Sportedzői tanfolyam

 
A Pécsi Tudományegyetem 3 sportágban hirdet - röplabda, úszás, testépítés-fitness - sportedzői tanfolyamot 1 éves képzési idővel Pécsett. A jelentkezési feltételek között a középiskolai érettségi szerepel. A jelentkezési tájékoztató és jelentkezési lap a mellékletben találhatók. Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 24.

Kaposszekcsői siker


A Magyar Diáksport Szövetség a napokban tette közzé a Diákolimpia Game Time országos megmérettetés végeredményét. Örömmel nyugtáztuk, hogy a Kaposszekcsői Általános Iskola hatalmas sikert könyvelhetett el: az iskolai szintű díjazásnál harmadik helyen végzett az intézmény.Pittinoné Kutas Erika bekerült az ország tíz legaktívabb testnevelő tanára közé. A tanárnő és a kaposszekcsői tanulók és szülők közös sikeréhez szívből gratulálunk!

Gyász

" Speciális fejlesztési módszerek az iskolai testnevelésben és sportoktatásban- fókuszban a differenciálás és az adaptáció "

Pittinoné Kutas Erika megyei diáksport- megbízott kollégánk aktív közreműködésével új, továbbképzésen való részvételi lehetőség nyílik elsősorban tanítók, testnevelő tanárok, gyógytestnevelők és gyógypedagógusok részére. A továbbképzés helye: Dombóvár, Szent Orsolya Katolikus Iskolaközpont  (Kölcsey Ferenc u. 1-3.)Ideje: 2020. június 18-19. (csütörtök-péntek). A képzés céljáról bővebben a mellékletben található információ. A szervezők tisztelettel várják a kollégák jelentkezését!

"Sulifloorball-floorball az iskolában "

 
Tájékoztatjuk a kedves kollégákat, hogy a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően lehetőség nyílik a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett, ingyenes,akkreditált pedagógus továbbképzések megtartására. A sorozat következő Tolna megyei rendezvénye: Ideje: 2020. június 16-17. / kedd-szerda /  
Helye: Szekszárdi Baka István Általános Iskola / Béri Balogh u. 89. /  
Kérjük a kollégákat, hogy éljetek a számos újszerű megoldást kínáló, a mindennapos testnevelésben praktikusan alkalmazható ismereteket nyújtó képzéssel!

Diákolimpia GAME TIME


Május 7-én a megyei titkárok és megyei diáksport-megbízottak - Pittinoné Kutas Erika és Kilián Zsolt - részvételével webkonferenciát rendezett a Magyar Diáksport Szövetség, melyen fontos információkat kaptunk a tanév hátralévő részére vonatkozóan. Az MDSZ digitális aktivitásokkal szólítja meg a 10-14 éves korosztályt, a választható mozgásformák: asztalitenisz, atlétika, a 4 labdajáték,torna, multisport. Neves sportolók mutatnak be aktivitásokat különböző nehézségi szinteken,a tanulók ezeket teljesítik és adott helyre feltöltik a végrehajtást. A program május 11-én indul,június 9-ig hetente 3 mozgásforma kerül bemutatásra. Kérjük a kollégákat, hogy kísérjétek figyelemmel az MDSZ-honlapját! Fontos: a tanulók önmagukat kell, hogy regisztrálják, a testnevelő kollégák pedig a már megszokott nevezési rendszerben tudják részvételi szándékukat jelezni. 
Segítségként itt letölthető egy útmutató a részvételhez! Örömmel hallottuk, hogy a Magyar Diáksport Szövetség on-line továbbképzései rendkívül népszerűek, azokon több Tolna megyei kolléga is résztvevő.

Diákolimpia lázárása

A Magyar Diáksport Szövetség 2020.április 14-én kelt közleményében tájékoztatja az érintetteket, hogy a 2019-2020-as tanévi diákolimpiai versenysorozatot 2020. március 11. napjával befejezettnek nyilvánítja. A közlemény a mellékletben olvasható.

 

Tájékoztatjuk a tisztelt kollégákat, hogy a Magyar Diáksport Szövetség 2020. március 11-én hozott döntésével - tekintettel a koronavírus terjedésére - a diákolimpiai versenyek bonyolítását 2020. április 15-éig felfüggeszti. A felfüggesztés kiterjed a diáksport-bizottságok által szervezett város-városkörnyéki ( alapszint) versenyekre, a diákolimpiák
megyei selejtezőire és megyei döntőire, a megyei döntőket követő országos selejtezőkre, országos elődöntőkre és az országos döntőkre is.
Kérjük a kollégák segítségét abban, hogy a felfüggesztésről szíveskedjetek a környezeteteket is tájékoztatni, elkerülve ezzel a felesleges utazásokat!

 

Koronavírussal
kapcsolatos óvintézkedések

A Magyar Diáksport Szövetség közleményben tájékoztatott mindenkit, hogy a diákolimpiai versenyrendszer valamennyi szintjén különböző óvintézkedések bevezetése vált szükségszerűvé, amely a megyei és körzeti versenyek szervezése kapcsán is egyedi figyelmet követel meg minden résztvevőtől, így a szervező kollégáktól, a versenybíróktól, a gyerekektől és a szülőktől egyaránt! Tisztelettel kérjük, hogy beteg tanuló semmiképpen sem vegyen részt diákolimpiai versenyen! Ugyanakkor a szervezőktől kérjük, hogy az alapos, kézfertőtlenítő, szappanos kézmosás feltételeit szíveskedjenek biztosítani!

 

XII. Kanizsai Dorottya Úszóverseny

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola és a Bátaszéki Sport Egyesület idén is remek felkészülési versenyt kínál a versenyengedéllyel nem rendelkező sportolók számára. A verseny ideje: 2020. március 5. (csütörtök) 12.00 óra. Helye: Bátaszéki Tanuszoda. A részletes versenykiírás a mellékletben található.

 

Országos IV. a Paksi Vak Bottyán Gimnázium

 
Pécs volt a házigazdája az V-VI. korcsoportos futsal diákolimpia országos döntőjének. Már az is komoly sikernek számít, hogy kettő Tolna megyei résztvevője volt a 12 csapatos országos finálénak.


 
A Szekszárdi Garay János Gimnázium lehetőségét nagyban meghatározta a sorsolás, hiszen csoportjába került a későbbi bajnok Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, illetve a végső bronzérmes Diósgyőri Gimnázium. A szekszárdiak a csoportmeccsek után a Budapesti Csík Ferenc Középiskolát győzték le, és játszhattak a 9-10. helyért, ahol a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumtól kaptak ki 2:0-ra. A paksiak a csoportmérkőzések után 3 meccset is döntetlenre hoztak, melyből az elsőt büntetőkkel megnyerték. Ezt követően sajnos mindkét mérkőzésüket büntetőkkel elvesztették, így országos negyedik helyen zártak. Az utóbbi évek legjobb futsal eredményének számít e negyedik hely, amiért csak gratulálhatunk Sánta István tanár úrnak és tanítványainak! Külön siker, hogy az országos döntő gólkirályi címén 5-5 találattal négy sportoló is osztozott, köztük a paksi Süvöltős Adrián és Pál Márton.

Pályázat a "Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2019"” cím elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot hirdet a „Magyarország jó tanulója - jó sportolója 2019” cím elnyerésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Magyarország jó tanulója - jó sportolója 2019” címmel azon tanulókat és hallgatókat kívánja kitüntetni, akik a 2018/2019. tanévben kimagasló tanulmányi- és sporteredményt értek el. A Pályázati felhívás és a pályázat részleteit tartalmazó Pályázati útmutató az MDSZ honlapján érhető el. A pályázatot papíralapon, postai úton kell benyújtani a Pályázati útmutatóban megadott címre. Benyújtási határidő: 2020. március 6.

 

XXXV. Dr. Pataki József Emléktúra Óbányára

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, valamint a Szekszárdi Kórház Sportkör természetbarát szakosztálya ebben az évben is megrendezi emléktúráját. Ideje: 2020. február 22. (szombat) A túrával kapcsolatos részletes információk a melléklet-ben találhatók. A rendezők minden érdeklődő természetjárót és közösséget tisztelettel hívnak és várnak.

 

Továbbképzések

A Magyar Diáksport Szövetség a tavaszi hónapokban is szervezi továbbképzéseit, melynek Tolna megyei állomásai a következők:
1. Tervezés és tanulásértékelés új megközelítése a minőségi iskolai testnevelésben, 2020.03.13-14-15. 
2. Sulifloorball-Floorball az iskolában, 2020.03. 20-21.
3. Pozitív motivációs környezet kialakítása és a mozgástanítás korszerű megközelítése az iskolai testnevelésben, elmélettől a gyakorlatig, 2020.04.17-18-19.
Mindhárom képzés helyszíne a Szekszárdi Baka István Általános Iskola. Kérjük a kollégákat, hogy használjátok ki a Magyar Diáksport Szövetség által nyújtott ingyenes, harminc kredit pontot  biztosító lehetőségeket! Köszönettel vesszük, ha a lehetőségről a kollégák a környezetüket is tájékoztatják.

 

Országos diákolimpiai bajnok a Garay

Debrecen volt rendezője az V-VI. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos döntőjének, ahol megyénk mindkét nemben képviseltette magát. A fiúknál a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium, a leányoknál a Szekszárdi Garay János Gimnázium volt a résztvevőnk. A fiúk sorsolása a nagyon nehéz csoportba sorolta az Illyést, - Berzsenyi Sopron, Tóth Árpád Debrecen, Körmend Kölcsey - ahol három vereség után negyedik lett csoportjában a Dombóvár. A keresztjáték elvesztése után a 7-8. helyért játszhatott megyénk csapata: a Székesfehérvári Kodolányit legyőzve végül 7. helyen zártak.
 A leányoknál a Garay csoportjában első helyen végzett, majd a Debreceni Tóth Árpád Gimnáziummal szemben meggyőző fölénnyel nyerte a keresztjátékot, és lett döntős. Itt a Pécsi Tudományegyetem Gyakorlója volt az ellenfél. A  végig színvonalas, nagy küzdést hozó döntőt a Garay nyerte 65: 62-re, így lett országos diákolimpiai bajnok. A szekszárdi Miklós Melinda bekerült az "all star" csapatba, valamint 89 pontjával az országos döntő legeredményesebb játékosa címet is elnyerte. Gratulálunk valamennyi Tolna megyei résztvevőnek!

 

Eredményességi díjátadó és tisztújító küldöttgyűlés az MDSZ-nél

Január 22-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartotta a 2018-2019-es tanévhez kapcsolódó eredményességi díjátadó ünnepségét a Magyar Diáksport Szövetség. A rendezvény keretében kerültek átadásra a megye legeredményesebb testnevelője címek, melyet - a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnökségének felterjesztése alapján- megyénkben Csábrák János tanár úr, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium testnevelője kapott. Gratulálunk a tanár úrnak, munkájához további sikereket kívánunk!


 
Délután került sor a szervezet tisztújító küldöttgyűlésére, ahol a küldöttek egyhangú szavazásának eredménye: a következő négy évben Balogh Gábor úr a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Tóth Zoltán úr eddigi alelnök és a korábbi elnökség valamennyi tagja is hasonló, teljes körű támogatást kapott a küldöttek részéről. 

Ezüstérmes a Perczel Bonyhád

 
Január 15-én Tolnán rendeztük az V-VI. korcsoportos fiú röplabda diákolimpia egyik országos elődöntőjét. A Máté Norbert tanár úr által irányított Perczel Bonyhád a nyitó mérkőzésen jó játékkal legyőzte a Pécsi Református Gimnáziumot, a továbbjutást jelentő mérkőzésen viszont a Kecskeméti Bolyai érvényre tudta juttatni nagyobb tudását, így ők jutottak a kaposvári országos döntőbe. Az országos elődöntő végeredménye: 1. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, 2. Szekszárdi SZC. Perczel Mór Szakképző Iskolája, 3. Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, 4. Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma.

Harcművészeti és küzdősport EXPO

Továbbképzés

 
A Magyar Diáksport Szövetség ebben az évben is folytatja továbbképzéseit, melynek következő Tolna megyei rendezvénye:  
  A szivacskézilabdázás oktatás módszertani alapjai az iskolai testnevelésben  
Ideje: 2020. január 31.- február 2.   Helyszín: Decs, Bíborvég Általános Iskola  
Kérjük a kollégákat, éljetek az ingyenes, 30 kredit pontot adó lehetőséggel!
  

Bodor Árpád emléktúra

 
A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség a 2014-ben elhunyt tiszteletbeli elnökére emlékezik a Gemenci-erdőben rendezendő túrájával. Időpont: 2020. február 8. (szombat). A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók.

Bronzérmes a Garay


December 16-án Szekszárdon, a Zrínyi utcai csarnokban rendeztük a 2019-es év utolsó diákolimpiai eseményét. Az V-VI. korcsoportos leány kézilabda "A" egyik országos elődöntőjének voltunk házigazdái, ahol a végeredmény: 1. Fonyód, Mátyás Király Gimnázium, 2. Veszprém, Noszlopy Gáspár Gimnázium, 3.Szekszárdi Garay János Gimnázium, 4. Zalaegerszeg, Kölcsey Ferenc Gimnázium. A rendkívül szűk kerettel szerepelő szekszárdi lányok minden elismerést megérdemelnek, hiszen méltó ellenfelei voltak a kézilabda akadémiás fonyódiaknak,a bronzos mérkőzést pedig meggyőző módon abszolválták a Zala megyei bajnokkal szemben.

 

Ünnepi elnökségi ülés

December 11-én idén is Pakson, a TEKÉZŐ-ben tartotta évzáró elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gerzsei Péter úr, a Szekszárdi Tankerület  Igazgatója, Farkas Szilárd úr, a Magyar Diáksport Szövetség Dél -Dunántúli Regionális Irodájának vezetője, illetve Nagy Tamás úr, az iroda munkatársa Az ünnepségen 33 kolléga vehetett át szerény elismerést.  Ők voltak azok, akik munkájukkal hozzájárultak a diákolimpiai versenyrendszer sikeres lebonyolításához. A vacsora, majd a kötetlen, baráti beszélgetés után város-városkörnyéki csapatokat felvonultató teke diákolimpiára került sor, ahol "többszörös körbeverést" követően, Poór József tanár úr gondos eredményszámítása után a sorrend: 1. Szekszárd, 2. Szekszárd városkörnyék, 3. "Sasok": regionális iroda tolnai támogatással, 4. Bonyhád, 5.Paks  A sorrendben csak az utolsó hely a nem meglepő. A paksi kollégák még ettől eltérő helyezést sosem tudtak produkálni.

Díjátadó 2019

A Tolna Megyei Diáksport Tanács a 2018/2019-évi országos diákolimpiákon 1-3. helyezést elért sportolók nagyszerű teljesítményét ünnepélyes keretek között ünnepelte 2019 december 10.-én Szekszárdon, a Garay János Gimnázium Dísztermében. A rendezvényen készült fotók a képre kattintva tekinthetők meg. Most először történt meg, hogy a TV8 egyenes élő közvetítést készített az ünnepségről melyet ezúton köszönünk. A videó itt elérhető!

 

Kispályás floorball diákolimpia országos elődöntő Pakson


December 3-án Pakson, az ESZI- csarnokban rendeztük a floorball diákolimpia egyik országos elődöntőjét IV. , V. , VI. korcsoportos fiú és leány csapatok részvételével. Az 54 mérkőzésből álló rendezvényt Poór József tanár úr, a versenybizottság elnöke koordinálta. Az országos elődöntőben 3 csapatunknak sikerült kivívni az egri országos döntőben való indulás lehetőségét: Paksi Deák Ferenc Általános Iskola IV. korcsoportos fiú csapat, Energetikai Szakgimnázium Paks V. korcsoportos fiú csapat, Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium VI. korcsoportos fiú csapat.

 

Testnevelők találkozása Zombán

 
Különösen egyedi hangulatú, baráti összejövetelre került sor Zombán. Az egyediséget egyrészt a résztvevők köre adta: örültünk a nyugdíjas kollégák jelenlétének, illetve annak is, hogy a kollégák komolyan vették invitálásunkat, és többen házastársukkal jöttek rendezvényünkre. Ugyancsak megtiszteltetésként éltük meg, hogy a Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Irodája valamennyi munkatársa velünk töltötte a péntek estét. A gerjeni birka-  hivatalosan német feketefejű húsjuh - Tóth Károly tanár úr elkészítésében, a fogyasztás mértékéből ítélve megnyerte a résztvevők tetszését, hiszen a főzőedény alján maradt mennyiséget, már az elmosható kategóriába lehetett sorolni. Az italválasztékra sem lehetett panasz, hiszen a borosgazdák igencsak kitettek magukért, a rendelkezésre álló minőségi bor még számos, hasonló létszámú - Zombán 58 résztvevő volt - rendezvényt kiszolgált volna. A hölgyek által prezentált ízes pogácsák és díszes sütemények egyértelműsítették, hogy az összejövetel nem a testsúlycsökkenést célzó fórum. A késő esti órákba húzódó, baráti beszélgetések azt mondatják velünk: hasonló összejövetelekre más alkalmakkor is érdemes sort keríteni. A folytatást illetően a gondolkodás már elindult, reméljük, hogy akkor már tömeges portfólió írás sem nehezíti a jelenlétet.


 

Továbbképzések

A Magyar Diáksport Szövetség a következő hetekben még kettő továbbképzést hirdet Szekszárdra, mindkét képzés helye a Baka István Általános Iskola.
1. 2019. november 29-30- december 1. A szivacskézilabdázás oktatásmódszertani alapjai az iskolai testnevelésben
2. 2019. december 13-14-15. A pozitív motivációs környezet és a mozgástanítás korszerű megközelítése az iskolai testnevelésben: elmélettől a gyakorlatig
Tisztelettel kérjük a kollégákat, hogy éljetek az ingyenes, 30-30 kreditpontot biztosító lehetőségekkel! A szivacskézilabdára jelentkezők iskolája- ha korábban nem volt még az intézményből résztvevő - szivacskézilabda -szettet kap. A továbbképzésekre nemcsak testnevelők, hanem más szakos kollégák, általános iskolai tanítók jelentkezését is várják a meghirdetők. A jelentkezést a már ismert NETFIT-felületen szükséges eszközölni. Tolna megyében még számos iskola van, ahonnan a korábbi képzéseken nem volt résztvevő, ezért is kérjük a mostani lehetőségek kihasználását!

Mikulás túra


A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Tanösvény Természetjárásért Egyesület idén is várja iskolai csoportok, egyesületek, baráti társaságok jelentkezését. A túra időpontja: 2019. november 30. (szombat) Helyszín: Magyaregregy, Kadarka kulcsosház A túrával kapcsolatos részletes információk a mellékletben találhatók. 

Testnevelők találkozása Zombán

Az augusztus végi, bonyhádi tanévnyitón felmerült egy főzéssel egybekötött, jó hangulatú baráti összejövetel gondolata a testnevelő kollégák részére, amely most a megvalósítás fázisához érkezett. A találkozás helye: Zomba, Általános Iskola étterme. Ideje: november 22. (péntek) Kezdés: 16. óra Menü: birkapörkölt. Kérjük a résztvevőket,  - különösen a borosgazdákat- hogy segítsenek az italválaszték biztosításában! Köszönettel vesszük, ha a kolléganők sütési fortélyaikkal emelik a rendezvény színvonalát. Az elfogyasztandó birka jelenleg 98 kg élősúlyú, ami azt jelenti, hogy a testnevelők számára ez "túl nagy falat", ezért szeretettel várjuk a testnevelő kollégák párjait is! A részvételt november 18-áig szíveskedjetek e-mailben a titkár számára jelezni foldesigyula60@gmail.com segítve ezzel a szervezést! Tisztelettel várjuk a kollégákat Zombán!

           

Érmek Kecskemétről

A hét végén Kecskeméten rendezték az Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia országos döntőjét. Szombaton a III-IV. korcsoport versenyeire került sor, ahol a leány távolugrás versenyszámában a Dombóvári Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Általános Iskola 4,5275-ös átlaggal ezüstérmet szerzett. A bajnok Tata, Vaszary eredménye 4,5325 volt. Vasárnap a középiskolai korosztály következett. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9 csapattal volt érintett,  - ez országos viszonylatban a legmagasabb - ezek közül kettőnek is a dobogó legmagasabb foka sikeredett: a fiú magasugró csapat 1,81215-tel, a fiú távolugró csapat pedig 6,3325-tel lett országos diákolimpiai bajnok. Emellett a leányok távolugrás és súlylökés versenyszámokban egyaránt 4. helyen végeztek. Gratulálunk a dombóvári és bonyhádi kollégáknak, hiszen kiemelkedő munkájuk révén iskoláik évek óta az ország legeredményesebb intézményei közé tartoznak!

 

Kézilabda továbbképzés


A Magyar Kézilabda Szövetség gondozásában edzők és testnevelők részére interaktív foglalkozások kerülnek megtartásra, melyek célja a hétköznapi edzésmunka segítése. A következő foglalkozás ideje és helye: 2019. október 22. (kedd) 16.30   Tolna, Lehel Utcai Csarnok
a., LU-8 képességfejlesztés
b., LU-10  hajító mozdulat, labdakezelés fejlesztése, képességfejlesztés
Kérjük, hogy az érdeklődő kollégák Farkas Attila tanár úr részére - 30-388-1818- jelezzék részvételi szándékukat!

 

Európai Diáksport Nap- Magyar Diáksport Napja
2019.09.27.


Az Országgyűlés a 30/ 2017. (XII. 13. ) OGY. határozatával szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Azóta évről évre növekszik azon intézmények száma, akik együtt ünnepelnek ezen a jeles napon. Szeptember 27-én 46 Tolna megyei iskola csatlakozott a rendezvényhez - a regisztráció időrendjében: Pálfa, Regöly, Deák Paks, Bölcske, Hőgyész, Várdomb, Kolping,Tengelic, Szent István Paks, Esterházy Dombóvár, Szent Orsolya Dombóvár, Nagykónyi, Döbrököz, Szent József Szekszárd, II.Rákóczi Paks, Kaposszekcső, Decs, Kurd, Szedres, Petőfi Bonyhád, Báta, Györköny, VIP, Bogyiszló, Gyönk, ESZI, Apáczai Dombóvár, Perczel Bonyhád, Gyulaj, Garay Gimnázium, Szent István Gimn. Tolna, Zomba, József Attila Dombóvár,Babits Szekszárd, Kölesd, Szivárvány Szekszárd, Csikóstöttős, I.Béla Szekszárd,Bezerédj Szekszárd, Szakcs, Beszédes Dunaföldvár,Kocsola, Őcsény, Csapó Szekszárd, Garay Ált. Isk. Szekszárd, Kakasd.
Tisztelettel köszönjük a testnevelő kollégák munkáját, hiszen nélkülük bizonyosan nem beszélhetnénk ilyen magas Tolna megyei részvételről! Bízunk benne, hogy egyre több intézményben az évi munkaterv egy stabil és elmaradhatatlan eleme lesz a szeptember hónap utolsó pénteki, Magyar Diáksport Napi rendezvény.

 

Elnökségi ülés

Elnökségi ülést tartott a Tolna Megyei Diáksport Tanács. Fő napirend a 2019-2020-as megyei diákolimpiai versenynaptár elkészítése volt. A megyei döntők helyszínei általában adottak, most a március végi, Őcsényben rendezendő mezei diákolimpia jelent ebben változást. Az elnökség örömmel vette a bejelentést, hogy a szekszárdi testnevelő kollégák megrendezik az egyes sportágak alapszintű versenyeit, így Radva Dóra tanárnő pedig elvállalta - 1 év "próbaidőre" - ezen versenyek és versenyzők megjelenítését az elektronikus nevezési rendszerben. A diáksport-bizottságok megkapták a Magyar Diáksport Szövetség által biztosított érmeket és okleveleket, a 2019-2020-as diákolimpiai versenykiírásokat a titkárnál és a DSB-elnököknél lehet beszerezni.

 

Európai Diáksport Nap - Magyar Diáksport Napja
2019. szeptember 27.

A Magyar Diáksport Szövetség 2019-ben is közös mozgásra hívja az ország iskoláit az Európai Diáksport Napján. Tavaly 1200 magyarországi iskola, közel 400 000 diákja vett részt a színes programokon. Tolna megyében 28 iskolánk csatlakozott a rendezvényhez az elmúlt évben. Idén szeretnénk ebben is előre lépni, mely kizárólag a kollégák aktív közreműködésével valósulhat meg. A programhoz való csatlakozás a www.essd.eu honlapon a REGISZTRÁCIÓ menüpontnál szeptember 26-áig lehetséges.

 

"Tanévnyitó" Dombóváron

A Dombóvári DSB testnevelői 2019. szeptember 6-án találkoztak a József Attila Általános Iskolában. Évek óta hagyomány, hogy minden tanévben legalább 1 alkalommal a nyugdíjas kollégákkal együtt időt szakítanak egymásra."Nem szabad hagynunk, hogy kicsússzon az idő a kezünk közül anélkül, hogy elég időt töltenénk azokkal, akik igazán számítanak és közel állnak a szívünkhöz."

Országos Testnevelésügyi Konferencia Bonyhádon


"Szabályozás-követelmény-értékelés a mindennapos testnevelésben és a gyógytestnevelésben" címmel országos konferenciára kerül sor a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Ideje: 2019. szeptember 20-21.  Részletes program a mellékletben található. Részvételi díj: 6000 ft /fő, melyet a Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete a jelentkezés sorrendjében átvállal. További információ - 20-824-6991 és jelentkezés  Scheidler Géza tanár úrnál írásban - schgesa@gmail.com- szeptember 16-áig. A rendezők valamennyi testnevelő kollégát tisztelettel hívnak és várnak!

 

Pontrangsor 2018-2019

 

Testnevelők tanév-előkészítő értekezlete

64 testnevelő kolléga részvételével indult a 2019-2020-as tanév előkészítése. Az iskolák képviselői - a kiadott program mellett- megkapták az új tanév diákolimpiai versenykiírását. A résztvevők információkat hallhattak a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett Európai Diáksport Napról, (szeptember 27. péntek) valamint a "DOVE Önbizalom Programról." A Tolna Megyei Diáksport Tanács elnökségi tagságát érintő személyi kérdésben nem született döntés, mivel a nyugdíjba vonuló Zalakovics Gábor tanár úr feladataira nem volt "jelentkező"...

Érmek Debrecenből

Debrecenben került megrendezésre a kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntője, ahol 4 Tolna megyei érem született: a várdombi Kiss Kata Ramóna egyéni összetettben, illetve 600 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott. A kaposszekcsői Esküdt Luca 800 méteren utasított mindenkit maga mögé. A Dombóvár- városkörnyék egy másik érmet is szállított, a kocsolai leány kézilabda csapat - immár ötödször- bronzéremmel zárta az országos döntőt. A sportolóknak és felkészítőiknek köszönjük, hogy a tanév utolsó diákolimpiai versenyén eredményesen képviselték Tolna megyét!

Elnökségi ülés

Június 25-én tartotta elnökségi ülését a Tolna Megyei Diáksport Tanács. A diáksport-bizottságok által szervezett alapszintű versenyek tanév végi adminisztrációja szerepelt a napirenden. Örömmel mondhatjuk, hogy a DSB- elnökök teljesítették a Magyar Diáksport Szövetség Országos Központja által támasztott követelményeket. A jövőt illetően komoly fejtörést okoz a leköszönő Zalakovics Gábor tanár úr utódjának "meglelése", hiszen a versenyszervezési feladatok mellett folyamatos informatikai tevékenységet is igényel ez a funkció. E személyi kérdésben az augusztus végi,Bonyhádra tervezett tanév-előkészítő értekezlet fog döntést hozni. Az elnökség nevében jó pihenést kívánunk a kollégáknak a nyári szünetre!


Pincehely

Idén elsősorban a fiatal generációhoz tartozó kollégák- Tevel, Tengelic, Kölesd, József Attila Dombóvár, Gyönk - jelenlétének köszönhetően igencsak dinamikusra sikeredett a pincehelyi kirándulás. A megszokottól hosszabb és hangulatosabb borkóstoló után már nem volt kérdés: a hazaindulás a pénteki napra fog átcsúszni. Bán Tamás igazgató úr jóvoltából olyan hangulati elemekkel szembesültünk, melyekre biztosan sokáig fogunk emlékezni. A visszaút sem volt unalmas, a Belecska-Keszőhidegkút térségének vadasparkja - 24 szarvast láttunk közelről - egyedi élményt nyújtott azon utasok számára, akik érzékelték a külvilág történéseit.

Kosárlabda bronz Békésből

A hét végén Békés megye volt rendezője a III. korcsoportos összevont labdajátékok diákolimpiai döntőjének, ahol a PTE Gyakorló Szekszárd leány kosárlabda csapata bronzéremmel zárt a mezőberényi fináléban, fiú csapatunk - a nagyon jó erőket felvonultató Bezerédj Általános Iskola Paks- is eljutott a "bronzos mérkőzésig", de ott alulmaradt zalaegerszegi ellenfelével szemben, így negyedik helyen zárt. A bonyhádi labdarúgóinknak nem a kiemelkedő eredményről marad emlékezetes a békési kirándulás, mivel 19 helyen végeztek. A mérkőzések részletes beszámolójáról itt olvashattok!


MDSZ-  Küldöttgyűlés

Május 30-án Budapesten, a Magyar Sport Házában tartotta évi küldöttgyűlését a Magyar Diáksport Szövetség. Ezen a fórumon kerültek átadásra a "Diáksportért" országos elismerések is. A Tolna Megyei Diáksport Tanács felterjesztése alapján a Tolna megyei díjazott Szabó Bakos Béla tanár úr, a Tamási Würtz Ádám Általános Iskola közelmúltban nyugdíjba vonuló testnevelő tanára lett. Köszönjük a tanár úr több évtizedes, lelkiismeretes munkáját, hosszú, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket kívánunk!


PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola: ezüstérem

A 2018-2019-es tanév utolsó, Tolna megyében rendezett diákolimpiai versenyére május 28-án, a Szekszárdi Gyakorlóiskola tornatermében került sor. A IV. korcsoportos leány kosárlabda diákolimpia országos elődöntőjét a PTE Pécsi Gyakorló Iskolája nyerte, második helyen a házigazda PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola Szekszárd, a harmadik helyen pedig az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola végzett.

 

Diákolimpia országos
elődöntők Tolna megyében

Május 10-én kettő országos elődöntőt rendeztünk: Szekszárdon kézilabdát a III. korcsoportos leányok részére, ahol a Baka István Általános Iskola ezüstérmet szerzett. Pakson az ASE-Csarnok volt a helyszíne a III. korcsoportos fiú kosarasok mérkőzéseinek, ahol "népünnepélyhez" hasonló hangulat mellett, a Paksi Bezerédj Általános Iskola meggyőző fölénnyel jutott a Békés megyében rendezendő országos döntőbe. Lesz leány csapatunk is ezen a megmérettetésen, hiszen a PTE Gyakorlóiskola csapata  a Dunakeszin rendezett elődöntőn mindkét ellenfelét 40-es különbséggel győzte le, így az iskola történetében először jutott országos döntőbe kosárlabda sportágban. A Dunakeszi mérkőzések beszámolóját itt olvashatjátok!


 

Dombóvári ezüstérem Tatáról

Március 23-24-én Tatán került megrendezésre a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntője, ahol Tolna megye három csapattal képviseltette magát. A középiskolai korosztályban a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium ezüstérmet szerzett, míg a III-IV. korcsoportban a Perczel Mór Általános Iskola Őcsény minimális különbséggel szorult le a dobogóról, ugyanitt a Dombóvári Illyés 5. helyen zárt. Örülünk, hogy iskoláink az ország legjobbjai között végeztek ebben a tanévben is!Tisztújító közgyűlés

Augusztus 28-án a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium atlétikai csarnokában tartotta tisztújító közgyűlését a Tolna Megyei Diáksport Tanács, melyen 44 iskola 76 testnevelője jelent meg. Az elnökség beszámolójának elfogadása után először a szervezet 2017-évi mérlegéről szóló jelentést erősítette meg a közgyűlés, majd a felügyelő bizottság beszámolójának elfogadása következett. A napirendben a tisztújítás következett, melynek eredménye a következő négy évre:
- Elnök: Kozmann György            Titkár: Földesi Gyula
- Elnökségi tagok: Kilián Zsolt, Poór József, Zalakovics Gábor, Pittinoné Kutas Erika, Balaskó László, Völgyi István, Deák István, Klem Zsolt, Scherer Tamás, Scheidler Géza
Felügyelő bizottság elnöke: Dárdai Ferenc, tagjai Schafer István, Huszárikné Böröcz Zsófia

 

vissza a lap tetejére