Érmek Miskolcról és Debrecenből

A Miskolcon rendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjén, valamint a debreceni, a Magyar Diáksport Szövetség 30 éves, jubileumi országos döntőjén egyaránt örülhettünk Tolna megyei sikereknek. Az előbbin a Kocsola leány kézilabda csapata a tavalyi eredményét ismételve ezüstérmes lett, - részletes eredmény a mellékletben- ugyanitt Esküdt Luca (Kaposszekcső) 600 méteren szintén a dobogó második fokára állhatott. A debreceni döntő Tolna megyei hőse Péceli Tamás, (Dienes Szekszárd) aki a III. korcsoportban 169 cm-rel nyerte a magasugrást, illetve a távolugrást 563-mal második helyen zárta. Az úszás sportág is hozott érmet: Biró Barnabás (Arany Gimnázium Bonyhád) 100 m háton aranyérmes az V. korcsoport "B" kategóriában. Debrecenben kettő kosárlabda csapatunk volt érintett a IV: korcsoportban, a leányoknál a Dienes Szekszárd az 5., míg a fiúknál a Szent Orsolya Dombóvár a 6. helyen végzett a nyolcas döntőben. Miklós Melinda (Dienes Szekszárd) 163 ponttal az országos döntő legeredményesebb játékosa, Takács Arnold (Dombóvár) pedig a döntő legjobb 3 pontos dobója lett. Ezek az eredmények méltó befejezései a 2016-2017-es diákolimpiai évadnak. Köszönet mindenkinek, akik tettek ezekért a sikerekért!

 

A jegyzőkönyv itt tekinthető meg!

 

Elnökségi ülés

Június 28-án elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége, ahol elsőként a szervezet pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége került tárgyalásra, majd a diáksport-bizottságok által szervezett alapszintű versenyek adminisztrációjának értékelésére került sor. Ennek kapcsán a DSB-elnökök tevékenységét köszönet illeti, hiszen a versenyeket hiánytalanul dokumentálták.  A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége nevében tényleges pihenést, nyugalmas nyári szünetet kívánunk a kollégáknak! Augusztus végén a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban fogjuk rendezni a szokásos tanév-előkészítő értekezletünket, melyről később tudunk majd pontos információkkal szolgálni.

 

Dombóvár-és környéki testnevelő tanárok ünnepi találkozója

Igazán kellemes hangulatú, az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó baráti összejövetelre kaptunk meghívást a dombóvári kollégák jóvoltából. A rendezvény egyediségét adta, hogy Tarr Imre és Fazekas Gáspár kollégák úgy döntöttek, hogy megkezdik felhőtlen nyugdíjas éveiket. A Tolna megyei testnevelő tanárok nevében tisztelettel köszönjük a sok évtizedes, példamutató tevékenységüket, melyet számos dombóvári, megyei és országos elismerés is alátámaszt. Munkájuk mintaként szolgálhat a fiatalabb generáció előtt, akik ezen a fórumon is hangsúlyozták, illetve mi is ezt tesszük: a tanár urak jövőbeni közreműködésére még hosszú ideig szeretnénk építeni!

Diákatlétika Ünnepe- Székesfehérvár

 

Tolna megyei szempontból tényleg ünnepire sikeredett a székesfehérvári atlétikai diákolimpiák rendezvénysorozata, hiszen nem kevesebb, mint 6 aranyérem megyénk sportolói jóvoltából hozzánk került. Az eredmények élére kívánkozik, hogy Tóth Lili Anna ( Illyés Gimnázium Dombóvár) 1500-on és 3000 m-en is győzni tudott a VI. korcsoportban, s ugyanezt a kiváló eredményt Szemerei Levente (I. Béla Gimnázium Szekszárd) is tudta hozni az V. korcsoportban. Kiváló versenyzéssel Varga Lőrinc (Petőfi Bonyhád) 800 méteren "aranyos" lett. Arra sem nagyon emlékezünk, hogy mikor állt hőgyészi sportoló az országos atlétika diákolimpiai döntő legmagasabb fokán, ez most Kling Rékának, a IV. korcsoport súlylökés versenyszámában sikerült!  Az aranyérmek mellett az országos döntők jegyzőkönyvei "hemzsegnek"a további dobogós Tolna megyei eredményektől: ezüstérmes Martini Gergő (Petőfi Bonyhád) távolugrás, Katona Kitti (Petőfi Bonyhád) magasugrás. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium mindkettő fiú váltója érmes, Balogh Péter (Petőfi Bonyhád) 110 gáton  harmadik, Fazekas Mátyás (Petőfi Bonyhád) távolugrásban harmadik,Hangya Adrienn (Petőfi Bonyhád) 3000 méteren szintén harmadik, Göblyös Csenge (Illyés Dombóvár) az V. korcsoportban 100 méteren bronzérmes, csakúgy Farkas Bence (József Attila Dombóvár) a IV. korcsoportban. És akkor még nem beszéltünk a számos 4-5-6-7-8. helyről, amelyek az előbbiekkel azonos módon megsüvegelendők! Ezek az eredmények várhatóan ismét előkelő helyre sorolják majd Tolna megyét a megyék rangsorában, amelyért köszönettel tartozunk a diáksportolóknak és a sport-szakembereknek egyaránt! Folytatás Debrecenben?

Az egyiknek
sikerült, a másiknak nem...

Május 23-án kettő, IV. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos elődöntő zárta a tanév Tolna megyei eseményeit: a lányoknál Szekszárdon a Babits Mihály Általános Iskola ezüstérmet szerzett, miután nagy küzdelemben vereséget szenvedett a fővárosi Török Flóris Általános Iskolától. Harmadik helyen Széchenyi István Általános Iskola Dunakeszi végzett. Ezzel egyidőben Dombóváron, a Szent Orsolya Iskolaközpont fiú csapatának sikerült a bravúr: az első meccsen negyvenes különbséggel verték a Kaposvár Toldi Lakótelepi Iskolát, majd a döntőben - ahol igazándiból nem ment a játék a hazaiaknak- 71:68-ra a székesfehérvári Vasvárit. Itt a sorrend: Dombóvár, Székesfehérvár, Kaposvár, Pécs Városkapu Általános Iskola. Dícséret illeti a "dombóvári kosárlabda vonalat", hiszen a III. korcsoport után a IV. korcsoportban is az országos döntőbe jutottak. Várjuk a jó folytatást!

Pincehely

 
Újra elrohant egy év, és egy kedves meghívás ismét eljutott hozzánk. Az Ónódi-házaspár tisztelettel hívja és várja a test-nevelő kollégákat június 2-án, pénteken 16-órától Pincehelyre egy jó hangulatú, baráti beszélgetésre.

 

Ünnepi küldöttgyűlés a Magyar
Diáksport Szövetségnél

Május 19-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartotta ünnepi küldöttgyűlését az idén 30 éves Magyar Diáksport Szövetség. A szervezet korábbi elnökei - Novotny Zoltán, Deák György-  idéztek fel emlékeket az elmúlt évtizedekből, majd Balogh Gábor úr, a Magyar Diáksport Szövetség jelenlegi elnöke jellemezte a 2012-2017-es időszakot, illetve ismertette a szervezet jövőbeni elképzeléseit, tevékenységének új irányait. Ezen a fórumon kerültek átadásra a " Diáksportért" országos elismerések is, melyet megyénkből - a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnökségének felterjesztése alapján - Scherer Tamás tanár úr, a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola testnevelője, a megyei diáksport szervezet elnökségének tagja kapta. Gratulálunk a tanár úr elismeréséhez, munkájára a jövőben is számítunk!

Leány labdarúgás V-VI.kcs. Országos döntő

A Tolna Megyei Diáksport Tanács a hét végén rendezte az V-VI. korcsoportos leány labdarúgás diákolimpia országos döntőjét. A 19 csapatos mezőnyben a szekszárdi Garay János Gimnázium hatodik, míg a Tolnai Katolikus Gimnázium a 17. helyen zárt. Az első versenynap után a csapatvezetők fogadására  a GarayÉlménypincében került sor, ahol a testnevelő és edző kollégák részére Módos Ernő úr prezentált borkóstolót. Reméljük, hogy rendezvényünk nem okozott csalódást a diáksportolók körében sem, a versenybizottság elnöke- Kovács Kálmán úr, 56 szoros magyar válogatott labdarúgó- elismeréssel szólt a szekszárdi rendezésről.

X. Suli-Kupa Horgászverseny


A hét végén 11 csapat vett részt a X. Suli-Kupa horgászversenyen. A Bogyiszlói-Holt Duna remek helyszínnek bizonyult, mivel a kifogott hal mennyisége közelítette a 150 kilogrammot. Ismét egy remek alkalom, ahol felnőttek és diákok gyönyörű természeti környezetben együtt hódolhattak szenvedélyüknek. Köszönet a szervezőknek és a bogyiszlói házigazdáknak a remek élményekért!

   Kiváló Tolna megyei szereplés Gödöllőn


Elsősorban a dombóvári sportolók jóvoltából következik a címben szerepelő megállapítás. Három bajnoki cím: a Szent Orsolya Iskolaközpont II. korcsoportos fiú és leány csapatai is a dobogó legfelső fokára állhattak, csakúgy Tóth Lili Anna, az Illyés Gyula Gimnázium tanulója, a VI. korcsoportos leányok egyéni versenyében. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium V. korcsoportos leány csapata örömünkre bronzérmet szerzett. De hasonlóan az előbbiekhez megsüvegelendő eredmények a Szent Orsolya csapatainak 4. és 6. helyezései, a Bonyhádi Általános Iskola II. korcsoportos fiú, és a József Attila Dombóvár leányainak szintén 5. helyezése ugyanebben a
korcsoportban. Vagy Szemerei Levente ( I. Béla Gimnázium Szekszárd ) 4. helyezése az V. korcsoportos fiúk egyéni versenyében, illetve a középiskolai korosztályban  kettő 5. hely csapatban, melyet a Petőfi Bonyhád fiai , és az Illyés Gyula Gimnázium leányai szállítottak. Köszönet a sportolóknak és felkészítőiknek a sikeres szereplésért!


"Magyarország jó tanulója-jó
sportolója 2016"


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot hirdet a "Magyarország jó tanulója-jó sportolója 2016" címre. A pályázati kiírás és útmutató a Magyar Diáksport Szövetség honlapján érhető el. A pályázat csak elektronikus úton nyújtható be, melynek határideje: 2017. április 28. 8 óra.

Mezei diákolimpia
megyei döntő

Március 28-án Bonyhádon, a Városi Sporttelepen kerül megrendezésre a mezei diákolimpia Tolna megyei döntője. A helyszín változatlan, a távok viszont változtak, ezért kérjük a mellékelt pályarajz gondos áttekintését. Változott az időrend is- egy órával előbb kezdünk, mint az előző években- melyet az utazás szervezésénél kérünk figyelembe venni. Az I. korcsoport elektronikus nevezését a rendszer nem tartalmazza. Fontos valamennyi korcsoport esetében,hogy a versenykiírás mellékleteként szerepelő "mechanikus" nevezési lapot az adott város-városkörnyék asztalánál kell leadni az indulás előtt legalább fél órával. Reményeink szerint jó időjárási körülmények között, a bonyhádi sportszakemberek precíz közreműködésével fogjuk rendezni a diákolimpiai versenyrendszer legnagyobb létszámot mozgató megyei döntőjét, melyre tisztelettel várjuk az iskolák csapatait, egyéni versenyzőit és a kedves kollégákat!

Őcsény ismét
országos diákolimpiai bajnok!


Március 12-én Tatán, az Olimpiai Edzőtábor adott otthont a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos  országos döntőjének, ahol kiemelkedő, már-már sporttörténelminek nevezhető Tolna megyei siker született: a Perczel Mór Általános Iskola Őcsény - a rendkívül jól felkészült mezőnyben- a tavalyi elsőség után ismét országos diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Megyénk eredményeit színesíti, hogy az Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár- ugyanebben a korosztályban- országos negyedik, míg a középiskolai korosztályban a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 8. helyen végzett Simontornyáról.


Országos döntőben
az Őcsény és az Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár

Február 26-án Dombóváron rendeztük a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos egyik országos elődöntőjét, melyen hét megye 10 csapata vett részt. A kettő Tolna megyei iskolánk kiemelkedő felkészülésről tett tanúbizonyságot, hiszen a Deák István tanár úr által felkészített őcsényi csapat,közelítve a 100 %-os teljesítményt, 147 ponttal megnyerte az elődöntőt. Ugyanez mondható el az Illyés Gyula Gimnázium csapatáról, hiszen Dr Szenyéri Zoltán igazgató úr tanítványai 145 ponttal második helyen zártak, így ők is az országos döntőbe jutottak. A dombóvári mezőny erősségét mutatja, hogy a 3. helyezett Körmend,( 144 pont ) a negyedik Répcelak, ( 141 pont ), az ötödik  Pécs Budai Városkapu, ( 132 pont ) valamint a hatodik Pankasz ( 123 pont ) is a nyolccsapatos országos döntő döntő résztvevői lettek, hiszen a dombóvári rendezvénnyel párhuzamosan zajló monori elődöntőn- természetesen ugyanazon feladatokkal- mindössze egy csapatnak sikerült 100 pont felett teljesíteni.

 

Atlétika DiákolimpiaVersenykiírás változások

A Magyar Diáksport Szövetség Atlétika Albizottságának javaslatára a Diákolimpia Bizottság a 2016/2017. tanévi atlétika pályaversenyek versenykiírásában az alábbi változásokat hagyta jóvá:
Atlétika országos döntők időpontok, helyszínek
II. korcsoport többpróba: 2017. május 24. (szerda), Székesfehérvár
III. korcsoport egyéni: 2017. június 23. (péntek), Debrecen
III. korcsoport többpróba:2017. június 24. (szombat), Debrecen
IV. korcsoport egyéni: 2017. május 25. (csütörtök), Székesfehérvár
IV. korcsoport többpróba: 2017. május 26. (péntek), Székesfehérvár
V., VI. korcsoport egyéni: 2017. május 27-28. (szombat, vasárnap), Székesfehérvár

Az V. és VI. korcsoport pályabajnokságán a 4x100m-es és 4x400m-es váltófutó-számok a DiákolimpiaR versenykiírásban foglaltaktól eltérően, az előző évek gyakorlatának megfelelően összevontan kerülnek lebonyolításra, így V-VI. korcsoportban közös váltószámokat rendezünk.
Az V-VI. korcsoportos váltóban azok a csapatok szereznek indulási jogot az országos döntőre, amelyek a megyei versenyeken teljesítették az alábbi szintidőket.

versenyszám

szintidők

fiú

leány

4x100m váltófutás

47.0

54.0

4x400m váltófutás

3:45.0

4:35.0

 

 

VI.Boros Dezső Tehetségkutató Gyermekverseny

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és az Atlétikai Club Bonyhád 6 alkalommal hirdeti meg gyermekversenyét. A rendezők tisztelettel várják az U-11, U-13-as korosztály nevezéseit. A verseny ideje: 2017. március 11. (szombat).Helye: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Atlétikai Csarnoka.A részletes versenykiírás a mellékletben található.

Pedagógus továbbképzés

Tisztelt Pedagógus Kolléga! 2017 februárjától a Dél-Dunántúli Régióban a Magyar Diáksport Szövetség 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzési programokat indít tanítók és testnevelő tanárok számára. A pedagógus módszertani továbbképzések a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, és a Magyar Kézilabda Szövetséggel együttműködve készültek el három témában.

 

XXXIII. Dr. Pataki
József Emléktúra


A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Szekszárd Kórház Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya idén is megrendezi a Dr. Pataki József Emléktúrát. Ideje: 2017. február 18. / szombat / Helye: Óbánya  / csillagtúra az Óbányai- völgyben található Dr. Pataki József kulcsosház érintésével. / A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók.

Kötélugró diákolimpia

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola - Juhész Dénes tanár úr szervezésében- Tolna és Fejér megyei iskolák részére kötélugró diákolimpiát rendez. A verseny ideje: 2017. március 10. (péntek) 13.30 óra. Helye: Würtz Ádám Általános Iskola Tamási, Szabadság u. 38-40. A részletes versenykiírás a mellékletben található.

IX. Kanizsai Dorottya Úszóverseny

A Bátaszéki Sportegyesület - Nagy Ákos tanár úr koordinálásával-  kilencedik alkalommal rendezi meg az évről évre népszerűbb Kanizsai Dorottya Úszóversenyt, mely verseny remek megmérettetési lehetőség a nem versenyszerűen úszó diákok részére. A verseny helye: Bátaszéki Tanuszoda Ideje: 2017. március 10. (péntek)/ 12.00  óra.
Meghívó, részletes versenykiírás és a nevezési lap itt találhatók.

Diákolimpiai versenyek dokumentálása

A Magyar Diáksport Szövetség és a Tolna Megyei Diáksport Tanács megállapodást kötött a 2016-2017-évi diákolimpia alapszintű és megyei versenyeinek lebonyolítása tárgyában. A Magyar Diáksport Szövetség sportáganként szabott támogatást nyújt a megyei szervezetek számára. Ennek feltétele a versenyek megfelelő szintű dokumentálása, amely jelenti a rendezvényről beszámoló lap kitöltését, jegyzőkönyveket, valamint az eseményen készült 3 fotó elektronikus úton való megküldését. Ebben a munkában segítségünkre van az MDSZ- Dél-Dunántúli Regionális Irodája, ezért kérjük,hogy a beszámolót, a jegyzőkönyveket és a fotókat elektronikus úton közvetlenül számukra ablonczy.orsolya@mdsz.hu küldjék a kollégák. A fotók esetében lényeges a verseny helyszínének és idejének megadása.Fontos: minden versenyről rendelkeznünk kell a felsoroltakkal, hiszen ez feltétel az anyagi támogatás vonatkozásában. Kérjük a testnevelő kollégákat, hogy segítsék a diáksport-bizottságok elnökeinek ez irányú munkáját!

Diáksport Eredményességi Díjátadó

A Magyar Diáksport Szövetség január 16-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartotta előző tanévet záró ünnepségét, melynek számos Tolna megyei vonatkozása is volt. A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége felterjesztése alapján a megye legeredményesebb testnevelője címet Poór József tanár úr, a paksi Deák Ferenc Általános Iskola testnevelő tanára kapta. A kis iskolák sorában  3. helyen díjazta a Magyar Diáksport Szövetség a teveli általános iskolát. Simon József tanár úr fiai a Gyulán rendezett fiú labdarúgás diákolimpia országos bajnokai voltak az elmúlt tanévben. Az "egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód" díj kategóriában a Szekszárdi Szakképzési Centrum Perczel Mór Szakképző Iskolája a középiskolák országos sorában szintén 3. helyen került díjazásra. Ez utóbbi díjat azon iskolák kaphatják, amelyek az intézmény létszámához képest a legmagasabb arányban vesznek részt a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett diákolimpiai rendezvényeken. Köszönjük a testnevelő kollégáknak és az intézmények vezetőinek, hogy munkájukkal hozzájárultak Tolna megye diáksportjának további elismeréséhez!

Bodor Árpád Emléktúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség a 2014-ben elhunyt tiszteletbeli emlékére emlékezik a Gemenci-erdőben rendezendő túrájával.Időpont: 2017. január 28. / szombat / A túra részletei a mellékletben találhatók. 

Országos döntőben
az I. Béla Gimnázium

Január 10-én Szekszárdon rendeztük az V-VI. korcsoport leány kosárlabda diákolimpia egyik országos elődöntőjét, ahol az I. Béla Gimnázium először a budapesti Baár Madas Református Gimnázium csapatát győzte le 68: 59-re, majd a második mérkőzésen a Szegedi SZC. Gábor Dénes Szakgimnázium csapatát 68 : 62-re. Az I. Béla Gimnázium ezzel az eredményével a Nyíregyházán február 3-4-5-én megrendezésre kerülő országos döntő résztvevője lett. / Budapest Baár Madas- Szeged  88 : 80 /


Január 11-én Paks volt házigazdája az V-VI. korcsoportos leány röplabda diákolimpia egyik országos elődöntőjének, ahol az ESZI-lányai ezüstérmet szereztek. Az országos döntőbe a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium jutott, a bronzérmet a Pécsi Tudományegyetem Gimnázium csapata szerezte meg, 4. helyen a Tatabányai SZC. Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola végzett.


Úszás diákolimpia
I., II. korcsoport és III. IV. korcsoport "B"

Az általános iskolai korosztály úszás diákolimpia megyei döntőjére január 12-én Bonyhádon kerül sor. Felhívjuk a testnevelő kollégák figyelmét, hogy nevezni január 6-áig a versenykiírás mellett található nevezési lap Gulyás Péter tanár úrhoz történő megküldésével szükséges! Amennyiben az adott város-városkörnyék versenye a jövő hét elején kerül megrendezésre, úgy kérjük, hogy a verseny után a kollégák azonnal tegyék meg a nevezést a rendező felé. Természetesen az elektronikus nevezést is eszközölni kell a megyei döntő napjáig.

Évet zárt a Tolna Megyei Diáksport Tanács

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 14-én Pakson rendezte évet záró ünnepi elnökségi ülését. Míg az előző napon a diáksportolók teljesítménye került elismerésre, itt pedig a testnevelő kollégák munkáját köszönte meg az elnökség. Azokét, akik a diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításának aktív közreműködői voltak. A 32 közreműködő kolléga számára a jutalmakat Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerület igazgatója adta át. Sok idő nincs az elmélkedésre, hiszen január 7-én futsal megyei döntőre kerül sor, majd az év második hetében kettő országos elődöntőt rendezünk: január 10-én kosárlabda leány elődöntőt a szekszárdi I. Béla Gimnázium, míg január 11-én röplabda elődöntőt a paksi Energetikai Szakgimnázium részvételével. 2017-ben egyébként országos döntőt is rendez Tolna megye: május 13-14-én Szekszárd ad otthont a középiskolai korosztály leány labdarúgás diákolimpia országos döntőjének.

Diáksportolók díjátadó ünnepsége Tolnában

A képre kattintva megnézhetők az átadón készített képek!

A Tolna Megyei Diáksport Tanács december 13-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében tartotta díjátadó ünnepségét, - 1992- óta ez volt a 25. alkalom- ahol azon diáksportolók teljesítménye került elismerésre, akik a 2015-2016-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. Ez 17 sportág 220 sportolóját jelentette, akiket a megyei közgyűlés nevében Ribányi József úr, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött.  A díjátadók között volt Daragó Lászlóné,  a Magyar Diáksport Szövetség  Területi - Szolgáltatási osztályának vezetője, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli regionális irodájának vezetője,  Gerzsei Péter úr, a Klebelsberg Szekszárdi Tankerületének  igazgatója,  Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán bizottságának elnöke, Asztalos Adrienn, a megyeszékhely ifjúsági és sportreferense.
30 díjazottal jó évet zárt az atlétika, de magas volt a díjazottak száma cselgáncs, karate és floorball sportágakban is. A diáksportolók döntő többsége városi iskolák tanulója, de számos kistelepülés diáksportolói is értek el kiemelkedő eredményeket:  Őcsény, Kaposszekcső, Iregszemcse-Felsőnyék, Várdomb-Alsónána, Kocsola, Tevel, Gerjen.
A 2015-2016-os év kiemelendő sikerei közé sorolható a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapatának ezüstérme, illetve az, hogy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. korcsoportos országos döntőjében kettő Tolna megyei csapat állt a dobogón: diákolimpiai bajnok Őcsény, ezüstérmes a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium.

 

Elnökségi ülés

A Tolna Megyei Diáksport  Tanács november 30-ai elnökségi ülésén kettő rendezvényről történt döntés: a 2015-2016-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést elért diáksportolók díjátadó ünnepségére december 13-án 14.órai kezdéssel a Garay János Gimnázium dísztermében kerül sor. Másnap, a paksi TEKÉZŐBEN pedig azon testnevelő kollégák munkáját köszöni meg az elnökség, akik a diákolimpiai versenyrendszer lebonyolításában voltak aktív segítőink.

Teremlabdarúgás
- futsal - V-VI. korcsoport

A tegnapi, paksi selejtezővel befejeződött a 37 mérkőzésből álló sorozat, mely után kialakult a megyei döntő mezőnye. Ők a következők: Garay János Gimnázium Szekszárd, Szekszárdi SZC. Perczel Mór Tagintézménye Bonyhád, Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár, Energetikai Szakgimnázium Paks. A csapatok november 28-án, a Csapó Dániel Szakképző Sportcsarnokában körmérkőzéssel döntik el a január végén Miskolcon rendezendő országos döntőn való részvétel jogát.

MEGHÍVÓ
"A 2016-os Olimpia belülről, illetve a  2024-es
Olimpia előkészületei"

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium dísztermében sportolóknak és testnevelő kollégáknak tart előadást november 24-én, csütörtökön 15.30 órakor Nagy Zsigmond úr, a Magyar Olimpiai Bizottság külkapcsolatokért felelős helyettes főtitkára.  Házigazda: Scheidler Géza tanár úr. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel vár az intézmény testnevelési munkaközössége!

 

Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Tanösvény Természetjárásért Egyesület idén is megrendezi hagyományos Mikulás túráját. Időpont: 2016. december 3. (szombat) Helye: Magyaregregy, Kadarka kulcsosház.
Részletes információk a mellékletben találhatók.

Atlétikai versenybírói képzés

A Magyar Atlétikai Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Igazgatósága II.osztályú versenybírói képzést indít. A képzésen részt vehet minden 16.életévét betöltött magyar állampolgár, aki szeretne versenybíróként közreműködni atlétikai versenyeken. A képzésre Szekszárdon kerül sor. Jelentkezési határidő: 2016. november 25. További részletes információk és jelentkezési lap a mellékletben találhatók.

Út a csúcsra-
tehetségkutató atlétikai verseny Bonyhádon

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium testnevelési munkaközössége a diákolimpiai III. és IV. korcsoport számára tehetségkutató atlétikai versenyt szervez.
A verseny helye: Bonyhád, Atlétikai Csarnok
Ideje: 2016. november 16. / szerda / 14.00
A munkaközösség a versenyen túl- a kiválasztást, a tehetséggondozást, a belső motiváció fenntartását célozva - további felelősségteljes együttműködést kínál a kollégáknak. Ennek részletei, illetve a versenykiírás itt találhatók.

Elismerés Tolna megyei
kollégáknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség Telkiben tartotta tanévindító fesztiválját az intézményi Bozsik-program kapcsán. A rendezvényen díjak átadására is sor került. A Bozsik-programban hosszú éveken keresztül nyújtott lelkiismeretes munkájáért elismerésben részesült Galambos János tanár úr, a szekszárdi Garay János Általános Iskola testnevelője, valamint Kurcz György tanár úr, a hőgyészi általános iskola tanára. Mindkét kollégának tisztelettel gratulálunk, reméljük, hogy a labdarúgó diákolimpiákon is még sokáig együtt tudunk dolgozni!

Iskolai sítúravezető
(táborszervező)  tanfolyam

Az Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete 60 órás akkreditált továbbképzést szervez. A jelentkezéssel kapcsolatos információk az egyesület honlapján szerezhetők be: www.ise.hu

Európai
Diáksport Nap 2016. 09.30.

27 Tolna megyei iskola kapcsolódott a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett "nemzetközi " diáksport naphoz. Nekünk a csatlakozott 7 szekszárdi iskola programjaiba nyílt lehetőségünk bepillantást nyerni. Köszönjük a Tolna megyei kollégáknak, hogy munkájukkal ismét élményekhez
juttatták a gyerekeket, hozzájárulva ezzel a diáksport nap országos sikeréhez!


Európai Diáksport Napja-Magyarország 2016. szeptember 30.

A Magyar Diáksport Szövetség tíz évvel ezelőtt indította útjára kezdeményezését, melynek célja iskolai közösségi élményeken, újabb mozgásformák kipróbálásán keresztül a közös játék, testmozgás, egészséges életmód ösztönzése. A mostanra már "nemzetközivé" vált rendezvényre- mely 120 perces fizikai aktivitást, és 2016 méter megtételét igényli a résztvevőktől- a meghirdetők még várják iskolák jelentkezését!

Elnökségi ülés

Szeptember 21-én tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács, ahol a 2016-2017-évi diákolimpiai versenynaptár került elfogadásra. A korábbi évekhez képest változás, hogy a kispályás floorball bekerült a megyei döntők sorába. A középiskolák nevezései beérkeztek, ezek alapján a labdajátékokban beosztásuk megtörtént. Kérjük az általános iskoláktól, hogy indulási szándékukat mielőbb pontosítsák a diáksport-bizottságok vezetőivel, segítve ezzel tervezési munkájukat. A megyei döntők-illetve az ezeket megelőző selejtezők - kiírásai folyamatosan kerülnek fel a megyei versenynaptár adott soraihoz.

Megyenapi Ünnepi Közgyűlés

Szeptember 1-jén tartotta hagyományos Megyenapi Ünnepi Közgyűlését a Tolna Megyei Önkormányzat, melyen a megyei kitüntető címek is átadásra kerültek. Örülünk és büszkék lehetünk arra, hogy a kitüntetettek között kettő testnevelő-edző kollégát is köszönthetünk: Nagy Ákos tanár úr, a bátaszéki Cikádor Általános Iskola tanára a Sipos Márton díjat kapta, míg Fazekas Gáspár tanár úr, az Apáczai Oktatási Központ Kaposszekcsői Általános Iskolai Tagintézmény igazgatója a Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja címet érdemelte ki. A kollégáknak Tolna megye testnevelői nevében tisztelettel gratulálunk!

Pontrangsor 2015-2016

 

Testnevelő tanárok
tanév-előkészítő tanácskozása

Örömmel nyugtázhattuk, hogy 57 iskola 81 testnevelő tanára tette tiszteletét azon a tanácskozáson, ahol a hallgatóság információkat kapott a Magyar Diáksport Szövetség tevékenységéről, a testnevelés tanításának aktuális kérdéseiről. Egyedi megközelítésben Rioról, illetve a 2024-es budapesti olimpia kandidálásának folyamatáról kaptak érdekes információkat a résztvevők. A programot a 2016-2017-diákolimpiai versenyrendszer változásainak ismertetése zárta. A jelenlevők megkapták az új tanév diákolimpiai versenykiírását.

Tolna megyei vitézkedések Gyulán

A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer végállomását a Gyulán megrendezett kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntője jelentette, ahol nem várt Tolna megyei sikerek születtek.  A Simon József tanár úr által felkészített, Általános Művelődési Központ Tevel fiú labdarúgó csapata- a gerjeniek 2002-ben elért sikerét ismételve- a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Hasonlóan kiemelkedő eredmény a kocsolai leány kézilabda csapat- felkészítő Schmidtné Pintér Valéria tanárnő- országos döntőben nyújtott ezüstérme. Az atlétikában ugyan nem születtek a labdajátékokhoz hasonló érmes helyezések, ugyanakkor a népes Tolna megyei résztvevői körből- Mórágy, Kölesd, Őcsény, Báta, Tengelic, Kocsola, Comenius Szekszárd- többen is a Tolna megyei döntőn elért eredményükön javítani tudtak a vélemények alapján remekül megszervezett gyulai országos döntőn. A kézilabda jegyzőkönyv itt olvasható! A sikerekhez minden résztvevőnek gratulálunk!


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A 2015-2016-évi diákolimpiai versenyrendszer értékeléséből kiderült, hogy a mintegy 160 alapszintű verseny után 46 megyei döntőt, illetve 11 országos elődöntőt rendeztünk Tolna megyében a DSB-elnökök és a testnevelő kollégák segítségével. Az új tanévvel kapcsolatos javaslatainkat- úgymint az ügyességi csapatbajnokságok visszaállítása,a 20 csapatos országos döntők ( labdarúgás, amatőr labdajátékok) esetében az elődöntői rendszer beiktatása... - eljuttatjuk a Magyar Diáksport Szövetség Országos Központjába. A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége nevében igazi pihenést és feltöltődést nyújtó nyári szünetet kívánunk a kollégáknak! Terveink szerint augusztus végén ismét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tartjuk majd a tanév-előkészítő megbeszélésünket, melynek részleteiről a honlapon keresztül tájékoztatjuk a kedves kollégákat.

Babits bravúr Debrecenben


A Babits Mihály Általános Iskola kosaras lányai

A III. korcsoport összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének Debrecen volt a házigazdája ezen a hétvégén, ahol négy Tolna megyei csapat volt érdekelt. A Babits Mihály általános iskola kosaras lányai a szekszárdi országos elődöntőn nyújtott teljesítményüket még tudták fokozni, amely a dobogó második fokára repítette a csapatot. A dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont fiai a szakemberek szerint szép, nagyon technikás kosárlabdát produkáltak, de a nagyon magas mezőnyben ez most a hetedik helyre volt elég. Közel volt a komoly sikerhez Tamási leány kézilabda csapata. Lanczki Andrea tanárnő tanítványai a harmadik helyért vívott mérkőzésen hétméteresekkel veszítettek attól az Ózdtól, mely csapatot a csoportmérkőzések során 5 góllal legyőztek. A labdarúgók húszas mezőnyében A Bonyhádi Általános Iskola a 17. helyen végzett. Köszönjük a kollégáknak és a diáksportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a III. korcsoportos diákolimpiák fináléjában!

5. és 9. hely
Miskolcról

Miskolc volt a házigazdája a IV. korcsoportos összevont labdajátékok diákolimpia országos döntőjének. A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola kosaras leányai Miskolc és Sopron mögött csoportjukban 3. helyen végeztek. Az országos döntő 5. helyét Kaposvár legyőzése jelentette a Tolna megyei iskolának. A döntő legtöbb 3-pontos találatát Liszkai Rebeka / Dienes Szekszárd / szerezte. Labdarúgás sportágban volt még képviselőnk: a Zombai Általános Iskola fiai a 20 csapatos mezőny 9. helyén tudtak végezn (részletes beszámoló itt!)i, mely eredmény labdarúgás vonatkozásában az eddigi legjobb az  iskola történetében. A diáksportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

 

A Dienes iskola kosaras lányai

Liszkai Rebeka

Kuglóffesztivál- Túrahétvége, Váralja
2016.június 24-25.

A Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület minden természetet kedvelő túratársat szeretettel vár túráira. A túrák leírásai a mellékletben találhatók

Tolna megyei sikerek az atlétikai diákolimpiák országos
döntőiben

Székesfehérvár öt napig az atlétikai diákolimpiák fellegvára volt, hiszen valamennyi korosztály országos döntője a Bregyó Közi Atlétika Centrumban került megrendezésre. A Tolna megyei sportolók letették névjegyüket, hiszen 10 érmet szerezve- elsősorban a középiskolai korosztályban jeleskedve- nagyon eredményes évet zártak. Az eredményekről részletesebb tájékoztatást Gaál László tanár úr mellékletben szerepelő beszámolójából kaphatunk. A tengelici iskola bravuros szerepléséről Szabadi Tamás tanár úr írt számunkra tájékoztatót, köszönjük!

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntők:
100%-os Tolna megyei siker

Ami a múlt héten a Dienes IV. korcsoportos leányainak már sikerült, azt ezen a héten a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont III. korcsoportos fiú, illetve a Babits Mihály Általános Iskola Szekszárd III. korcsoportos leány csapatai ismételni tudták: a dombóváriak hatalmas küzdelemben múlták felül előbb zalaegerszegi, majd kaposvári ellenfelüket. Hasonlóan nehéz dolguk volt a babitsosoknak, akik a jó játékerőt képviselő nagykanizsai és pécsi iskolákat legyőzve nyerték a szekszárdi országos elődöntőt. Gratulálunk csapatainknak, sok sikert kívánunk a IV. korcsoportos miskolci, illetve  III. korcsoportos debreceni országos döntőkhöz!Diákolimpia országos elődöntők
Tolna megyében

A lebonyolított 46 megyei döntő után 6 országos elődöntő zárja a diákolimpiai versenyprogramunkat Tolna megyében. A Pakson rendezett IV. korcsoportos fiú röplabda elődöntőn a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 4. helyen végzett. A Tamásiban bonyolított IV. korcsoportos fiú kézilabda elődöntőn a nagyon kemény mezőnyben Hőgyésznek sikerült a 3. helyet elcsípni. Komoly bravúrt hajtott végre a szekszárdi Dienes, hiszen pécsi és székesfehérvári riválisait is legyőzve jutott a miskolci országos döntőbe a IV. korcsoportos leány kosárlabda csapattal. A Deák Ferenc Általános Iskola III. korcsoportos fiú röplabda csapata ezüstéremmel zárta a május 27-ei elődöntőt. Június 1-jén a Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár III. korcsoportos fiú kosárlabda, míg másnap a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola III. korcsoportos leány kosárlabda csapata hazai környezetben igyekeznek majd kiharcolni a debreceni országos döntőbe jutás jogát.


Küldöttgyűlés a Magyar Diáksport Szövetségnél

Május 25-én Budapesten tartotta küldöttgyűlését a Magyar Diáksport Szövetség.A küldöttek egyhangú szavazással fogadták el az elnöki beszámolót, az MDSZ-2015-évi egyszerűsített beszámolóját, illetve a felügyelő bizottság jelentését. Átadásra kerültek a "Diáksportért" országos elismerések is, melyet a Tolna Megyei Diáksport Tanács felterjesztése alapján megyénkből Stierné Jankovics Mária, a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola testnevelője kapott. Gratulálunk a tanárnőnek, munkájához további sikereket kívánunk!

Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes avatása

Május 19-én a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban egy nagyszerű eseménynek lehettünk résztvevői. A Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyházak közreműködésével megépült Schulek Ágoston Atlétikai Ugrópálya ünnepélyes átadására került sor. Az intézmény megint egy komolyat lépett előre a sportlétesítmények vonatkozásában. E korszerű gyakorlóhely reményeink szerint sokáig fogja szolgálni a bonyhádi és a Tolna megyei fiatalok mozgáskultúrájának fejlesztését.

 

IX. Suli-Kupa Horgászverseny

Mintha most kezdtük volna, pedig a szombati, Szálkán rendezett horgászverseny már a kilencedik sorszámot viselte. Gyönyörű időben, egyedi környezetben érezte jól magát tanuló, pedagógus és szülő egyaránt. A 10 csapat egy kifejezetten jól szervezett versenyen vehetett részt, - köszönhetően Fotyék János tanár úr precíz közreműködésének - melyen a pálmát a dunaszentgyörgyi egységek vitték el. A bogyiszlói főszakács bogyiszlói paprikával készített halászleve azt mondatta a résztvevőkkel: jövőre ismét találkozunk! A verseny jegyzőkönv itt letölthető!

Atlétika
diákolimpiai döntők Szekszárdon

Április 25-26-án Szekszárdon kerül megrendezésre a középiskolai korosztály atlétika diákolimpia megyei döntője, mellyel kapcsolatban a következő kiegészítő információt adjuk: a sporttelepre gépjárművel behajtani nem lehet, parkolási lehetőség a sportcsarnok melletti parkolóban. Az atlétikai pálya csak gyalogosan közelíthető meg a labdarúgó stadionhoz vezető főbejáraton keresztül, a hátsó kapu elektronikusan zárt. Az atlétikai pályához közel, kettő öltöző áll rendelkezésünkre az új épületben, azon öltözők, melyeket a szekszárdi atléták az év során használnak. Kérünk mindenkit, hogy a tisztaságra és a rendre fokozott mértékben figyeljenek! A sporttelepen folyamatosan építési-felújítási munkálatok zajlanak, ezért a balesetveszély miatt különösen indokolt a körültekintő közlekedés. Ugyanez lesz indokolt a májusi, általános iskolai korosztály megyei atlétikai döntőin is.

A sport legyen a Tied!

A tavaly elindult programsorozat- melynek fő célja, hogy a gyermekek minél több sportágat megismerjenek és kipróbáljanak- idén is folytatódik. A szekszárdi rendezvényen 13 sportág mutatkozott be elsősorban Tolna megyei egyesületek és sportszakemberek közreműködésével. A bemutatóra valamennyi tankerületből érkeztek tanulók. 2016-ban a kiemelt 20 megyei eseményt mintegy 230 iskolai rendezvény fog követni országos szinten. A kezdeményezés sikeréhez hozzájárul az is, hogy az országos sportági szakszövetségek térítésmentesen helyeznek ki sportág-specifikus eszközöket a programban résztvevő nevelési-oktatási intézmények (iskolák) számára, egyben elősegítve ezzel a mindennapos testnevelés céljainak megvalósulását is.

Leány labdarúgás V-VI. korcsoport és kispályás labdarúgás
V-VI. korcsoport fiú

Ezen a héten Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon 6 megyei selejtezőn 37 mérkőzésre került sor, melyek nyomán kialakult a jövő heti megyei diákolimpiai döntők mezőnye: a leányoknál az Illyés Gyula Gimnázium, a Garay János Gimnázium és a Sztárai Mihály Gimnázium, míg a fiúknál a Csapó Dániel Szakképző Iskola, a Szekszárdi SZC. Perczel Mór Tagintézmény Bonyhád, valamint a Szekszárdi SZC. Vályi Péter Szakképző Tamási csapatai a résztvevők.

Ragyogó Tolna megyei szereplés Gödöllőn

A Magyar Diáksport Szövetség április 5-én a szokott helyszínen Gödöllőn, a reptéren rendezte a mezei futó diákolimpia országos döntőjét, ahol a hat korcsoportban mintegy 2500 versenyző állt rajthoz. A dombóváriak reggel a "ki mint vet, úgy arat" , vagy a" befektetett munka biztosan megtérül" gondolatokkal keltek útra, és számításaik fényesen realizálódtak. Kettő arany, 3 ezüst és egy bronz érem megszerzésével ismét felhívták magukra a figyelmet. Az országos döntő "jobb"Tolna megyei eredményeit tartalmazó beszámoló - melyet Gaál László tanár úr készített- a mellékletben olvasható.

 


Bonyhádi és Bátaszéki érmek Miskolcról

A Magyar Diáksport Szövetség a hét végén Miskolcon rendezte az úszás diákolimpia országos döntőjét, ahol a nem igazoltak kategóriájában 9 Tolna megyei érem született. A bonyhádi sportolók közül Gergely Fruzsina kettő arany, Bíró Barnabás arany és ezüst, Guzser Róbert bronzérmet könyvelhettek el.  Czárth Zsófia (Petőfi Bonyhád ) és Mattenheim Dávid ( Cikádor Bátaszék ) a dobogó harmadik fokára állhattak. Kettő váltónak is sikerült érmet szerezni: a középiskolai korosztályban a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 4X50-es leány gyorsváltója  (Magyar Boglárka, Joós Réka, Veszprémi Pálma, Lőrincz Dóra ) harmadik, míg a Cikádor Bátaszék III. korcsoportos fiú gyorsváltója (Bozsolik Ákos, Farkas András, Fekete András, Mattenheim Dávid ) második helyen végzett. Gulyás Péter tanár úr sportolói évek óta az éremszerzők között vannak, a bátaszékieknek - köszönhetően Nagy Ákos tanár úr és kollégái következetes munkájának - most először sikerült  országos döntőben érmeket szerezni. Részletes eredmények a Magyar Diáksport Szövetség   (diákolimpia, eredmények ) honlapján találhatók.

Őcsény országos diákolimpiai bajnok, a dombóvári
Illyés Gyula Gimnázium ezüstérmes

Március 12-én Tatán került megrendezésre a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntője a III-IV. korcsoport számára, ahol kiemelkedő Tolna megyei sikerek születtek. Deák István tanár úr tanítványai a dobogó legmagasabb fokára állhattak. Fokozta örömünket, hogy az ezüstérem is Tolna megyei iskola birtokába került: a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata- Dr Szenyéri Zoltán igazgató úr felkészítésével- az ország második legjobb csapata lett. Köszönjük a kollégáknak és a diákoknak, hogy fantasztikus eredményükkel ismét elismerést szereztek településüknek és Tolna megyének egyaránt!

 

Tolna megyei
asztalitenisz sikerek Budapesten

A fővárosban az Elektromos Sportcsarnokban került megrendezésre az asztalitenisz diákolimpia országos döntője, mely megmérettetés a versenyengedéllyel nem rendelkező diákportolók  számára nyújt indulási lehetőséget. A kettő aranyérmet a  Stankovics István által felkészített, Várdomb-Alsónána Általános Iskola színeiben induló Puskás Petra és Faddi Korina szállították, akik megnyerték az I-IV. korcsoport leány csapatversenyt, Illetve Petra az egyéniben is győzni tudott a III-IV. korcsoportban. Az I-II. korcsoportos fiúknál a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanulója, Horváth Levente bronzérmet szerzett. Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott az V-VI. korcsoport megerősödött mezőnyében Kajtár Eszter, a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium tanulója. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!


 

vissza a lap tetejére