gyakorló Szekszárd    III-IV. kcs. "B" bronzérem
Faddi Korina  Várdomb- Alsónána          III-IV. kcs. "B"   ezüstérem
Trenka Tímea PTE Gyakorló Szekszárd  III-IV. kcs. "A" bronzérem
Puskás Petra II. Géza Gimn. Bátaszék    V-VI. kcs. "B"   ezüstérem

Kőszegi Szabolcs Kőszegi Gergő
Právics Dániel  

Illyés Gimn.  Dombóvár III-IV. kcs. "B"
csapat 
ezüstérem

Az országos döntő résztvevője volt még a Bátai Általános Iskola,illetve  a Kanizsai Dorottya Általános Iskola Bátaszék. Az V-VI. kcs. "B" egyéniben Fehér Kristóf (Petőfi Bonyhád) remek versenyzésessel a negyedik helyen zárt. Valamennyi Tolna megyei résztvevőnek köszönjük a nagyszerű szereplést!

 

 

X. Kanizsai Dorottya Úszóverseny

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola Bátaszék, valamint a Sport Egyesület Bátaszék 10. alkalommal rendezi a már hagyományosnak nyugodtan nevezhető úszóversenyét. A verseny helye: Bátaszék, Tanuszoda        Ideje: 2018. március 9.   ( péntek )  A rendezők tisztelettel hívnak és várnak mindenkit az országos döntőre való felkészülést is célzó versenyükre! A részvételhez szükséges mellékletek alább letölthetők!

MEGHÍVÓ   KATEGÓRIÁK   NEVEZÉSI LAP

 

XXXIII. Dr. Pataki József Emléktúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség idén is megrendezi a már komoly hagyománnyal bíró emléktúráját. Ideje: 2018. 02. 17. / szombat /    Helye: Óbánya A túra részletei a mellékletben találhatók. A szervezők minden érdeklődőt tisztelettel hívnak és várnak!

 

Floorball érmek Komáromból

Komáromban került megrendezésre a kispályás floorball diákolimpia országos döntője, ahol Tolna megyét 12 csapat képviselte. Az általános iskolai korosztályban sikerült három érmet szereznünk: a II. korcsoportos fiúknál a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett, a IV. korcsoportos leányoknál a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola csapata országos diákolimpiai bajnok, ugyanitt a dobogó harmadik fokán a József Attila Általános Iskola Dombóvár csapata állt. A középiskolai korosztályban kettő negyedik- V. kcs. leány: Deák Paks, V. kcs. fiú: Illyés Dombóvár- illetve kettő ötödik - mindkettő ESZI, V. kcs. leány, VI. kcs. leány - helyezést ért el Tolna megyei iskola. Köszönjük a kollégáknak az eredményes szereplést!

Cselgáncsos díjazottak
Tamásiból

A decemberi ünnepségen nem tudtak megjelenni, most viszont örömmel jöttek Szekszárdra a díjátvétel kapcsán. Orsós Eszter ( Würtz Tamási ) és Ludvig Gergő ( Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium Tamási )  bronzérmet szereztek súlycsoportjukban az előző tanévhez kapcsolódó cselgáncs diákolimpia országos döntőjében. Mindkettő sportoló felkészítő edzője Tóth Attila. A díjakat Bencze János úr, a megyei közgyűlés tagja adta át a fiataloknak.

2016-2017-tanévi diákolimpia eredményességi
díjátadó az MDSZ-nél


2018. január 11-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartotta díjátadó ünnepségét a Magyar Diáksport Szövetség. A rendezvényen kerültek díjazásra az elmúlt tanév legeredményesebb testnevelői, Tolna megyéből Deák István tanár úr, az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola pedagógusa. Az iskola a legeredményesebb "kistelepülés" volt Tolna megyében a diákolimpiai versenyrendszerben, emellett azzal a kiemelkedő eredménnyel is büszkélkedhet, hogy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos országos döntőjében- megvédve előző évi elsőségét- ismét országos diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Az ünnepségnek volt még Tolna megyei vonatkozása: a Szakcsi Általános Iskola Kocsolai Tagintézménye, a kis iskolák diákolimpiája, leány kézilabdában szerzett országos ezüstérmével, a kis iskolák eredményességi rangsorában- megosztva - a harmadik helyen végzett. Az elismerésekhez tisztelettel gratulálunk!

Bodor Árpád Emléktúra

  A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség a harmadik alkalommal rendezi meg az emléktúrát, mellyel a szövetség 2014-ben elhunyt tiszteletbeli elnökére emlékeznek. Időpont: 2018. február 3. / szombat /  Találkozó: 8.40-kor a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ parkolójában. A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók.

Országos
elődöntők Szekszárdon


Kettő országos elődöntő rendezésével indult a 2018-as év Tolna megyében. Január 4-én V-VI. korcsoportos leány kézilabda diákolimpia országos elődöntőre került sor, ahol a sorrend: 1. Fonyód, Mátyás Király Gimnázium, 2. Veszprém,Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium, 3. Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium, 4. Szekszárd, Garay János Gimnázium . Január 5-én kosárlabdával folytattuk a középiskolai leány korosztály számára, végeredmény: 1. Krúdy Gyula Gimnázium Győr, 2. I. Béla Gimnázium Szekszárd, 3. Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium Kaposvár. Az elődöntők győztesei jutottak a január végén Debrecenben megrendezésre kerülő országos döntőkbe.

 
Leány kézi
 
Kosár elődöntő

 

Röplabda Diákolimpia
Országos Elődöntő Pakson

A 2017-es év utolsó diákolimpiai versenyét december 19-én az ESZI-ben rendezte a Tolna Megyei Diáksport Tanács. Az V-VI. korcsoport leány "A" kategória egyik országos elődöntőjére jól képzett csapatok érkeztek, ahol a végeredmény: 1. Liska József Katolikus Iskola Jászberény, 2. Radnóti Miklós Gimnázium Dunakeszi, 3. Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium Veszprém, 4. Energetikai Szakgimnázium Paks, így a január végi, Debrecenben megrendezésre kerülő országos döntő résztvevője a jászberényi iskola lett.

Ünnepi elnökségi ülés

Idén is Pakson, a TEKÉZŐ-ben tartotta évzáró elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gerzsei Péter úr, a Szekszárdi Tankerületi Központ Igazgatója, Dohóczki  Csaba úr, az MVM-Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatási Központjának vezetője.  Az ünnepségen 33 kolléga vehetett át szerény elismerést Kozmann Györgytől, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnökétől. Ők voltak azok, akik munkájukkal hozzájárultak a diákolimpiai versenyrendszer sikeres lebonyolításához. A kötetlen, baráti beszélgetés után város-városkörnyéki csapatokat felvonultató teke diákolimpiára került sor, ahol "körbeverést" követően hármas holtverseny alakult ki. Poór József tanár úr gondos eredményszámítása után a sorrend: 1. Szekszárd "B", 2. Szekszárd "A", 3. Bonyhád, 4. Paks

Diáksportolók díjazása


A képre kattintva megnézhetők a díjátadón készült fényképek!

December 12-én ismét együtt ünnepelt Tolna megye diáksport-társadalma. A Garay János Gimnázium dísztermében megtartott rendezvényen 18 sportág 199 sportolóját díjazta a Tolna Megyei Diáksport Tanács. Azokat, akik a 2016-2017-évi diákolimpiák országos döntőiben érmes helyeken végeztek. A sportolókat Fehérvári Tamás úr, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, kiemelve azt, hogy a sportolók tevékenysége mindig is követendő minta a többiek számára. A Magyar Diáksport Szövetség nevében Rádics Balázs úr, a szervezet ügyvezető igazgatója köszönte meg a testnevelők, edzők, szülök segítségét abban, hogy egy egészségesebb generáció "felépítésében" közreműködnek.

Kis Ninja
Akadályverseny a Petőfiben

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium testnevelési munkaközössége tisztelettel hívja és várja a testnevelő kollégákat és tanítványaikat egy kedvcsináló, várhatóan jó hangulatú rendezvényre, ahol ügyességi akadálypályán, bemutató háziversenyre kerül sor.A rendezvény ideje: 2017. december 14. 14.00 óra Helye: az iskola "régi" tornaterme
Részletesebb információk a mellékletben találhatók.

Elnökségi ülés

November 30-án tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. Elsőként Siklér Gábor úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Irodájának munkatársa ismertette az MDSZ elképzeléseit a diáksport-bizottságok által szervezett alapszintű versenyekkel kapcsolatban: a diákolimpiai versenyrendszerben való részvétel minimum követelménye az alapszintű versenyekre történő elektronikus nevezés. Ennek hiányában a továbblépés nem lehetséges. Fontos a város-városkörnyéki versenynaptár megléte, a versenyek megfelelő propagálása, a jegyzőkönyvek, fényképek megléte. Az elvárásokhoz természetesen az MDSZ anyagiakat is rendel, érdekeltté téve a diáksport-bizottságok vezetőit a minőségi szervezésben. Ezt követően kettő rendezvény részleteiről esett szó: a diáksportolók díjátadó ünnepségére december 12-én 14.00 órai kezdettel a Garay Gimnázium Dísztermében kerül sor, míg a Tolna Megyei Diáksport Tanács évet záró, ünnepi elnökségi ülése Pakson, a Tekéző rendezvény-helyszínen lesz december 13-án 16.00-kor.

 

Bonyhádi sikerek a sportlövő diákolimpián

Derecskén került megrendezésre a 2017-2018-évi sportlövő diákolimpia, ahol a "B" kategóriában- nem igazoltak mezőnye - Beke Zoltán tanár úr tanítványai csapatban kettő érmet produkáltak:
Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövés Leány: 2. helyezett a Bonyhádi Petőfi Evangélikus Gimnázium csapata: Péter Eszter, Németh Lilla Gréta, Andok Zsófia 458 köregységgel
Légpisztoly 20 lövés Fiú   3. helyezett a Bonyhádi Petőfi Evangélikus Gimnázium csapata: Hinek Dominik, Nemes Csaba Boldizsár, Herceg Csaba 416 köregységgel.
A sportág diákolimpiai sikereihez gratulálunk, reméljük, hogy folytatás is következik a jövőben!

 Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség idén is megrendezi hagyományos
eseményét, melynek ideje: 2017. december 2. (szombat) , helye: Magyaregregy. A túra részletei a mellékletben találhatók.

MDSZ-látogatás Tolna megyében

A Magyar Diáksport Szövetség megyei szervezetei működésének helyzetelemzése kapcsán október 24-én látogatást tett szervezetünknél, a Tolna Megyei Diáksport Tanácsnál. Daragó Lászlóné elnöki szaktanácsadó, valamint Farkas Szilárd úr, az MDSZ Dél-Dunántúli Regionális Irodájának vezetője először a szervezet működési feltételeiről tájékozódtak, majd a megyei diákolimpiai versenyrendszer szervezésének gyakorlati kérdései kerültek elemzésre. A tájékozódás délután a diáksport-bizottságaink területét érintette: a DSB-elnökök mutatták be tevékenységük sajátosságait, munkájuk nehézségeit. Kollégáink számos területet érintően komoly kritikát fogalmaztak meg : új nevezési rendszer hibái, továbbképzések kommunikálása, országos döntőkről nagyon későn jövő információk, orvosi-iskolaorvosi igazolás hiányában a felelősség kérdése, MDSZ-honlap arculata... Reméljük, hogy a megyelátogatások után elkészülő összegzés olyan lesz, amely a minőségi feladatellátást segíti valamennyi szinten!  ( iskola, diáksport-bizottság, megyei diáksport szervezet, MDSZ )


Bekezdtünk: 4 Tolna megyei érem Budapestről

A Magyar Diáksport Szövetség a hét végén Budapesten, az Ikarus BSE Atlétikai Centrumban rendezte az atlétikai ügyességi csapatbajnokságok országos döntőit. Szombaton a III-IV. korcsoport versenyein Tolna megyét a Dienes Valéria Általános Iskola Szekszárd képviselte, a  fiú magasugró csapat ezüstérmet szerzett. Ugyanezen iskola fiú távolugró csapata 5. lett. Vasárnap a középiskolai korosztály következett, ahol a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 8 meghívott csapattal is érdekelt volt: a fiú magas csapat 1,7375-ös átlaggal országos diákolimpiai bajnok, a fiú távolugró csapat 6,3225-tel ezüstérmes. Az iskola számára harmadik érmet szintén a fiúk szállították, a svédváltó 2:02,28-as idővel ezüstérmes. A Petőfis lányok diszkoszvető csapattal 4., súlylökő csapattal 5. helyen zártak, a leány svédváltó 11. lett. Ez utóbbi versenyszámban szerepelt még Tolna megyei csapat: az Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár lányai 10. helyen végeztek. Összességében kijelenthető: soha rosszabb évkezdést!

Diákolimpia versenykiírás 2017-2018.


Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy a Diákolimpiai versenykiírás 2017-2018-évi kiadványhoz a Diáksport-bizottságok vezetőinél, - Bonyhád és környéke: Völgyi István, Dombóvár és környéke: Németh József, Paks és környéke: Poór József, Tamási és környéke: Balaskó László, Szekszárd város: Zalakovics Gábor, Szekszárd városkörnyék: Kilián Zsolt - valamint a megyei titkárnál tudtok hozzájutni. Ez a lehetőség természetesen a középiskolák számára is adott.

Európai Diáksport Nap


A Magyar Diáksport Szövetség szeptember 29-ére hirdette meg az Európai Diáksport Napját, melyhez Magyarországon közel ezer iskola csatlakozott. Kifejezetten örülünk annak, hogy a tanévkezdés nem egyszerű szakaszában a Tolna megyei testnevelő kollégáknak volt energiájuk e rendezvényt  tartalommal megtölteni. 28 iskolánk tett így ,- ez a szám a rendezvény 11 éves történetében a legnagyobb - köszönet érte! Fényképeink a Babits Mihály Általános Iskolában készültek, ahol a gyerekek a korábbi évek felszabadultságával, élményként élték meg a rendezvényt.


Elnökségi ülés


A Garay János Gimnáziumban tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A testület elkészítette a 2017-2018-évi megyei diákolimpiai versenynaptárt. Ezt követően Kilián Zsolt tanár úr, valamint Siklér Gábor úr, az MDSZ-regionális irodájának munkatársa mutatták be azt, hogy az új nevezési rendszer milyen feladatokat ró a diáksport-bizottságok vezetőire. A megyei versenynaptár ismeretében szeptemberben elkészülnek a város-városkörnyéki alapszintű versenyek kiírásai, melyre az iskolák kizárólag az új nevezési rendszeren keresztül tudnak nevezni. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy precíz nevezésekkel segítsétek a DSB-elnökök munkáját!

Tollaslabda versenykiírás

A Szent József Katolikus Iskolaközpont tollaslabda versenyt rendez Szekszárdon október 12-én a III. és IV. korcsoport számára. A részletes versenykiírás a mellékletben található.

Folytatódnak az MDSZ ingyenes pedagógus továbbképzései

A Magyar Diáksport Szövetség 2017-őszén még 5 lehetőséget nyújt Tolna megyében grassroots labdarúgás tárgyban.
1-4. évfolyam:
november 10-11-12.  ;   december 8-9-10.
5-12.évfolyam: szeptember 29-30-október 1.;   október 27-28-29. ; november 24-25-26.
Valamennyi képzés Szekszárdon, a Baka István Általános Iskolában kerül megrendezésre. Kérjük a kollégákat,éljetek az MDSZ-által nyújtott lehetőséggel!

 

Testnevelők tanév-előkészítő tanácskozása

74 testnevelő kolléga tette tiszteletét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban rendezett tanévnyitón. . A kollégák elsőként információt kaptak az új tanév diákolimpiai versenyrendszerének változásairól. Kilián Zsolt tanár úr az új nevezési rendszerről szerzett eddigi tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Ezt követően Mocsai Tamás úr, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a szervezet tevékenységéről. Befejezésül Kaufmann Gábor tanár úr tanítványai közreműködésével a torna sportágból kaptunk pergős bemutatót. Köszönjük a kollégáknak az aktív részvételt, a Petőfiseknek pedig azt, hogy ismét igazi házigazdái voltak rendezvényünknek. Reméljük, hogy a 2017-2018-es diákolimpiai versenykiírás napokon belül rendelkezésünkre fog állni, így gondoskodhatunk azok iskolákhoz való kijuttatásáról!

 

Pontrangsor 2016-2017

 

Érmek Miskolcról és Debrecenből

A Miskolcon rendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjén, valamint a debreceni, a Magyar Diáksport Szövetség 30 éves, jubileumi országos döntőjén egyaránt örülhettünk Tolna megyei sikereknek. Az előbbin a Kocsola leány kézilabda csapata a tavalyi eredményét ismételve ezüstérmes lett, - részletes eredmény a mellékletben- ugyanitt Esküdt Luca (Kaposszekcső) 600 méteren szintén a dobogó második fokára állhatott. A debreceni döntő Tolna megyei hőse Péceli Tamás, (Dienes Szekszárd) aki a III. korcsoportban 169 cm-rel nyerte a magasugrást, illetve a távolugrást 563-mal második helyen zárta. Az úszás sportág is hozott érmet: Biró Barnabás (Arany Gimnázium Bonyhád) 100 m háton aranyérmes az V. korcsoport "B" kategóriában. Debrecenben kettő kosárlabda csapatunk volt érintett a IV: korcsoportban, a leányoknál a Dienes Szekszárd az 5., míg a fiúknál a Szent Orsolya Dombóvár a 6. helyen végzett a nyolcas döntőben. Miklós Melinda (Dienes Szekszárd) 163 ponttal az országos döntő legeredményesebb játékosa, Takács Arnold (Dombóvár) pedig a döntő legjobb 3 pontos dobója lett. Ezek az eredmények méltó befejezései a 2016-2017-es diákolimpiai évadnak. Köszönet mindenkinek, akik tettek ezekért a sikerekért!

 

A jegyzőkönyv itt tekinthető meg!

 

Diákatlétika Ünnepe- Székesfehérvár

 

Tolna megyei szempontból tényleg ünnepire sikeredett a székesfehérvári atlétikai diákolimpiák rendezvénysorozata, hiszen nem kevesebb, mint 6 aranyérem megyénk sportolói jóvoltából hozzánk került. Az eredmények élére kívánkozik, hogy Tóth Lili Anna ( Illyés Gimnázium Dombóvár) 1500-on és 3000 m-en is győzni tudott a VI. korcsoportban, s ugyanezt a kiváló eredményt Szemerei Levente (I. Béla Gimnázium Szekszárd) is tudta hozni az V. korcsoportban. Kiváló versenyzéssel Varga Lőrinc (Petőfi Bonyhád) 800 méteren "aranyos" lett. Arra sem nagyon emlékezünk, hogy mikor állt hőgyészi sportoló az országos atlétika diákolimpiai döntő legmagasabb fokán, ez most Kling Rékának, a IV. korcsoport súlylökés versenyszámában sikerült!  Az aranyérmek mellett az országos döntők jegyzőkönyvei "hemzsegnek"a további dobogós Tolna megyei eredményektől: ezüstérmes Martini Gergő (Petőfi Bonyhád) távolugrás, Katona Kitti (Petőfi Bonyhád) magasugrás. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium mindkettő fiú váltója érmes, Balogh Péter (Petőfi Bonyhád) 110 gáton  harmadik, Fazekas Mátyás (Petőfi Bonyhád) távolugrásban harmadik,Hangya Adrienn (Petőfi Bonyhád) 3000 méteren szintén harmadik, Göblyös Csenge (Illyés Dombóvár) az V. korcsoportban 100 méteren bronzérmes, csakúgy Farkas Bence (József Attila Dombóvár) a IV. korcsoportban. És akkor még nem beszéltünk a számos 4-5-6-7-8. helyről, amelyek az előbbiekkel azonos módon megsüvegelendők! Ezek az eredmények várhatóan ismét előkelő helyre sorolják majd Tolna megyét a megyék rangsorában, amelyért köszönettel tartozunk a diáksportolóknak és a sport-szakembereknek egyaránt! Folytatás Debrecenben?

 

Diákolimpiai versenyek dokumentálása

A Magyar Diáksport Szövetség és a Tolna Megyei Diáksport Tanács megállapodást kötött a 2016-2017-évi diákolimpia alapszintű és megyei versenyeinek lebonyolítása tárgyában. A Magyar Diáksport Szövetség sportáganként szabott támogatást nyújt a megyei szervezetek számára. Ennek feltétele a versenyek megfelelő szintű dokumentálása, amely jelenti a rendezvényről beszámoló lap kitöltését, jegyzőkönyveket, valamint az eseményen készült 3 fotó elektronikus úton való megküldését. Ebben a munkában segítségünkre van az MDSZ- Dél-Dunántúli Regionális Irodája, ezért kérjük,hogy a beszámolót, a jegyzőkönyveket és a fotókat elektronikus úton közvetlenül számukra ablonczy.orsolya@mdsz.hu küldjék a kollégák. A fotók esetében lényeges a verseny helyszínének és idejének megadása.Fontos: minden versenyről rendelkeznünk kell a felsoroltakkal, hiszen ez feltétel az anyagi támogatás vonatkozásában. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy segítsék a diáksport-bizottságok elnökeinek ez irányú munkáját!

 

vissza a lap tetejére