Elnökségi ülés

November 26-án tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A napirendi pontok között szerepelt a Magyar Diáksport Szövetség támogatása, amely a diáksport-bizottságok által szervezett versenyeket célozza. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatáshoz való hozzájutás a korábbihoz képest megnövekedett adminisztrációt követel a diáksport-bizottságok elnökeitől. Kettő  rendezvényről is döntés született: a 2014-2015-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést elért diákportolók díjátadó ünnepségére december 15-én /kedden /14 órai kezdéssel kerül sor Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében, míg az előző tanévi diákolimpiai versenyek lebonyolításában közreműködő testnevelő kollégák segítségét december 16-án Pakson köszöni meg az elnökség.

Mikulás túra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Tanösvény Természetjárásért Egyesület december 5-én / szombaton / Mikulás-túrát szervez , melynek központja a Keleti-Mecsek. A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók. A szervezők várják az iskolai csoportok jelentkezését is!

Teremlabdarúgás diákolimpia V-VI. korcsoport fiú

Az őszi szünet utáni héten négy helyszínen,  - Paks, Tolna, Bonyhád, Dombóvár- 36 mérkőzés után alakult ki a teremlabdarúgás diákolimpia középiskolai fiú korosztálya megyei döntőjének mezőnye. Kifejezetten színvonalas és sportszerű mérkőzések után a tolnai, december 1-jei döntő csapatai: Garay János Gimnázium Szekszárd, Csapó Dániel Szakképző Iskola Szekszárd, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Apáczai Csere János Szakközépiskola Dombóvár. A döntőben -a selejtezőkhöz hasonlóan- szintén körmérkőzéssel dől el az országos döntőbe jutás lehetősége.

Kozmann György:
helyettes államtitkár

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára lett Kozmann György, a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöke. A kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ-és Európa-bajnok sportoló kinevezése október 30-án megjelent miniszterelnöki határozat megjelenésével került közzétételre.

Őszi szünet utáni
"nagyüzem" a diákolimpiákon

Ugyan csak most kezdődött az őszi szünet, de a következő héten már igazi "nagyüzem" lesz a diákolimpiákon. 19 középiskola V-VI. korcsoportos teremlabdarúgó csapata Pakson, Tolnán, Bonyhádon és Dombóváron játszik selejtező mérkőzéseket a megyei döntőbe jutásért, szintén a jövő héten Pakson és Tamásiban kerül megrendezésre a középiskolai korosztály kézilabda diákolimpia megyei döntője. Kérjük a kollégákat, hogy az elektronikus nevezést szíveskedjetek mielőbb megtenni. Az amatőr labdajátékok küzdelmeire 2016-ban kerül sor, ezzel együtt az ezekre történő nevezést most ősszel kell eszközölni azért, hogy a megyei szövetségek időben tudják ellenőrizni az amatőr státuszt. A mezei diákolimpia országos döntőjére a nevezések megtörténtek, kérjük a kollégáktól ellenőrizni, hogy csapataitok és egyéni versenyzőitek az országos versenyre jutottak között szerepelnek-e?

Mezei diákolimpia megyei döntő

A délelőtt még komoly esőzést produkáló időjárás még a rendezőket is elbizonytalanította: megrendezhető-e az általában legnagyobb létszámot felvonultató mezei diákolimpia döntője a mai napon? Aztán a bonyhádi stáb 10. 45-kor igent mondott, és a gyakorlat őket igazolta: 34 iskola 501 diáksportolója állt rajthoz a hat korcsoportban. Örömünkre szolgált, hogy több olyan intézménnyel is találkoztunk, amelyekkel mezei diákolimpián még nem volt módunk. Köszönjük a testnevelő kollégáknak, hogy sportolóikkal igazi tartalommal töltötték meg ezt a borongós délutánt, külön köszönet bonyhádi sportbarátainknak, akik ehhez megfelelő keretet biztosítottak!

Ügyességi csapatbajnokság III-IV. korcsoport

Szeptember 30-án Szekszárdon 16 iskola részvételével rendeztük az általános iskolai korosztály ügyességi csapatbajnokágának megyei döntőjét. Annak ellenére, hogy a verseny nem diákolimpiai megmérettetésnek minősült ebben a tanévben,minden városkörnyék képviseltette magát. Örömünkre szolgált, hogy a városi iskolák mellett több kis iskola csapata is helyet követelt magának a dobogón. Köszönjük a kollégáknak, hogy az utazások megszervezésével segítették a magas részvételi számú megyei verseny létrejöttét!

Eredmények  


 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége, melyen elfogadásra került a 2015-2016-os tanév diákolimpiai versenynaptára. A sportágak megyei döntőinek versenykiírásai folyamatosan kerülnek feltöltésre. 20 Tolna megyei középiskola nevezése érkezett be a diáksport tanácshoz, számukra a labdajátékok lebonyolítási rendszere sportági referensek közreműködésével október 10-éig elkészül.

Ügyességi csapatbajnokság
III-IV. kcs, mezei futóbajnokság megyei döntő

Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy az általános iskolák kérésének megfelelően szeptember 30-án megrendezzük a III-IV. korcsoport ügyességi csapatbajnokságát Szekszárdon. A verseny nem diákolimpia, arról továbbjutás nincs. Október 8-án Bonyhádon rendezzük a mezei diákolimpia megyei döntőjét valamennyi- I-VI.- korcsoport számára. Kérjük a kollégák segítségét abban, hogy a versenyekre való nevezést a mellékletben szerepelő feltételeknek megfelelően szíveskedjetek eszközölni. A versenykiírások és a nevezési lapok e hír mellékleteként letölthetők!
- Ügyességi csb. III-IV kcs. kiírás
- Mezei futás I-VI. kcs kiírás
- Nevezési lap I-IV. kcs.
- Nevezési lap V. kcs.
- Nevezési lap VI. kcs.

Pontrangsor 2014-2015

Testnevelő tanárok tanév-előkészítő értekezlet

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban közel nyolcvan testnevelő kolléga részvételével zajlott a megyei tanév-előkészítő értekezlet. Az új tanév változásait Tilinger Balázs úr, a Magyar Diáksport Szövetség diákolimpiai osztályának vezetője mutatta be a résztvevőknek. Az MDSZ- szerteágazó tevékenységét Farkas Szilárd úr, a szervezet Dél-Dunántúli Regionális irodájának vezetője szemléltette. A megyei feladatok megbeszélése után Fazekas Gáspár tanár úr a közelmúlt ifjúsági világversenyeken szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A rendezvényt Csábrák János tanár úr a baseball sportág elmélete és gyakorlata című előadása zárta. A Diákolimpia Versenykiírások 2015-2016. kiadványokat az iskolák átvették,a jelen nem lévők a Tolna Megyei Diáksport Tanácsnál juthatnak hozzá a könyvhöz.

Évzáró értekezlet a Magyar Diáksport Szövetségnél

 Az MDSZ július 13-án Budapesten a Sportok Házában tartotta évzáró értekezletét, ahol a megyei titkárok képviselték a megyei szervezeteket. A beszámoló érintette, hogy az előző tanév diákolimpiai versenyein közel 280.000 tanuló vett részt. Szó volt a megyék finanszírozásáról is: a 2015-évi támogatás meghatározó része várhatóan szeptemberben jut ki az érintettekhez. A diákolimpiai osztályon személyi változás történt, Horváth Ildikó július 1-jétől nem dolgozik az országos központban. A Tolna Megyei Diáksport Tanács nevében ezúton köszönjük meg a kolléganő rendkívüli hozzáértését és agilitását, amellyel hosszú éveken át támogatta iskoláink tevékenységét! Az új tanévben komoly változások várhatók a diákolimpiai versenyrendszert illetően, melyről az MDSZ elnöksége a július 18-ai elnökségi ülésén dönt. A változásokról a Bonyhádra tervezett tanév-előkészítő értekezleten tájékoztatjuk majd a kollégákat.

Balatoni Emlék: Bonyhádi Bronz

Június 25-28: Siófok volt helyszíne a strandlabdarúgás országos döntőinek. A "kicsiknél" a Bonyhádi Általános Iskola és Gimnázium szinte végig menetelt, így jutott az 1-3. helyeket eldöntő hármas körbe, ahol először csak büntetőkkel, majd éles küzdelemben 2:0-ra kikapott a későbbi bajnok Balatonszemestől, így bronzéremmel zárta az országos döntőt, a legjobb kapus különdíját a bonyhádi Győrfi Bálint kapta. A középiskolai korosztályban 24 csapat vett részt a küzdelmekben, a megyénket képviselő Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9.helyen végzett. Az országos döntő gólkirálya- a siófoki Balogh Bencével megosztva- 16 találattal a Petőfiből Genczler Kornél lett. Köszönjük a bonyhádi kollégáknak- Kersák Tamás, Palkovics Árpád, Stumpf József, Csábrák János, Máté Norbert -és sportolóknak, hogy eredményesen képviselték Tolna megyét a strandlabdarúgás országos döntőiben.Békéscsaba, végállomás

Június 22-25. között Békéscsaba volt házigazdája a kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjének. Sajnos kiemelkedő Tolna megyei sikerekről nem tudunk beszámolni. Csapataink a megyei döntőn elért eredményektől is elmaradtak, így aztán atlétikában a Kakasd leány csapata 15., a Kölesd fiú csapata 11. helyen végzett. Az egyéni  versenyszámokban a legjobb helyezést Dundics Dominika / Kölesd / érte el, ő 6. lett 800 méteren. A leány kézilabda csapatok mezőnyében a kocsolai lányok 7., míg a fiúk labdarúgásánál  Őcsény 14. helyen végzett.Ezzel együtt köszönjük a kollégáknak, - Schmidtné Pintér Valéria, Deák István, János Zoltán, Paszler József, Ányos József- hogy nem kis energiával megszervezték a részvételt, és képviselték Tolna megyét a tanév utolsó, általános iskolai korosztályt érintő országos diákolimpiai döntőjén.

 

Befejeződtek a III. és IV. korcsoport összevont labdajátékok
országos diákolimpiai döntői

A múlt hét végén Debrecen adott otthont a IV. korcsoportos labdajátékok diákolimpiák országos döntőinek, ahol kettő Tolna megyei 5. helyezés született: Tamási Általános Iskola, Gimnázium leány kézilabda, valamint a Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata. Lanczki Andrea, illetve Stierné Jankovics Mária tanítványai a maximumot nyújtva érték el e remek helyezéseket. A Cikádor Általános Iskola Bátaszék kispályás labdarúgó csapata Faidt József irányításával a húszas mezőny 14.helyén végzett. A mostani hét végén Egerben a III. korcsoportosok küzdelmeiben még közelebb álltunk a kiugró sikerekhez, hiszen 3 csapatunk is - Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium labdarúgás, Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár fiú kosárlabda, Dienes Valéria Általános Iskola leány kosárlabda csapata- a bronzéremért játszhatott. A mérkőzések után három 4. helyezés jutott a Tolna megyei iskoláknak. A mérkőzések  "élességét" jelzi, hogy a Bonyhád 1:0-ra, a Dienes 65:64-re szenvedett vereséget az éremért folyó küzdelemben. Ezzel együtt csak gratulálhatunk csapatainknak, hiszen teljesítményükkel jelezték: az ország legjobbjai között vannak. Köszönjük Palkovics Árpád, Kersák Tamás, Stierné Jankovics Mária, Horváth Zsoltné, Reizinger Attila, Halmai Balázs kollégáknak, hogy munkájukkal komoly elismerést szereztek Tolna megyének!

 

Magyarország Jó-tanulója - Jó sportolója

2015-ben 340 tanuló érdemelte ki a Magyarország Jó tanulója -Jó sportolója címet, köztük nyolc Tolna megyei sportoló, akikre méltán lehetünk büszkék: - Kőszegi Lilla Zsanna ( úszás ), Várteleki Richárd (úszás), Reizinger Dóra (atlétika) mindhárom sportoló Szent Orsolya Iskolaközpont Dombóvár, Lacza Eszter ( atlétika) Tamási, Hodován Dávid ( kenu) II. Rákóczi Paks, Koleszár Zoltán ( kenu) ESZI Paks, valamint Polgár Luca( cselgáncs) és Bognár Ferenc (cselgáncs) mindketten a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói. A sportolóknak és felkészítőiknek gratulálunk!

Pincehely

Az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú baráti beszélgetésén vettek részt azok a testnevelő kollégák az Ónodi-házaspár pincehelyi " nyári -egész évi? állomáshelyén", akik úgy gondolták, hogy a tanév végi forgatagban szánnak egymásra egy kis időt. Jó volt érzékelni, hogy már "régen" nyugdíjas éveket élvező kollégák mennyi energiával bírnak, és milyen optimizmussal tekintenek a jövőbe. Szerencsés lenne, ha az ő életigenlésük nyomot hagyna a fiatalabb kollégák gondolkodásában, segítve a napjainkban kétségtelenül nem kevés számú akadály leküzdését!

 

Diáksportolók díjátadó ünnepsége


A képre kattintva megnézheted az átadón készült fotókat!

December 16-án Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében zajlott az az ünnepség, amelyen a Tolna Megyei Diáksport Tanács díjazta azokat a diáksportolókat, akik a 2013-2014-évi diákolimpiák országos döntőiben 1-3. helyezést értek el. A résztvevőket Fehérvári Tamás úr, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, majd 18 sportág 267 diáksportolója vehetett át díjat a szépszámú közönség előtt. A rendezvény támogatói:  MVM. Zrt. Paks, Tolna Megye Közgyűlése, Horfer Serleg  Szekszárd. Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak e remek sikerek születéséhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a lap tetejére