Tanévelőkészítő értekezlet

A testnevelő tanárok tanévelőkészítő értekezletét az új tanév előtt idén is szeretnénk megrendezni, melynek időpontja: 2016. augusztus 30. (kedd) 9.00 óra. Helye: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium atlétikai csarnoka. A részletes programról később értesítjük a kedves kollégákat.

Tolna megyei vitézkedések Gyulán

A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer végállomását a Gyulán megrendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntője jelentette, ahol nem várt Tolna megyei sikerek születtek.  A Simon József tanár úr által felkészített, Általános Művelődési Központ Tevel fiú labdarúgó csapata- a gerjeniek 2002-ben elért sikerét ismételve- a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Hasonlóan kiemelkedő eredmény a kocsolai leány kézilabda csapat- felkészítő Schmidtné Pintér Valéria tanárnő- országos döntőben nyújtott ezüstérme. Az atlétikában ugyan nem születtek a labdajátékokhoz hasonló érmes helyezések, ugyanakkor a népes Tolna megyei résztvevői körből- Mórágy, Kölesd, Őcsény, Báta, Tengelic, Kocsola, Comenius Szekszárd- többen is a Tolna megyei döntőn elért eredményükön javítani tudtak a vélemények alapján remekül megszervezett gyulai országos döntőn. A kézilabda jegyzőkönyv itt olvasható! A sikerekhez minden résztvevőnek gratulálunk!


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer értékeléséből kiderült, hogy a mintegy 160 alapszintű verseny után 46 megyei döntőt, illetve 11 országos elődöntőt rendeztünk Tolna megyében a DSB-elnökök és a testnevelő kollégák segítségével. Az új tanévvel kapcsolatos javaslatainkat- úgymint az ügyességi csapatbajnokságok visszaállítása,a 20 csapatos országos döntők ( labdarúgás, amatőr labdajátékok) esetében az elődöntői rendszer beiktatása... - eljuttatjuk a Magyar Diáksport Szövetség Országos Központjába. A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége nevében igazi pihenést és feltöltődést nyújtó nyári szünetet kívánunk a kollégáknak! Terveink szerint augusztus végén ismét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tartjuk majd a tanév-előkészítő megbeszélésünket, melynek részleteiről a honlapon keresztül tájékoztatjuk a kedves kollégákat.

Babits bravúr Debrecenben


A Babits Mihály Általános Iskola kosaras lányai

A III. korcsoport összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének Debrecen volt a házigazdája ezen a hétvégén, ahol négy Tolna megyei csapat volt érdekelt. A Babits Mihály általános iskola kosaras lányai a szekszárdi országos elődöntőn nyújtott teljesítményüket még tudták fokozni, amely a dobogó második fokára repítette a csapatot. A dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont fiai a szakemberek szerint szép, nagyon technikás kosárlabdát produkáltak, de a nagyon magas mezőnyben ez most a hetedik helyre volt elég. Közel volt a komoly sikerhez Tamási leány kézilabda csapata. Lanczki Andrea tanárnő tanítványai a harmadik helyért vívott mérkőzésen hétméteresekkel veszítettek attól az Ózdtól, mely csapatot a csoportmérkőzések során 5 góllal legyőztek. A labdarúgók húszas mezőnyében A Bonyhádi Általános Iskola a 17. helyen végzett. Köszönjük a kollégáknak és a diáksportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a III. korcsoportos diákolimpiák fináléjában!

5. és 9. hely
Miskolcról

Miskolc volt a házigazdája a IV. korcsoportos összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének. A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola kosaras leányai Miskolc és Sopron mögött csoportjukban 3. helyen végeztek. Az országos döntő 5. helyét Kaposvár legyőzése jelentette a Tolna megyei iskolának. A döntő legtöbb 3-pontos találatát Liszkai Rebeka / Dienes Szekszárd / szerezte. Labdarúgás sportágban volt még képviselőnk: a Zombai Általános Iskola fiai a 20 csapatos mezőny 9. helyén tudtak végezn (részletes beszámoló itt!)i, mely eredmény labdarúgás vonatkozásában az eddigi legjobb az  iskola történetében. A diáksportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

 

A Dienes iskola kosaras lányai

Liszkai Rebeka

Kuglóffesztivál- Túrahétvége, Váralja
2016.június 24-25.

A Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület minden természetet kedvelő túratársat szeretettel vár túráira. A túrák leírásai a mellékletben találhatók

 

Pincehely

 

Kicsi társaság is tud nagy elánnal a sport ügyes-bajos dolgairól elmélkedni.

Különösen akkor, amikor minden résztvevőt a jobbítás szándéka vezérel. A házigazda színvonalas borai, illetve a mindig friss Ónodi-anekdoták végig biztosították az egyedi hangulatot. A hazaút Szekszárdig mintha vadasparkon át vezetett volna: vaddisznó, szarvas őz, róka, "bronz"...

Tolna megyei sikerek az atlétikai diákolimpiák országos
döntőiben

Székesfehérvár öt napig az atlétikai diákolimpiák fellegvára volt, hiszen valamennyi korosztály országos döntője a Bregyó Közi Atlétika Centrumban került megrendezésre. A Tolna megyei sportolók letették névjegyüket, hiszen 10 érmet szerezve- elsősorban a középiskolai korosztályban jeleskedve- nagyon eredményes évet zártak. Az eredményekről részletesebb tájékoztatást Gaál László tanár úr mellékletben szerepelő beszámolójából kaphatunk. A tengelici iskola bravuros szerepléséről Szabadi Tamás tanár úr írt számunkra tájékoztatót, köszönjük!

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntők:
100%-os Tolna megyei siker

Ami a múlt héten a Dienes IV. korcsoportos leányainak már sikerült, azt ezen a héten a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont III. korcsoportos fiú, illetve a Babits Mihály Általános Iskola Szekszárd III. korcsoportos leány csapatai ismételni tudták: a dombóváriak hatalmas küzdelemben múlták felül előbb zalaegerszegi, majd kaposvári ellenfelüket. Hasonlóan nehéz dolguk volt a babitsosoknak, akik a jó játékerőt képviselő nagykanizsai és pécsi iskolákat legyőzve nyerték a szekszárdi országos elődöntőt. Gratulálunk csapatainknak, sok sikert kívánunk a IV. korcsoportos miskolci, illetve  III. korcsoportos debreceni országos döntőkhöz!Diákolimpia országos elődöntők
Tolna megyében

A lebonyolított 46 megyei döntő után 6 országos elődöntő zárja a diákolimpiai versenyprogramunkat Tolna megyében. A Pakson rendezett IV. korcsoportos fiú röplabda elődöntőn a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 4. helyen végzett. A Tamásiban bonyolított IV. korcsoportos fiú kézilabda elődöntőn a nagyon kemény mezőnyben Hőgyésznek sikerült a 3. helyet elcsípni. Komoly bravúrt hajtott végre a szekszárdi Dienes, hiszen pécsi és székesfehérvári riválisait is legyőzve jutott a miskolci országos döntőbe a IV. korcsoportos leány kosárlabda csapattal. A Deák Ferenc Általános Iskola III. korcsoportos fiú röplabda csapata ezüstéremmel zárta a május 27-ei elődöntőt. Június 1-jén a Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár III. korcsoportos fiú kosárlabda, míg másnap a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapata hazai környezetben igyekeznek majd kiharcolni a debreceni országos döntőbe jutás jogát.


Küldöttgyűlés a Magyar Diáksport Szövetségnél

Május 25-én Budapesten tartotta küldöttgyűlését a Magyar Diáksport Szövetség.A küldöttek egyhangú szavazással fogadták el az elnöki beszámolót, az MDSZ-2015-évi egyszerűsített beszámolóját, illetve a felügyelő bizottság jelentését. Átadásra kerültek a "Diáksportért" országos elismerések is, melyet a Tolna Megyei Diáksport Tanács felterjesztése alapján megyénkből Stierné Jankovics Mária, a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola testnevelője kapott. Gratulálunk a tanárnőnek, munkájához további sikereket kívánunk!

Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes avatása

Május 19-én a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban egy nagyszerű eseménynek lehettünk résztvevői. A Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyházak közreműködésével megépült Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes átadására került sor. Az intézmény megint egy komolyat lépett előre a sportlétesítmények vonatkozásában. E korszerű gyakorlóhely reményeink szerint sokáig fogja szolgálni a bonyhádi és a Tolna megyei fiatalok mozgáskultúrájának fejlesztését.

 

IX. Suli-Kupa Horgászverseny

Mintha most kezdtük volna, pedig a szombati, Szálkán rendezett horgászverseny már a kilencedik sorszámot viselte. Gyönyörű időben, egyedi környezetben érezte jól magát tanuló, pedagógus és szülő egyaránt. A 10 csapat egy kifejezetten jól szervezett versenyen vehetett részt, - köszönhetően Fotyék János tanár úr precíz közreműködésének - melyen a pálmát a dunaszentgyörgyi egységek vitték el. A bogyiszlói főszakács bogyiszlói paprikával készített halászleve azt mondatta a résztvevőkkel: jövőre ismét találkozunk! A verseny jegyzőkönv itt letölthető!

Atlétika
diákolimpiai döntők Szekszárdon

Április 25-26-án Szekszárdon kerül megrendezésre a középiskolai korosztály atlétika diákolimpia megyei döntője, mellyel kapcsolatban a következő kiegészítő információt adjuk: a sporttelepre gépjárművel behajtani nem lehet, parkolási lehetőség a sportcsarnok melletti parkolóban. Az atlétikai pálya csak gyalogosan közelíthető meg a labdarúgó stadionhoz vezető főbejáraton keresztül, a hátsó kapu elektronikusan zárt. Az atlétikai pályához közel, kettő öltöző áll rendelkezésünkre az új épületben, azon öltözők, melyeket a szekszárdi atléták az év során használnak. Kérünk mindenkit, hogy a tisztaságra és a rendre fokozott mértékben figyeljenek! A sporttelepen folyamatosan építési-felújítási munkálatok zajlanak, ezért a balesetveszély miatt különösen indokolt a körültekintő közlekedés. Ugyanez lesz indokolt a májusi, általános iskolai korosztály megyei atlétikai döntőin is.

A sport legyen a Tied!

A tavaly elindult programsorozat- melynek fő célja, hogy a gyermekek minél több sportágat megismerjenek és kipróbáljanak- idén is folytatódik. A szekszárdi rendezvényen 13 sportág mutatkozott be elsősorban Tolna megyei egyesületek és sportszakemberek közreműködésével. A bemutatóra valamennyi tankerületből érkeztek tanulók. 2016-ban a kiemelt 20 megyei eseményt mintegy 230 iskolai rendezvény fog követni országos szinten. A kezdeményezés sikeréhez hozzájárul az is, hogy az országos sportági szakszövetségek térítésmentesen helyeznek ki sportág-specifikus eszközöket a programban résztvevő nevelési-oktatási intézmények (iskolák) számára, egyben elősegítve ezzel a mindennapos testnevelés céljainak megvalósulását is.

Leány labdarúgás V-VI. korcsoport és kispályás labdarúgás
V-VI. korcsoport fiú

Ezen a héten Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon 6 megyei selejtezőn 37 mérkőzésre került sor, melyek nyomán kialakult a jövő heti megyei diákolimpiai döntők mezőnye: a leányoknál az Illyés Gyula Gimnázium, a Garay János Gimnázium és a Sztárai Mihály Gimnázium, míg a fiúknál a Csapó Dániel Szakképző Iskola, a Szekszárdi SZC. Perczel Mór Tagintézmény Bonyhád, valamint a Szekszárdi SZC. Vályi Péter Szakképző Tamási csapatai a résztvevők.

Ragyogó Tolna megyei szereplés Gödöllőn

A Magyar Diáksport Szövetség április 5-én a szokott helyszínen Gödöllőn, a reptéren rendezte a mezei futó diákolimpia országos döntőjét, ahol a hat korcsoportban mintegy 2500 versenyző állt rajthoz. A dombóváriak reggel a "ki mint vet, úgy arat" , vagy a" befektetett munka biztosan megtérül" gondolatokkal keltek útra, és számításaik fényesen realizálódtak. Kettő arany, 3 ezüst és egy bronz érem megszerzésével ismét felhívták magukra a figyelmet. Az országos döntő "jobb"Tolna megyei eredményeit tartalmazó beszámoló - melyet Gaál László tanár úr készített- a mellékletben olvasható.

 


Bonyhádi és Bátaszéki érmek Miskolcról

A Magyar Diáksport Szövetség a hét végén Miskolcon rendezte az úszás diákolimpia országos döntőjét, ahol a nem igazoltak kategóriájában 9 Tolna megyei érem született. A bonyhádi sportolók közül Gergely Fruzsina kettő arany, Bíró Barnabás arany és ezüst, Guzser Róbert bronzérmet könyvelhettek el.  Czárth Zsófia (Petőfi Bonyhád ) és Mattenheim Dávid ( Cikádor Bátaszék ) a dobogó harmadik fokára állhattak. Kettő váltónak is sikerült érmet szerezni: a középiskolai korosztályban a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 4X50-es leány gyorsváltója  (Magyar Boglárka, Joós Réka, Veszprémi Pálma, Lőrincz Dóra ) harmadik, míg a Cikádor Bátaszék III. korcsoportos fiú gyorsváltója (Bozsolik Ákos, Farkas András, Fekete András, Mattenheim Dávid ) második helyen végzett. Gulyás Péter tanár úr sportolói évek óta az éremszerzők között vannak, a bátaszékieknek - köszönhetően Nagy Ákos tanár úr és kollégái következetes munkájának - most először sikerült  országos döntőben érmeket szerezni. Részletes eredmények a Magyar Diáksport Szövetség   (diákolimpia, eredmények ) honlapján találhatók.

Őcsény országos diákolimpiai bajnok, a dombóvári
Illyés Gyula Gimnázium ezüstérmes

Március 12-én Tatán került megrendezésre a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntője a III-IV. korcsoport számára, ahol kiemelkedő Tolna megyei sikerek születtek. Deák István tanár úr tanítványai a dobogó legmagasabb fokára állhattak. Fokozta örömünket, hogy az ezüstérem is Tolna megyei iskola birtokába került: a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata- Dr Szenyéri Zoltán igazgató úr felkészítésével- az ország második legjobb csapata lett. Köszönjük a kollégáknak és a diákoknak, hogy fantasztikus eredményükkel ismét elismerést szereztek településüknek és Tolna megyének egyaránt!

Strandlabdarúgás versenykiírások

Elkészültek a strandlabdarúgás diákolimpiák országos döntőinek versenykiírásai. Az országos döntőt a IV., illetve az V-VI. korcsoportban is régiós döntők előzik meg, a középiskolai korosztály egyik régiós döntője Bonyhádon kerül majd megrendezésre. A versenykiírások és a hozzá kapcsolódó dokumentumok az MDSZ honlapján a Szakszövetségi Versenykiírások menüpontnál találhatók. A nevezési határidő mindkét korcsoport esetében március 31.Tolna megyei
asztalitenisz sikerek Budapesten

A fővárosban az Elektromos Sportcsarnokban került megrendezésre az asztalitenisz diákolimpia országos döntője, mely megmérettetés a versenyengedéllyel nem rendelkező diákportolók  számára nyújt indulási lehetőséget. A kettő aranyérmet a  Stankovics István által felkészített, Várdomb-Alsónána Általános Iskola színeiben induló Puskás Petra és Faddi Korina szállították, akik megnyerték az I-IV. korcsoport leány csapatversenyt, Illetve Petra az egyéniben is győzni tudott a III-IV. korcsoportban. Az I-II. korcsoportos fiúknál a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanulója, Horváth Levente bronzérmet szerzett. Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott az V-VI. korcsoport megerősödött mezőnyében Kajtár Eszter, a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium tanulója. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!Bátaszék: VIII. Kanizsai
Dorottya Úszóverseny 2016.

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola, valamint a Bátaszék Sportegyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg úszóversenyét. Helye:  Bátaszék, Tanuszoda. Ideje: 2016. március 11. ( péntek )12 órától A versenyre felhívás, a kiírás és a nevezési lap itt letölthető!

Kozmann György Bonyhádon a Petőfiben

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium az olimpia évében előadás- sorozatot tervez az iskola tanulói számára. Az első rendezvényre február 12-én került sor, ahol a vendég Kozmann György, sportért felelős államtitkár helyettes, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke volt. A hallgatóság bepillantást kaphatott az élsportolók olimpiára való felkészülésének mozzanatairól, emellett Athén és Peking kapcsán az előadó személyes felkészülésének érdekességeit is megosztotta a tanulókkal.

Kispályás labdarúgás fiú IV. és V-VI. korcsoport nevezések

Felhívjuk a kollégák figyelmét, hogy a kispályás fiú labdarúgás nevezések határideje a IV. korcsoport esetében november 5-e, V-VI. korcsoportnál november 20-a volt! A Tolna Megyei Labdarúgó Sportigazgatóság ellenőrzi, hogy a nevezettek a IV. korcsoportnál 2013. augusztus 1-óta NB-I és NB-II felnőtt és korosztályos (futsal is ) bajnokságokra kiadott verseny-játékengedéllyel nem rendelkeznek, illetve a szövetségek által rendezett versenyeken sem vettek részt. A középiskolai korosztály esetében a tiltás az NB-III-ra is kiterjed! A korábban nevezett iskolákat az ellenőrzés eredményéről már kiértesítettük. Kérjük a kollégáktól, hogy a nevezéseket február 19-éig szíveskedjetek pótolni, hiszen a nagyszámú nevezés áttekintése
időigényes feladat. Fontos: ellenőrizetlen névsorral sem megyei selejtezőn, sem város-városkörnyéki diákolimpiai versenyen nem lehet részt venni! Amennyiben egy ellenőrzött névsoron további módosítást eszközöl az iskola, azt mindenképpen kérjük külön jelezni, hiszen az újként nevezett tanulók miatt ismételt áttekintés szükséges.

Magyarország Jó tanulója- Jó sportolója 2015.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot ír ki a "Magyarország Jó tanulója-Jó sportolója 2015. cím elnyerésére. A pályázat beadási határideje: 2016. február 22.  A pályázati kiírás és adatlap a mellékelt címen található.

XXXII. Dr. Pataki József Emléktúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Szekszárd Kórház Sportkör Természetbarát Szakosztálya immár 32. alkalommal rendezi meg az emléktúrát. A csillagtúra 2016. február 20-án kerül megrendezésre, célja az Óbányai-völgyben található Dr. Pataki József  Kulcsosház érintése. A rendezők minden érdeklődőt és túrázni vágyót szívesen várnak. A túra részletes leírása a mellékletben olvasható.

Ezüst és bronz Kecskemétről

A hét végén Kecskeméten került megrendezésre a kispályás floorball diákolimpia országos döntője, ahol kettős paksi siker született: a Deák Ferenc Általános Iskola IV. korcsoportos fiú csapata Szekszárdi Milán vezérletével ezüst, míg az Energetikai Szakközépiskola VI. korcsoportos leány csapata bronzéremmel zárt. Poór József tanár úr részletes beszámolója a mellékletben olvasható.

Eredményességi díjátadó ünnepséget, majd
rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tartott az MDSz

A Magyar Tudományos Akadémia épülete adott otthont annak a rendezvénynek, ahol államtitkárok és élsportolók jelenlétében a 3-3 legjobb általános és középiskolát díjazta a Magyar Diáksport Szövetség a 2014-2015-évi diákolimpiai eredményesség alapján. Ebben a versenyben kiemelkedőt nyújtott a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont, amely a pontot szerző 516 iskola versenyében 4. helyen végzett, amely Tolna megye eddigi legjobb általános iskolai teljesítménye a diákolimpiák történetében. A középiskolák vonalán a 323 eredményt felmutató intézmény sorában az előkelő 10. helyen végzett a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium. Díjazták a megyék legeredményesebb testnevelőit is, ezt a címet Horváth Zsoltné, a Szent Orsolya Iskolaközpont testnevelője kapta. Szívből gratulálunk a tanárnőnek, köszönjük a testnevelő kollégáknak és az intézmények vezetőinek azt, hogy munkájukkal elérték, hogy az ország legjobbjai között Tolna megyei sportszakembereket köszönthetünk!
A díjátadó ünnepség után rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésre került sor, ahol a küldöttek egyhangú szavazással erősítették meg a Balogh Gábor úr által vezetett eddigi elnökséget. A szavazás Tolna megyei vonatkozása, hogy Kozmann György, sportért felelős államtitkár helyettes, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja lett.


(fotó: Kováts Dániel)

 

Horváth Zsoltné
a Szent Orsolya Iskolaközpont testnevelője

 
Kozmann György

Diákolimpia
országos elődöntők Tolna megyében

Az új év első hetében három országos elődöntő rendezője Tolna megye: 5-én Pakson a Vak Bottyán Gimnázium fiú röplabda csapata, 7-én Tamásiban a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium leány kézilabda csapata, míg szintén 7-én, Szekszárdon az I. Béla Gimnázium leány kosárlabda csapata küzd meg az országos diákolimpiai döntőbe jutás jogának megszerzéséért.

Fenti események jegyzőkönyvei

 
 
 
 

Ünnepi elnökségi ülés

December 16-án Pakson a TEKÉZŐ-ben tartotta évet záró ünnepi elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A rendezvényen 36 kolléga munkáját köszönte meg a szervezet, azokét, akik a 2014-2015-évi diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításában komoly segítséget nyújtottak számunkra. Az elismeréseket Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerületének igazgatója adta át az érintetteknek. Az összejövetel stílszerűen, igazodva a rendezvény helyszínéhez, aktív sporttal zárult.

 

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 15-én Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében tartotta díjátadó ünnepségét, ahol azon diáksportolók teljesítménye került elismerésre, akik a 2014-2015-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. Ez 16 sportág 241 sportolóját jelentette, akiket a megyei közgyűlés nevében Ribányi József úr, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött.  A díjátadók között volt Dr Gábor  Ferenc úr, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője, Molnár László úr, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli regionális irodájának vezetője,  Jóföldi Gabriella, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerület  tanügyigazgatási referense,  Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán bizottságának elnöke, Kozmann György, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke, Kőfalvi Adél, a szekszárdi HORFER-Serleg tulajdonosa.
Jó évet zárt az atlétika, a kajak-kenu, a cselgáncs, kettő  kosárlabda csapatunk is érmes tudott lenni, de magas a díjazottak száma karate, kerékpár és floorball sportágakban is. A díjazottak döntő többsége városi iskolák tanulója, de számos kistelepülés  mutatott fel szép eredményeket: Várdomb-Alsónána, Gerjen, Bogyiszló, Györköny, Bölcske, Fadd.

Floorball
diákolimpia országos elődöntők Pakson

A napokban Pakson Poór József tanár úr koordinálásával zajlottak a kispályás floorball diákolimpia III. és IV. korcsoportos leány országos elődöntői. Mindkét korcsoportból volt Tolna megyei továbbjutó: a III. korcsoportnál a 2. helyen végzett József Attila Dombóvár csapata Pretzné Wadl Ildikó tanárnő irányításával, míg a IV. korcsoportban szintén 2. helyezést elérő házigazda Deák Ferenc Általános Iskola csapata.

Elnökségi ülés

November 26-án tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A napirendi pontok között szerepelt a Magyar Diáksport Szövetség támogatása, amely a diáksport-bizottságok által szervezett versenyeket célozza. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatáshoz való hozzájutás a korábbihoz képest megnövekedett adminisztrációt követel a diáksport-bizottságok elnökeitől. Kettő  rendezvényről is döntés született: a 2014-2015-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést elért diákportolók díjátadó ünnepségére december 15-én /kedden /14 órai kezdéssel kerül sor Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében, míg az előző tanévi diákolimpiai versenyek lebonyolításában közreműködő testnevelő kollégák segítségét december 16-án Pakson köszöni meg az elnökség.

Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Tanösvény Természetjárásért Egyesület december 5-én / szombaton / Mikulás-túrát szervez , melynek központja a Keleti-Mecsek. A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók. A szervezők várják az iskolai csoportok jelentkezését is!

Teremlabdarúgás diákolimpia V-VI. korcsoport fiú

Az őszi szünet utáni héten négy helyszínen,  - Paks, Tolna, Bonyhád, Dombóvár- 36 mérkőzés után alakult ki a teremlabdarúgás diákolimpia középiskolai fiú korosztálya megyei döntőjének mezőnye. Kifejezetten színvonalas és sportszerű mérkőzések után a tolnai, december 1-jei döntő csapatai: Garay János Gimnázium Szekszárd, Csapó Dániel Szakképző Iskola Szekszárd, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Apáczai Csere János Szakközépiskola Dombóvár. A döntőben -a selejtezőkhöz hasonlóan- szintén körmérkőzéssel dől el az országos döntőbe jutás lehetősége.

Kozmann György:
helyettes államtitkár

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára lett Kozmann György, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke. A kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ-és Európa-bajnok sportoló kinevezése október 30-án megjelent miniszterelnöki határozat megjelenésével került közzétételre.

Őszi szünet utáni
"nagyüzem" a diákolimpiákon

Ugyan csak most kezdődött az őszi szünet, de a következő héten már igazi "nagyüzem" lesz a diákolimpiákon. 19 középiskola V-VI. korcsoportos teremlabdarúgó csapata Pakson, Tolnán, Bonyhádon és Dombóváron játszik selejtező mérkőzéseket a megyei döntőbe jutásért, szintén a jövő héten Pakson és Tamásiban kerül megrendezésre a középiskolai korosztály kézilabda diákolimpia megyei döntője. Kérjük a kollégákat, hogy az elektronikus nevezést szíveskedjetek mielőbb megtenni. Az amatőr labdajátékok küzdelmeire 2016-ban kerül sor, ezzel együtt az ezekre történő nevezést most ősszel kell eszközölni azért, hogy a megyei szövetségek időben tudják ellenőrizni az amatőr státuszt. A mezei diákolimpia országos döntőjére a nevezések megtörténtek, kérjük a kollégáktól ellenőrizni, hogy csapataitok és egyéni versenyzőitek az országos versenyre jutottak között szerepelnek-e?

Mezei diákolimpia megyei döntő

A délelőtt még komoly esőzést produkáló időjárás még a rendezőket is elbizonytalanította: megrendezhető-e az általában legnagyobb létszámot felvonultató mezei diákolimpia döntője a mai napon? Aztán a bonyhádi stáb 10. 45-kor igent mondott, és a gyakorlat őket igazolta: 34 iskola 501 diáksportolója állt rajthoz a hat korcsoportban. Örömünkre szolgált, hogy több olyan intézménnyel is találkoztunk, amelyekkel mezei diákolimpián még nem volt módunk. Köszönjük a testnevelő kollégáknak, hogy sportolóikkal igazi tartalommal töltötték meg ezt a borongós délutánt, külön köszönet bonyhádi sportbarátainknak, akik ehhez megfelelő keretet biztosítottak!

Ügyességi csapatbajnokság III-IV. korcsoport

Szeptember 30-án Szekszárdon 16 iskola részvételével rendeztük az általános iskolai korosztály ügyességi csapatbajnokágának megyei döntőjét. Annak ellenére, hogy a verseny nem diákolimpiai megmérettetésnek minősült ebben a tanévben,minden városkörnyék képviseltette magát. Örömünkre szolgált, hogy a városi iskolák mellett több kis iskola csapata is helyet követelt magának a dobogón. Köszönjük a kollégáknak, hogy az utazások megszervezésével segítették a magas részvételi számú megyei verseny létrejöttét!

Eredmények  


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége, melyen elfogadásra került a 2015-2016-os tanév diákolimpiai versenynaptára. A sportágak megyei döntőinek versenykiírásai folyamatosan kerülnek feltöltésre. 20 Tolna megyei középiskola nevezése érkezett be a diáksport tanácshoz, számukra a labdajátékok lebonyolítási rendszere sportági referensek közreműködésével október 10-éig elkészül.

Ügyességi csapatbajnokság
III-IV. kcs, mezei futóbajnokság megyei döntő

Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy az általános iskolák kérésének megfelelően szeptember 30-án megrendezzük a III-IV. korcsoport ügyességi csapatbajnokságát Szekszárdon. A verseny nem diákolimpia, arról továbbjutás nincs. Október 8-án Bonyhádon rendezzük a mezei diákolimpia megyei döntőjét valamennyi- I-VI.- korcsoport számára. Kérjük a kollégák segítségét abban, hogy a versenyekre való nevezést a mellékletben szerepelő feltételeknek megfelelően szíveskedjetek eszközölni. A versenykiírások és a nevezési lapok e hír mellékleteként letölthetők!
- Ügyességi csb. III-IV kcs. kiírás
- Mezei futás I-VI. kcs kiírás
- Nevezési lap I-IV. kcs.
- Nevezési lap V. kcs.
- Nevezési lap VI. kcs.

Pontrangsor 2014-2015

Testnevelő tanárok tanév-előkészítő értekezlet

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban közel nyolcvan testnevelő kolléga részvételével zajlott a megyei tanév-előkészítő értekezlet. Az új tanév változásait Tilinger Balázs úr, a Magyar Diáksport Szövetség diákolimpiai osztályának vezetője mutatta be a résztvevőknek. Az MDSZ- szerteágazó tevékenységét Farkas Szilárd úr, a szervezet Dél-Dunántúli Regionális irodájának vezetője szemléltette. A megyei feladatok megbeszélése után Fazekas Gáspár tanár úr a közelmúlt ifjúsági világversenyeken szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A rendezvényt Csábrák János tanár úr a baseball sportág elmélete és gyakorlata című előadása zárta. A Diákolimpia Versenykiírások 2015-2016. kiadványokat az iskolák átvették,a jelen nem lévők a Tolna Megyei Diáksport Tanácsnál juthatnak hozzá a könyvhöz.

Évzáró értekezlet a Magyar Diáksport Szövetségnél

 Az MDSZ július 13-án Budapesten a Sportok Házában tartotta évzáró értekezletét, ahol a megyei titkárok képviselték a megyei szervezeteket. A beszámoló érintette, hogy az előző tanév diákolimpiai versenyein közel 280.000 tanuló vett részt. Szó volt a megyék finanszírozásáról is: a 2015-évi támogatás meghatározó része várhatóan szeptemberben jut ki az érintettekhez. A diákolimpiai osztályon személyi változás történt, Horváth Ildikó július 1-jétől nem dolgozik az országos központban. A Tolna Megyei Diáksport Tanács nevében ezúton köszönjük meg a kolléganő rendkívüli hozzáértését és agilitását, amellyel hosszú éveken át támogatta iskoláink tevékenységét! Az új tanévben komoly változások várhatók a diákolimpiai versenyrendszert illetően, melyről az MDSZ elnöksége a július 18-ai elnökségi ülésén dönt. A változásokról a Bonyhádra tervezett tanév-előkészítő értekezleten tájékoztatjuk majd a kollégákat.

Balatoni Emlék: Bonyhádi Bronz

Június 25-28: Siófok volt helyszíne a strandlabdarúgás országos döntőinek. A "kicsiknél" a Bonyhádi Általános Iskola és Gimnázium szinte végig menetelt, így jutott az 1-3. helyeket eldöntő hármas körbe, ahol először csak büntetőkkel, majd éles küzdelemben 2:0-ra kikapott a későbbi bajnok Balatonszemestől, így bronzéremmel zárta az országos döntőt, a legjobb kapus különdíját a bonyhádi Győrfi Bálint kapta. A középiskolai korosztályban 24 csapat vett részt a küzdelmekben, a megyénket képviselő Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9.helyen végzett. Az országos döntő gólkirálya- a siófoki Balogh Bencével megosztva- 16 találattal a Petőfiből Genczler Kornél lett. Köszönjük a bonyhádi kollégáknak- Kersák Tamás, Palkovics Árpád, Stumpf József, Csábrák János, Máté Norbert -és sportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a strandlabdarúgás országos döntőiben.Békéscsaba, végállomás

Június 22-25. között Békéscsaba volt házigazdája a kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjének. Sajnos kiemelkedő Tolna megyei sikerekről nem tudunk beszámolni. Csapataink a megyei döntőn elért eredményektől is elmaradtak, így aztán atlétikában a Kakasd leány csapata 15., a Kölesd fiú csapata 11. helyen végzett. Az egyéni  versenyszámokban a legjobb helyezést Dundics Dominika / Kölesd / érte el, ő 6. lett 800 méteren. A leány kézilabda csapatok mezőnyében a kocsolai lányok 7., míg a fiúk labdarúgásánál  Őcsény 14. helyen végzett.Ezzel együtt köszönjük a kollégáknak, - Schmidtné Pintér Valéria, Deák István, János Zoltán, Paszler József, Ányos József- hogy nem kis energiával megszervezték a részvételt, és képviselték Tolna megyét a tanév utolsó, általános iskolai korosztályt érintő országos diákolimpiai döntőjén.

 

Befejeződtek a III. és IV. korcsoport összevont labdajátékok
országos diákolimpiai döntői

A múlt hét végén Debrecen adott otthont a IV. korcsoportos labdajátékok diákolimpiák országos döntőinek, ahol kettő Tolna megyei 5. helyezés született: Tamási Általános Iskola, Gimnázium leány kézilabda, valamint a Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata. Lanczki Andrea, illetve Stierné Jankovics Mária tanítványai a maximumot nyújtva érték el e remek helyezéseket. A Cikádor Általános Iskola Bátaszék kispályás labdarúgó csapata Faidt József irányításával a húszas mezőny 14.helyén végzett. A mostani hét végén Egerben a III. korcsoportosok küzdelmeiben még közelebb álltunk a kiugró sikerekhez, hiszen 3 csapatunk is - Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium labdarúgás, Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár fiú kosárlabda, Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata- a bronzéremért játszhatott. A mérkőzések után három 4. helyezés jutott a Tolna megyei iskoláknak. A mérkőzések  "élességét" jelzi, hogy a Bonyhád 1:0-ra, a Dienes 65:64-re szenvedett vereséget az éremért folyó küzdelemben. Ezzel együtt csak gratulálhatunk csapatainknak, hiszen teljesítményükkel jelezték: az ország legjobbjai között vannak. Köszönjük Palkovics Árpád, Kersák Tamás, Stierné Jankovics Mária, Horváth Zsoltné, Reizinger Attila, Halmai Balázs kollégáknak, hogy munkájukkal komoly elismerést szereztek Tolna megyének!

 

Magyarország Jó-tanulója - Jó sportolója

2015-ben 340 tanuló érdemelte ki a Magyarország Jó tanulója -Jó sportolója címet, köztük nyolc Tolna megyei sportoló, akikre méltán lehetünk büszkék: - Kőszegi Lilla Zsanna ( úszás ), Várteleki Richárd (úszás), Reizinger Dóra (atlétika) mindhárom sportoló Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár, Lacza Eszter ( atlétika) Tamási, Hodován Dávid ( kenu) II. Rákóczi Paks, Koleszár Zoltán ( kenu) ESZI Paks, valamint Polgár Luca( cselgáncs) és Bognár Ferenc (cselgáncs) mindketten a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

Pincehely

Az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú baráti beszélgetésén vettek részt azok a testnevelő kollégák az Ónodi-házaspár pincehelyi " nyári -egész évi? állomáshelyén", akik úgy gondolták, hogy a tanév végi forgatagban szánnak egymásra egy kis időt. Jó volt érzékelni, hogy már "régen" nyugdíjas éveket élvező kollégák mennyi energiával bírnak, és milyen optimizmussal tekintenek a jövőbe. Szerencsés lenne, ha az ő életigenlésük nyomot hagyna a fiatalabb kollégák gondolkodásában, segítve a napjainkban kétségtelenül nem kevés számú akadály leküzdését!

 

Diáksportolók díjátadó ünnepsége


A képre kattintva megnézheted az átadón készült fotókat!

December 16-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében zajlott az az ünnepség, amelyen a Tolna Megyei Diáksport Tanács díjazta azokat a diáksportolókat, akik a 2013-2014-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. A résztvevőket Fehérvári Tamás úr, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, majd 18 sportág 267 diáksportolója vehetett át díjat a szépszámú közönség előtt. A rendezvény támogatói:  MVM. Zrt. Paks, Tolna Megye Közgyűlése, Horfer Serleg  Szekszárd. Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak e remek sikerek születéséhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a lap tetejére