H Í R E K

Nyeregszemle

Ezúton szeretnénk figyelmébe ajánlani a Nyeregszemle c. fesztivált Ópusztaszeren. A rendezvény Kézműves Forgatagába hívjuk meg , és ajánljuk fel a mellékletben csatolt kedvezményt! A fesztivál időpontja: 2012. május 18.-19.-20. Kérem olvassa el a mellékletben küldött tájékoztató anyagokat! Regisztrálni és jelentkezni   www.nyeregszemle.hu oldalon lehet, a regisztráció almenüben!
Üdvözlettel:  Nagy Orsolya info@nyeregszemle.hu

Pályázat

 
Ismét szeretnénk felhívni a figyelmeteket a NESZ által megrendezésre kerülő Fiatal Tehetségek Találkozója című programra, melynek kísérő eseménye a NESZ 40 év alatti fiatal alkotóinak kiállítása. A kiállításon pályázat útján lehet részt venni.
A pályázatok beadási határideje február 20-án lejárt, de szeretnénk ha minél több tagunk részese lehetne ennek a programnak, így a pályázatok beadási határidejét meghosszabbítottuk MÁRCIUS 2-ig.

2012. március 3.

Kedves Mesterek, Tagtársaim!


Palócföld egyik legkiemelkedőbb, leglátogatottabb rendezvénye a "Hollókői Húsvét". A rendezők megkerestek, és kérték, hogy segítsek hiteles, hagyományos mesterségekkel foglalkozó kézműveseket, népi iparművészeket toborozni rendezvényük színfoltjának emeléséhez. A jelentkezési lapot kérném, hogy ne csak a szervezőknek továbbítsátok, mert rész fogok venni a jelentkező mesterek kiválasztásának folyamatában. Ez azért fontos, mert évek óta nagy a túljelentkezés, én viszont szeretném, ha minél több mester kapna lehetőséget a NESZ tagszervezeteinek köréből. Természetesen a jelentkezés még nem biztosít automatikus részvételi lehetőséget, de mindent elkövetek, hogy képviseljem érdekeiteket.
Üdvözlettel: Török János
E-mail: dolfi56@freemail.hu     Tel.: +36 70 9841912

2012. március 3.

Kedves Barátaim!
Egy kedvező lehetőséget ajánlok és kérem a segítségetek benne. Egy kedves ismerősöm a szervező és a segítségemet kérte, én meg rátok gondoltam. A mellékelt levélben vannak a részletek.
 
 Kérem, hogyha igen, ha nem írjátok meg nekem minél hamarabb.
Igen esetén küldöm a további tudnivalókat és a közvetlen szervező elérhetőségét.(Sajnos én nem tudok menni, azért.)
Köszönöm, szép napokat nektek:
üdvözlettel: Anna anna.nyikus@gmail.com

A világ legjobb kerámia kútja

Kedves Elnök, Titkár !

A mellékelt felhívás érkezett, kérjük továbbítsátok tagjaitok részére. Elküldjük az eredeti angol verziót is. Ha valaki szeretne jelentkezni, pályázatát a NESZ email címére küldje el, mi pedig továbbítjuk.

Bővebb információ az alábbi honlapon található:

Ente Mostra dell'Artigianato Artistico Abruzzese
Via Roma, 28 - 66016 Guardiagrele (Ch)
Tel/Fax 0871/83829
http://www.artigianatoabruzzese.it

 


A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 2012.évi közgyűlése február 24-én lett megtartva a Babits Mihály Művelődési házban. A tagok meghallgatták és elfogadták az elmúlt év beszámolóját, a tisztújítás után tombolával és beszélgetéssel tették emlékezetessé az összejövetelt.
A rendezvényen készített fotókat itt tudjátok megtekinteni.

"Egy gyékényen árulunk"
előadássorozat

A Hagyományok Háza és a NESZ Szálasanyag Szakmai Bizottsága 2012. március 3-tól újra előadássorozatot hirdet a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálása iránt érdeklődők számára. Célunk, hogy e mesterségek képviselői, elméleti és gyakorlati szakemberei között párbeszédet kezdeményezzünk, konzultációra és vitára adjunk alkalmat a mai tárgykészítés aktuális kérdéseivel és problémáival kapcsolatban.

 

 

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Budapest, Papp László Sportaréna

2012. március 31 - április 1.


 

 

Pályázati felhívás

"Fiatal Tehetségek Találkozója" - kiállítás és konferencia - 2012. április 5.
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége ( NESZ ) megalakulásának 30. évfordulója alkalmából 2012 - ben ünnepségsorozatot rendez, melynek első állomása a fiatal tehetségek részére kiállítási, bemutatkozási lehetőség, melyen részt venni pályázat benyújtásával lehetséges.

2012. február 21.

Pályázat

A HAGYOMÁNYOK HÁZA és a KECSKEMÉTI NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY meghirdeti a X. ORSZÁGOS NÉPI MESTERSÉGEK MŰVÉSZETE PÁLYÁZATOT.

 

2012 május 13.

Tisztelt Egyesületi Tagok!

Egy sikeres pályázatunk lehetőséget ad arra, hogy az egyesületben végzett és végzendő önkéntes munkával kapcsolatban tudásunkat gyarapítsuk.Egy négy alkalomból álló képzési sorozat kezdődik február 6-án, hétfőn 9 órakor a sióagárdi művelődési házban.Az újonnan elfogadott civil törvény alapján szinte kötelező előfeltétele az egyesületek közhasznúságának a szervezetben végzett önkéntes munka. Tudom, hogy minden, amit végzünk, végeznek, végeztek, önkéntesen történik, azonban ezek szerepéről, jogi hátteréről, követelményeiről nyilvántartási, adminisztrációs téren, az ebben rejlő lehetőségekről nem tudunk, eleget. Kérem tehát az egyesületi tagokat, akik  úgy érzik, szívesen vennének részt a munkálatokat tudatosabbá tévő önkéntes képzésen, jelentkezzenek e-mailen , vagy a 20/4142845 telefonszámon Decsi-Kiss Jánosnénál.
A résztvevők létszáma 20 főben maximalizált.
A vezetőség számára majdhogynem kötelező lenne a képzésen való részvétel!!!!

Köszönettel: Decsi-Kiss Marcsi

2012. február 7.

VII. Nemzetközi Fazekasfesztivál
Debrecen, 2011. május 11-13
Szervező:  a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti  
Egyesület www.hbmne.hu
e-mail: huberte@t-online.hu
tel: 30/2635448 

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a VII. Nemzetközi Fazekasfesztivál programjaként pályázatot hirdet a  Kárpát medence fazekas központjai hagyományira építvea magyar paraszti kultúra ünnepi edényei és azok továbbéltetési lehetőségei témában.Pályázhatnak egyének, közösségek, új, még nem zsűrizett tárgyakkal, pályázóként 3 alkotással.


A pályázat díjai:

I. díj
 
100.000 Ft
II. díj
 
75.000 Ft
III. díj
 
50.000 Ft

A zsűri értékelése alapján a pályamunkákból kiállítást rendezünk Debrecenben, 2012. május 11-i megnyitással.
A pályamunkákat beadhatja 2012. május 3.-án 10-14 óra között a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályához, vagy  május 4.-én Debrecenben a Méliusz Könyvtárhoz, vagy május 3-án 13-15 óra között Tiszafüreden Szűcs Imre műhelyéhez.
A pályázaton való részvétel feltétele tárgyanként vagy tárgy együttesenként  1.000Ft nedvezési díj  befizetése. A pályamunkák begyűjtésének megkönnyítése céljából kérem, hogy a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve küldje vissza címünkre: 2012. február 20.-ig..Sikeres alkotómunkát kívánunk!

A pályázatot támogatja a NESZ és a Nemzeti Kulturális Alap

NESZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
számlaszáma :1173800820166889

2012. május 14.

TORKOS FARSANG

Faddi Varga János királyi főszakács és fia, II. Varga János a lakomák művészi készítője ajánlásával. A farsangi program a sióagárdi Leányvár Margit Pincéjében kerül megrendezésre.

2012. február 24.

Gombold újra!

P á l y á z a t

Gombold újra. Divat a Magyar! címmel pályázatot írtak ki, melyek részletei az alábbi mellékletekben olvashatók. Fontos tudnivaló, hogy a részvétel csak azok számára biztostott, akik a mellékletben megadott címen december 21-ig regisztrálnak!

   

2012. március 31.

V. Budapesti Mangalica Fesztivál

2012. február 3 - 5.

   

 

Gratulálunk!

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsa 2011. november 14-i döntése értelmében Lieszkovszky Tiborné mórágyi gyöngyfűző elnyerte a népi iparművész címet.

 

Textiles konferencia

A Hagyományok Háza,
a Népművészeti Egyesületek Szövetsége,
a Békés Megyei Népművészeti Egyesület,
a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány
és a Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola
meghirdeti a

XIII. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIÁT
ÉS PÁLYÁZATAIT

BÉKÉSCSABÁN
2012. március 9-10-11. között.

2012. március 12.

 

 

NÉPI IPARMŰVÉSZETI TANÁCS KIHELYEZETT
ZSŰRIJE SIÓAGÁRDON

2011. október 26-án volt a Népi Iparművészeti Tanács zsűrije Sióagárdon, a Művelődési házban. 23 alkotó 101 alkotását bírálta el a zsűri, amelyből 35 "A", 35 "B", 11 "ajándéktárgy" kategória minősítést kapott. 20 tárgyat elutasított a zsűri.
Az eseményen készült fényképek honlapunkon megtekinthetők.

NIT zsűri változásról

 

Mellékelem a NIT zsűri változásáról szóló rendeletet. Pirossal kiemeltem azokat a fontos dolgokat, amik közvetlenül érintik az alkotókat, nem pozitív módon!

Marcsi

Felhívás

Kézművesműhelyt nyitottunk Budapest szívében, a Bazilika mellett. Naponta 200-240 látogatót várunk. Turista csoportok, iskolák, nyugdíjas klubok érkeznek hozzánk rendszeresen. Több mint 300 utazási irodával és 800 idegenvezetővel vettük fel a kapcsolatot.
Lehetőség van nálunk az üzletben előre kialakított helyen, az Ön kézműves szakmáját bemutatni és termékeit értékesíteni. Naponta 5-6 kézműves tud egyszerre tevékenykedni és értékesíteni. Ez az első olyan műhely, ahol a termékeket közvetlenül a kézműveshez köthetik. Láthatják, hogy készül az adott termék. A vidéki mesterek számára ez egy nagyszerű lehetőség, hogy Budapest szívében teret kapjanak a bemutatkozásra. Szeretnénk a kézműves szakmát újra méltó helyére emelni és a látogatóknak betekintést nyújtani a rég elfeledett foglalkozások rejtelmeibe.
Várjuk jelentkezését e-mailben vagy a +36 70 370-52-32 telefonszámon.Honlap: www.kezmuvesmuhely.hu E-mail: andi@kezmuvesmuhely.hu

Tisztelt Kézműves!

Engedje meg, hogy megismertethessem Önnel magyar népi hagyományaink új tárházát.
A 'Hungarothéka - Magyar népi hagyományaink tára' azzal a szándékkal született, hogy legyen egy virtuális tárhely, ahol - mint tiszta és rendezett falitékában - régi magyar hagyományainkat, őseink szellemi és anyagi hagyatékát a lehető legnagyobb teljességgel összegyűjtve mindannyian megtalálhassuk. Ez az örökség azonban nem egy elfekvő kincs, hanem - az Ön jóvoltából is - életünknek ma is élő forrása.
A 'Hungarothéka' ezért egyszerre szándékozik őrizni s föltárni e kincsesházat és segítséget s lehetőséget nyújtani Önnek e népi kultúra ápolásában - magyarán szólva egy olyan vásártér, ahol ugyanannak a magyar hagyománynak szellemi értékeit gyűjtöm-őrzöm én mint magánember és anyagi termékeit értékesítheti Ön, a mesterember.
Tovább a teljes felhívásra...

vissza a lap tetejére